Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Issing: Η Ευρώπη παίρνει τον λάθος δρόμο



Πηγή: euro2day


Ο πατέρας του του ευρώ και υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης, ζητά ανεξαρτησία της ΕΚΤ, τάσσεται κατά του ευρωομολόγου, και προειδοποιεί ότι οι κινήσεις που γίνονται είναι πιθανό να οδηγήσουν σε κατάρρευση της ΕΕ. Το άρθρο του στους FT.

"Η κρίση της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης για πολλούς επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πολιτική ενοποίηση. Ήμουν και εγώ μέλος της ομάδας εκείνων που υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η πολιτική ενοποίηση ή έστω να υλοποιηθεί παράλληλα. Αρκετοί παρατηρητές εκτιμούν ότι τα πολλαπλά μέτρα στήριξης της Ελλάδας, αποτελούν ένα βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης. Θα έπρεπε λοιπόν και εγώ αλλά και όσοι μοιράζονται το ίδιο ευρωπαϊκό όραμα, να χαιρόμαστε με αυτές τις εξελίξεις; 

Το EFSF δεν μπορεί να αποκρούσει την κρίση αν δεν αλλάξει η πολιτική της ΕΚΤ



Πηγή: ΑΥΓΗ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ*

Το ευρώ, ισχυρίζομαι πάνω έναν χρόνο, έχει μπει στη διαδικασία της αποδόμησης. Η επέκταση στην Ισπανία και στην Ιταλία ήταν αναμενόμενο αποτέλεσμα (α) της προβληματικής δόμησης της Ευρωζώνης και (β) του προβληματικού μηχανισμού (του European Financial Stability Fund, EFSF) με τον οποίο η Ευρώπη προσπάθησε να γιατρέψει τα συμπτώματα της κρίσης που οφείλεται στο (α). Ένας μηχανισμός σαθρά δομημένος, με μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλιά του, το EFSF, κλήθηκε να σώσει ένα άλλο σαθρά δομημένο οικοδόμημα από την κατάρρευση.
Πρόσφατα, η Ευρώπη ενέκρινε το δεύτερο πακέτο μέτρων 'διάσωσης' του ελληνικού Δημοσίου. Μια βαθιά ανακούφιση εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, καθώς τα επιτόκια δανεισμού μειώθηκαν σημαντικά, η αναδιάρθρωση του χρέους δειλά-δειλά ανακοινώθηκε, ακόμα και ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα ακούστηκε να συζητιέται. Σε εκείνη τη στιγμή ανακούφισης είχα γράψει: "Η κρίση έχει εδώ και καιρό ξεφύγει από τα όρια του ελληνικού γίγνεσθαι, είναι συστημική και υπονομεύει όλη την Ευρωζώνη. ... Η χθεσινή συμφωνία εγγυάται την αποτυχία και αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας να δαμαστεί το τέρας της κρίσης, που αποδομεί το ευρω-σύστημα εκ των έσω. Η απόφαση να επικεντρώσουν τα νέα μέτρα στην ελεγχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας, π.χ. αφήνοντας την Ιρλανδία στο χείλος της χρεωκοπίας και τις Ισπανία και Ιταλία στο έλεος των εταιρειών αξιολόγησης, ισοδυναμεί με δώρο ανεκτίμητης αξίας στους κερδοσκόπους".
Γιατί επιβεβαιώθηκαν τόσο γρήγορα οι προβλέψεις αυτές; Επειδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες μας ουσιαστικά τοποθέτησαν το βάρος των νέων αυτών μέτρων διάσωσης στο σαθρό EFSF. Ο λόγος που τo EFSF δεν μπορεί να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή έχει εξηγηθεί εδώ και μήνες σε αυτές τις σελίδες (βλ. εδώ). Πολλοί αναλυτές σήμερα λένε ότι, ωραίες οι νέες αποφάσεις της Ε.Ε. (για χαμηλότερα επιτόκια στις πτωχευμένες χώρες, δυνατότητα άμεσης παρέμβασης του EFSF μέσα από δανεισμό χωρών, όπως η Ιταλία, που δεν έχουν εισαχθεί επίσημα στον μηχανισμό στήριξης κ.λπ.), αλλά αν δεν ενισχυθεί με τριπλάσια και τετραπλάσια κονδύλια το EFSF, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στον ρόλο του.
Πρόκειται περί μεγάλου σφάλματος. Το πρόβλημα με το EFSF δεν είναι τα ποσά που διαθέτει ή δεν διαθέτει. Το πρόβλημα με το EFSF είναι η τοξική δόμησή του. Σήμερα επανέρχομαι για να εξηγήσω λίγο πιο αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το ευρώ θα καταρρεύσει εφόσον η δομή του EFSF παραμένει ως έχει, ξεκινώντας με την κατάρρευση της Ισπανίας και της Ιταλίας πριν χάσει η Γαλλία την καλή της βαθμολογία από τους γνωστούς οίκους αξιολόγησης, οπότε το EFSF θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη - καθώς η Γερμανία δεν θα δεχθεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της χρηματοδότησής του.
Είναι αδύνατον να κάνουμε αυτό που οι περισσότεροι σχολιαστές προτείνουν για την Ελλάδα: Να κοιτάξουμε τα του οίκου μας, χαρούμενοι ότι η Ευρώπη μάς μείωσε τα επιτόκια και σηματοδότησε μια διαδικασία κουρέματος του ελληνικού χρέους που ξεκινά από το 20% έως ότου ανακοινωθεί πως το κούρεμα θα αγγίξει το 50%, ίσως και το 65%. Γιατί; Επειδή αν το ευρώ καταρρεύσει all deals are off (καμία συμφωνία δεν ισχύει), που λένε και οι Αγγλοαμερικανοί. Ο ιστός της δηλητηριώδους αράχνης που έχει πιάσει το ευρώ, αν δεν τον κόψουμε ως Ευρώπη, δεν θα αφήσει κανέναν αλώβητο. Για να κοπεί χρειάζεται ένα πράγμα: Να περάσει η διαχείριση του ευρωπαϊκού χρέους από το EFSF στην ΕΚΤ, με την τελευταία να εκδίδει ευρωομόλογο - ένα εργαλείο που καταργεί την καμπύλη α(F) στο διάγραμμα και βάζει τέλος στο ντόμινο της κατάρρευσης. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί την απόφαση της Γερμανίας να δέσει την τύχη της με το ευρώ. Και αυτό είναι το μέγα ζητούμενο...

