Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Για ένα ευρωπαϊκό αγωνιστικό συντονισμό ενάντια στο χρέος και στα σχέδια λιτότητας!


ΠΗΓΗ: ΚΟΚΚΙΝΟ

Λιέγη, 6 Αυγούστου 2010

Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου  Κόσμου www.cadtm.org

Αντικείμενο: Για ένα ευρωπαϊκό αγωνιστικό συντονισμό ενάντια στο χρέος και στα σχέδια λιτότητας!

Αποδέκτες: όλα τα κοινωνικά κινήματα και όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη που έχουν πειστεί ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια λαϊκή αντίδραση απέναντι στην επίθεση που
 εξαπολύει το κεφάλαιο επωφελούμενο από την έκρηξη του δημόσιου χρέους.

Αγαπητοί/ες φίλοι/ες, αγαπητοί/ες σύντροφοι/ισσες,

Με την ευκαιρία του ευρωπαϊκού της σεμιναρίου που διεξήχθη στο Ναμύρ (Βέλγιο) από τις 22 μέχρι τις 24 Μαΐου 2010, η CADTM και το ευρωπαϊκό της δίκτυο απηύθυναν ένα κάλεσμα για μια διασυνοριακή κινητοποίηση ενάντια στη δικτατορία των πιστωτών. Στηριζόμενη σε αυτό το κάλεσμα, η αντιπροσωπεία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ ((ΕΚΦ) της Κωνσταντινούπολης, που έγινε στις αρχές Ιουλίου 2010, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού συντονιστικού ενάντια στο χρέος και στα σχέδια λιτότητας.

Οι πολίτες αδιαφορούν


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ
Αδιάφορη αφήνουν την τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων οι εκλογές του Νοεμβρίου για δημάρχους και περιφερειάρχες. Ελάχιστοι -πλην φυσικά των ίδιων των υποψηφίων και των κομματικών επιτελείων- ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα που θα αναδείξουν οι κάλπες. Ο πρώτος λόγος γι’ αυτή την ασυνήθιστης έντασης αδιαφορία του λαού είναι η άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά την υπαγωγή της από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο καθεστώς επικυριαρχίας ΕΕ - ΔΝΤ με το περιβόητο Μνημόνιο. Καθώς τα κυβερνητικά μέτρα πλήττουν σχεδόν όλα τα κοινωνικά στρώματα και βυθίζουν την Ελλάδα σε μια βαθιά ύφεση, που θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ξανασηκώσει κεφάλι η ελληνική οικονομία, λογικό είναι να μην ενδιαφέρεται κανένας ποιος -εκ προοιμίου αποτυχημένος καθότι... άφραγκος!- δήμαρχος ή ποιος περιφερειάρχης θα εκλεγεί. «Εδώ καίγεται το σπίτι μας, για τους δήμους θα ενδιαφερθούμε;» είναι η αντίληψη που επικρατεί στις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων.

Στροφή 180 μοιρών για τη συλλογή αποδείξεων



πηγή: capital.gr
Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Το μέτρο συλλογής των αποδείξεων, που έχει συνδεθεί με τη διασφάλιση του αφορολόγητου, εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο. Όχι μόνο, γιατί το κίνημα των αποδείξεων έχει ατονήσει, αλλά και διότι πληθαίνουν μέρα με τη μέρα τα τηλεφωνήματα από φορολογούμενους, οι οποίοι – έχοντας συγκεντρώσει ουκ ολίγες σακούλες και κουτιά με τα μαγικά χαρτάκια από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα – θέλουν να ενημερωθούν για την πλήρη διαδικασία και το τι τελικά θα κάνουν όλο αυτό τον όγκο χαρτιών.

