Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Eurozone Problems


Πηγή: NYT

Paul Krugman

I’m giving a talk in Paris tomorrow. Here are some slides; they won’t come as a shock to regular readers, but it may be useful to see them all in one place.
First, I make the case that the overall economic crisis is driven by private debt, not public debt:
Then I point to the huge swing of the private sector into financial surplus, which necessitated large public deficits to avoid a much deeper slump:

Liberation: Poverty in a time of economic diktat



30 January 2012

While negotiations on the write-down of Greek debt remain ongoing, Athens city hall is supplying two meals a day to jobless workers who are now threatened with famine in the wake of austerity measures: a situation that some Greeks readily compare with the occupation of the country during World War 2.
New Year's meals for the homeless, organised by the city of Athens on 1 January 2012.
New Year's meals for the homeless, organised by the city of Athens on 1 January 2012.
AFP
In a scene that is played out daily, at midday the silent crowd gathers outside the gates of the Athens City Hall which is only a stone’s throw from Omonia Square. How many are there? A hundred? Even more?
“In the evening, there are twice as many,” sighs Xanthi, a young woman employed by the City Hall “to manage the crowd.” The atmosphere is tense when the gates finally open, and a long queue forms for a stand distributing diet Coke and what looks like mashed potato in plastic dishes.
There are shouts and arguments. Everything has to happen very quickly: the stand will only be open for half an hour.

European Politicians in Denial as Greece Unravels


ΠΗΓΗ: SPIEGEL

Europe's politicians are losing touch with reality. Greece is broke, and yet Brussels wants to send the country billions in new loans, to which there is growing opposition within the coalition government in Berlin. Rescue efforts are hopelessly bogged down by bickering over who will ultimately step up.


Martial music booms from the loudspeakers as warlike images gallop across monitors. A short euro crisis film montage shows police officers being posted in front of the parliament building in Athens and the jostling of frantic reporters, then US investor George Soros uses grim words in an appeal to rescue the euro zone. "The alternative is just too terrible to contemplate," he says.
Speaking in a panel that follows the short film, German Finance Minister Wolfgang Schäuble, a member of Chancellor Angela Merkel's center-right Christian Democratic Union (CDU), has a gloomy expression. It is last Friday when the global business elite were at the World Economic Forum in Davos, Switzerland, to discuss the "Future of the Euro Zone." It becomes quickly apparent that Schäuble would have preferred a different opening than the dark film for this event. The negotiations with Athens' private creditors are going well, he says, and he points out that he is "quite optimistic" Greece can be rescued.

Η αισθητική της ήττας



ΠΗΓΗ: Καθημερινή 30/1

Tου Nικου Γ. Ξυδακη

Το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου προκάλεσε αναρίθμητες ερμηνείες και συγκρούσεις, ιδίως εντός συνόρων, όπου είχε φανατικούς φίλους και φανατικούς πολέμιους - διότι στο εξωτερικό ήταν ευρέως αποδεκτός, και σεβαστός. Πώς αλλιώς όμως; Ο Αγγελόπουλος εικονογράφησε κυρίως την Ελλάδα, με μελαγχολικές ελεγείες και βαριά φορτία συμβολισμών, με ακραίο φορμαλισμό και απόλυτο πάγωμα των συναισθημάτων. Η Ελλάδα του είναι μια χώρα μυθική που κείτεται στις στάχτες της ήττας και της διάψευσης, βουλιάζει στην απώλεια, είναι μια χώρα ήττας και πικρού αναστοχασμού. Από τα ’70s της Αναπαράστασης και του Θίασου, την Ελλάδα του Εμφυλίου, έως τα σκοτεινά τούνελ της Δραπετσώνας, την Ελλάδα της χρεοκοπίας.
Χριστιανός ευσεβιστής κατά τα νεανικά του χρόνια, αριστερίζων και άθεος κατά την ωριμότητα, έχτισε έναν καλλιτεχνικό κόσμο απ’ όπου απουσιάζουν ηχηρά ο ερωτισμός, το λαϊκό στοιχείο, τα αισθήματα - δηλαδή ό,τι σφραγίζει τον νεοελληνικό βίο στα μάτια ιθαγενών και ξένων. Ο ευσεβισμός συναιρούμενος με την Αριστερά απέφερε έναν ιδιότυπο πουριτανισμό, τέτοιον που εξόρισε οποιαδήποτε ερωτική σκηνή με κάποια θερμοκρασία από τις ταινίες του, εξόρισε το λαϊκό στοιχείο ως παραγωγό διονυσιασμού και αταξίας, εξόρισε τα αισθήματα ως επαφή, ώσμωση και ανταλλαγή υγρών. Οι άνθρωποι στο αγγελοπουλικό σύμπαν είναι Προμηθείς, μοναχικοί, μόνοι ενώπιον της ιστορίας που τους συντρίβει, ή το πολύ τους γνέφει κάτι αδιόρατο που μόνο αυτοί αντιλαμβάνονται.