(* Τα κύρια σημεία της ανάλυσης του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών που αναρτήθηκε στο protagon.gr)

Joseph Stiglitz: Η βλακεία είναι μεταδοτική



Πηγή: euro2day


Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι κακές ιδέες για τη λύση της κρίσης μεταδίδονται εύκολα, λέει ο κ. Stiglitz. Ζητά από την Ε.Ε. πολιτική στροφή και χαλινάρι για την ΕΚΤ. Χαρακτηρίζει λάθος τη συμφωνία των ΗΠΑ για το χρέος. 

"Η Μεγάλη Ύφεση του 2008 έχει μεταμορφωθεί σε Ύφεση του βόρειου Ατλαντικού, αφού είναι κυρίως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ -και όχι οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές- που έχουν βαλτώσει από την αργή ανάπτυξη και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Και είναι η Ευρώπη και η Αμερική που οδεύουν -και μαζί και μόνες- προς την τελευταία πράξη μιας μεγάλης πανωλεθρίας". Αυτά αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Joseph Stiglitz.

Επίσης, σημειώνει: "Μια σκασμένη φούσκα οδήγησε σε τεράστια κεϊνσιανά πακέτα στήριξης, που απέτρεψαν μεν μια πολύ βαθύτερη ύφεση, αλλά τροφοδότησαν και τα σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Η απάντηση -οι τεράστιες περικοπές δαπανών- διασφαλίζει ότι τα ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα ανεργίας (μια μεγάλη σπατάλη πόρων και ένα τεράστιο βασανιστήριο) θα συνεχιστούν πιθανότατα για πολλά χρόνια ακόμα". 

