Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΣΕΒ: Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω


Πηγή: euro2day
του Γελαντάλις Μ.
Ξανά "χτύπησε" ο ΣΕΒ βάζοντας ακόμη μία "βόμβα" στα εργασιακά

Στο σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση σημειώνεται πως σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ "…η άρση 250 εμποδίων θα πολλαπλασιάσει τη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να λειτουργούν με ανταγωνιστικότητα και θα μεγιστοποιήσει τη συνεισφορά τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια και προοπτική της χώρας". 

Και αν στις 72 σελίδες της έκθεσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιώνπεριλαμβάνονται αρκετές χρήσιμες επισημάνσεις και ενδιαφέρουσες προτάσεις (κατά την εκτίμησή μας στις ενότητες 15 - Φορολογία Κεφαλαίου, 23 - Εργοδοτικές και Ασφαλιστικές Εισφορές και 26 - Επιχειρηματικότητα - Ανάπτυξη), δεν μπορεί παρά να θεωρήσει κάποιος το σχετικό πόνημα αφορμή για την υπενθύμιση σειράς παθογενειών της ελληνικής πραγματικότητας. 

Το 2011 το δημόσιο χρέος θα πλησιάσει το όριο που θα το καταστήσει ανεξέλεγκτο

Η εφαρμοζόμενη από τη σημερινή κυβέρνηση πολιτική με βάση το Μνημόνιο, που υπέγραψε η ίδια και ψήφισε το κυβερνών κόμμα, οδηγεί την ελληνική οικονομία από το κακό στο χειρότερο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα για το 2010 και οι προβλέψεις για το 2011.
Πιο συγκεκριμένα:
- Το ΑΕΠ της χώρας, μετά τη μείωσή του το 2009, θα μειωθεί τόσο το 2010 όσο και το 2011 όχι μόνο σε σταθερές αλλά και σε τρέχουσες τιμές! Πρόκειται για «επίδοση» πρωτοφανή τα τελευταία 50 χρόνια.
- Η ανεργία αυξήθηκε και θα συνεχίσει να αυξάνει, φτάνοντας και αυτή σε πρωτοφανές ύψος, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα είναι τριπλάσιος εκείνου της Ε.Ε.
Σκοπός των μέτρων που έχουν ληφθεί και εκείνων που θα ληφθούν είναι, θεωρητικά, η αντιμετώπιση του μέγιστου οικονομικού μας προβλήματος, δηλαδή του δυσθεώρητου δημόσιου χρέους. Δυστυχώς, όμως, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει «βελτιωμένη και επαυξημένη» την πολιτική όλων των κυβερνήσεων από το 1974 μέχρι το 2009, πολιτική η οποία ευθύνεται για το δυσθεώρητο ύψος στο οποίο έφτασε το δημόσιο χρέος σε ευρώ και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Το τέλος του κοινωνικού κράτους ΜΕΡΟΣ Β’: Η λαφυραγώγηση του λαϊκού πλούτου


Πηγή: Σχολιαστές χωρίς σύνορα


Στο βωμό του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας έχουμε ακούσει τις χίλιες μύριες κουταμάρες από τους εκπροσώπους του παρασσιτικού κεφαλαίου, δηλαδή τραπεζίτες, πλοιοκτήτες έως και άεργους εργοστασιάρχες. Τι «Σοβιετία» έχει χαρακτηριστεί η χώρα; Τι κλάμα έχει πέσει για τον «άτυχο επιχειρηματία»; Τι πατριωτική κορώνα για τον «Καταριανό επενδυτή»; Το Μνημόνιο υπήρξε μία πρώτης τάξης ευκαιρία να επεκταθεί ο γκεμπελισμός και στους πρώην σοσιαλδημοκράτες, νυν και αεί πολιτικούς απατεώνες. Κι όμως, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα συγκρίνεται μόνο με λατινοαμερικάνικες μπανανίες της «χρυσής εποχής» των αμερικανοκινούμενων δικτατοριών και φεουδαρχικές αποικίες του νεοφιλελευθερισμού (πρώην Ανατολικό Μπλοκ). Το κεφάλαιο είναι ασύδοτο, κρατικοδίαιτο και… τσιφούτικο.

