Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Tο «καημένο» το κράτος πρέπει να το περιορίσουμε…
Για την αλλαγή στρατηγικής του κράτους εν μέσω οικονομικής κρίσης
Πηγή: Red Notebook
Του Πέτρου Σταύρου


1. Το κράτος ως δυνάστης και ως υποχείριο

Οι βασικές απόψεις του αστισμού για το κράτος που διακινούνται σήμερα δεν εμπεριέχουν μια συγκροτημένη θεωρητική παραδοχή. Τη δύναμή τους δεν την αντλούν από την επιστημονική τους συγκρότηση, αλλά από τον τρόπο που διακινούνται, ως αληθοφανείς μυθοπλασίες, με πλούσια εμπειρική βάση και μέσω ενός δημοσιογραφικού κώδικα που θέλει να συνδυάζει το ρεπορτάζ με το συστημικό πολιτικό λόγο.  Έτσι παύουν να είναι απλά απόψεις και γίνονται πρακτικές ιδεολογίες ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων από τους επιστημονικούς και πολιτικούς κύκλους που πρώτα τις διακίνησαν.


ΠΑΣΟΚ: Πανελλήνιοι Σοσιαλιστές Κλεπτοκράτες

ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
Του James Petras.
Πώς η Ελλάδα από ανεξάρτητη χώρα μετατρέπεται σε αποικία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αγοράζεται, νοικιάζεται. Πουλάει δημόσιες επιχειρήσεις στις πολυεθνικές. Μειώνει τους μισθούς, τις συντάξεις και την απασχόληση υπό τις εντολές του ΔΝΤ. Παραδίδει το δημόσιο ταμείο στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Στηρίζει τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης. Κατευθύνει την Ελληνική Λιμενική Αρχή να ενισχύσει το μπλοκάρισμα του Nετανιάχου στη Γάζα».
Διαδηλωτής της Πλατείας Συντάγματος, Αθήνα, 3 Ιουλίου, 2011

Μια αυτοανακηρυσσόμενη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση στην Ελλάδα επιβάλλει με ψηφοφορίες και γκλομπ τις πλέον μακρόπνοες ανατροπές στους μισθούς, τις συντάξεις, τις δουλειές, τα προγράμματα εκπαίδευσης, υγείας και φορολόγησης στην ιστορία της Δυτικής Ευρώπης.


Ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Προβόπουλος, η Goldman Sachs και τα κέρδη από τη χρεοκοπία.Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ 17 Ιουλίου 2010 (via Kanali)
Του Χρήστου Καραμάνου


Τα όσα έρχονται στο προσκήνιο, σχετικά με τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και ορισμένες άλλες κινήσεις του στενού επιτελείου του Γ. Παπανδρέου, ένα πράγμα αποδεικνύουν. Μπορεί η οικονομική κατάσταση της χώρας να ήταν ιδιαίτερα κακή, αλλά η χρεοκοπία και η παράδοση στα νύχια του ΔΝΤ και της Ε.Ε. δεν ήταν καθόλου μονόδρομος.
Όσο αναδεικνύει, αλλά και η αναταραχή που –και πάλι- προκάλεσε στο οικονομικό επιτελείο η εκ νέου κατάθεση ερώτησης από 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τους χειρισμούς της ΤτΕ, είναι άκρως ενδεικτικά του παρασκηνίου και των μεθοδεύσεων, που ακολουθήθηκαν για να παραδοθεί η χώρα στο ΔΝΤ.

Επιλεκτικά ψέματα και πικρές αλήθειες


ΠΗΓΗ: βλεμμα
Το Μνημόνιο, πέρυσι τον Μάιο, πέρασε κοινοβουλευτικά και στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως η μόνη εναλλακτική έναντι της χρεοκοπίας. Ενα χρόνο αργότερα, το πολύ οδυνηρότερο Μεσοπρόθεσμο ετέθη ενώπιον του ασπαίροντος πλήθους ως δίλημμα και πάλι: Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία. Ελάχιστες ημέρες μετά την περιπετειώδη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, η λέξη που πλανάται στα χείλη αξιωματούχων της τρόικας και αξιολογητών της αγοράς είναι η χρεοκοπία, η επιλεκτική. Το νέο στοιχείο ωστόσο είναι ότι για χρεοκοπία μιλάει πια και η κυβέρνηση.

