Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

AEI: Επιτυχίες εκτός Ελλάδας, απαξίωση εντός Ελλάδας



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ (24/7)
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πώς να εξηγήσουμε τις επιτυχίες των ελληνικών ΑΕΙ στα διεθνή συστήματα αξιολόγησης; Πώς συνάδουν οι διεθνείς επιτυχίες των ΑΕΙ με την απαξίωσή τους στο εσωτερικό της χώρας;
H εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό είναι πολύ διαφορετική από την προσπάθεια απαξίωσής τους που προωθείται στο εσωτερικό. Στις διεθνείς αξιολογήσεις που επιχειρούν, καλώς ή κακώς, να παρουσιαστούν ως ενδεικτική εικόνα των διαφόρων συστημάτων εκπαίδευσης, διαπιστώνουμε ότι τα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο σταθερά βελτιώνουν τη θέση τους. 

Μηχανισμοί Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ 31/1/2011
της Αλίκης Βεγίρη

Όπως κάθε προϊόν που φιλοδοξεί να κάνει καριέρα στην αγορά πρέπει πρωτίστως να πιστοποιηθεί, έτσι και η εκπαίδευση, ειδικά η Tριτοβάθμια, προτού αναβαπτιστεί στο καθαρτήριο λουτρό της αγοράς, οφείλει προηγουμένως να αξιολογηθεί και να τιμολογηθεί, έτσι ώστε οι επίδοξοι αγοραστές/επενδυτές να γνωρίζουν επακριβώς την αξία της επένδυσης, το ρίσκο που θα αναλάβουν, ώς και τις μελλοντικές αποδόσεις των κεφαλαίων τους.
Αν για τα κοινά εμπορεύματα και τις υπηρεσίες υπάρχει η πιστοποίηση κατά ISO, για το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό προϊόν, το πρωτόκολλο πιστοποίησης, ώς και οι πιστοποιημένοι οργανισμοί που θα δικαιούνται να πιστοποιούν δεν έχουν εισέτι πιστοποιηθεί…
Αντ’ αυτών, στη μεταβατική αυτή κατάσταση, χρέη άτυπης πιστοποίησης των ανά την υφήλιο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν αναλάβει αρκετοί καλοθελητές, με προεξάρχοντες τους: 1) QS World University rankings, 2) Academic Ranking of World Universities (του Πανεπιστημίου της Σαγκάης), και 3) THE World University Rankings (των TIMES),  οι οποίοι και θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια.

Σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί ο σταθμάρχης του σταθμού του Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος



Πηγή: real democracy

Σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί ο σταθμάρχης του σταθμού του Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος, επειδή διατήρησε ανοικτό τον σταθμό, παρά την εντολή που του δόθηκε να κλείσει τον σταθμό το απόγευμα της 29ης Ιουνίου.


Την ίδια στιγμή, κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έδινε τις πρώτες βοήθειες σε συνεργασία με το σταθμό πρώτων βοηθειών της πλατείας Συντάγματος εντός του σταθμού, στον οποίο είχαν βρει καταφύγιο, μετά την αλόγιστη χρήση δακρυγόνων και βίας των δυνάμεων καταστολής.
Το θέμα θα απασχολήσει την Λαϊκή Συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 24 Ιουλίου.

Στον βωμό του αφηρημένου χρήματος



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ  24/7
του Κ. Βεργόπουλου

Ζούμε σήμερα οδυνηρές ιστορικές στιγμές, που θυμίζουν έντονα εκείνες που η ανθρωπότητα εβίωσε κατά τη δεκαετία του 1920-1930 και είχαν οδηγήσει στη μεγάλη κρίση του 1929, με τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε. Οι κυβερνήσεις, με τον αυτό πάντα δογματισμό και κυνισμό, μεθοδεύουν την εμβάθυνση της κρίσης προς αποκλειστικό όφελος του χρηματιστικού κεφαλαίου, δηλαδή των τραπεζών, των χρηματιστών, των κερδοσκόπων.
Όπως σημειώνει η βρετανική Γκάρντιαν, το «τραγούδι της κρίσης» είναι γνωστό και σήμερα το άδουν όλοι, χωρίς εξαίρεση, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ιθύνοντες, υπό τον συντονισμό των αρχόντων του μεγάλου χρήματος και με κόστος την αποδιάρθρωση των κοινωνιών και το σάρωμα ακόμη και των πιο αναγκαίων προϋποθέσεων της ανθρώπινης ζωής. Η επίθεση του χρήματος δεν είναι μόνον οικονομική, πολιτική, αλλά επίσης πολιτισμική και ακόμη περισσότερο βιο-πολιτική, δηλαδή κλονίζει ακόμη και τα θεμέλια της ανθρώπινης ύπαρξης. Στον βωμό του αφηρημένου χρήματος θυσιάζονται σήμερα όλα, χωρίς κανέναν περιορισμό και καμιά επιφύλαξη, ούτε την ελάχιστη κόκκινη γραμμή. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τίποτε στο οποίο να θεωρεί ότι υστερεί έναντι των Ευρωπαίων ομολόγων της, σε ό,τι αφορά στην ολική επίθεση εναντίον του κόσμου της εργασίας και εναντίον ακόμη και των πιο στοιχειωδών προϋποθέσεων της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η κρίση -τουλάχιστον- βγάζει ενδιαφέροντα βιβλία



ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
του Μ. Λίτση

Αν κάτι καλό... αφήνει η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και όχι μόνο είναι η εκδοτική άνοιξη που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, με βιβλία που έχουν άμεση σχέση με το θέμα.
Ας δούμε λοιπόν επιγραμματικά μερικά από τα βιβλία που έφθασαν στα χέρια μας και που θίγουν μερικά από τα ακανθώδη ζητήματα που έχει ανοίξει η οικονομική κρίση και η πολεμική για την αντιμετώπισή της.
* «Debtocracy - Χρεοκρατία». Το γνωστό διαδικτυακό ντοκιμαντέρ των συναδέλφων Κατερίνας Κιτίδη και Αρη Χατζηστεφάνου, με ένα εκατομμύριο αναφορές στο Google, κυκλοφορεί τώρα και σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Καθηγητές, οικονομολόγοι και ακτιβιστές μιλούν για το μέχρι προ τινός ζήτημα ταμπού. Την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου έχει ο οικονομολόγος και διδάκτορας του Πάντειου Πανεπιστημίου, Λεωνίδας Βατικιώτης.

Οταν η τυφλή Δικαιοσύνη δεν αποφεύγει τις κλεφτές ματιές


Πριν από περίπου ένα μήνα, δικαστήριο της Αθήνας άφησε ελεύθερο έναν «πατέρα» στον οποίο είχε επιβληθεί κάθειρξη 12 ετών για αποπλάνηση της 2χρονης κόρης του και βιασμό της θετής, επίσης ανήλικης, κόρης του (αναστέλλοντας την εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής του μέχρι το Εφετείο).
Πριν από λίγες ημέρες το Εφετείο του Κορυδαλλού επέβαλε ποινές κάθειρξης, από 11 έως 37 χρόνια, σε έξι νεαρούς, που έκρινε ενόχους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και εκρήξεις (με τις περιβόητες... κατσαρόλες), από τις οποίες προκλήθηκαν από καθόλου έως ελάχιστες υλικές ζημιές. Αποφάσισε μάλιστα -παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα- να τους στείλει να κάνουν «καριέρα» στη φυλακή, απορρίπτοντας αιτήματα για αναστολή εκτέλεσης ποινών.
Η ανακολουθία αυτή στις δικαστικές αποφάσεις, όπου πολλές φορές όσο πιο βαριά είναι τα αδικήματα τόσο πιο εύκολα «ξεγλιστρούν» οι δράστες, ειδικά κάποιοι μεγαλόσχημοι εγκληματίες του «λευκού κολάρου», προκαλεί εύλογα ερωτήματα αλλά και ανησυχία στον πολίτη που διαπιστώνει ότι η «τυφλή Θέμιδα» βλέπει κατά το δοκούν.

Πρωτοβουλία κατά του Ευρώ και ΕΕ

image.png



ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ 
Τετάρτη 27/7, στις 19:00 στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 22, 2ος όροφος)

Είμαστε εργαζόμενοι και νεολαίοι που βρεθήκαμε το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες για την υπεράσπιση των λαικών συμφερόντων και αναγκών, κόντρα στο μεσαίωνα που επιβάλλουν κυβέρνηση - ΕΕ -ΔΝΤ. Αλλά και πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι και καλλιτέχνες που δεν επιθυμούν να υποτάσσονται στην κυρίαρχη απολογητική της εξαθλίωσης και παίρνουν θέση στο πλευρό του δοκιμαζόμενου και αγωνιζόμενου λαού.

Κάνουμε την επιλογή, μέσα σε αυτό το φόντο των δυναμικών αγώνων που δίνουν οι εργαζόμενοι κι ο λαός μας ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝ,Τ να ξεκινήσουμε την προσπάθεια συγκρότησης μιας πλατιάς λαϊκής πρωτοβουλίας για έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ αλλά και και συνολική ρήξη με την ΕΕ και τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου που οδήγησαν τη χώρα  στη χρεοκοπία και  το λαό μας στην εξαθλίωση. 

Too little, too late


Πηγή: protagon.gr
του Γ. Βαρουφάκη

Το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε μια ευρωπαϊκή συμφωνία που, ουσιαστικά, αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Μια συμφωνία που, αν είχε συμφωνηθεί περί τον Φεβρουάριο του 2010, θα αποτελούσε θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και θα είχε καθυστερήσει πραγματικά την επέκτασή της στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.Τώρα όμως είναι πολύ αργά. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε, αν και περιέχει ένα σημαντικό βήμα (βλ. το άρθρο 8 παρακάτω), ήρθε πολύ αργά. Η Κρίση έχει εδώ και καιρό ξεφύγει από τα όρια του ελληνικού γίγνεσθαι, είναι συστημική και υπονομεύει όλη την ευρωζώνη. Με το έβδομο άρθρο της (βλ. παρακάτω) η χθεσινή συμφωνία εγγυάται την αποτυχία και αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας να δαμαστεί το τέρας της Κρίσης που αποδομεί το ευρω-σύστημα εκ των έσω. Η απόφαση να επικεντρώσουν τα νέα μέτρα στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, π.χ. αφήνοντας την Ιρλανδία στο χείλος της χρεοκοπίας και τις Ισπανία και Ιταλία στο έλεος των εταιρειών αξιολόγησης,ισοδυναμεί με δώρο ανεκτίμητης αξίας στους κερδοσκόπους.