Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΕΥΡΩ. Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Αμφισβητείται η πολιτική απόλυτης λιτότητας στην Ελλάδα



ΠΗΓΗ: euro2day

Η Ελλάδα αν και επικρίνεται για το μερίδιο ευθύνης της στην κρίση της ευρωζώνης, περιγράφεται επίσης και ως θύμα εξαιτίας του εύρους των προσπαθειών, που της ζητήθηκε να καταβάλει, και οι οποίες ίσως αποδειχθούν αναποτελεσματικές.
Ορισμένοι πολιτικοί και οικονομολόγοι εκτιμούν πως είναι ανώφελο να «πυροβολεί κάποιος το ασθενοφόρο, που μεταφέρει τον ασθενή».  Κρίνουν πως οι Έλληνες πολίτες έχουν ήδη πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για την κρίση, με το να έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού, των μέσων μαζικής μεταφοράς ή του φυσικού αερίου, έχουν δεχτεί την εργασιακή εφεδρεία δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και έχουν πληρώσει αυξημένη φορολογία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να ξαναβρεθεί στο δρόμο της ανάπτυξης και συνεπώς να μειώσει το έλλειμμά της.

Ευρώ, δραχμή και "κομμουνισμός": Από τον 'Αρη Βελουχιώτη στο Μνημόνιο




Παραδοσιακά, οι καλύτεροι «δείκτες», «βαρόμετρα» επικείμενης ρήξης στην Ελλάδα είναι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και το ΚΚΕ. Με το ανατριχιαστικό, ιστορικό «ανάγνωσμα» για το Μνημόνιο, που δημοσίευσε το «Βήμα», αφενός παίρνει τις αποστάσεις του από την πολιτική αυτή, που υποστήριξε φανατικά μέχρι πρότινος, αφετέρου γράφει εκ των προτέρων τον «επικήδειο» του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Περισσός, από την άλλη, έχει αλάνθαστο ένστικτο που τον ειδοποιεί (και τον τρομοκρατεί) ότι πλησιάζουμε σε κάποιας μορφής «επαναστατική» κρίση. Πιθανώς πλησιάζουμε, γιατί δεν αφέθηκε άλλη οδός σωτηρίας στον ελληνικό λαό, παρόλο που, φυσικά, δεν μπορούμε να προδικάσουμε χρόνο και μορφή. Η ελληνική οικονομία υφίσταται την ίδια πολιτική που εφήρμοσε στη Γερμανία ο Καγκελλάριος Μπρούνινγκ, οδηγώντας στον Χίτλερ. Οι ρυθμοί πτώσης είναι ταχύτεροι από αυτούς της Βαϊμάρης. Τον χειμώνα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, κινδυνεύουμε όχι από φτώχεια, αλλά από πείνα. 

How to Occupy the moral and political high ground



Πηγή: Guardian
Naomi Wolf
As UK citizens are being told once again to "trust" the gatekeepers of the global banking system and as US citizens are realising that, despite a first amendment that guarantees freedom of speech and assembly, they are facing potentially lethal rubber bullets in Oakland and police brutality ranging from Tulsa, Oklahoma, to the streets of Manhattan, what is becoming clear is that a game-changing global shift is taking place. The conflict is no longer between right and left, but between the "one per cent" – a corporatocracy that, without transparency or accountability, is claiming the lion's share of the planet's resources and capital, while disregarding democratic processes – and, well, the rest of us.'

'The Common Currency Endgame Has Begun'


Πηγή: Spiegel  4/11

Greece has backed away from holding a referendum on the euro bailout package. This week's tumult, however, shows that Europe is still far away from solving the euro crisis. German editorialists on Friday warn that the worst-case scenario may arrive sooner rather than later.


It took less than a week for confidence in the euro zone to evaporate. Again. Last Wednesday, European Union leaders agreed to sweeping measures aimed at saving the common currency. But the shocking announcement on Monday by Greek Prime Minister Georgios Papandreou that his country intended to hold a referendum on the conditions of the bailout measures, with its rigid and unpopular austerity measures, was all it took to shake markets again and raise doubts about the strength of the bailout.

Σχέδιο για την έξοδο από το ευρώ


Η συζήτηση για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει αναζωπυρωθεί. Και δεν είναι τελείως αβάσιμη καθώς η Ε.Ε. έχει επεξεργασθεί σχέδιο το οποίο είναι εις γνώση του ΔΝΤ και προβλέπει την εισαγωγή της χώρας σε προθάλαμο εξόδου από την ΟΝΕ για μια τριετία.

