Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Προς ένα γαλλογερμανικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας



ΠΗΓΗ: TVXS 
Στη σκιά της ελληνικής και της ισπανικήςυποβάθμισης από τη Moody’s πραγματοποιείται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η κρίσιμη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των 17 χωρών μελών της Ευρωζώνης. Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί η γαλλογερμανική πλευρά, με οικονομολόγους να εκτιμούν ότι το τελευταίο «θέτει περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά». Δεν λείπουν, πάντως, εκείνοι που εκτιμούν ότι μετά τη Σύνοδο της Παρασκευής, ενδέχεται να «υπάρξει μια νέα αρχή στην αλλαγή της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΝΤ: τα κράτη αφήνουν τις τράπεζες στο απυρόβλητο…



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Σε ένα συμπέρασμα που εκπλήσσει – όχι κατά την ουσία του αλλά επειδή συνιστά στροφή 180 μοιρών έναντι των θέσεων του ίδιου οργανισμού κατά την τελευταία 30ετία – καταλήγει μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση: τα κράτη επιδεινώνουν τα προβλήματα, υποστηρίζεται, εξαιτίας των πολύ αργών ταχυτήτων με τις οποίες κινούνται προς την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, σε σύγκριση με προηγούμενες κρίσεις!..
Όπως υποστηρίζεται στην έκθεση, ενώ η ταχεία ανταπόκριση των κυβερνήσεων στην κρίση του 2007 - 2008 με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και με τις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης βοήθησε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της, εν τούτοις οι κυβερνήσεις υποστήριξαν τις τράπεζες με ρευστότητα και παροχή εγγυήσεων δίχως να επιμείνουν σε μια θεμελιώδη εκκαθάριση των ισολογισμών τους. «Η διάγνωση και η αποκατάσταση των ισολογισμών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η αναδιάρθρωση των στοιχείων ενεργητικού τους έχει προχωρήσει πολύ λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε στο παρόν στάδιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. «Η εμπιστοσύνη στα χρηματοπιστωτικά συστήματα εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από την κρυφή και φανερή στήριξη των κεντρικών τραπεζών και των κρατών».

Merkel: Χαμηλότερα επιτόκια αν αξιοποιηθεί κρατική περιουσία



ΠΗΓΗ: Capital gr

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε σήμερα ότι θα στηρίξει την μείωση των επιτοκίων στα έκτακτα δάνεια αν η Ελλάδα συμφωνήσει να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία και η Ιρλανδία στηρίξει την πρόταση για ενιαία εταιρική φορολογία στη ζώνη του ευρώ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου κεκλεισμένων των θυρών σήμερα στο Βερολίνο σχετικά με τις γερμανικές θέσεις ενόψει της έκτακτης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 

Έκανε λόγο για μικρή μείωση στο κόστος δανεισμού των πακέτων διάσωσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ενώ εξέφρασε και πάλι την αντίθεση της στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον υφιστάμενο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) ή τον μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό στήριξης.