Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Το ευρώ, η δραχμή και η απάτη



Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Η είδηση, όπως τη διαβάσατε στην ιστοσελίδα μας χθες, είναι ότι κορυφαίο στέλεχος της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα, είπε σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt«Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν χωρίς την έξοδό τους από την Ευρωζώνη ή χωρίς μεγάλες μεταβιβάσεις κεφαλαίων».
Τι είπε δηλαδή αυτό το παλληκάρι; Ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα αυξάνεται όσο οι αγορές δεν πιστεύουν πως τέτοιες χώρες μπορούν να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Συμπλήρωσε δε ότι «η πολιτική δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια της στον κίνδυνο χρεοκοπίαςμέσα στην Ε.Ε.» και ότι το 2013, όταν δηλαδή θα ισχύσει ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός χρεοκοπιών, είναι πολύ μακριά.

Η νεοφιλελεύθερη ψυχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
Του 
Φελίτσε Ρομπέρτο Πιτσούτι*

Η παγκόσμια κρίση οφείλεται σε δομικά αίτια, τα οποία στην Ευρώπη δεν είναι τόσο υπερτονισμένα, αλλά δημιουργούν πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα επειδή συνδυάζονται με τις προβληματικές της ενοποιητικής διαδικασίας. Η οικοδόμηση της ΕΕ καθοδηγήθηκε από ένα όραμα που θεωρεί ότι οι θεσμοί είναι ένα εμπόδιο στην εξάπλωση των αγορών. Η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση αφαίρεσε από την ευρωπαϊκή ενοποίηση εκείνες τις κοινές πολιτικές, που με την απουσία τους κάνουν πιο εκρηκτικά τα αποτελέσματα της κρίσης. Ιδιαίτερα αντιφατική είναι η απαίτηση επέκτασης του γερμανικού οικονομικού μοντέλου σε μια ολόκληρη ήπειρο, που υποτίθεται ότι θα γίνει η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία. Οι ήδη υπάρχουσες διεθνείς οικονομικές ανισορροπίες, που τόσο έχουν επικριθεί, θα επιδεινώνονταν, όπως και τα αίτια της κρίσης.

Ο διεθνισμός ως αμηχανία



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
Του 
Δημήτρη Μπελαντή

Στα προηγούμενα φύλλα της «Εποχής» διεξήχθη μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα όρια ανάμεσα στον εθνικισμό, το διεθνισμό και τον ευρωπαϊσμό (θα προσέθετα λανθανόντως και τον κοσμοπολιτισμό) ανάμεσα στο σ. Στάθη Κουβελάκη και το σ. Τάκη Μαστρογιαννόπουλο. Στη συνέχεια παρενέβη ο σ. Χρήστος Λάσκος (στο φύλλο της 28/11/2010 ) και εμπλούτισε το διάλογο. Επίσης, ο σ. Μηλιός έχει θέσει άκρως ενδιαφέροντα ζητήματα για τη σχέση ευρώ και εργατικών συμφερόντων αλλού. Ορισμένα ζητήματα παραμένουν, κατά την άποψή μου, ανοιχτά προς περαιτέρω συζήτηση. Ως προς αυτά θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις μην κρύβοντας διόλου και προς αποφυγή επαναλήψεων ότι επί της αρχής τάσσομαι με τις απόψεις του σ. Κουβελάκη (και, άρα, ενδεχομένως και με τον «σοσιαλισμό σε μια μόνη χώρα», τον «αριστερό εθνικισμό» κ.λπ.).

Μεθόδευση για αποκλειστική συνεργασία ΟΠΑΠ - Κόκκαλη

Μετά τον εργασιακό τυφώνα που σαρώνει μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα και θέσεις απασχόλησης, θέλουν να μας πάρουν και... τα ρέστα! Λανσάρουν νέα κόλπα, λαϊκό τζόγο, πάντα με συνταγή που φτιάχτηκε στο «αμαρτωλό τρίγωνο» της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου (που δεν χρώσταγε σε κανέναν), του ΟΠΑΠ και της Intralot του «παντός καιρού» Σωκράτη Κόκκαλη.
Παιχνίδι του Σωκ. Κόκκαλη γίνεται και το βιντεολόττο
Παιχνίδι του Σωκ. Κόκκαλη γίνεται και το βιντεολόττο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο ημικρατικός ΟΠΑΠ (στον οποίον το Δημόσιο ελέγχει το 35% και διορίζει τη διοίκησή του) σε συνεταιρισμό με την Intralot λανσάρουν νέα παιχνίδια και εκ του πλαγίου εγκαινιάζουν την αγορά του βιντεολόττο (βλέπε φρουτάκια).

ΟΠΑΠ και Intralot έκαναν τη συμφωνία τους για τα νέα παίγνια που μοιάζουν με βιντεολόττο από τον περασμένο Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση «ευλόγησε» άλλη μια διετή απ' ευθείας ανάθεση στην εταιρεία του Σ. Κόκκαλη, αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη συν τα οφέλη από τα 20 παιχνίδια άμεσης κλήρωσης που θα παίζονται από τα Τερματικά Αυτόνομης Χρήσης (ΤΑΧ). Το ποσοστό που η Intralot θα παίρνει από αυτά είναι 8%. Δηλαδή αν στα 9.800 ΤΑΧ, που έχουν εγκατασταθεί στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, το 2011 παιχθούν 300 εκατ. ευρώ, η Intralot θα έχει λαμβάνειν 24 εκατ. ευρώ. Αν ο τζίρος φτάσει το 1 δισ. ευρώ, η συνεταίρος του ΟΠΑΠ θα εισπράξει 80 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ....ΔΙΟΔΙΑ;


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
www.oxidiodia.gr και http://epitropesdiodiastop.blogspot.com

ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ....ΔΙΟΔΙΑ;

Σε αυτο'υς τους δρόμους το κράτος και οι πολυεθνικές εταιρίες θέλουν να μας βάζουν  να πληρώνουμε και διόδια. Μας θεωρούν όλους αγελάδες για άρμεγμα!!
Θα τους το επιτρέψουμε;

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/12) 
Δείτε το πρόγραμμα των κατά τόπους ανοιγμάτων στο www.oxidiodia.gr

Μόνη αριστερή απάντηση η άρνηση της πληρωμής του χρέους


Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες στην βουλή την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011. (Εχουμε αναρτήσει τις τοποθετήσεις ΚΚΕ και Σύριζα).

Ένα κομβικό σημείο –για μας- που απουσιάζει απ’ τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς, είναι η άρνηση της αποπληρωμής του χρέους.(Στο βίντεο που παραθέτουμε ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», Νίκος Μπογιόπουλος, μέσα από επίσημα στοιχεία δείχνει πόσο έχει πληρώσει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός ντόπιους και ξένους τοκογλύφους).