Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Παρθένες πολιτικοί



ΠΗΓΗ: Μικρος Φωκιων


(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ)
Την γκαντεμιά μου μέσα. Τόσα χρόνια διατηρώ τραπεζικό λογαριασμό και ούτε μια φορά δεν έγινε ένα λάθος να γεμίσει με καμιά εκατοσταριά εκατομμύρια.


Ενώ στους λογαριασμούς του Άκη έγιναν τέτοια λάθη.


Αλλά ανθρώπινο είναι. Πας το βιβλιάριο της τράπεζας για μια ενημέρωση. Ε! δεν είναι δύσκολο ο υπάλληλος να πατήσει κατά λάθος ένα πλήκτρο, το 3 ας πούμε και μετά αφηρημένος να αφήσει το δάκτυλο του στο μηδέν και να πατηθεί έξι εφτά φορές. Και να βάλει ο διάολος το ποδάρι του και αυτό το νούμερο να πιστωθεί ως κατάθεση. Καθημερινό φαινόμενο και απόλυτα ανθρώπινο…


Όλοι οι πολίτες της χώρας έλεγαν χρόνια τώρα να μπει ένας πολιτικός στην φυλακή. Και τώρα που, έστω, προφυλακίστηκε ο ωραίος Άκης δεν ικανοποιούνται.

H κόντρα της οικονομίας, Βαρουφάκης vs Παπακωνσταντίνου



Πηγή: protagon.gr

H μεγαλύτερη μεταπολεμική επίθεση ενάντια στους λαούς της Eυρώπης



Του Σήφη Σταυρίδη*

Mε πομπώδεις διακηρύξεις και με απλόχερες υποσχέσεις περί «ισόρροπης και σταθερής οικονομικής προόδου και κοινωνικής συνοχής», επενδύθηκε η δημιουργία της EE, κάτω από τον εφιάλτη των αντιδραστικών Συνθηκών του Mάαστριχτ, του Άμστερνταμ και της Λισαβόνας. Σήμερα, τριάντα ένα χρόνια μετά, εκείνο που περονιάζει μέχρι το μεδούλι όλο αυτό το αντιδραστικό μόρφωμα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, είναι η καταπάτηση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος, η απαξίωση των εργαζομένων και συνταξιούχων και η απάνθρωπη μεταχείριση των ευρωπαϊκών λαών προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του δυτικοευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου.
H ίδια η Eυρωζώνη παρουσιάζει έκδηλα τα σημάδια της ύφεσης. H συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και την άνοδο των τιμών δημιουργούν μία ζοφερή κατάσταση που επιδεινώνεται από την άρνηση των τραπεζών, ­παρά τα τρισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησής του­ς, να εξασφαλίσουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά εκατοντάδες καθημερινά αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους. H παγκόσμια κρίση έδωσε μία μοναδική ευκαιρία για την παραπέρα μείωση του μισθού εργασίας και τη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων από το μεγάλο δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο. Άλλωστε, όπως διακήρυξαν οι ηγέτες της EE: «... η κρίση τονίζει την ανάγκη για τη συνέχιση και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Kαι μόνη η διατύπωση αυτή δίνει το στίγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει στα επόμενα χρόνια. 

Overtveldt: Τα μνημόνια δεν οδηγούν πουθενά



ΠΗΓΗ: Κουτί Πανδώρας

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ AvantiPopolo: Οι Γερμανοί σύμβουλοι της Ελλάδας στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών!



ΠΗΓΗ: avanti popolo


Την Deutche Bank AG της Μέρκελ και του Άκερμαν έβαλε η ελληνική κυβέρνηση ως σύμβουλό της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών! 

Με το έγγραφο που αποκαλύπτει το avantipopolo.gr αποφασίζεται ότι η ανάθεση στηνDeutche Bank AG, με έδρα το Λονδίνο, της παροχής υπηρεσιών συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών.

