Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

Εσείς οι αριστεροί τι προτείνετε;


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/03/2010
του Θανάση Καρτερού
Οικονομολόγοι, δημοσιολόγοι και κάθε είδους ιατροί - παθολόγοι των παραθύρων, οχυρώνονται πίσω από μια ερώτηση, για να υπερασπιστούν τον αφανισμό εισοδημάτων και δικαιωμάτων: Τι προτείνετε εσείς οι αριστεροί; Αν η οικονομία είναι βαριά άρρωστη, ποια είναι η συνταγή σας για τη σωτηρία της; Φωνάζεις για την όντως απεχθή, άδικη και επώδυνη θεραπεία Παπανδρέου, αλλά τι αντιπαραθέτεις, κύριε;
Προσέξτε! Πάντα το ερώτημα συνοδεύεται από μια αυτονόητη προτροπή: Μην αγγίζετε! Το νοσοκομείο, οι γιατροί, το σύστημα, η μολυσματική ατμόσφαιρα, οι συνθήκες δεν μπορούν να αλλάξουν. Ο ρεαλισμός συζητά για τη συνταγή -όλα τα άλλα δεν είναι της ώρας. Ούτε ποιος φταίει, ούτε τι φταίει, ούτε πώς ο ασθενής έφτασε στα όρια του θανάτου, ούτε τι έκαναν οι νυν θεράποντες πριν φτάσουμε στο αμήν, ούτε μέσα σε ποιες συνθήκες η αρρώστια φούντωσε. Τώρα προέχει η σωτηρία του και μετά (μετάαααααααα, ναι) τα βρίσκουμε με τις ιδεολογίες, τις διαφορές μας, την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική σωφροσύνη.

Φοροδιαφυγή, όψεις κοινωνικών αδικιών


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/08/2010
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής συνιστά στοιχειώδη υποχρέωση του κράτους. Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιόδους κρίσης, όπως σήμερα που οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, καλούνται να πληρώσουν κι άλλο από το υστέρημά τους, η σύλληψη της φοροδιαφυγής ανταποκρίνεται και στο πιεστικό αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη. Η περιστολή της φοροδιαφυγής, υπό όρους, θα μπορούσε να συντελέσει σε δικαιότερη κατανομή των βαρών. Συμβαίνει, άραγε, αυτό σήμερα;
Η κυβέρνηση, αιφινιδιασμένη από την αποτυχία της στο μέτωπο των εσόδων, προγραμματίζει (τουλάχιστον αυτό μεταδίδεται...) "επιχειρήσεις - ράμπο του ΣΔΟΕ" με στόχο να κλείσει την τρύπα των 2,6 δισ. ευρώ φέτος. Μεγάλη υστέρηση παρατηρείται στην απόδοση του ΦΠΑ. Οι "ράμπο" θα περιέλθουν τα τουριστικά θέρετρα, θα ανέβουν ακόμη και στα χωριά, για να βρουν έσοδα στα πανηγύρια.

Ξεχάστε τα δάνεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη…ΠΗΓΗ: Banking News

18/08/10 

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία και δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την οικονομία όσο είναι απόλυτα εξαρτημένο από την ΕΚΤ. 

Τρείς είναι οι βασικοί λόγοι που οι τράπεζες όχι δεν θέλουν δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία..
1)Είναι απόλυτα εξαρτημένες από την ΕΚΤ σε ρευστότητα. Έχουν δανεισθεί 96 δις ευρώ για πολύ βραχυχρόνια διαστήματα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στο παρελθόν δανείζονταν από τις αγορές για 3 ή 5 ή 7 χρόνια και τώρα δανείζονται για 2 εβδομάδες ή 12 εβδομάδες. 

Μείζον πρόβλημα ο χρόνος. Παράλληλα δανειζόμενες οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ έχουν μεγάλο έλεγχο ενώ ταυτόχρονα καταθέτουν και collateral τα οποία αγγίζουν τα 135 δις ευρώ. 
Η απόλυτη εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. 
2)Η διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δανείων μαζί με τα τιτλοποιούμενα δάνεια είναι 33 δις ευρώ. Δηλαδή υπάρχει ένα έλλειμμα ρευστότητας στο σύστημα 33 δις ευρώ. 
Οι καταθέσεις 223 δις ευρώ τα δάνεια 254 με 255 δις ευρώ και τα τιτλοποιούμενα δάνεια 43 δις ευρώ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ;«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» Ή ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ;ΤΗΣ ΦΛΩΡΑΣ ΠΑΠΑΔΕΔΕ*
16/08/2010 

