Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

FT: Η Ελλάδα να αποφασίσει το μέλλον της



ΠΗΓΗ: (FT (via euro2day)
Editorial

Ο ελληνικός λαός τελικά έβγαλε την ετυμηγορία του ως προς το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο. Στις εκλογές της Κυριακής, σχεδόν το 70% των ψήφων στήριξε κόμματα που αντιτίθενται στη δίαιτα της λιτότητας που καθορίζει η συμφωνία. 

Η στήριξη στα μεγάλα κόμματα -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- κατέρρευσε και για πρώτη φορά ένα νεοφασιστικό κόμμα μπήκε στη βουλή. Η ψήφος δείχνει το βάθος της οργής ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο που συνέβαλε στην κρίση. Τα κύρια κόμματα θεωρούνται πυλώνες ενός παρασιτικού συστήματος πολιτικής ευνοιοκρατίας και ρουσφετολογίας. 

Με δεδομένη τη δυσκολία που υπάρχει για τον σχηματισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης από τη νέα βουλή είναι πιθανό να διεξαχθούν νέες εκλογές. Ενώ όμως η κοινή γνώμη έχει πάρει φωτιά, δεν είναι καθόλου σαφές τι απάντηση θα δώσει η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Γιατί είναι αναγκαίος ο δημόσιος έλεγχος επί των τραπεζών



ΠΗΓΗ: avanti popolo
του Κ. Καλλωνιάτη

Στην επίσημη θέση που προβάλλει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάγκη ‘κρατικοποίησης’ αρκετών ελληνικών τραπεζών, κλιμακώνεται ένας αντίλογος που θεωρεί ότι μία τέτοια κίνηση θα οδηγήσει στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας εξαιτίας της ιστορικής αποτυχίας του κρατικού μοντέλου διαχείρισης της οικονομίας και της διακοπής των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που θα υπηρετούσαν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. (βλ http://www.bankingnews.gr/τραπεζικά_νέα/item/44735-η-κρατικοποίηση-των-τραπεζών-θα-οδηγήσει-με-μαθηματική-ακρίβεια-στην-κατάρρευση-τους-–-σε-πραγματικό-κίνδυνο-οι-μετοχές-που-θα-εκμηδενιστούν-και-οι-καταθέσεις-που-κανείς-δεν-θα-μπορεί-να-τις-εγγυηθεί-–-στα-όρια-κραχ-ο-κλάδος)
Όμως, η περίφημη ‘κρατικοποίηση’ των ελληνικών τραπεζών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ουσιαστικά ένα δημόσιο έλεγχο αυτών μέσω της αγοράς κοινών μετά ψήφου μετοχών χάρις στην αιμοδότηση τους με νέα κοινοτικά/κρατικά κεφάλαια (ανακεφαλαιοποίηση). Παρόμοιο δημόσιο έλεγχο μέσω της συμμετοχής του κράτους στις γενικές συνελεύσεις και τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών επέβαλαν πρόσφατα σε αναπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες όπως η Ιρλανδία και η Βρετανία οι αρνητικές εξελίξεις του τραπεζικού τους κλάδου και η προοπτική κατάρρευσης του. Ήταν δηλαδή αποτέλεσμα της τάσης κατάρρευσης ο δημόσιος έλεγχος και όχι αιτία αυτής.

Αμερικανικό μήνυμα με Ιταλικό κούριερ στη Γερμανία. Του Π. Παναγιώτου




foto: http://www.lukasvasilikos.com/

ΠΗΓΗ: tvxs.gr
 του Π. Παναγιώτου


Ένας απ' τους μεγαλύτερους εφιάλτες της Γερμανίας είναιτο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Γι' αυτό και αν κάποιος θέλει να ασκήσει πίεση στους Γερμανούς αρκεί να στηρίξει τους ευρωπαϊκούς στόχους της Τουρκίας. 
Αυτό ακριβώς κάνουν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ προωθώντας την επίσκεψη του Ιταλού Πρωθυπουργού, πρώην μεγαλοστελέχους της Goldman Sachs, Μάριο Μόντι στην Τουρκία.

