Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

VIDEO / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Στ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ


kouvelakis from blog www.aformi.wordpress.com on Vimeo.


Πηγη: Aformi Blog

7 σχόλια:

στελιος είπε...

Τον άκουσα προσεκτικά τον Κουβελάκη.
Η αλήθεια είναι οτι είναι δύσκολες μέρες για την Αριστερά.
Βρίσκω τον Αλέξη και την Αλέκα πιο κοντα στην πραγματικότητα.
Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι η παράμετρος που πρέπει να καθορίζει τις προτάσεις ενός κόμματος.

You Pay Your Crisis είπε...

Στελιο

η Αλεκα ειτε δεν τη θελει την εξουσια, ειτε δεν εχει καταλαβει οτι ηρθε η ωρα για να την παρει. λλιως δεν εξηγειται οτι δεν εχει αλλαξει στο ελαχιστο την τακτικη που ακολουθει εδω και χρονια.

cynical

Ευρυτερος είπε...

Ο συσχετισμός δυνάμεων φυσικά και καθορίζει σε ένα βαθμό τις προτάσεις ενός κόμματος, αλλά και το πρόγραμμα και οι προτάσεις -εκτός άλλων πραγμάτων που παίζουν ρόλο- ενός κόμματος ή ενός κινήματος καθορίζει επίσης τους συσχετισμούς. ¨Οταν στην περίοδο της κατοχής το τροτσκιστικό κίνημα -οι κύριοι εκφραστές του- στην Ελλάδα είχε την εντελώς λαθεμένη γραμμή "οι γερμανοί φαντάροι είναι ταξικά μας αδέρφια" αυτό έπαιξε ρόλο στην πλήρη περιθωριοποίηση του εκείνη την περίοδο και στη γιγάντωση των θέσεων του ΚΚΕ στο λαό.

στελιος είπε...

cynical
Ενα βιαστικό βήμα της Αριστεράς και θα θαφτεί για πολύ καιρό.
Το ΚΚΕ παρά το ξεπερασμένο όραμά του κυριαρχεί χάρη στα επαγγελματικά του στελέχη που έχουν πείρα μεγάλη σε ζητήματα τακτικής-στρατηγικής,
Αυτά το σώζουν και δεν διστάζουν να απολύουν εργαζόμενους για να μπορούν να τα συντηρούν.
Ολη η υπόλοιπη Αριστερά βρίσκεται χωρίς πυξίδα, εκτός από την ομάδα γύρω από τον Τσίπρα.
Τι να την κάνεις την εξουσία όταν δεν μπορείς να εφαρμόσεις το προγραμμά σου?
Ο Κουβελάκης είναι ένας θαυμάσιος επιστήμων ξεκομμένος από την πολιτική.
Αλλο επιστήμη και άλλο Πολιτική η οποία είναι η ανώτατη μορφή τέχνης.
Ο Λαός χρειάζεται πρωτοπορείες, μόνος του δεν την πείρα ακόμη.

στελιος είπε...

Προς Evriteros
Νομίζω οτι η πρόταση να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία που βάζει ο ΣΥΝ
και το ΚΚΕ είναι αυτήν την στιγμή ρεαλιστική.
Για διαγραφές του χρέους και αντιμετώπιση του συσπειρωμένου εναντίον μας κεφαλαίου ο Λαός προς το παρόν δεν είναι σε θεση να ενωθεί οταν δεν είναι σε θέση ούτε μια πορεία να κάνει.
Που πας ξυπόλυτος στα αγκάθια?

iskra είπε...

Ευρύτερε
Ήταν λάθος η γραμμή "οι γερμανοί εργάτες είναι ταξικά μας αδέλφια" και ήταν σωστή η γραμμή "άγγλοι στρατηγοί αδέλφια μας" του ΚΚΕ, γι' αυτό μαζικοποίησε ο κόσμος την αντίσταση, γιατί ερωτεύτηκε τον Τσόρτσιλ και τον Ρούσβελτ. Εχεις ακούσει τον ύμνο του ΕΑΜ που λέει μας έσωσεα πό την πείνα, θα μας σώστει τώρα από τη σκλαβιά? Γι' αυτό μαζικοποίησε ο κόσμος την αντίσταση, όχι γενικά και αόριστα για την "πατρίδα".
Ευρύτερε μάθε λίγο καλυτερα την ιστορία και μετά κάνε κριτική στον τροτσκισμό όση θες. Το ζήτημα δεν ήταν η ταξική σύνθεση των φαντάρων των κατοχικών στρατευμάτων. Το ζήτημα ήταν η συμμετοχή ή όχι στην αντίαταση με δεδομένο τον εθνικό χαρακτήρα πουτ έδινε το ΚΚΕ και προετοίμαζε έτσι τις Βάρκιζες και που οι τροτσκιστές προειδοπούσαν ήδη από το 34 με επικεφαλής τον Πουλιόπουλο για τις προδοσίες που έρχονταν με την πολιτικη των λαικών μετώπων. Και παλι όμως μόνο μιασ μικρή ομάδα γύρω από τον Στίνα είχε στάση αποχής από την αντίσταση. Η πλειοψηφία των τροτσκιστών συμμετείχε στο ΕΑΜ και οι περισσότεροι εξοντώθηκαν είτε από τα στρατεύματα κατοχής είτε από την ΟΠΛΑ. Το ΚΚΕ έκανε κοινες πολεμικές επιχειρήσεις με τους "συμμαχους" στο Γοργοπόταμο, αλλά αφόπλιζε και κατέστειλε και ιταλικές μεραρχίες που στασίαζαν και ήθελαν να ενωθούν στον αγώνα (πορφανώς οι Ιταλοί φαντάροι αποτελούνταν από καπιταλιστές) και μακεδονίτικα τμήματα ως αντεθνικα (στον εμφύλιο βέβαια το ΚΚΕ εξ' ανάγκης ξαναθυμήθηκε τους Μακεδόνες). Ήταν μι πολιτική που οδηγούσε στις Βάρκιζες και οι τροτσκιστές διακιώθηκαν απόλυτα σε αυτό. Αλλά διακίωση με εξοντωμένα μέλη και με το κύρος του σταλινικού ΚΚΕ τότε τεράστιο (αφού ο κ΄σομος το νόμιζε για; επαναστατικο), δεν μπορούσε να έχει πολιτικό αντίκρισμα.

Ευρυτερος είπε...

@iskra: Δεν ξέρω πόσο σωστή ήταν η γραμμή του ΚΚΕ πάντως συνιστωσών του τροτσκιστικού κινήματος στην Ελλάδα ήταν εντελώς λαθεμένη σύμφωνα και με τη γραμματεία της 4ης Διεθνούς. Το ότι υπήρχε καταστολή από το ΚΚΕ απέναντι στους αρχειομαρξιστές που εντάχθηκαν στο ΕΑΜ δεν το αμφισβητώ ούτε είμαι αντιτροτσκιστής.