Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Εκπαίδευση και Έρευνα οι μεγάλοι χαμένοι


Πηγή: aixmi.gr
της Σόνιας Τσιτήλου
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απασχόλησε τα ΜΜΕ για το σύστημα διοίκησης που προτείνει και τις αντιδράσεις που προκαλεί. Οι προτάσεις των φορέων της Πανεπιστημιακής κοινότητας (ΠΟΣΔΕΠ, Συγκλήτων, Πρυτάνεων) στα σοβαρά επιστημονικά θέματα που εγείρει δεν προβλήθηκαν. Η κ. Διαμαντοπούλου, με μια πολύ καλά οργανωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία, προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι το πρόβλημα των Πανεπιστημίων είναι η διοίκηση τους, τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής και η έλλειψη λογοδοσίας.
Σκόπιμα, όμως, αποσιωπώνται οι κατατεθειμένες προτάσεις θεραπείας τους.
Αποσιωπάται το γεγονός ότι τα θέματα Εκπαίδευσης και Έρευνας, δηλαδή αυτά που συγκροτούν το Πανεπιστήμιο, απασχολούν ελάχιστα το σχέδιο νόμου. Οι όροι επιστημονικός κλάδος, γνωστικό αντικείμενο και έρευνα, αναφέρονται ελάχιστες φορές, και αν αντικατασταθούν πρύτανης, κοσμήτορας και φοιτητές με τους αντίστοιχους διευθυντές και πελάτες μιας επιχείρησης, είναι το οργανόγραμμα επιχείρησης που εποπτεύεται από το Δημόσιο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΝΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ;




ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ


Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;
Υπάρχουν πολλοί φίλοι και φίλες της Ίσκρα που απορούν γιατί συνδέουμε την εναντίωση στοΜΝΗΜΟΝΙΟ με τη ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.
Μας ρωτάνε απλά: ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗαντίθεση στο μνημόνιο οδηγεί στη στάση πληρωμών;
Οι δικές μας διευκρίνισεις επί του θέματος είναι, όσο το δυνατόν πιο απλά, η εξής:
Το όχι στο μνημόνιο οδηγεί κατ' ανάγκην και σε ένα μεγαλο ΟΧΙ στη χρηματοδότηση της ΤΡΟΪΚΑΣ.
Διότι δεν είναι δυνατόν μια πολιτική δύναμη να επιδιώκει να λάβει τα δανειοδοτικά πακέτα της τρόικαςκαι ταυτόχρονα να μην θέλει τους όρους που επιβάλλει η τρόικα δια του μνημονίου.
Χρηματοδότηση της τρόϊκας χωρίς μνημονιακούς όρους είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Χρηματοδότηση της τρόϊκας και επιδίωξη για ένα "καλό" μνημόνιο είναι αυταπάτη!
Αφ' ενός γιατί δεν υπάρχει "καλό" και "κακό" μνημόνιο. Βλάπτει κάθε μνημονιακή εκδοχή!
Αφ' ετέρου γιατί τους όρους (δηλ. το μνημόνιο) τους επιβάλλει αυτός που χρηματοδοτεί και δεν τους διαλέγει αυτός που χρηματοδοτείται (επαιτεί)!

Η βάση των νεοφιλελεύθερων ιδεών για την Παιδεία



Πηγή: Αριστερά και Πολιτική


Αν κάποιος νομίζει ότι η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Παπανδρέου ανακάλυψαν νέες ιδέες για την Παιδεία πλανώνται πλάνην οικτρά. Όλες οι αντιδραστικές ιδέες κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες στον νεοφιλελεύθερο κόσμο, έτοιμες για αλλά κάρτ ή ολική χρήση τους από τους υπηρέτες του κεφαλαίου.


 Χωρίς σχόλια πέραν κάποιων διευκρινιστικών τίτλων, παρατίθενται ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο (του νομπελίστα!) Φ.Α. Χάγιεκ, του πατριάρχη του νεοφιλελευθερισμού «Το σύνταγμα της ελευθερίας» γραμμένο από το 1959 για την Παιδεία (εκδ. Καστανιώτη και Ινστ. Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλή).

 Δεν επαρκεί ο χώρος για πολλά αποσπάσματα αλλά ο αναγνώστης να λάβει υπόψη ότι στο βιβλίο του παρόμοια και χειρότερα αποσπάσματα – οδηγοί για τις κυβερνήσεις, είναι άπειρα. Μη ξεχνάμε ότι δεν μιλάμε για ένα κάποιο πόνημα αλλά για οδηγό που εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια από τις κυβερνήσεις με

Ο αργός θάνατος της μεσαίας τάξης



Πηγή: F.T. (via euro2day)

Τρία και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ένα νέο φάντασμα στοιχειώνει τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες: Η προοπτική πολλών ετών μισθολογικής στασιμότητας για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. 

Στα μεταπολεμικά χρόνια, επικρατούσε η άποψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ότι κάθε γενιά θα πρέπει να περιμένει να έχει αισθητά καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη. Όμως, οι προοπτικές για την μισθολογική ανάπτυξη, σπάνια ήταν τόσο χάλια όσο είναι σήμερα. Για ορισμένες ομάδες μεσαίου εισοδήματος, η ιδέα της στασιμότητας ή της μείωσης του εισοδήματος δεν είναι νέα. Οι χειριστές μηχανημάτων στην Βρετανία υπολόγιζαν να πληρώνονται με 19.068 στερλίνες το 2010, περίπου 5% λιγότερα από το 1978, εναρμονισμένα με τον πληθωρισμό. Το μέσο πραγματικό εισόδημα των ανδρών στις ΗΠΑ δεν έχει αυξηθεί καθόλου από το 1975.