Η ώρα της Γαλλίας είναι κοντά…



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10

Η ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ βρισκόταν στον πυρήνα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη συγκρότησή του, ευθύς μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι όμως κατέπεσε…  Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Pimco Μοχάμεντ Ελ Αριάν ριψοκινδύνευσε μια πρόβλεψη: ότι η επόμενη χώρα που θα χάσει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση θα είναι η Γαλλία. Και πως οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση της Γαλλίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από των ΗΠΑ, καθώς θα έχουν τραγικές αντανακλάσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Όσο είσαστε διακοπές, ο κόσμος άλλαξε



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Aν επιστρέψατε μόλις από διακοπές είναι καλό να μάθετε πως ο κόσμος άλλαξε όσο απουσιάζατε: οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν, οι ΗΠΑ υποβαθμίστηκαν και έπαψαν να είναι ο ασφαλέστερος τόπος για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, το δολάριο αμφισβητείται, πλέον, ανοιχτά ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, η Κίνα εγκαινίασε το εμπόριο πετρελαίου με το Ιράν σε ευρώ και τοπικά νομίσματα καταργώντας το δολάριο, η Ευρώπη ξεκίνησε τη διαδικασία διάσωσης της Ιταλίας και της Ισπανίας μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι πιθανότητες για μία διπλή ύφεση της διεθνούς οικονομίας αυξήθηκαν εκθετικά και το ΧΑ πέρασε κάτω από τις 1000 μονάδες.

Η κρεμ ντε λα κρεμ της χώρας θα αποφανθεί για τα Blogs και τη Δικαιοσύνη





Οπως ΟΛΟΙ ξέρουμε, με απόφαση του εξαιρετικού υπουργού ΔικαιοσύνηςΜιλτιάδη Παπαϊωάννουενός Ελληνα πολιτικού με μεγάλη ιστορία, αγώνες, έργο, βαθιά κουλτούρα κτλ κτλ, συστήνεται ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα ασχοληθεί με την ταυτοποίηση των διαχειριστών ιστολογίων (blogs) και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου.

Η επιτροπή, υπό τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιο Ράντο, προβλέπεται να ολοκληρώσει το έργο της έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα μέλη της δεν θα λάβουν καμία αποζημίωση. Εκτός του προέδρου κ. Ράντου, στην επιτροπή μετέχουν ως μέλη οι: Αθανάσιος Κατσιρώδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Μαχαίρας, πρόεδρος Εφετών, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, αστυνομικός διευθυντής της υποδιεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Ηλίας Θεοδωράτος, νομικός σύμβουλος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ζωή Καρδασιάδου, διδάκτωρ νομικής, προϊσταμένη του τμήματος Ελεγκτών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος. Γραμματέας της επιτροπής ορίστηκε η κυρία Μαρία Αδαμοπούλου, διδάκτωρ Νομικής.

Ίδρυμα εξωτερικής πολιτικής ή φάμπρικα ομάδας συμφερόντων;



του Ιουλιανού
Ο Λουκάς Τσουκαλης Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης και πρόεδρος του ιδρύματος μας ενημερώνει πως σκοπός του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι «Παρέχει στους διαμορφωτές πολιτικής(!), τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και αλλού, έγκυρη και ανεξάρτητη πληροφόρηση, αναλύσεις και προτάσεις πολιτικής». Να «εκπαιδεύει επαγγελματίες (μεταξύ άλλων, δημόσιους λειτουργούς, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς) σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η πρόληψη, διαχείριση και επίλυση συγκρούσεων, η παρακολούθηση των δημοκρατικών εκλογών, η συμβολή σε μια ενισχυμένη κοινωνία πολιτών και ο ρόλος των μέσων μαζικής επικοινωνίας σε κοινωνίες πολιτών». Να «ενημερώνει ξένους δημοσιογράφους, διπλωμάτες, ειδικούς αναλυτές και αντιπροσωπείες στρατιωτικών σχολών που επισκέπτονται την Ελλάδα.»