“Η χώρα αυτή (Τουρκία) μπορεί να προσδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια επιπλέον αξία από οικονομικής, στρατηγικής, γεωπολιτικής και πολιτιστικής άποψης” είπε ο Μόντι στη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε μία πρωτοφανή στήριξη της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας του.
 

ΔΝΤ εναντίον ... ΔΝΤ για λιτότητα



Πηγή: Sofokleous 10
του Π. Παναγιώτου

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έμαθε με το χειρότερο τρόπο πως η σκληρή λιτότητα σκοτώνει την ανάπτυξη, την οικονομία και την κοινωνία, κάτι που η πολιτική ηγεσία της αρνήθηκε επίμονα να παραδεχτεί και να αποδεχτεί. Στις πρόσφατες εκλογές η ελληνική πολιτική ηγεσία μαθαίνει πως η λιτότητα σκοτώνει και το δικομματισμό και κατ' επέκταση την ίδια.

Τώρα, φαίνεται πως ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να μάθει από το ... ΔΝΤ, πως η λιτότητα δεν πρέπει να εφαρμόζεται έτσι όπως συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που το ΔΝΤ διαφωνεί με τον εαυτό του. Σε ένα άρθρο με τίτλο “το ελληνικό κυνήγι παγκόσμιου δημοσιονομικού ρεκόρ” στις 4 Μαΐου του 2010, παρουσίασα στοιχεία από μία ξεχασμένη μελέτη του ΔΝΤ σε δεκάδες προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, που έδειχνε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι στους οποίους είχε συμφωνήσει η τότε ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα δεν είχαν προηγούμενο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Γερμανικό "μέτωπο" κατά της οικονομικής πολιτικής Μέρκελ



Πηγή: Επίκαιρα

Μετά την αντιπολίτευση και έγκυροι Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν από την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ να αναθεωρήσει την οικονομική πολιτική της.
Ο καθηγητής και μέλος της ομάδας των «σοφών», που συμβουλεύουν την καγκελαρία, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής εν όψει της ψήφισης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, στις 25 Μαΐου, ζήτησε χαλάρωση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Μπόφινγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό της στρατηγικής του Βερολίνου και εισηγήθηκε την επιμήκυνση των προγραμμάτων που εφαρμόζονται ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά και να μετριασθεί η κοινωνική πίεση.

Ο πολιτικός τραγέλαφος των κομμάτων εξουσίας...


Πηγή: Καθημερινή 9/5

Της Ζέζας Ζήκου
Ζήσαμε προχθές, Κυριακή 6 Μαΐου, έναν πολιτικό τραγέλαφο οδυνηρής μορφής. Η λαϊκή οργή παρέσυρε στον όλεθρο και το κύρος του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ο Αντώνης Σαμαράς, συντετριμμένος προφανώς από την ήττα, υποσχέθηκε τροποποίηση των όρων του Μνημονίου. Και ο Eυάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε την αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Η αξιοπιστία τους διεθνώς καταρρακώθηκε. Και, τελικώς, απέδειξε ότι η προσμονή της εξουσίας αλλοτρίωσε ύπουλα τις συνειδήσεις στη μνημονιακή Ελλάδα.

Επιτρέψτε μου, όμως, να θυμηθώ τον μεγάλο Ντισραέλι: «Μόνον οι απόψεις αλλάζουν, όχι οι χαρακτήρες, αυτοί απλώς εξελίσσονται από τις εμπειρίες της ζωής»... Η κοινωνία είχε αγκαλιάσει την άποψη του Αντώνη Σαμαρά ότι θα επαναδιαπραγματευθεί κάποιες επαχθείς πτυχές του πρώτου Μνημονίου, ώστε να μην οδηγούνται μαζικά στη φτώχεια συνάνθρωποί μας. Ομως, προχθές, τον τιμώρησε επειδή συνομολόγησε μαζί με τον Βενιζέλο το νέο Μνημόνιο και τον Αρμαγεδδώνα των μέτρων που ακολουθούν. Οντως, η ελληνική πολιτική σκέψη υπήρξε πάντα εμβρυώδης ή εντελώς ανύπαρκτη.

