Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τράπεζες: Στο 9% οι επισφάλειες στο 9 μηνο



ΠΗΓΗ: euro2day
της Αναστασίας Παπαϊωάννου 

Δημοσιεύθηκε: 16/09/10
Σε 9% ήτοι 21,7 δισ. ευρώ επί του συνόλου των δανείων ύψους περίπου 230 δισ. ευρώ θα ανέλθουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι επισφάλειες των τραπεζών για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2010. 

Σημειώνεται ότι το α΄ τρίμηνο είχαν ανέλθει στο 8,2% και στο εξάμηνο στο 8,7%.

Τη μεγαλύτερη καθυστέρηση ύψους 13% - 14% παρουσιάζουν τα δάνεια της καταναλωτικής πίστης, ακολουθούν με ρυθμό 10% - 11% τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, 9% τα στεγαστικά και 8% τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις.


Μνημόνιο, στάση πληρωμών ή αναδιάρθρωση του χρέους;


Από το Άρδην Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 

Η κρίση που χτύπησε την ελληνική οικονομία και κοινωνία ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία να συνταράξει τα λιμνασμένα νερά μιας κοινωνίας που βυθιζόταν ανεπαίσθητα στην παρακμή, μέσα στην παχυσαρκία και την τζουλιοπληξία. 

Γεωπολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, βουλιάζαμε κάθε μέρα και περισσότερο, ενώ μια σαθρή ανάπτυξη, στηριγμένη στη έκρηξη τουναυτιλιακού συναλλάγματος, την άνοδο του τουρισμού και τιςκατασκευές, συντηρούσε το όνειρο «της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας» του Σημίτη και των πρώτων χρόνων του Καραμανλή(το 2008 η Ελλάδα είχε έσοδα από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα 18 δισ., από τον τουρισμό 17 δισ. και από τις εξαγωγές 16 δισ.). Την ίδια στιγμή όμως τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας επιδεινώνονταν. 

Η υλική παραγωγή στον βιομηχανικό και τον αγροτικό τομέα έμενεστάσιμη ή και συρρικνωνόταν σε απόλυτα μεγέθη, ενώ βέβαια ως ποσοστό του ΑΕΠ μειωνόταν δραματικά. 

Ξύπνησαν τα βρετανικά συνδικάτα


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Γ. Δελαστίκ
Πολεμικό κοινωνικό κλίμα διαπερνούσε τις πρώτες σελίδες των βρετανικών σοβαρών εφημερίδων τη Δευτέρα. "Βγείτε στους δρόμους να καταπολεμήσετε τις περικοπές, λένε τα συνδικάτα", ήταν π.χ. ο κεντρικός τίτλος των συντηρητικών "Τάιμς" του Λονδίνου, που είναι φιλοκυβερνητική εφημερίδα. "Η απειλή κοινωνικής αναταραχής σηματοδοτεί την έναρξη της διάσκεψης των βρετανικών συνδικάτων" υπογράμμιζε ο υπότιτλος. "Κατευθυνόμαστε προς έναν ακόμη χειμώνα δυσαρέσκειας;" αναρωτιόταν στο ολοσέλιδο θέμα της πρώτης σελίδας της η μετριοπαθής κεντρώα εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", προσθέτοντας στον πρωτοσέλιδο υπότιτλο ότι "Τα συνδικάτα αυξάνουν ταχύτητα για απεργιακή δράση, καθώς το πρόγραμμα περικοπών του κυβερνητικού συνασπισμού Συντηρητικών - Φιλελεύθερων συναντά το πρώτο κύμα αντίστασης". Στο ίδιο πνεύμα η πρώτη σελίδα και του κεντροαριστερού "Γκάρντιαν", μιας εφημερίδας που βρίσκεται πιο κοντά στην αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος: "Κάλεσμα για απεργίες και διαμαρτυρίες, για να αντιταχθούμε στις περικοπές" ήταν ο δικός της τίτλος.

Κόβουμε τις συντάξεις αν δεν αποδείξετε ότι ζείτε!


ΚΥΝΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Αποκαλυπτικό το έγγραφο που στέλνει σε συνταξιούχους το ΙΚΑ Καλαμάτας
ε φτάνει το μακάβριο σαφάρι που ξεκίνησε, τηλεφωνώντας σε λαϊκές οικογένειες και ρωτώντας αν εξακολουθούν να ζουν οι ηλικιωμένοι, τώρα η κυβέρνηση λέει ορθά - κοφτά στους συνταξιούχους πως αν δεν αποδείξουν ότι ζουν, θα πάψουν να παίρνουν σύνταξη!
Σε επιστολή του που στέλνει σε συνταξιούχο το Τμήμα Συντάξεων του υποκαταστήματος Καλαμάτας του ΙΚΑ, ο διευθυντής ζητά «στα πλαίσια της απογραφής και τον έλεγχο των συνταξιούχων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παρακαλούμε εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών προσέλθετε αυτοπροσώπως στην Υπηρεσία μας» «με την αστυνομική σας ταυτότητα» και συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση. Στην οποία, ο/η δηλών /ούσα πρέπει να δηλώσει αν πέρα από τη σύνταξη του ΙΚΑ παίρνει και άλλη σύνταξη, και αν ναι, από πού και να βεβαιώνει ότι ...«βρίσκεται στη ζωή»!

Τα τρία πρώτα βήματα, του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΚΕΤΟΥ


ΠΗΓΗ: Πρωτοβουλία Οικονομολόγων

Το κείμενο παρουσιάστηκε στην Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα "Μπροστά στην κρίση", που οργάνωσε η Πρυτανεία του ΑΠΘ την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συντονιστής ήταν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, και ομιλητές ο Καθηγητής του Νομικού Τμήματος της Σχολής ΝΟΠΕ του Α.Π.Θ. Άρης Καζάκος, ο Πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ και Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Γιάννης Κρεστενίτης, ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Σπύρος Μαρκέτος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Καθηγητής Μωϋσής Σιδηρόπουλος, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, και ο μουσικός Διονύσης Τσακνής.


Π. ΣΤΑΪΝΜΠΡΟΥΚ: ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΠΗΓΗ:
ISKRA

Ενώ πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη αναδιάρθρωσης και επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού δημόσιου χρέους παγκοσμίως, οι μόνοι οι οποίοι φαίνονται ότι δεν έχουν «ακούσει» τίποτα είναι η τροϊκανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα λοιπά εγχώρια «παπαγαλάκια» του μνημονίου.
Παραθέτουμε το σημερινό, αξιόλογο άρθρο της Ζέζας Ζήκου στην «Καθημερινή», στο οποίο προβάλλεται η άποψη του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Π. ΣΤΑΪΝΜΠΡΟΥΚ για την ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους:

της ZEZA ZHKOY

Οι Γερμανοί επιμένουν: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους»
Οι δραματικές εξελίξεις της ύφεσης και η λαίλαπα της ανεργίας στη χώρα μας επισκιάζονται από τα εύσημα αυτών που μας έχουν δανείσει, όπως του Ντομινίκ Στρος–Καν και των λοιπών... Ωστόσο, οι Γερμανοί επιμένουν να προειδοποιούν ότι «θα χρειαστούμε αναδιάρθρωση του χρέους μας».

Ελληνική κρίση χρέους: Αποκάλυψη αργότερα!..



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων, το γνωστό μας σπρεντ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαβάσουμε τις εκτιμήσεις της αγοράς περί των πιθανοτήτων μιας ελληνικής στάσης πληρωμών.

Στις 30 Απριλίου, όπου δεν είχε υιοθετηθεί ακόμη το ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, το ενδεχόμενο μιας ελληνικής στάσης πληρωμών θεωρούνταν σε βραχυπρόθεσμη βάση μια πραγματική πιθανότητα.  

ΕΚΔΟΣΗ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ:ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ!



πηγή: iskra
   Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Σεπτέμβρη η δημοπρασία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που αφορούσε έντοκα γραμμάτια διάρκειας 6 μηνών.

   Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,82%, επίπεδο το οποίο σηματοδοτεί την ουσιαστική δημοσιονομική χρεοκοπία της χώρας και το οποίο είναι μάλιστα υψηλότερο από αυτό της αντίστοιχης δημοπρασίας της 13ης Ιούλη (4,65%). Βλέπουμε λοιπόν πως όσο περνάνε οι μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα υπάγεται στην τρόικα και τα Μνημόνιααυξάνεται αντί να μειώνεται το κόστος δανεισμού της χώρας...

   Αν κάποιος επιχειρήσει να συγκρίνει τα επιτόκια δανεισμού τα οποία καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιογια δανεισμό 6μηνης διάρκειας σε σχέση με αυτά που καταβάλουν ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες για δανεισμό10ετους διάρκειας θα εκπλαγεί. Την Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη οι αποδόσεις των 10ετων ομολόγων των ΗΠΑ ήταν 2,77% και της Γερμανίας 2,44%!!! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο εξάμηνος δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου έχει διπλάσιο σχεδόν, επιτόκιο από τον δεκαετή αντίστοιχο της Γερμανίας και των ΗΠΑ.