Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Η γερμανική ματιά στο κίνημα των αγανακτισμένων

Demonstrators in tents spend the night at Sol square during a protest in Madrid, Friday May 20, 2011. Spanish university students and youth groups are protesting against a youth unemployment rate of 40 percent and austerity measures taken to end Spain's debt crisis. The biggest banner in Spanish reads  

 

 

 

 Καθημερινά υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων στη Γερμανία για την Ελλάδα. Το κίνημα των αγανακτισμένων όμως σχεδόν αγνοείται – με εξαίρεση χθες. Γιατί, και τί σημαίνουν τα κινήματα αυτά για την ευρωπαϊκή πολιτική;

 Πηγή: Deutsche Welle


Πάμε πλατεία; Ένα χιουμοριστικό σύνθημα, το οποίο μέχρι πρόσφατα συμβόλιζε την ανεμελιά των Ελλήνων – και όχι μόνο – έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ένα πολιτικό σύνθημα μιας μερίδας πολιτών, οι οποίοι διαφωνούν με συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές. Πώς όμως γίνεται αντιληπτός ο ρόλος του νέου αυτού φαινομένου στη Γερμανία και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις του για την ευρωπαϊκή πολιτική και τον παραδοσιακό ρόλο των κομμάτων; Για το θέμα μιλήσαμε με δυο επιστήμονες: τον Βασίλη Τσιάνο, ο οποίος διδάσκει στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και τον Σίμον Τόινε από το Επιστημονικό Κέντρο του Βερολίνου για την Κοινωνική Έρευνα:

Η "ανταρσία" της ΕΚΤ και το αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης οικοδόμησης του ευρώ


Αυγή (16/6/2011)
Της Μαρίκας Φραγκάκη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο θεματοφύλακας της σταθερότητας του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ. Αντίθετα με άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας κ.λπ., η ΕΚΤ χαρακτηρίζεται από δύο βασικά γνωρίσματα, τα οποία την καθιστούν το πλέον νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα κεντρικής τράπεζας. Τα γνωρίσματα αυτά είναι τα εξής: (α) ο μονοσήμαντα προσδιοριζόμενος στόχος της πολιτικής της, που δεν είναι άλλος από την τήρηση του πληθωρισμού στο όριο του 2%, και (β) η "ανεξαρτησία" της από τις πολιτικές αρχές και, βεβαίως, η μη λογοδοσία της σε αυτές.
Τη δεκαετία του 2000, πρώτη δεκαετία ύπαρξης του ευρώ, ο πληθωρισμός πράγματι κρατήθηκε σε χαμηλό επίπεδο κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Αυτό θεωρήθηκε ένδειξη επιτυχίας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Την ίδια περίοδο, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπονομεύτηκε από τις διάφορες ‘φούσκες’ των τιμών των μετοχών, των ακινήτων κ.λπ. Ο συσχετισμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών καταναλωτή και των τιμών των διαφόρων χρηματοπιστωτικών προϊόντων δεν απασχόλησε ούτε την ΕΚΤ, αλλά ούτε και άλλες ευρωπαϊκές αρχές, αφού το οικοδόμημα της Ευρωζώνης δεν το προβλέπει.

Για το χρέος ή για τη ζωή

Οσο η Ελλάδα «διασώζεται» από τους Ευρωπαίους εταίρους της, η πιστοληπτική ικανότητά της καταποντίζεται. Ηδη έφτασε στην κατηγορία «πάτος» (CCC). Με την επικείμενη πρόσθετη «διάσωση», αναμένεται ακόμη πιο κάτω: στην κατηγορία «κάτω από τον πάτο» (D).
Ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι οι «διασώσεις», με τους όρους που επιβάλλονται, καθηλώνουν τον οφειλέτη σε οικονομική ασφυξία, ώστε η χρεοκοπία του να αποβαίνει απλό ζήτημα χρόνου; Χωρίς «διάσωση», η οφειλέτρια χώρα χρεοκοπεί, αλλά με «διάσωση» επίσης χρεοκοπεί. Στην πρώτη περίπτωση, το «πιστωτικό γεγονός» επέρχεται πάραυτα, στη δεύτερη προβάλλει απειλητικό και αναπόφευκτο σε βάθος χρόνου. Ακόμη και η απλή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κηρύσσεται από τους αξιολογικούς οίκους και τις αγορές ως «πιστωτικό γεγονός» ισοδύναμο χρεοκοπίας. Είτε με επιμήκυνση είτε χωρίς αυτήν, η χρεοκοπία προεξοφλείται ως δεδομένη, καθ' όσον η ίδια η επιμήκυνση κηρύσσεται χρεοκοπία. Από το καταθλιπτικό και φανερό για όλους αδιέξοδο, ο καθείς αντλεί τα συμπεράσματά του.

