Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Η επουράνια αγυρτεία



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
του Δημήτρη Α. Σεβαστάκη

Το σύστημα συνδέει την απελπισία με το λυτρωτικό Καλό. Συνδέει τη χαρά, το αλληλέγγυο δέσιμο των ανθρώπων, με το Κακό. Τα βάσανα, η αγωνία, ο τρόμος είναι τα εργαλεία της επουράνιας βασιλείας, της Αρετής. Οι σχέσεις των ανθρώπων, η πολιτική σκέψη, η μέριμνα, η τρυφερότητα είναι ο δρόμος της ύφεσης, της συντεχνίας, της αμαρτάνουσας λαϊκιστικής αριστεράς. Τα πρώτα μπορείς να τα εμπιστεύεσαι, αφού το Καλό είναι δυσάρεστο, τα δεύτερα μην τα πιστεύεις, αφού το κρισιακό Κακό πάντα χάιδευε αυτιά.
Το διαπαραταξιακό σύστημα κάνει λογικά και ηθικά άλματα, οργανώνει την ενάρετη ζούγκλα. Σπάει το κρύσταλλο, συνδέει καλώδια, κλέβει το αυτοκίνητο. Περίπου εκεί θεμελιώνονται οι αντιαριστερές αθλοπαιδιές, η καταδιωκτική απονομιμοποίηση της αριστεράς. Απ' τους τσιριγμούς του Άδωνη μέχρι τον νοήμονα σκοταδισμό του Ράμφου, όλα κινούνται στην άρση μιας σχετικά ομαλής πολιτικής, αστικής συνθήκης των 35 τελευταίων χρόνων.

Megan Greene: 'The only two solutions are fiscal union or eurozone break-up'



Πηγή: The Press Project
Megan Greene’s vision on the Eurozone future is clear: the Euro is doomed, Greece is very likely to leave the Eurozone, and this would almost certainly mark the end of the euro area. She designates a clear responsible: the EU leaders whose “capacity for muddling through never ceases to astound” her. For Greene, the only solution is for the Europeans to create a fiscal union. 
Megan Green is an experienced analyst of the European union and its economy. She worked as an economist at the Economist Intelligence Unit from 2007-11 as the company’s euro crisis expert, focusing on developments in the PIIGS, in Germany and at the EU level. She now runs the “Euro Area Debt Crisis” page where she provides political and macroeconomic analysis and forecasting for Greece, Ireland, Portugal, Spain, Italy and Germany.

Is there a real possibility for Greece to leave the Eurozone? What it would mean for the Eurozone and for the rest of the world?

Πορτογαλία: "Ανακάλυψε" ψεύτικα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της



Capital.gr

Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα νήσων Μαδέρα, μια μικρή αυτόνομη περιοχή, υποβάλει από το 2004 στοιχεία για το χρέος που υπολείπονται των πραγματικών, εξέλιξη που αυξάνει τις πιέσεις για τη χώρα να πετύχει τους στόχους της για το έλλειμμα στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 78 δισ. ευρώ που έλαβε από το EFSF.

H Bank of Portugal χαρακτήρισε «σοβαρή» την παράλειψη αυτή, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Τα ελλείμματα προϋπολογισμού της Πορτογαλίας θα αναθεωρηθούν ανοδικά για την περίοδο 2008-2010. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε πως ελέγχει τους λογαριασμούς της Μαδέρα και θα καταρτίσει σχέδιο λιτότητας για την περιοχή.

Θέμα χρόνου η χρεωκοπία



ΠΡΙΝ 18/9/2011
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ,ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Οι γαλλικές τράπεζες το τελευταίο θύμα
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ
Προσωρινό ανάχωμα στην επέκταση της οικονομικής κρίσης δημιούργησαν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου με τη συντονισμένη παρέμβασή τους την Πέμπτη. Αντιγράφοντας μια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008, στο απόγειο της τρέχουσας κρίσης, οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας και μαζί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάλυψαν με δολάρια τη ρευστότητα που ζητούσαν οι τράπεζες, αποτρέποντας την πιστωτική ασφυξία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή των τραπεζικών δραστηριοτήτων, λόγω έλλειψης ρευστού. Το χέρι βοήθειας των κεντρικών τραπεζών στράφηκε πρώτα και κύρια προς τις γαλλικές τράπεζες που έχουν εξελιχθεί στο τελευταίο θύμα της κρίσης στην ευρωζώνη. Η υποβάθμισή τους από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δικαιολογήθηκε στη βάση της έκθεσής τους στο ελληνικό δημόσιο χρέος και επίσης στην ελληνική τραπεζική αγορά, λόγω των σημαντικών εξαγορών που πραγματοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια (Societe Generale τη Γενική και Credit Agricole την Εμπορική Τράπεζα). Οι ζημιές που καταγράφουν οι δύο παραπάνω τράπεζες μαζί με τηνBNPParibas φθάνουν ακόμη και στο 50% της αξίας της μετοχής τους το τελευταίο μήνα ή από την αρχή του χρόνου, ενώ σε πρωτοφανή επίπεδα έχει φθάσει και η ασφάλισή τους απέναντι στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας (CDS). Σε κάθε περίπτωση η θέση τους στην διεθνή αγορά έχει κλονιστεί μάλλον ανεπανόρθωτα.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η επιβίωση της χώρας



του Ρούντι Ρινάλντι
πηγη ΔΡΟΜΟΣ φ. 81
 
Όσα διαδραματίζονται τούτες τις μέρες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι προετοιμασίες για διεκδικήσεις και αναμετρήσεις -με προεξάρχουσα τη σύγκρουση Τουρκίας και Ισραήλ- προστίθενται στον εξαιρετικά εύθραυστο και επικίνδυνο καμβά της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Προσδίδουν δε και εθνικές διαστάσεις στην κρίση. Η σύμπτωση της οικονομικής-κοινωνικής κρίσης με την εθνική, θα δώσει διαστάσεις πανεθνικής κρίσης.
Η διέξοδος, η διάσωση, η επιβίωση της χώρας, της κοινωνίας, του λαού, γίνεται πλέον πιο σύνθετη. Παραπέμπει σε διαδικασίες που ξεπερνούν κατά πολύ την απλή διατύπωση αιτημάτων ή την επιδίωξη επιτυχημένων επιμέρους οικονομικών χειρισμών. Αναζητείται η συνολική πολιτική οπτική που τόσο κραυγαλέα απουσιάζει.

Η αλφαβήτα του Ανδρέα Λοβέρδου



thumb
Όταν η τρόικα λείπει από το σπίτι, αφήνει χωρίς δεύτε­ρες σκέψεις το κλειδί στον υπουργό Υγείας. Γιατί, ακόμη κι όταν είναι μόνος ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να απαγγέλλει με καθηγητικό στόμφο την αλφαβήτα των δανειστών. Ως γνω­στόν, το πάει το γράμμα. Έναν χρόνο περίπου μετά την ανάληψη των καθη­κόντων του στην Αριστοτέλους, έχει αποδείξει αλφαβητικά την αξιοπιστία του ως εξής:
Ανασχεδίασε τον υγειονομικό χάρ­τη της χώρας επί το συνοπτικότε­ρο και φθηνότερο διά των συγχωνεύ­σεων και των καταργήσεων μονάδων και κλινικών. Άλλωστε, όπως ισχυρί­στηκε ο ίδιος στη Βουλή, ο πολλαπλα­σιασμός των δομών Υγείας τα περα­σμένα χρόνια μόνο πελατειακές σχέ­σεις εξυπηρετούσε.