Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

«Στάση πληρωμών επιτέλους!», του Σπύρου ΜαρκέτουΠηγή: tvxs

Σ. Μαρκέτος  8-5-2010

Η συμφωνία κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ψηφίστηκε καταρχήν από τη βουλή, αλλά δεν δίνει λύση. Οι επαΐοντες δεν έχουν αμφιβολία γι’ αυτό, ούτε και οι ‘αγορές’ άλλωστε, που ανεβάζουν ακατάπαυστα τα σπρεντ. «Είναι μια λύση για το τραπεζικό σύστημα», επισημαίνει ένας ξένος σχολιαστής, «όχι για τα προβλήματα της Ελλάδας. Πράγμα που δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε κυρίως η Ελλάδα να πληρώσει τον λογαριασμό μιας τέτοιας λύσης. Θα ήταν τεράστια ντροπή, αν η Ελλάδα αναγκαζόταν τώρα να βασανιστεί, και σε δυο ή τρία χρόνια κατέληγε σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι σήμερα. Να υποφέρεις για κάποιον τελικά επωφελή σκοπό είναι αρκετά δύσκολο· να υποφέρεις χωρίς καμιά προοπτική βελτίωσης είναι κάτι άλλο, και οι έλληνες ή οποιοσδήποτε άλλος ολότελα δίκαια θα το απέρριπταν».

Vprc: απαξίωση του πολιτικού συστήματος, γκρίζο και βίαιο μέλλονΣοκ για το πολιτικό σύστημα συνιστούν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας της εταιρείας Vprc για τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις που διαμορφώνονται με την υιοθέτηση του τρίτου πακέτου οικονομικών μέτρων. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται κανένα από τα κόμματα ή τους θεσμούς για την έξοδο από την κρίση, προβλέποντας βίαιες εξεγέρσεις, κύμα μετανάστευσης και αυξηση της εγκληματικότητας. Από όλα τα πολιτικά κόμματα, η εμπιστοσύνη προς την ΝΔ βρίσκεται στο ναδίρ, επιρεασμένη ίσως και από τις πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εμφανής είναι επίσης η ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας καθώς η πλειοψηφία όχι μόνο δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της αλλά πρότείνει δραστικές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λύσεις για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος της χώρας, από την αναδιαπραγμάτευση του χρέους μέχρι την φορολόγηση της εκκλησίας και την δραστική μείωση των εξοπλισμών.
Ολα αυτά μέσα σε συνθήκες απογοήτευσης και απαισιοδοξίας για το μέλλον,που επίσης καταγράφει η έρευνα με τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που ακολουθούν.

Click στη φωτογραφία για μεγέθυνση

Click στη φωτογραφία για μεγέθυνση

Click στη φωτογραφία για μεγέθυνση
Το πολιτικό σύστημα και η αντιμετώπιση της κρίσης.
Είναι τέτοια η απαξίωση του πολιτικού συστήματος ώστε η δημοσκόπηση δεν μπόρεσε να συναγάγει συμπεράσματα για την πρόθεση ψήφου, καθώς πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν ξέρει ποιό κόμμα θα ψήφιζε σήμερα στις εκλογές!!
Στην ερώτηση για την εμπιστοσύνη προς κόμματα και θεσμούς, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 24%(72% δεν το εμπιστεύονται) που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με αυτό του Κοινοβουλίου(19%) των συνδικάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης(16%), του ΣΥΡΙΖΑ(12%) της ΝΔ(11%)του ΚΚΕ(10) και του ΛΑΟΣ(9%).

Click στη φωτογραφία για μεγέθυνση
Μόνο σημείο μερικής συμφωνίας: τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλληλεγγύη (για να κερδίσουμε τον πόλεμο)Πηγή:k2 

«Είμαστε σε πόλεμο», είπε ο πρωθυπουργός. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο πόλεμος δεν διεξάγεται με όπλα και πυρομαχικά και κυρίως ότι ο εχθρός είναι αόρατος. Επίσης είναι δύσκολο να κατανοηθεί τι προκάλεσε αυτό τον πόλεμο και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ο εχθρός. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει πως η κυβέρνησή του πολεμάει ενώ στην πραγματικότητα συνθηκολογεί, κι εμείς οι υπόλοιποι κινδυνεύουμε να αναγνωρίσουμε τον εχθρό ο ένας στο πρόσωπο του άλλου και να αλληλοσκοτωθούμε από φίλια πυρά, αφήνοντας τον πραγματικό εχθρό ανενόχλητο. Ταυτόχρονα τίθεται ακόμα και το ερώτημα «ποιοι είμαστε εμείς».

Video: ΣΥΝΤΑΓΜΑ 6-5-2010 (ΜΑΤ χτυπάνε κόσμο)Πηγή: Indymedia