Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΡΗΞΗ; Διέξοδος από την Κρίση της Ευρωζώνης



http://contramee.files.wordpress.com/2012/03/994987.jpg?w=223&h=318


ΠΗΓΗ: contramee



Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιστορική επιλογή :να παραδοθεί στις κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωζώνης αντιμετωπίζοντας ένα ζοφερό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μέλλον, ή να βρει το θάρρος να δράσει , αλλάζοντας τον εαυτό της και ίσως και την Ευρώπη. Σύντομα θα ξέρουμε την απάντηση.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο ΑΑ ΛΙΒΑΝΗ .η τελευταία μελέτη του RMF που συντονίζεται από τον καθ. Κώστα Λαπαβίτσα ,με τίτλο:

Ρήξη; Διέξοδος από την κρίση της Ευρωζώνης.
των Κ.Λαπαβίτσα Α. Καλτενμπρούνερ, Ντ. Λίντο,Tζ Μίντγουει, Τζ. Μίτσελ, Χ.Π. Παϊνσέιρα, Ε. Πίρες, Τζ. Πάουελ, Α. Στένφορς, Ν. Τέλες, Λ. Βατικιώτη

Πρόκειται για την τρίτη μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (SOAS) , που έρχεται να ολοκληρώσει την εικόνα της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ ,τα τελευταία τρία χρόνια και να δώσει απαντήσεις από την πλευρά του εργατικού κινήματος και της κοινωνίας των πολιτών.
Παρακάτω παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου και μια σύντομη περίληψη των σημαντικότερων σημείων που αναλύονται στη μελέτη αυτή.

TΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΥΤΥΧΗ ΜΠΙΤΣΑΚΗ «ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ»



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
Ένα ολοζώντανο φάντασμα
Το βιβλίο του Ευτύχη Μπιτσάκη «Ένα φάντασμα πλανιέται» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Σύρτης (Υμηττού 9, Χολαργός), κατά τη διάρκεια της οποία ο συγγραφέας και ο Στέλιος Ελληνιάδης θα συζητήσουν με το κοινό για τα αίτια της κατάρρευσης του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και για το μέλλον του σοσιαλισμού.
Μνημεία σιωπηλά
που ο κόσμος
δεν έχει στάλα νερό,
Τα μεγάλα οράματα
των ανθρώπων

Τάκης Σινόπουλος,
«Το χρονικό»


Της
Ελένης Πορτάλιου

Οσοι και όσες επιμένουμε πάντα στη δυνατότητα της ανθρώπινης ελευθερίας και της κοινωνικής χειραφέτησης, στην απαλλαγή της ανθρωπότητας από τα δεσμά της ανάγκης, την απίστευτη βία της εκμετάλλευσης και την αποξένωση από τον εαυτό μας και τους άλλους, δεν είμαστε αδαείς ή αιθεροβάμονες. Εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο όχι μόνο νοηματοδότησαν τη ζωή τους, αλλά και τη θυσίασαν για τα παραπάνω ιδανικά. Αισθάνομαι τυχερή που συμμερίστηκα το ευγενέστερο όραμα της ανθρωπότητας –τον κομμουνισμό– παρότι, από την πρώτη στιγμή της ένταξής μου στην αριστερά βρέθηκα στο δρόμο της ριζικής απόρριψης καθεστώτων και κομμάτων που έδρασαν καταλυτικά για τη συντριβή του.
Ένα φάντασμα, λοιπόν, πλανιέται και ο Ευτύχης Μπιτσάκης μας καλεί να σκεφτούμε εξαρχής τα πάντα με τα όπλα της διαλεκτικής και τη γενναιότητα της κριτικής σκέψης. Το βιβλίο είναι ζωντανό και επίκαιρο σαν να γράφτηκε τώρα : στην πραγματικότητα είναι η συμπύκνωση συσσωρευμένων αντιφάσεων και ερωτημάτων μιας ολόκληρης ζωής, την οποία αφιέρωσε στην υπόθεση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, με το ανάλογο τίμημα και την εξίσου ανάλογη δημιουργικότητα και πνευματική παραγωγή (…)

Κανίβαλοι σε αμόκ!



του Ν. Μπογιόπουλου

Μέχρι τώρα μιλούσαμε για πολιτικό«κανιβαλισμό».
Να όμως που από δω και πέρα, μπροστά στο μέγεθος της αγριότητάς τους, ακόμα και οι λέξεις έφτασαν να χάνουν το νόημά τους.
Ούτε η «αναλγησία»,
ούτε η «απανθρωπιά»,
ούτε ο «μισανθρωπισμός»,
τίποτα πια, κανένας όρος δεν μπορεί να «χωρέσει» τα «έργα» τους.
Δεν υπάρχει ορισμός για να περιγράψει την ταξική τους βαρβαρότητα.
Οι λέξεις δεν επαρκούν για να περιγραφούν τα πεπραγμένα τους.

