Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Και οι "άνθρωποι του πνεύματος" στις διεργασίες για την επόμενη μέρα;


Πηγή: Ποντίκι
Από το Μαρικάκι
Για όσους αναρωτιούνται γιατί δε μιλούν οι «διανοούμενοι», οι «άνθρωποι του πνεύματος» τελοσπάντων, άντε οι άνθρωποι των γραμμάτων των τεχνών και της επιστήμης, για να μη λέμε μεγάλες κουβέντες, θα πάρουν ορισμένες απαντήσεις από την «δραματική» έκκληση 32 επώνυμων και προβεβλημένων αυτής της συνομωταξίας, με τίτλο «Τολμήστε», στην οποία καταθέτουν την «αγωνία» τους για τον τόπο!
Με ένα κείμενο που δεν μαρτυρά ιδιαίτερη τριβή με το πνεύμα, πιο πεζό κι από τα ρεπορτάζ για την κίνηση του χρηματιστηρίου, πιο τετριμμένο κι από τις ομιλίες του πρωθυπουργού, υπογεγραμμένο μεταξύ άλλων από ακραιφνείς του νεοφιλελευθερισμού καθηγητάδες,  δήθεν άχρωμο και ίσων αποστάσεων απευθύνεται προς όλους αλλά επί της ουσίας καταλήγει να απευθύνεται προς όλους τους άλλους εκτός από τον πρωθυπουργό.  Αναπαράγοντας τη ρητορική του αντιλαϊκισμού και της υπευθυνότητας η ομάδα αυτή καταθέτει διαπιστευτήρια διαθεσιμότητας να συμβάλει στην προσπάθεια για την «εθνική ανασυγκρότηση» της χώρας, με όποιον και να προχωρήσει αυτή, τον σημερινό ή τον αυριανό πρωθυπουργό. Ή μήπως με μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων;
Ήδη από την δεύτερη γραμμή παίρνουν θέση και αυτή δεν είναι παρά υπερ της τρέχουσας κατάστασης:

Ο Μεσσίας και ο λοχίας





Καθημερινή (3-6-2011)
Tου Παντελη Μπουκαλα
Πάει ενάμισης χρόνος αφότου πρωτοκυκλοφόρησε το σενάριο για «κυβέρνηση προσωπικοτήτων» ή «τεχνοκρατών». Οι εισαγωγείς του, με τον τρόπο του ο καθένας και για τους σκοπούς του, υποστήριζαν ότι αυτό είναι το μοναδικό μέσο για τη θεραπεία του πολιτειακού μας συστήματος. Πολλά είναι τα τεχνάσματα εδώ και οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί. Αίφνης, για να γίνει αποδεκτό το σενάριο σαν αναγκαίο και υποχρεωτικό ταυτίστηκε το πολιτειακό σύστημα με τo κομματικό. Ταυτίστηκε δηλαδή το όλον με το μέρος, γιατί μια πολιτεία δεν απαρτίζεται αποκλειστικά από τους κομματικούς σχηματισμούς. Τμήμα της πολιτείας, υπέρτερο από κάθε άποψη του αθροίσματος των κομμάτων, είναι η κοινωνία, οι πολίτες, από τις επιλογές των οποίων (και όχι μόνο στην κάλπη) εξαρτάται η μοίρα των κομμάτων, κι εκείνων ακόμα που έχουν την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας.

Ελληνικά «σπασμένα»: τι (δεν) πληρώνουν οι τράπεζες

ΠΗΓΗ: BANKS' NEWS
Η συμφωνία για την αποσύνδεση της ελληνικής «βόμβας» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος πλησιάζει και ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για μια κρίσιμη πολιτική διαπραγμάτευση με τον προεδρεύοντα του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Όλα δείχνουν ότι μέρος του «λογαριασμού», για να συνεχίσει η Ελλάδα να παραπαίει κάπου στο χείλος της χρεοκοπίας μέχρι τα μέσα του 2014, θα φθάσει στους τραπεζίτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα πληρώσουν το μερίδιό τους, αφού το μεγαλύτερο βάρος θα φορτωθούν οι ελληνικές τράπεζες.
Υπό την ασφυκτική πίεση του Βερολίνου, που ήθελε οπωσδήποτε να φανεί ότι το νέο «πακέτο» προς την Ελλάδα δεν θα πληρωθεί μόνο από τις κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέβη το δικό της Ρουβίκωνα: πρώτος ο Γιούργκεν Σταρκ, ο Γερμανός επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και χθες ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος, Βίκτορ Κοστάντσιο, σήμαναν τη μεγάλη υποχώρηση των κεντρικών τραπεζιτών έναντι της Μέρκελ. «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε κάθε μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας», δήλωσε ο Κοστάντσιο.