Προς ανεξέλεγκτη χρεοκοπία η Ελλάδα, εκτιμούν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ


Πηγή: tvxs
Τις δραματικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα επισημαίνουν στο σύνολό τους σχεδόν τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Φωτογραφίες από τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος την ημέρα της Γενικής Απεργίας στην Ελλάδα φιλοξενήθηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Los Angeles Times και Financial Times πλαισιώνοντας ρεπορτάζ για την πολιτική κρίση στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Τα ΜΜΕ εστιάζουν στον αντίκτυπο της κρίσης αυτής κατ’ αρχάς στην οικονομία της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια οικονομία.

Δανειακή σύμβαση και εθνική κυριαρχία


Πηγή: Ελευθεροτυπία (21/6/2011)
του Γ. Κατρούγκαλου, Αν. Καθηγητή ΔΠΘ


Μέχρι πρόσφατα όσοι συνταγματολόγοι είχαμε γράψει για τη δανειακή σύμβαση αναδείξαμε στα ειδικά επιστημονικά περιοδικά του κλάδου και τον τύπο την πρόδηλη αντισυνταγματικότητα της. Εμφανίστηκε όμως και συνάδελφος ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της συνταγματικότητας της, από τις γραμμές μιας από τις δημοσιογραφικές ηρακλειδείς των μνημονιακών πολιτικών[1]. Δύο είναι τα επιχειρήματα του: Πρώτον, παρόμοιες ρήτρες παραίτησης από την εθνική κυριαρχία είναι συνήθεις, σχεδόν μπανάλ. Δεύτερον, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, διότι, επί λέξει, «η ελληνική έννομη τάξη προστατεύει με διατάξεις του αναγκαστικού δικαίου» τη δημόσια περιουσία, καθώς «ό,τι υπάγεται σε αυτό που οι Γάλλοι και οι Βέλγοι αποκαλούν domaine public, δεν υπόκειται σε υποθήκευση ή κατάσχεση». 

Political Crisis in Greece Amidst Revolt Against Massive Budget Cuts and Tax Hikes
Πηγή: Democracy Now!

Greece was rocked Wednesday by massive street protests and a strike of millions of workers against the government’s austerity plans. In response, embattled Greek Prime Minister George Papandreou announced he will reshuffle his cabinet to try to achieve consensus on how to address the country’s crippling debt crisis. The new austerity package for Greece includes $9.4 billion in tax hikes, doubling past measures agreed to with bailout lenders that have pushed unemployment to a record 16.2 percent and extended a deep recession into its third year. We speak with Hara Kouki, a doctoral student based in Athens who has been writing about the protests, and with Costas Panayotakis, associate professor of sociology at the New York City College of Technology at CUNY.


«Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο», του Γιώργου ΔελαστίκΠηγή: tvxs 
Σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία έζησε χθες η Ελλάδα από το μεσημέρι μέχρι λίγο πριν τις δέκα το βράδυ. Μέχρι να εκφωνήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το λακωνικό διάγγελμά του, όλοι οι Ελληνες και όλα τα τηλεοπτικά κανάλια συζητούσαν ποιος θα είναι από σήμερα ο... πρωθυπουργός της χώρας και δη οικουμενικής αποδοχής που θα αντικαθιστούσε τον Γ. Παπανδρέου - μια συζήτηση που πυροδοτήθηκε από τη στάση του... ίδιου του Γ. Παπανδρέου! Τελικά, αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες όσων πίστεψαν ότι ο πρωθυπουργός θα εγκατέλειπε οικειοθελώς το αξίωμά του.
"Εγώ θα συνεχίσω τον ίδιο δρόμο" δήλωσε απερίφραστα ο Γ. Παπανδρέου στο διάγγελμά του. Σήμερα θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση και αύριο θα ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, ανακοίνωσε. Ωδινεν όρος και έτεκε μυν - πολύς θόρυβος για το τίποτα δηλαδή. Ενας ασήμαντος ανασχηματισμός που δεν συμπεριλαμβάνει κανενός είδους αλλαγή πολιτικής. Από πλευράς επικοινωνιακής, σίγουρα ο χειρισμός ήταν εντυπωσιακός. Από πλευράς ουσίας πολιτικής, το απόλυτο μηδέν.

Το μυστικό σχέδιο Μέρκελ για τη χρεοκοπία!Πηγή: Sofokleous 10
Πανικό στο Παρίσι και αναταραχή στους υψηλούς πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους της Αθήνας προκαλεί η πληροφόρηση από το Βερολίνο, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Μέρκελ ανέθεσε στην Bundesbank και την Ένωση Γερμανικών Τραπεζών να διενεργήσουν τεστ αντοχής του γερμανικού τραπεζικού συστήματος και της κυβέρνησης σε όλα τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών ζήτησαν από την κεντρική και τις εμπορικές τράπεζες να συγκροτήσουν ειδική επιτροπή, που θα ολοκληρώσει πολύ σύντομα ειδική μελέτη όλων των σεναρίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2011, περιλαμβανομένων των σεναρίων για άμεσο και βαθύ «κούρεμα» πιστωτών.