Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Keynes' Predictions Proven Spectacularly Accurate


Πηγή: truthout

by: Paul Krugman, Krugman & Co. | Op-Ed
 
(Image: CartoonArts International / The New York Times )
The economist Dean Baker is once again justifiably mad at Robert Samuelson at The Washington Post who, in a column titled “Bye-Bye Keynes?” published on Dec. 18, writes: “Were [John Maynard] Keynes alive now, he would almost certainly acknowledge the limits of Keynesian policies. High debt complicates the analysis and subverts the solutions. What might have worked in the 1930s offers no panacea today.”
Mr. Baker, in a blog post for the Center for Economic Policy and Research, pointed out the next day that “Samuelson actually wants to say goodbye to Keynes, but he would have had a better case if he was talking about Darwin and the theory of evolution. After all, when we have seen nothing but confirming evidence for years, why should we still accept the theory?”
It is indeed frustrating that after three years in which Keynesian predictions have been spectacularly correct, pundits insist on reading the evidence as a rejection of his work.

HSBC: Το ευρώ δεν θα καταρρεύσει για δύο λόγους… Γιατί είναι το νόμισμα όλων των Ευρωπαίων και γιατί δεν συμφέρει κανέναν η διάλυση της ευρωζώνης



Πηγή: bankingnews.gr

06/01/12 
Μην ανησυχείτε… το ευρώ όχι μόνο δεν θα καταρρεύσει υπό το βάρος της κρίσης χρέους, αλλά το πιθανότερο είναι να ανακάμψει μετά από μερικούς μήνες πτώσης. Αυτό είναι το νέο μήνυμα των αναλυτών της HSBC, στην έκτακτη έκθεση τους με αφορμή την πτώση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών.
Η HSBC εμφανίζεται αισιόδοξη, ενώ ουσιαστικά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ. Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν το νόμισμα τους. Μην έχετε αμφιβολίες γι’ αυτό, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν, αναφέρεται στην έκθεση. 
Ακόμη και αν η κρίση κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, η HSBC δεν αναμένει κάποιο μέλος της ευρωζώνης να βγει από αυτήν. Το ευρώ θα αντέξει και αυτό για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί είναι αδύνατο να αγοράσει ή να πουλήσει κανείς «ελληνικά ευρώ» ή «γερμανικά ευρώ», προκαλώντας αναταράξεις στο σύστημα, το οποίο είναι συμπαγές. Και ο δεύτερος είναι ότι η επίλυση της κρίσης χρέους είναι προς το συμφέρον όλων. Οι συνέπειες της μη λύσης θα είναι καταστροφικές για όλους και αυτό οι Ευρωπαίοι το ξέρουν. Γι’ αυτό και δεν θα αφήσουν το νόμισμα να καταρρεύσει.