επαφές του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς.


Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με αντιπροσωπείες των Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ), Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ), Αριστερή Ανασύνθεση (τάση του Συνασπισμού), Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ), Κόκκινο, Κομμουνιστική Ανανέωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ), Ρόζα και με κινήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Αρνήθηκαν να συναντηθούν με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), το ΚΚΕ μλ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) και ο Συνασπισμός της αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας.

Ήρθε η ώρα για το ελληνικό κούρεμα


ΠΗΓΗ: FT (euro2day)
by LEX

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Οι ρυθμιστές της ευρωζώνης δείχνουν ότι έχουν πια αποδεχτεί πως η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Άργησαν να το παραδεχτούν, αλλά ακόμη υπάρχει λίγος χρόνος. 

Η ευρωζώνη είναι τώρα αντιμέτωπη με δύο τρομερές ευθύνες: να βάλει σε καραντίνα την Ελλάδα και να τονώσει την καρδιά της κοινότητας, ειδικά την Ιταλία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάστασης. Και χρειάζεται οι ρυθμιστές να εμφανιστούν αρκετά γενναίοι να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Πόσο χρεοκοπημένη είναι η Ελλάδα; Η Barclays Capital εκτιμά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί γενικό πλεόνασμα 7,4% του ΑΕΠ το 2015 για να μπορέσει να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ότι το μέγιστο εφικτό ποσοστό οικονομικά και πολιτικά είναι 2,5%. Με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση, ο συντελεστής του χρέους επί του ΑΕΠ της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 400% το 2050. 

«Η Ρωσία έδινε δάνειο, η Ελλάδα αδιαφόρησε»

Ο Ιβάν Σαββίδης μιλάει στον ανταποκριτή της «Ε», Θ. Αυγερινό
Η Ρωσία ήταν έτοιμη από τις αρχές του 2010 να παράσχει δάνειο με ευνοϊκούς όρους και η Ελλάδα αδιαφόρησε, δήλωσε στην «Ε», λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και «τσάρος του Ροστόφ», στις όχθες του Δον.
«Ηρθε ο Παπανδρέου στη Ρωσία πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ήρθε. Ο ηγέτης της Ρωσίας ήταν έτοιμος να δώσει 25 δισ. ευρώ, δεν έχω λόγο να μην το πω δημοσίως, γιατί έχω ο ίδιος γνώση του ζητήματος. Και ήταν μάλιστα έτοιμος να τα δώσει ως πρώτη δόση βοήθειας στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς... Ηταν δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν πια σημασία, αφού προφανώς οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είπαν όχι. Τότε γιατί ήρθε στη Μόσχα ο Παπανδρέου; Για να δει ο ελληνικός λαός ότι συναντιέται με τον Πούτιν;», μας είπε με πάθος ο Ι. Σαββίδης, που διαμαρτύρεται ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι τόσο παγωμένες, όσο ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια.

H εμμονή της Ευρώπης με τη λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφήΠΗΓΗ: Guardian
του Larry Elliott
There's a scene in the film Shakespeare in Love where Queen Bess has to cross a muddy puddle. In a spoof of the Sir Walter Raleigh legend, she waits for a courtier to whip off his cloak. It takes an age for the young men to realise what they are supposed to do, so with a angry mutter of "too late, too late", the Queen gets her feet muddy.
"Too late, too late" may well prove to be the epitaph on the tombstone of Europe's single currency if the almighty crisis now brewing ends in catastrophe. That is entirely plausible, because while attention in Britain has been focused for the past week on Rupert Murdoch's phone hacking scandal, for monetary union the crisis has deepened.