Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση του χρέους



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία έθεσε και πάλι στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin) τη θέση της για ελεγχόμενη πτώχευση ενός κράτους – μέλους της Ευρωζώνης. Ανεπισήμως οι συζητήσεις για το αναπόφευκτο ή μη και το timing μιας τέτοιας κίνησης, η οποία άλλωστε χρειάζεται και σημαντικό χρόνο προετοιμασίας, γίνονται και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες. Ακόμη πιο καθαρά μίλησε για το θέμα αυτό σε συνέδριο που έγινε στην Ιταλία ο επικεφαλής του φημισμένου Ινστιτούτου Οικονομίας το Μονάχου (IFO) καθηγητής Χανς Βέρνερ Ζιν, που από τη θέση του έχει και ρόλο συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης. Είπε, λοιπόν, ο κ. Ζιν ότι "πριν «αποφασιστεί ένα σχέδιο διάσωσης μιας χώρας, θα πρέπει οι πιστωτές της χώρας – τράπεζες- να αποδέχονται μείωση των απαιτήσεών τους, διαφορετικά δεν θα  υπάρξει ποτέ δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη». Πολύ απλά, ο κ. Ζιν είπε αυτό που ισχύει στην καθημερνή τραπεζική πρακτική, ότι δηλαδή και οι τράπεζες αναλαμβάνουν κινδύνους με δάνεια που δίνουν και πρέπει να αναλαμβάνουν τον κίνδυνο αυτό. Μάλιστα, ο Γερμανός καθηγητής είναι πιο απαισιόδοξος από άλλους συναδέλφους του και θεωρεί ότι η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων θα φέρει την Ελλάδα στα πρόθυρα… εμφυλίου πολέμου το 2011. «Είναι αδύνατον να μειωθούν οι μισθοί κατά 30% χωρίς μείζονα κοινωνική αναταραχή», είπε χαρακτηριστικά. Αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μιλάνε για τις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό πίσω από κλειστές πόρτες.

Ιδού τα «ρετιρέ», ιδού και τα «χαλκεία»!



του Ν. Μπογιόπουλου

Ας πάρουμε τα ίδια αυτά στοιχεία,
τα δικά τους στοιχεία για τους μισθούς των εργαζόμενων στις πρώην ΔΕΚΟ,
όπως τα έδωσαν και όπως τα μαγείρεψαν τα χαλκεία τους.
*
Προσέξτε:
Λένε ότι το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο ανέρχεται σε40.772 ευρώ.
Τι δεν λένε:
Οτι από το παραπάνω ποσό πρέπει να αφαιρεθεί το 13%, δηλαδή η ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων προς τα Ταμεία τους.
Εφόσον, λοιπόν, αφαιρεθούν τα 5.300 ευρώ της εισφοράς που αντιστοιχεί στα στοιχεία που οι ίδιοι έδωσαν, τότε μένουν 35.472 ευρώ.

«Ελλάδα ΑΕ» στην υπηρεσία των πολυεθνικών


ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Με ένα νομοθέτημα - πρόκληση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανατρέπει νόμους και κανονισμούς στο όνομα των επενδύσεων
Πρόσκληση για ένα ξέφρενο γλεντοκόπι, για μεγάλες μπίζνες και υψηλή κερδοφορία, απευθύνει η κυβέρνηση προς τους εκπροσώπους του μεγάλου, ντόπιου και ξένου, κεφαλαίου, που θα εκδηλώσουν την επιθυμία να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα. Αυτό προκύπτει από το κείμενο του νομοσχεδίου με τίτλο «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» - το γνωστό και ως Fast Track - που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, με ευθύνη την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων, Χ. Παμπούκης. Πρόκειται για το νομοθέτημα που καταρτίστηκε με την απόφαση που είχε πάρει το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίαση - φιέστα τον περασμένο μήνα στη Θεσσαλονίκη και με το οποίο επιχειρείται στο όνομα της γρήγορης προώθησης των μεγάλων επενδύσεων, να ανατρέψει τα πάντα:

Αναβρασμός και στα ΑΕΙ

Αρχισαν οι πρώτες καταλήψεις στα ανώτατα Ιδρύματα. Συμβολικού χαρακτήρα από λίγες σχολές (10 σε Αθήνα και άλλες τόσες στην περιφέρεια) και μόνο για χθες, ημέρα της πρώτης μαζικής διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στην παιδεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.
Οι φοιτητές ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων μέσα στην εβδομάδα
Οι φοιτητές ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων μέσα στην εβδομάδα
Για νέο, πιο δυναμικό γύρο συνελεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα προειδοποιούν οι φοιτητές ενόψει και της συνόδου των πρυτάνεων στην Κρήτη το επόμενο Σαβββατοκύριακο, οπότε και θα παρουσιαστεί από την υπουργό Παιδείας το τελικό κείμενο διαλόγου για τον νέο νόμο-πλαίσιο. Ηδη έχει αποφασιστεί η διοργάνωση αντι-συνόδου (στο ίδιο μέρος) και αρκετοί σύλλογοι ετοιμάζονται για την κάθοδό τους στο νησί.

Οι ερπύστριες της ντροπής

Πράγματι, «εικόνες ντροπής»: να σου δίνουν επτακόσια ευρώ και να σ' έχουν απλήρωτο για δύο χρόνια...
Να εκμεταλλεύονται την άνεργη προοπτική σου και να σε προσλαμβάνουν ως συμβασιούχο, και μετά να σου κλείνουν το μάτι ότι θα σε μονιμοποιήσουν, αν ποντάρεις στην εξουσία τους και τους ψηφίσεις... Να σε κρατάνε συνεχώς σε αγωνία και να παρατείνουν το καθεστώς ομηρίας... Και όταν αντιδράς -με το λιγοστά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι απελπισμένοι- να σε εγκαλούν για εγκλήματα κατά της πατρίδος, οι ασύστολοι πατριδοκάπηλοι, οι ολετήρες... Πράγματι, «εικόνες ντροπής», αλλά από ποιους; 
...Αραγμένο στον πάγκο της ευκολίας το γνωστό στερεότυπο -«Εικόνες ντροπής»- βγήκε πάλι στην αρένα για να πάρει τα κεφάλια των απελπισμένων. Κι από κοντά οι αυθαίρετες, τρομοκρατικές ερμηνείες -ένα φαλτσαριστό δίπλα στο δοκάρι του κιτρινισμού- ότι τάχα ανέβηκαν τα spreads μόλις πλημμύρισαν την οικουμένη τα στιγμιότυπα με τα ΜΑΤ, τα δακρυγόνα και την άγρια καταστολή στην Ακρόπολη... Και επιτέλους: από πότε οι εργατικές διεκδικήσεις, ακόμη και οι λιγότερο ευφάνταστες, προκαλούν ντροπή -και σε ποιους; Οταν κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι, υπάρχουν επιπτώσεις, ενίοτε οδυνηρές. Το ξέρουν πρωτίστως οι ίδιοι. Ξέρουν, επίσης, ότι δεν έχουν άλλο δρόμο. Ούτε τρόπο... Αλλά το ίδιο γνωρίζουν οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου, οι οποίοι δήθεν αγανακτούν βλέποντας «εικόνες ντροπής» μπροστά στην Ακρόπολη. Λες και οι ίδιοι δεν έχουν υποστεί στις πατρίδες τους ανάλογους προπηλακισμούς και λοιδορίες, όταν βγαίνουν στον δρόμο για το ψωμί τους... 