Μέχρι στιγμής, αυτό που προβλέπει η διαδικασία είναι ότι – όσοι καταθέσουν τη δήλωση στις εφορίες – θα παραδώσουν στη ΔΟΥ, όπου ανήκουν, τις αποδείξεις, που έχουν μαζέψει. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος και – αν διαπιστωθούν παρατυπίες – οι φορολογούμενοι του δείγματος θα κληθούν για εξηγήσεις. Στο υπουργείο οικονομικών, όμως, διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός των εφοριών αδυνατεί να παραλάβει και να διαχειριστεί όλα αυτά τα στοιχεία. Έτσι, πληροφορίες του Capitaltax αναφέρουν ότι προσανατολίζονται στη μη υποβολή των αποδείξεων στις εφορίες. Εξετάζεται τα στοιχεία αυτά να διακρατηθούν από τους φορολογούμενους κατ΄ οίκον. Σε περίπτωση, που κάποιος κληθεί για έλεγχο, τότε θα πρέπει να τα έχει μαζί του, ώστε να τα προσκομίσει στην εφορία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΕΙΩΜΟ


Πηγή: Δρόμος της Αριστεράς (28/8)
Τεύχος 28

Δόθηκε στη δημοσιότητα η «επικαιροποιημένη» εκδοχή του Μνημονίου (δηλαδή τα πρόσθετα μέτρα που παίρνονται ή το Μνημόνιο II όπως αποκαλείται) που δείχνουν ότι τίποτα δεν συγκρατεί την όρεξη τρόικας και κυβέρνησης να κτυπήσουν κι άλλο το λαϊκό εισόδημα, να κατεδαφίσουν κατακτήσεις, να «απελευθερώσουν» την αγορά εργασίας οδηγώντας τη χώρα στη βαθιά, μη ανατάξιμη, ύφεση.

Μια «πραγματικά ανόητη» επιλογή όπως λέει και Ο Στίνγκλιτς, ο νομπελίστας οικονομολόγος, άτυπος σύμβουλος του ΓΑΠ. Μια επιλογή που εκτοξεύει από τώρα κιόλας το χρέος πάνω από 135%, για να το οδηγήσει σε αστρονομικά κι απροσδιόριστα ύφη τα αμέσως επόμενα χρόνια υποθηκεύοντας για πάντα τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Στο μεταξύ τα αναμενόμενα μέτρα δεν είναι ασήμαντη προσθήκη αλλά πολύ σοβαρές αντιδραστικές ρυθμίσεις σε πολλούς τομείς:

H μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να βάλει τέλος στην κρίση



Πηγή: Sofokleous 10
Πάνος Παναγιώτου 

Σε παλαιότερο άρθρο με τίτλο το ‘κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας’ είχα παραθέσει στοιχεία από τις εκθέσεις δύο μεγάλων πανεπιστημίων και μίας δικηγορικής εταιρίας των ΗΠΑ τις οποίες επιμελήθηκαν καθηγητές του Harvard, που έδειχναν πως η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό νομικό πλεονέκτημα που μπορεί να τη βοηθήσει να δώσει ένα ικανοποιητικό τέλος στην κρίση σε μικρό χρονικό διάστημα αρκεί να πάρει την απόφαση να το χρησιμοποιήσει, κάτι που είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Δυνατότητα για γρήγορη λύση της ελληνικής κρίσης δια της νομικής οδού

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εκθέσεις το δίκαιο το οποίο διέπει τις δανειακές συμβάσεις ενός κράτους είναι εξαιρετικά σημαντικό και είναι πάντα προς συμφέρον του δανειζόμενου κράτους να πετύχει οι δανειακές συμβάσεις του να διέπονται από το τοπικό του δίκαιο και όχι, για παράδειγμα, από το αγγλικό, το οποίο προστατεύει ιδιαίτερα το δανειοδότη και όχι το δανειζόμενο κράτος. Αυτό γιατί σε περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος στην αποπληρωμή χρέους που διέπεται από το τοπικό δίκαιο, το κράτος μπορεί να επηρεάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το νέο τρόπο καταβολής των δόσεων, τροποποιώντας τον κρατικό νόμο που διέπει τις δανειακές συμβάσεις, κάτι που έχει συμβεί τόσο από την Ισλανδία όσο και από τη Ρωσία όταν αντιμετώπισαν κρίσεις χρέους.