Ληστεία και στα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων




Σε οριακή κατάσταση οδηγούνται τα Ταμεία καθώς μέρα με τη μέρα διαπιστώνεται η τεράστια λεηλασία των αποθεματικών τους μέσα από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που διαχειρίζονταν η Τράπεζα της Ελλάδας.
Θύμα της αντεργατικής αυτής πολιτικής και το πολύπαθο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, που ήδη αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ, και ακόμα πέντε τομείς που έχουν υπαχθεί σε αυτό.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε μόλις χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, από τα 351.548.220 ευρώ που το ΤΠΔΥ είχε τοποθετήσει στο «Κοινό Κεφάλαιο» απέμειναν μόλις 107.505.405 ευρώ, δηλαδή οι συνολικές απώλειες για τους ασφαλισμένους σε αυτό από τις εισφορές τους ανέρχονται στο ποσό των 244.043.815 ευρώ!
Συγκεκριμένα, ενώ το ΤΠΔΥ μαζί με τους πέντε τομείς που έχουν υπαχθεί σε αυτό είχαν τοποθετήσει τα αποθεματικά τους ύψους 351.548.220 ευρώ, μετά το «κούρεμα», στις 9 Μάρτη, η ονομαστική αξία των κεφαλαίων τους ήταν 201.031.083 ευρώ, αλλά η τρέχουσα αξία (αν γίνει σήμερα ρευστοποίηση) είναι μόλις 107.505.405 ευρώ.

Γενική απεργία στην Ισπανία, σήμερα



ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ...



Δημοσιεύτηκε στο enikos.gr την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012
Του ΣΤΑΘΗ*
Κεραυνός του Αλμούνια, αλλά στα ΜΜΕ της Διαπλοκής το θέμα εξαερώθηκε ή πέρασε στα ψιλά, μόνον ο Real FM χθες, η «Αυριανή»και οι εφημερίδες της Αριστεράς
του έδωσαν την προβολή που θα έπρεπε.
Απ' όσα λοιπόν δήλωσε ο πρώην επίτροπος, οι χειρισμοί Παπακωνσταντίνου στην αριθμητική του ελλείμματος δεν έγιναν κάτω από κάποιον ευρωπαϊκό καταναγκασμό αλλά εξ ιδίας βουλήσεως του ανδρός-τόμπολα!
Εξ αυτού προκύπτουν δύο τινά: α) Το «δίδυμο της συμφοράς», Γιωργάκης και Παπακωνσταντίνουδιόγκωσαν επίτηδες το έλλειμμα που τους παρέδωσε η Ν.Δ., ώστε στη συνέχεια να φανεί ότι οι ίδιοι θα μπορούσαν να το μειώσουν δραστικά, ή β) το διόγκωσαν σκοπίμως,
ώστε η κρίση χρέους να μετατραπεί σε κρίση δανεισμού, η χώρα να οδηγηθεί εκτός αγορών (κι εντός φρενοκομείου) σε καθεστώς Κατοχής και συνεπώς λεηλασίας.
Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα πληρώνει την κουτοπονηριά δύο βλακών. Στη δεύτερη, η Ελλάδα πάλι πληρώνει την (κουτο)πονηριά δύο βαλτών.

Τα δάση είναι δικά μας. Λαικός έλεγχος τώρα στο Δήμο Θεσσαλονίκης

http://contramee.files.wordpress.com/2012/03/seix_sou_preview2.jpg?w=467&h=388

Προκλητική δήλωση του κ.Μπουτάρη σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου : ”ούτε το γάλα της μάνας δεν είναι σήμερα τζάμπα”.
Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Σέιχ Σου

Η Επιτροπή προστασίας του Σειχ Σου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης την 26η Μαρτίου 2012 ζητώντας από τα μέλη των δημοτικών παρατάξεων να λάβουν θέση αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Γ.Μπουτάρη περί καθιέρωσης εισιτηρίου εισόδου στο περιαστικό δάσος της πόλη, όταν ο Δήμος πάρει τη διαχείριση του δάσους.
Συγκεκριμένα ο κ.Μπουτάρης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το κόστος διαχείρισης του περιαστικού δάσους πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε με φόρους ,είτε με εισιτήριο εισόδου,και συμπλήρωσε ότι “ούτε το γάλα της μάνας δεν είναι σήμερα τζάμπα”.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας του Σειχ Σου οι θέσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης όπως και αυτές του υπουργού ΥΠΕΚΑ είναι άκρως επικίνδυνες για το δασικό μέλλον του Σειχ Σου ,διότι:
1) επιχειρείται η έμμεση ιδιωτικοποίηση του δάσους, αφού αυτό θα χρηματοδοτείται από ιδιώτες (εκδρομείς-επιχειρηματίες-ενοικιαστές δημοτικών αναψυκτηρίων)