Ο οικονομολόγος Σπύρος Λαπατσιώρας μιλάει στο ΚΡΗΤΗ ΤV

Πηγή: REDNOTEBOOK




Ο οικονομολόγος Σπύρος Λαπατσιώρας μιλάει στο ΚΡΗΤΗ ΤV για τα σενάρια περί πτώχευσης και τις αποκρατικοποιήσεις, το Μνημόνιο 2 και τη συζήτηση για το χρέος

Η ΕΛΛΑΔΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΝΑ ''ΚΟΥΡΕΨΕΙ'' 90% TO ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ!


Πηγή: ISKRA
ΤΡΕΙΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΕΩΣ 90% ΤΟΥ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ!
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΧΙ;
Εδώ και πάνω από 1 χρόνο η εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, έχει πλασαριστεί προς τον ελληνικό λαό, ως ο "μονόδρομος" που εξασφαλίζει την αποτροπή της "χρεοκοπίας" και της "πτώχευσης" της χώρας, μαζί με όλες τις δήθεν φοβερές και τρομερές συνέπειές τους!
Παράλληλα, οποιαδήποτε ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση, όπως η διακοπή αποπληρωμής και η διαγραφή του χρέους, λοιδορείται, από το πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο, ως ανεδαφική, καταστροφική και εντέλει ανεύθυνη...
Φαίνεται, όμως πως, η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική, όταν πρόκειται για...τις τράπεζες! Συγκεκριμένα, τρεις ιρλανδικές τράπεζες, ανακοίνωσαν την Τετάρτη (01.06), πως θα προβούν στη διαγραφή έως και 90%  στην αξία των ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, τα οποία είχαν εκόσει στο παρελθόν. Και όλα αυτά, όχι μόνο με την άνοχη, αλλά και με την αποφασιστική υποστήριξη (βλέπε παρακάτω) της ίδιας της ιρλανδικής κυβέρνησης!

To «κίνημα των αγανακτισμένων» και η Αριστερά



1. Η πλημμυρίδα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που κατακλύζουν το Σύνταγμα και τις κεντρικές πλατείες άλλων πόλεων είναι γνήσιο τέκνο της κρίσης γενικά αλλά και της συγκεκριμένης πολιτικής συγκυρίας που η συνταγή του Μνημονίου έχει καταρρεύσει, που οι αυταπάτες της κοινωνικής πλειοψηφίας ότι υπομένοντας κάποιες θυσίες θα σωθούν τα βασικά και θα βγούμε από τον εφιάλτη της κρίσης καταρρέουν επίσης, που η κατάρρευση των κοινωνικών υποδομών (νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, προνοιακές δομές κ.λπ.), η ανεργία και η φτώχεια παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις. Η αξιοπιστία του σχεδίου των «από πάνω» καταρρέει, και η προσπάθεια να το αναστηλώσουν εφαρμόζοντας πιο σκληρά την ίδια συνταγή δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον ούτε τη «συναίνεση του τρόμου». Η εντεινόμενη αστάθεια σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και η αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι είναι θέμα χρόνου η διαχείριση της συντελεσμένης από τον Απρίλιο του 2010 ελληνικής χρεοκοπίας να ξεφύγει από τον έλεγχο και να εκδηλωθεί με ανεξέλεγκτο και καταστροφικό τρόπο, αλλάζουν τη συγκυρία και τις διαθέσεις πλατιών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Η αίσθηση ότι θα γίνουν σημαντικά πράγματα τους επόμενους μήνες, η αίσθηση ότι «αφού λεηλατήσουν το σύμπαν» θα επέλθει και η κατάρρευση, καλλιεργεί μαζικά τη διάθεση «να γίνει κάτι τώρα για να τους σταματήσουμε». Το «κίνημα των αγανακτισμένων» είναι παιδί αυτής της συγκυρίας και φορέας αυτής της μαζικής διάθεσης.

Πάνω από 3 εκατ. υπογραφές έχει συγκεντρώσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από πελάτες του που τάσσονται κατά της πώλησης



Πηγή: Banking News

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατ υπογραφές πελατών ή δυνητικών πελατών του οι οποίοι τάσσονται κατά της πώλησης αναφέρει στο www.bankingnews.gr ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ Γιώργος Σιδέρης. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συλλόγου εργαζομένων πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι λάθος.

Θα πωλήσουν το ΤΤ για να κερδίσουν 300 εκατ; Αυτό δεν θα είναι πώληση θα είναι ξεπούλημα χωρίς προοπτική. 
Ο κ Σιδέρης όμως καταθέτει μια ενδιαφέρουσα πρόταση. 
Ο σύλλογος εργαζομένων του ΤΤ εξετάζει την μερική πώληση μετοχών του Ταμιευτηρίου υπό την βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση ότι το κράτος θα παραμείνει μέτοχος. 
Στην Ευρώπη αυτό το μοντέλο έχει υιοθετηθεί επιτυχώς καταλήγει ο κ Σιδέρης και συμπληρώνει η πώληση του ΤΤ δεν εξυπηρετεί καμία αναπτυξιακή  σκοπιμότητα.