Για ποια ανταγωνιστικότητα μιλάμε;



Πηγή: capital.gr

Του Αλέξανδρου Περετζή


Τέλη του 2009, αρχές του 2010 η «έλλειψη παραγωγικότητας» θεωρούταν από τους ειδικούς ως ένας από τους βασικούς παράγοντες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η ερμηνεία της έλλειψης αυτής ήταν ότι ως λαός δεν δουλεύαμε αρκετά σε σχέση με τους εργαζόμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και για να μπορέσουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση θα έπρεπε να δουλέψουμε σκληρά, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Αυτό, έως ότου η συνταγή του πρώτου μνημονίου έπνευσε τα λοίσθια και παρουσιάστηκαν στη δημοσιότητα συγκριτικές μελέτες -από ξένα μέσα ενημέρωσης- οι οποίες αποδείκνυαν πως οι ώρες δουλειάς ενός μέσου Έλληνα εργαζόμενου είναι πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. 



Έπειτα, το 2011, μας είπαν πως το «επιχειρηματικό κλίμα» της χώρας μας δεν είναι κατάλληλο για επενδύσεις και επομένως είναι απαραίτητες κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα στοχεύουν στην ανάκαμψη του. Όταν, όμως, έγινε αντιληπτό πως το «επιχειρηματικό κλίμα» ορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως η δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία, τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και πολλούς άλλους, οι οποίοι δεν είναι και τόσο σχετικοί με τους άμεσους στόχους μείωσης μισθών και συντάξεων, τότε άλλαξε και πάλι το σύνθημα της κρίσης. 

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΜΥΘΟΣ Κ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Gib uns die Schlüssel *



thumb
Του Αλέξανδρου Μερκούριου
Από την Παρασκευή έχει αρχίσει να ψήνεται αυτή η ιστορία που θέλει τους Γερμανούς, να ζητούν από την Ελλάδα, να παραδώσει και επίσημα «τα κλειδιά» της. Σήμερα, όμως γίνεται και επίσημη αφού ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ το δηλώνει ορθά κοφτά και χωρίς καμία περιστροφή στην «Μπιλντ».
Η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, για την οποία, πρώτος αν θυμάστε είχε μιλήσει ο ΓΑΠ (για όλα μας είχε προετοιμάσει, ο άνθρωπος, μην τον κατηγορείτε συνέχεια..) θα είναι βέβαια το τελευταίο στάδιο στο σερί της ταπείνωσης που έφερε η κρίση για τους Έλληνες. Εβδομήντα χρόνια μετά την κατάληψη της Ελλάδας και την κατοχή, οι Γερμανοί ξανάρχονται και παίρνουν το μαγαζί μας, χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσουν, και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Το κακό είναι ότι τότε οι Έλληνες πολέμησαν ενώ σήμερα δείχνουν να κάθονται ανήμποροι, με μία κυβέρνηση που «αναγκάζεται» κάθε μέρα να σκύβει ακόμη περισσότερο το κεφάλι. Και το ακόμη χειρότερο, ότι τότε στον πόλεμο και την κατοχή αντιτάχθηκε όλος ο πολιτισμένος κόσμος, ενώ σήμερα, οι περισσότεροι μάλλον δεν θα διαφωνήσουν με το νέο γερμανικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα.