Χυδαία επίδειξη δύναμης



Του Σταύρου Χριστακόπουλου



Καθώς η Ελλάδα βαδίζει προς τις εκλογέςχρεοκοπημένη, εξοργισμένη και μπερδεμένη, αλλά με ιλαροτραγικές επαγγελίες για ανάπτυξη, ένας απίστευτος ορυμαγδός εκβιασμών, ψευδών και επιχειρούμενων – πραγματικών ή όχι, αδιάφορο – υποσχέσεων για φθηνιάρικα ρουσφέτιαπλημμυρίζει την επικαιρότητα. Στο επίκεντρο των εκβιασμών η απειλή εξόδου από το ευρώ, για την οποία η Wall Street Journal βλέπει ως πιθανό «αντιστάθμισμα» τη βεβαιότητα των Ελλήνων για τηνεπόμενη χρεοκοπία.
Όμως τα πράγματα ποτέ δεν είναι άσπρο και μαύρο – ακόμη και όταν, στην περίπτωσή μας, η μεγάλη πλειονότητα, στις δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη. Στην πολιτική οι εκβιασμοί, αν δεν πατάνε σε στέρεο έδαφος, είναι προβληματικοί.
Ως εκ τούτου δεν στερείται σημασίας το γεγονός ότι η ευρωζώνη δείχνει να μην πατάει καλά στα πόδια της. Ήδη στα διεθνή ΜΜΕ γίνεται λόγος για την επιστροφή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους σε πρώτο πλάνο, αφού η «ανακούφιση» και η «ευφορία» που διαφημίζεται στην Ελλάδα από τους υποτελείς της τρόικαςουδέποτε υπήρξε – ούτε στην ευρωζώνη ούτε στις αγορές.
Ο ισχυρισμός ότι «σώθηκε» η Ελλάδα είναι καταφανώς ψευδής. Ο ισχυρισμός ότι η ευρωζώνη πήρε ανάσα από το ελληνικό «κούρεμα» είναι επίσης ψευδής. Αντιθέτως μια προσωρινή και αμφισβητούμενης σημασίας αύξηση ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ευρωτράπεζες έδωσε μια αίσθηση προσωρινής ανακωχής, η οποία ήδη επικρίνεται από διαφορετικές πλευρές και με διαφορετικά επιχειρήματα.

Πώς η κυβέρνηση υπεξαίρεσε τα λεφτά των πανεπιστήμιων και των νοσοκομείων



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Μέγα ζήτημα έχει προκαλέσει μέσα κι έξω από τη χώρα το κούρεμα με … οσμή σκανδάλου των ρευστών διαθέσιμων νοσοκομείων, πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων και άλλων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που με νόμο του 1997 υποχρεούνταν να διατηρούν τα μετρητά τους σε έντοκους λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδα και η τελευταία αποφάσισε να τα ‘κουρέψει’… Και λέμε με οσμή σκανδάλου διότι όπως έχει προκύψει από τις καταγγελίες τουλάχιστον δύο ιδρυμάτων, του Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων και του ΤΕΙ Αθήνας, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν επένδυσε απλά τα χρήματα των δημόσιων οργανισμών σε ΟΕΔ κάποια στιγμή μέσα στο 2009, στο 2010 ή στο 2011, όπως είχε κατά το νόμο το δικαίωμα να κάνει – και με την επιδείνωση της ποιότητας του ελληνικού χρέους, ε τι να κάνουμε; αυτά κουρεύτηκαν… Αλλά αποφάσισε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δηλαδή στις 9 Μαρτίου, πάνω στη λήξη του PSI να ρίξει τα λεφτά των ιδρυμάτων σε ΟΕΔ ώστε να κουρευτούν…

Ένα τρισ. στις τράπεζες, μηδέν στις επιχειρήσεις


ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)


Οι μαζικές παροχές ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης δεν κατόρθωσαν να ανατρέψουν τη δριμεία συρρίκνωση του τραπεζικού δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα τον περασμένο μήνα, καταδεικνύοντας πόσο εύθραυστες είναι οι προοπτικές ανάκαμψης της περιφέρειας. 


Με τις δύο παροχές απεριόριστου 3ετούς δανεισμού προς τις τράπεζες της ευρωζώνης, που πραγματοποίησε ο διοικητής Mario Draghi, η ΕΚΤ πρόσφερε συνολικά πάνω από 1 τρισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο. Με τις επιχειρήσεις αυτές, η ΕΚΤ απέτρεψε την εκδήλωση «σοβαρής πιστωτικής κατάρρευσης», όπως δήλωσε ο Μ. Draghi. 



Όμως, τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν πως, παρότι τα μέτρα της ΕΚΤ ενθάρρυναν τις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες να αυξήσουν τις αγορές κρατικών ομολόγων, η ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται - αν και με βραδύτερο ρυθμό απ’ όσο στα τέλη του περασμένου έτους, πριν παρέμβει η κεντρική τράπεζα.