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΑΡΧΕΣ Η ΑΡΡΑΓΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ



ΠΗΓΗ: ΘΕΣΕΙΣ Τεύχος 113, περίοδος: Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2010

Ξαφνικά, χωρίς κανείς να αισθάνεται την ανάγκη να αιτιολογήσει μεταστροφές και ανανήψεις, όλη η Ελλάδα ζει την «αντιμνημονιακή εξέγερση». Πιστοί στις παραδόσεις του «αδούλωτου έθνους» των πάλαι ποτέ μισθοφόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ξύπνησε στα βάθη της νεοελληνικής ψυχής η ανάγκη για «αντίσταση στην επιδρομή των ξένων» που «υποθηκεύει» το μέλλον και «απομυζά τον μόχθο» του λαού. Και σε αυτό το προσκλητήριο δεν έχει λείψει σχεδόν κανείς.
Από τους «αντιιμπεριαλιστές» παλαιο-«κομμουνιστικού» τύπου έως τους πατριδογνώστες ή/και lifestyle υποψηφίους της σώφρονος αντιπο-συν-πολίτευσης. «Εξαναγκάστηκε να παραβεί τις αρχές του» δηλώνει με αφοπλιστική αθωότητα για το ΠΑΣΟΚ ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σύναψη της δανειακής σύμβασης και την υπογραφή του Μνημονίου, «αλλά το έκανε για να σώσει την πατρίδα από τη χρεωκοπία». Όπως άλλωστε τον μιμήθηκε και ο ακροδεξιός ΛΑΟΣ, σύμμαχός του σε όλα τα μεγάλα. Αντιμνημονιακός «ως πολίτης» είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, καίτοι η υπευθυνότητά του ως πολιτικού του «επιβάλει» την αποδοχή του Μνημονίου. Αντιμνημονιακός είναι και ο Σαμαράς – καθώς και η «λαϊκή» ΝΔ – που χαρακτηρίζει το Μνημόνιο «τρύπιο κουβά», τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν μηδενίζει το έλλειμμα, αλλά τροφοδοτεί τη διόγκωση του χρέους». Το ίδιο άτεγκτος κατά του Μνημονίου είναι και ο μακεδονομάχος νομάρχης Ψωμιάδης, ανακαλύπτοντας και αυτός όπως ο αρχηγός του εν όψει των εκλογών τη «μεγάλη διαχωριστική γραμμή», μιας και «δεν ανήκουν στην ίδια παράταξη μ’ εμάς όσοι στήριξαν το μνημόνιο».

Πλησιάζει η ώρα που η ΕΚΤ θα κερδοσκοπήσει με τα ελληνικά ομόλογα.


ΠΗΓΗ: bankingnews

Πως θα συμβεί αυτό; 
Η ΕΚΤ στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που πραγματοποίησε στήριξης στα ομόλογα των περιφερειακών αγορών συνολικά συγκέντρωσε 60 δις ευρώ. 

Από αυτά τα 40 δις ευρώ εκτιμάται ότι είναι ελληνικά ομόλογα και αγοράστηκαν σχετικά την πρώτη περίοδο της ενεργοποίησης του μηχανισμού παρεμβάσεων. 
Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα με ένα μέσο εύρος spread περίπου 640 με 720 μονάδες βάσης εν συνεχεία ακολούθησε ανοδική πορεία το spread έφθασε έως τις 930 μονάδες βάσης ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε διαμορφωθεί στις 825 μονάδες βάσης. 
Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις η ΕΚΤ θα καταγράψει κέρδος από τα ομόλογα Ελλάδος εφόσον υποχωρήσει το spread προς τις 600 ή και 550 μονάδες βάσης, το οποίο εκτιμάται σε 500 εκατ ευρώ τουλάχιστον. 
Aν το spread, υποθετικά υποχωρούσε στις 400 μονάδες βάσης το κέρδος που θα αποκόμιζε η ΕΚΤ θα ήταν πάνω από 1,5 δις ευρώ. 
Όχι άσχημα για τοποθετήσεις σε ομόλογα μιας χώρας που κινδύνευσε να καταρρεύσει.