Η ΒΕΡΟΛΙΝΕΖΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ



του Β. Βιλιάρδου
Είναι καιρός να σταματήσει να αποτελεί η Ελλάδα το πειραματόζωο των παιδιών του Σικάγου και της πρωσικής Γερμανίας - η οποία τη θεωρούσε ανέκαθεν σαν το ιδανικό υποψήφιο θύμα για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων «εταίρων» της
Το απίστευτο «γερμανικό τελεσίγραφο» είναι πλέον γεγονός – προεξοφλεί δε ότι, η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, η οποία σχεδιάζεται να κυβερνάται από διορισμένο, ξένο επίτροπο, ως το πρώτο ίσως επίσημο προτεκτοράτο του Βερολίνου, θα προηγείται όλων των άλλων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμούΟ γρίφος τουPSI, καθώς επίσης το περίπλοκο παιχνίδι των κερδοσκόπων, τοποθετούνται πια σε δεύτερη μοίρα – αφού προέχει η ολοκλήρωση της εισβολής στην Ελλάδα, με την εγκατάσταση των δυνάμεων κατοχής.
Με τον εκβιασμό αυτό επιχειρείται προφανώς να εμποδιστεί η Ελλάδα στο μέλλον από ενέργειες, όπως η στάση πληρωμών ή/και η επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα – οπότε να μην έχει στη διάθεση της κανένα απολύτωςδιαπραγματευτικό πλεονέκτημα, απέναντι στους πιστωτές της. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η Ελλάδα δεν συμφωνήσει, τότε δεν θα λάβει άλλα δάνεια από την Τρόικα – τα οποία οι σύνδικοι του διαβόλου, το ΔΝΤ δηλαδή, τα έχει αναθεωρήσει στα 145 δις € (από τα 130 δις € που πρότεινε μέχρι σήμερα).

Σχεδιάζεται με ιδιαίτερη μυστικότητα το plan Β για την Ελλάδα – Περιλαμβάνει χρεοκοπία εντός του ευρώ, υποχρεωτικό haircut που θα ξεπεράσει το 50%, πληρωμή των CDS, η Γερμανία θα ασκεί την οικονομική πολιτική ενώ θα υπάρχει και σχέδιο ανάπτυξης…



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
του Π. Λεωτσάκου

Το plan Β σχεδιάζεται μεθοδικά, με μεγάλη μυστικότητα και περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ και πιθανότητα να αρχίσει να υλοποιείται τον Μάρτιο.
Προκαλεί απορία που ενώ το εθελοντικό PSI+ προχωράει, το IIF αναφέρει ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ασκούνται πιέσεις και στην ΕΚΤ να συμμετάσχει άρα θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα άπαξ και θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας.
Εφόσον προχωρήσει το PSI+ θα δοθεί και το πράσινο φως για τον νέο δανεισμό της Ελλάδα ύψους 130 εκατ ευρώ – μπορεί να φθάσει και τα 145 δις ευρώ – άρα ακόμη μια θετική είδηση για την Ελλάδα μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας.
Όμως προκαλεί απορία ότι ενώ διαφαίνονται θετικές ειδήσεις, στην Γερμανία τα επίσημα όργανα αλλά και οι ανεπίσημοι εκφραστές της Γερμανικής πολιτικής μιλούν για χρεοκοπία εντός του ευρώ ενώ οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι για πρώτη φορά διαφοροποιούνται λέγοντας ότι θα ήταν σωστό τελικά να πληρωθούν τα CDS για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες και οι στρεβλώσεις στην παγκόσμια αγορά χρέους.