Tι συνιστά η παραγωγή κι ο εφοδιασμός μιας χώρας με ηλεκτρική ενέργεια; Κάλυψη μιας βασικής κοινωνικής ανάγκης, αφού κανείς σήμερα δεν μπορεί να δουλέψει και να ζήσει χωρίς ρεύμα; Ή «αφάγωτη πίτα 10 δις €», «χοντρό φιλέτο» για κρατικοδίαιτους «επενδυτές» και «ισχυρό μαγνήτη» για ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα;
Οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις του κεφαλαίου (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ), ξένοι και ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβερνητικοί και «αντιπολιτευόμενοι» δοσίλογοι, απαντούν φυσικά το δεύτερο. Ακριβώς αυτή την αντίληψη ονόμασαν πριν 20 χρόνια «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» και την υλοποιούν στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.
Η «απελευθέρωση» στην Ελλάδα ούτε «καθυστέρησε», ούτε «στράβωσε». Το αποδεικνύουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και το ύψος του δημόσιου χρέους! Οι «βίαιες αλλαγές» που στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησαν ήδη από το 1999, αποτέλεσαν το όχημα για μια τεράστια μεταφορά δημοσίων πόρων προς το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, που στο τέλος του «απελευθερωμένου» δρόμου των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται περισσότερο κρατικοδίαιτο και παρασιτικό από ποτέ. ..

Λαϊκισμός και εργατική ηγεμονία
του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΟΥΤΟΠΙΑ, τ. 90, Μάιος- Ιούνιος 2010
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του… λαϊκισμού! Μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», οι κυρίαρχες τάξεις ανακάλυψαν τον καινούργιο δαίμονα σε κάθε ρεύμα με αναφορά στα λαϊκά συμφέροντα. Οτιδήποτε παραπέμπει στις σκοτεινές λέξεις «λαός» και «ισότητα» λοιδωρείται αμέσως ως λαϊκισμός, ο οποίος, με τη σειρά του, στηλιτεύεται όχι απλώς ως πολιτική δημαγωγία, αλλά, κάτι πολύ σοβαρότερο, ως πρωτεϊκός ολοκληρωτισμός. Ο Τσάβες; Ένας Λατίνος Στάλιν. Ο Λαφοντέν; Ένας ντροπαλός Χόνεκερ. Τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης; Ο νέος «σοσιαλισμός των ηλιθίων», έγραφε, παραφράζοντας τον Ότο Μπάουερ, ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος, Ζακ Ζιλιάρ.
Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ότι ο «αντι- λαϊκισμός» είναι η κατ’ εξοχήν ιδεολογία των κοσμοπολίτικων ελίτ, των κερδισμένων από τον παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος κυκλοφορεί με το πλαστό διαβατήριο του «εκσυγχρονισμού». Ήδη, η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε αξιώσει από όλο τον «υπεύθυνο» κόσμο να αποδεχθεί όχι μόνο τη νίκη, αλλά και το αμετακίνητο του νεοφιλελευθερισμού, διακηρύσσοντας το διαβόητο δόγμα ΤΙΝΑ- There Is No Alternative, δηλαδή Δεν Υπάρχει Εναλλακτική Λύση, κι όποιος δεν το βλέπει, είτε είναι για τα σίδερα, είτε νοσταλγεί τον Εμβέρ Χότζα. Ωστόσο, ο εξορκισμός του «λαϊκισμού» δεν περιορίστηκε στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Έγινε το εθνικό σπορ για τους εκσυγχρονιστές όλων των παρατάξεων, που εκφράζουν κοινωνικά στρώματα με ανοδική κινητικότητα (πραγματική ή φαντασιακή), από τη σοσιαλδημοκρατία του Τρίτου Δρόμου μέχρι την «ανανεωτική, ευρωπαϊκή Αριστερά» του Λεωνίδα Κύρκου και των επιγόνων, οι οποίοι ασκούσαν ανέκαθεν εκ δεξιών κριτική στο «λαϊκισμό» του «τριτοκοσμικού» ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου.
Η συνέχεια ΕΔΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΠΗΓΗ:ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ 
OΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ, με αυτοκίνητα, ΑΘΗΝΑ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(ΔΕΘ) στις 11-9-10


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 17-8-10, η προγραμματισμένη Ανοιχτή Συνέλευση των Επιτροπών Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων ενάντια στα διόδια, στη κατάμεστη Λέσχη Υπογείως στην Καλλιδρομίου 94, στην Αθήνα.
Συμμετείχαν δεκάδες συναγωνιστές από Κινήματα από τα Κάτω όπως η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Βόρειας Αττικής και Ευβοϊκού , η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα ΧΥΤΑ Γραμματικού, το Stop Cartel, η Πρωτοβουλία Ελεύθεροι Δρόμοι-Ελεύθεροι Χώροι Δυτικής Αττικής, η Κατάληψη της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, η Κατάληψη του πάρκου Κύπρου-Πατησίων, συναγωνιστές από το κίνημα του Ελληνικού κλπ και φυσικά από τις Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων ενάντια στα διόδια.