Τζ. Στίγκλιτς: Η λιτότητα θα κάνει χειρότερα τα πράγματα



ΠΗΓΗ: Το Βημα 9/5

«Μετά τη λιτότητα, τι»; διερωτάται ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. 

«Ολοι οι γκουρού της οικονομίας,οι άνθρωποι του ΔΝΤ, οι ηγεσίες του χρηματοπιστωτικού κόσμου, οι υπουργοί Οικονομικών και τα μεγάλα κεφάλια των ιδιωτικών κεφαλαίων επαναλαμβάνουν το ίδιο και το αυτό: οι χώρες της κρίσης πρέπει να νοικοκυρέψουν τη δημοσιονομική πολιτική, να μειώσουν τα χρέη, να κάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και να προωθήσουν την ανάπτυξη. Η εμπιστοσύνη, μας λένε συνέχεια, πρέπει να αποκατασταθεί.» υποστηρίζει και συνεχίζει: 

«Και όμως, αυτοί είναι οι άνθρωποι, επικεφαλής σε κεντρικές και ιδιωτικές τράπεζες, και σε υπουργεία Οικονομικών, οι οποίοι έφεραν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χείλος της καταστροφής. Ακόμη χειρότερα, σπανίως εξηγείται πώς θα τετραγωνιστεί ο κύκλος.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!



Πηγή: ΙΣΚΡΑ

ΝΕΑ ΒΟΥΤΙΑ 4% ΣΤΟ ΧΑΑ! ΑΠΕΙΛΕΣ ΔΝΤ - ΜΠΑΡΟΖΟ!

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ

Πανικό έχει προκαλέσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας τόσο στο εγχώριο κατεστημένο αλλά και στα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα της ιμπεριαλιστικής εξουσίας, μαζί με τις αγορές.

Ο αντιδραστικός αυτός συνασπισμός ανησυχεί βαθιά και αισθάνεται ιλίγγους μόνο στη σκέψη ότι μπορεί να χαθεί ο έλεγχος των ελληνικών εξελίξεων και να τεθεί η χώρα σε τροχιά προοδευτικής μετάβασης.

Από χθες Δευτέρα (7/5/2012) άρχισαν τα τύμπανα του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας, με αιχμή τον «κίνδυνο» της «ακυβερνησίας» και αθέτησης των «δεσμεύσεων», τα οποία εκπορεύονται από τις αγορές και τα διεθνή κέντρα χειραγώγησης.

"ΕΛΕ για παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους"


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου θεωρεί ώριμο και αναγκαίο το αίτημα συγκρότησης διεθνούς επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα ανοίξει τα βιβλία του δημόσιου χρέους, όπως τέθηκε σήμερα Τρίτη 8 Μαΐου από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, Αλέξη Τσίπρα. Η πρόταση για την συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής, στον βαθμό που δεν θα αποτελεί μια ακόμη εξεταστική επιτροπή συγκάλυψης, θα ανοίξει τον δρόμο για την άμεση παύση πληρωμών προς τους πιστωτές μας επικαλούμενη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και ο ΟΗΕ κι επίσης την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους ή ακόμη και όλου του δημόσιου χρέους.

Η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, που έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 60.000 υπογραφές πολιτών κάτω από αυτό το αίτημα, δηλώνει ότι διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, προεργασία κι επιστήμονες κύρους και πιστοποιημένης τεχνικής επάρκειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι μπορούν να εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση, κατ’ εντολή και προς όφελος της κοινωνίας.

Αθήνα 8 Μαΐου 2012