Το Μνημόνιο και τα διόδια



Του Παντελη Μπουκαλα

Πάνε αιώνες, σε πολιτικό χρόνο, αφότου πρωτοκυκλοφόρησε ένας «αστικός μύθος», από αυτούς που δεν τους έχει γραφτεί ζωή πέραν του τριμήνου. «Μόλις μπούμε στην ΕΟΚ θα καταργηθούν τα διόδια, γιατί ο Ευρωπαίοι δεν πληρώνουν, άρα κι εμείς σαν Ευρωπαίοι που θα γίνουμε δεν θα πρέπει να πληρώνουμε»... Και, φυσικά, δεν πάψαμε ποτέ να πληρώνουμε. Οπως δεν πάψαμε ποτέ να παίζουμε τη ζωή μας κορόνα-γράμματα στις εθνικές· κι όχι μονάχα επειδή είμαστε κακομαθημένοι οδηγοί, αλλά και επειδή το οδικό δίκτυο, από την κατασκευή και τις αμέτρητες ανακατασκευές του οποίου θησαύρισαν πολλοί στυλοβάτες του έθνους, παραμένει επικίνδυνο. Και βέβαια πανάκριβο. Τα διόδια όχι μόνο δεν καταργήθηκαν, αλλά και πολλαπλασιάστηκαν και η τιμή τους αυξήθηκε κατακορύφως, σε πλήρη αναντιστοιχία με ό,τι προσφέρεται στους εποχούμενους.

Συνέντευξη με τον Κίραν Αλλεν από το Δουβλίνο. Ελλάδα – Ιρλανδία, κοινός αγώνας


Ο Κίραν Άλεν είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την Ιρλανδία, τις επαναστατικές παραδόσεις της αλλά και για την «Κέλτικη Τίγρη» το «θαύμα» της και την κρίση της. Ανάμεσα στους τίτλους ξεχωρίζουν «Τζέιμς Κόνολι: Επαναστάτης Σοσιαλιστής», «Η Κέλτικη Τίγρη: Ο μύθος των ‘κοινωνικών εταίρων’», «Η κατάληψη της Ιρλανδίας από τις πολυεθνικές». Ο Κίραν είναι ηγετικό μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (SWP) στην Ιρλανδία και μίλησε στον Πάνο Γκαργκάνα.

Η ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε τελικά να ζητήσει διάσωση 90 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, παρόλο που αρχικά ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπράιαν Κόουεν, ισχυριζόταν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απαραίτητο αφού το κράτος είχε επαρκή έσοδα για αρκετό καιρό μέσα στον επόμενο χρόνο. Τι ώθησε λοιπόν στην κρίση της διάσωσης;

Απογείωση απολύσεων και εργασίας χωρίς μισθό στον Αερολιμένα Αθηνών


Πηγή: ΠΡΙΝ
ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

Σε γενική επίθεση έχει περάσει η εργοδοσία στο αεροδρόμιο «Ελευθέρος Βενιζέλος», προχωρώντας σε μια πρωτοφανής αγριότητας επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί των αφεντικών για την οικονομική κρίση, μετατρέπονται σε αιχμή του δόρατος της πολιτικής των απολύσεων, που εξαπολύουν εναντίον των εργαζομένων: Ήδη δεκάδες εργαζόμενοι, στην DHL και την ΕΑΤ, πετάχτηκαν στο δρόμο – νιώθοντας στο πετσί τους την αναλγησία της εργοδοσίας, που είναι απλόχερη όταν πρόκειται να μοιράσει τις ζημιές, και παντελώς απρόθυμη στη μοιρασιά των κερδών. Άλλωστε εκατοντάδες είναι ήδη οι απολύσεις, που έχουν γίνει σε όλες σχεδόν τις εταιρείες του αεροδρομίου.