Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ «ΕΠΑΧΘΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ»



ΠΗΓΗ: Iskra

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ
 1. Ζητήματα ορολογίας του Χρέους: Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «επαχθές χρέος» (odious dept) ήταν ο ρώσος διεθνολόγος Alexander N. Sack στο Παρίσι το 1927. Προσδιόρισε εκείνο το χρέος που είναι σε βάρος του λαού, για το οποίο δεν ρωτήθηκε ποτέ (χωρίς συναίνεση) και εν πλήρη γνώση των πιστωτών.!! Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί όροι για να αποδώσουν το χαρακτήρα του. «Επαχθές» χρέος = «δυσβάστακτο» χρέος, «ειδεχθές» = «αποτρόπαιο», «απεχθές» = «επονείδιστο» ή «βλαβερό» χρέος, κά.
2. Ποιο είναι το συνολικό ύψος του δημοσίου χρέους και ποιο είναι «επαχθές» χρέος; Με βάση τα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού του 2011, το χρέος της «κεντρικής κυβέρνησης» από 298,5 δις € το 2009 ( ή 127% του ΑΕΠ), ανέβηκε σε 343 δις € το 2010 (ή 148% ΑΕΠ) και προβλέπεται να σκαρφαλώσει στα 362 δις € το 2011 (ή 158,6% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς γύρω στο 80-85% του δημόσιου χρέους ανήκει στην κατηγορία του «επαχθούς» χρέους.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ!


Πηγή: iSKRA
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ FUND ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
ΕΚΔΟΣΗ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ!
   Εντυπωσιάζουν οι προβλέψεις της Pimco (θυγατρική της Allianz), σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας, της Ιρλανδίαςκαι της Πορτογαλίας αλλά και σχετικά με την έκδοσηευρωομολόγων. Οι προβλέψεις της Pimco, έχουν μια ιδιαίτερη αξία καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους $ 1 τρις(!),αποτελώντας το μεγαλύτερο επενδυτικό fund ομολόγων στον κόσμο. Το κεφάλαια αυτά αντιστοιχούν στο τετραπλάσιο του ΑΕΠ της Ελλάδος για το 2009!

   Οι προβλέψεις τις οποίες θα παραθέσουμε, ευθύς αμέσως, εκφράστηκαν μέσω συνέντευξης στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, του διαχειριστή του χαρτοφυλακίου της Pimco Europe, Άντριου Μπόσομγουερθ. Όπως δήλωσε ο κ. Μπόσομγουερθ, «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χωρίς το δικό τους νόμισμα ή μεταβιβάσεις σημαντικών κεφαλαίων, δεν θα ξανασταθούν στα πόδια τους». Ως γνωστόν, οι σημαντικές κεφαλαιακές μεταβιβάσεις δεν αποτελούν ρεαλιστική επιλογή στην σημερινή συγκυρία, επομένως σύμφωνα με την οπτική του στελέχους της Pimco, μοναδική λύση είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη.

«Η ευρωζώνη ανάμεσα στη λιτότητα και την αθέτηση πληρωμών».


Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     «Η ευρωζώνη ανάμεσα στη λιτότητα και την αθέτηση πληρωμών».
                                                                                                                                                                                                                                                          Κ. Λαπαβίτσας, 
                                                                                                         Α. Καλτενμπρούνερ,Γ. Λαμπρινίδη, Ντ. Λίντο, Τζ.Μέντγουει, Τζ. Μίτσελ,
Χ.Π. Παϊνσέιρα,  Τζ. Πάουελ, Ε. Πίρες ,Α. Στένφορς, Ν. Τέλες


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ η πρόσφατη μελέτη για την κρίση της ευρωζώνης των οικονομολόγων της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (SOAS) με τίτλο: «Η ευρωζώνη ανάμεσα στη λιτότητα και την αθέτηση πληρωμών». Οι συγγραφείς ανήκουν στην ομάδα Έρευνα για το Χρήμα και τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα (Research on Money and Finance, RMF) και συντονίζονται από τον καθ. Κώστα Λαπαβίτσα.

H ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου
Το χαμηλό συνολικό χρέος της Ελλάδας, η διαχείριση του, η δύσκολη θέση της Γερμανίας, η Ελληνική πραγματικότητα και ο θεμιτός περιορισμός των οφειλών μας

Μία από τις σημαντικότερες πρόσφατες ειδήσεις ήταν αναμφίβολα η «δήλωση» της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) σχετικά με το ότι, η Ελλάδα έχει ένα από τα μικρότερα συνολικά χρέη (δημόσιο και ιδιωτικό), συγκριτικά με την πλειοψηφία των «δυτικών» χωρών – κάτι που έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν (άρθρα μας: Ο τυφλός γίγανταςΟι μνηστήρες της Ευρώπης κλπ). Εκτός αυτού η ίδια τράπεζα συμπλήρωσε ότι, η κρίση δανεισμού της Ελλάδας, είναι απόλυτα «διαχειρίσιμη» - ακριβώς λόγω των χαμηλών συνολικών χρεών της(Πίνακας Ι).

Μπαράζ νέων μέτρων

Mαζικές μετατάξης προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλό συντελεστή ΦΠA, κατάργηση εκπτώσεων σε μειονεκτικές περιοχές, πετσόκομμα οικογενειακών επιδομάτων για όσους ζουν με πάνω από 14.484 ευρώ τον χρόνο (για νοικοκυριά με 4 άτομα), αύξηση των ωρών απασχόλησης στο Δημόσιο και δραστική μείωση επιδομάτων, μαζικό λουκέτο σε φορείς και ΔΕΚO του Δημοσίου και «ξεπούλημα» όσων δεν είναι στρατηγικής σημασίας και αύξηση τιμολογίων περιλαμβάνει το νέο πακέτο που θα υπογράψει τον Μάρτιο η κυβέρνηση με την τρόικα, όπως αποκαλύπτεται από το ΔΝΤ στην έκθεση που έδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη δημοσιότητα.
Με αυτή εγκρίνει την 3η δόση του δανείου (θα τη λάβουμε ώς το τέλος του χρόνου) αποδίδοντας εύσημα στην κυβέρνηση.

Oμως, στην 47η σελίδα της έκθεσης πίνακας αποκαλύπτει έξι άξονες επώδυνων μέτρων που πρέπει υποχρεωτικά η κυβέρνηση να κάνει νόμο του κράτους αν θέλει να λάβει τη δόση του Μαρτίου.

Ζίζεκ: "Επανάσταση σημαίνει μια νέα τάξη πραγμάτων"



ΠΗΓΗ: Αριστερό Βήμα
Εκπληκτική επιτυχία σημείωσε η διάλεξη του Σλάβοϊ Ζίζεκ στο ΕΜΠ, την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010, με θέμα "Ζώντας στην εποχή των τεράτων- Η κρίση, η Ευρώπη, ο Κομμουνισμός". Επί τρεις ώρες, περίου δύο χιλιάδες άνθρωποι άκουσαν και συζήτησαν με τον Σλοβένο φιλόσοφο καίρια ζητήματα που αφορούν την κρίση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και της πολυπολιτισμικότητας, τη σύγχρονη δικτατορία των ειδικών και την επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της κριτικής σκέψης, τη συστημική βία και το νόημα της κοινωνικής επανάστασης, ως διεργασίας που δεν αρνείται απλώς το υπάρχον, αλλά θεμελιώνει μια νέα κοινωνική τάξη πραγμάτων. Στη συζήτηση συμμετέσχε, με εισηγητική παρέμβαση και ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστας Δουζίνας, ο οποίος διατύπωσε ένα τριπλό "κατηγορώ" εναντίον της συστημικής ελληνικής διανόησης, της κατεστημένης δημοσιογραφίας και των σεχταριστικών τάσεων στις αριστερές ηγεσίες. Τη συζήτηση στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μ.Α.Χ. (η οποία θα επιδιώξουμε να παρουσιαστεί σε βίντεο από την ιστοσελίδα μας τις επόμενες μέρες) συντόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μανιάτης. Ακολουθεί το (κατά προσέγγιση) κείμενο της ομιλίας του Σλάβοϊ Ζίζεκ.