Το σχέδιο προβλέπει την υιοθέτηση άλλου νομίσματος και επαναξιολόγηση της κατάστασής της στο τέλος της τριετίας σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από δυο διαφορετικές πηγές που προέρχονται από την πλευρά των θεσμικών πιστωτών της χώρας. Το σχέδιο, το οποίο έχει περιέλθει επίσης εις γνώση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του προέδρου της Ν.Δ. κ. Σαμαρά, «έχει αποσυρθεί προς το παρόν από το τραπέζι» (it is off the table) αναφέρει η μια εκ των δυο πηγών. Ομως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανέλθει στο προσκήνιο αν ξεπερασθούν τα νομικά εμπόδια που δυσκολεύουν την εφαρμογή του γιατί είναι θεωρητικά καλύτερο από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και επιστροφή στη δραχμή.

Γιούργκεν Χάμπερμας: «Το κυνικό νόημα του ελληνικού δράματος: Λιγότερη δημοκρατία είναι καλύτερη για τις αγορές»



Πηγή: ΑΥΓΗ
της Ελ. Παπαδάκη

Η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να αναγγείλει ως πρωθυπουργός της χώρας δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη της νέας δανειακής σύμβασης, μόλις είχε συναποφασίσει για την κατάρτισή της στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, προκάλεσε τις γνωστές αντιδράσεις που τον ανάγκασαν μέσα σε τρεις μέρες να το αποσύρει. Δεν πρέπει να είχε σταθμίσει σωστά ούτε τον κλονισμό που θα επέφερε στις αγορές σε παγκόσμια κλίμακα πλήττοντας και άλλες ευάλωτες οικονομίες – ας σημειώσουμε εδώ μόνο το παράπονο του εκπροσώπου της κυβέρνησης Θαπατέρο: «κακά νέα για την Ισπανία, κακά νέα για την Ευρώπη», είπε βλέποντας τα spreads να εκτοξεύονται. Αλλά ούτε τη σκλήρυνση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στη χώρα μας, οι οποίοι, εγκαταλείποντας κάθε ρητορική αλληλεγγύης, πέρασαν στον ανοικτό εκβιασμό, μαζί και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την έκτη δόση, μας διατυπώνουν πια τελεσίγραφο να υλοποιήσουμε τη συμφωνία ως έχει, αμέσως. Ούτε, τέλος, την έκταση της δυσφορίας και της ανησυχίας μέσα στην Ελλάδα, στο ίδιο του το κόμμα.

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: “Πως οδηγήθηκε η Ελλάδα στο γκρεμό”



Πηγή: anti-news

Σε εκτενές άρθρο της, που περιγράφει το ιστορικό της κρίσης της Ελλάδας, η εφημερίδα New York Times παρουσιάζει και το παρασκήνιο των τελευταίων εξελίξεων που οδήγησαν στο κούρεμα.  Διαβάστε μεταξύ άλλων.
- Πως η αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να αποφασίσουν γρήγορα προκάλεσε την κατάρρευση της Ελλάδας που απειλεί τώρα όλη την Ευρώπη.
- Ακόμα και η συμφωνία για κούρεμα ως 50% ήρθε αργά και είναι “λίγη”
- Αντί να τονωθεί η ελληνική οικονομία, το πρόγραμμα λιτότητας μετέτρεψε τη ύφεση της  σε ένα σχεδόν κραχ
- Ο Παπανδρέου εξέταζε όλες τις επιλογές, ακόμη και αυτήν της αποχώρησης από το ευρώ (!!!)

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ...




Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ 5/11/2011  (via Iskra)
Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ακόμη γνωστό αν η ζωή της κυβέρνησης ΓΑΠ θα παραταθεί για μερικές ακόμη ώρες ή κάποιες μέρες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι, όπως είχε ήδη διαφανεί από την 15ηΙούνη και την πρώτη απόπειρα σχηματισμού «μεγάλης συμμαχίας» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η κυβέρνηση και γενικότερα η υπάρχουσα διάταξη του πολιτικού σκηνικού έχει καταρρεύσει.
Σε αντίθεση όμως με την εντύπωση που δημιούργησαν οι καταιγιστικές εξελίξεις κορυφής του τελευταίου τετραήμερου, το καθοριστικό στοιχείο που πυροδότησε την συντελούμενη ανατροπή δεν είναι αυτή καθ’αυτή η πρωτοβουλία για δημοψήφισμα αλλά η εξεγερσιακή κατάσταση στην οποία και συμβολικά πλέον βρίσκεται η χώρα μετά τα γεγονότα της 28ης Οκτώβρη και στην οποία προσπάθησε να απαντήσει η σπασμωδική, όσο και μοιραία, κίνηση του ΓΑΠ.