Απ’ ότι γνωρίζουμε πρόκειται για πρόταση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη. Τώρα πώς αποφασίσθηκε να γίνει η συγκεκριμένη πρόταση, από ποιους και γιατί στο Λονδίνο, ο Θεός και η ψυχή τους.
Η Deutche Bank AG θα παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές και βοήθεια, η οποία μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνει συμβουλές και βοήθεια για την διάρθρωση, τον προγραμματισμό και την συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Η Deutche BankAG θα πληρωθεί με 36.900 ευρώ, αλλά το ενδιαφέρον είναι η εκ των έσω γνώση της κατάστασης των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας που θα αποκομίσει καθώς
-θα διατυπώνει και θα αναλύει τις ενδεχόμενες τραπεζικές δομές ανακεφαλαιοποίησης για την προετοιμασία εκθέσεων σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι διάφορες δομές ανακεφαλαιοποίησης και οι άλλες παράμετροι που σχετίζονται με την οικονομική θέση της Ελλάδας.
-θα προβαίνει σε συστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης.
-θα συνεργάζεται με το Υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο του Πρωθυπουργού, την Τράπεζα της Ελλάδας, την Τρόικα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μια μαρξιστική οπτική για την κρίση του χρέους



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
Tου
Γιάννη Μηλιού*

Η παρούσα παγκόσμια κρίση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κρίσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή είναι μια βαθιά κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Ξεκίνησε από τη χρηματοπιστωτική σφαίρα και σε σύντομο διάστημα έπληξε τις τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρώπη κλπ. Από τη στιγμή που τα κράτη αρχίζουν να δημιουργούν μηχανισμούς προστασίας για τις τράπεζες, η κρίση εξελίσσεται σε κρίση δημόσιου χρέους.
Η κρίση δημόσιου χρέους ξεσπά πρώτα στο Ντουμπάι, μετά στην Ευρωζώνη και μετά σε όλες τις χώρες. Το χρέος εκτινάσσεται. Στην Ιαπωνία είναι πάνω από 200% του ΑΕΠ. Στην Ευρωζώνη αυτό το μεγάλο χρέος (καίτοι μικρότερο της Ιαπωνίας) αρχίζει να εκδηλώνει χαρακτηριστικά χρηματοπιστωτικής αφερεγγυότητας (insolvency). Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην Ευρώπη, αυτοί που δανείζουν τα κράτη / τους κρατικούς προϋπολογισμούς, δεν θέλουν πια να δανείσουν. Στην Ιαπωνία δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, και παρά το μέγεθος του χρέους τα επιτόκια παραμένουν πολύ χαμηλά, διότι οι κάθε λογής κάτοχοι χρήματος εξακολουθούν να δανείζουν το ιαπωνικό δημόσιο, και το χρέος παραμένει διαχειρίσιμο.
Διότι στην Ιαπωνία το δημόσιο έχει την αρωγή της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εγγυάται το 100% του κρατικού χρέους και δανείζει στο κράτος τα ποσά που απαιτούνται, έναντι ισόποσης αξίας ομολόγων που εκδίδει. Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ευρώπη; Διότι η απόλυτα νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της ΕΕ, δηλαδή οι συνθήκες του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας κλπ., απαιτεί ότι όλα τα προβλήματα σχετικά με το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών θα τα επιλύουν άμεσα οι απελευθερωμένες χρηματαγορές, χωρίς την προστατευτική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χριστόφορος Βερναρδάκης: Οι εκλογές θα μας βάλουν σε μια νέα ιστορική περίοδο



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
Την εκτίμησή του ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα διαιρετική τομή στο πολιτικό σύστημα, για πρώτη φορά τόσο έντονη μετά τον εμφύλιο, εκφράζει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης και επιστημονικός σύμβουλος της VPRC, μιλώντας στον Δρόμο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ηγεμονεύσει ιδεολογικά και πολιτικά η Αριστερά στην αντιμνημονιακή πτέρυγα του πολιτικού σκηνικού. Τέλος, επισημαίνει τη νέα δυναμική που θα δώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην σύμπτυξη των δυνάμεων της Αριστεράς, κάτω από την πίεση της κοινωνικής πραγματικότητας.
Να ξεκινήσουμε με την ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος έτσι όπως το ξέραμε. Ποια είναι η εκτίμησή σας, είμαστε όντως μπροστά σε μια νέα κατάσταση;
Ναι, είμαστε μπροστά σε ρευστοποίηση του κομματικού συστήματος διότι οι βασικές συντεταγμένες που παρήγαγε από το ’74 και μετά, ή τουλάχιστον από το ’77 και μετά, αναθεωρούνται. Είχαμε ένα ισχυρό δικομματισμό, που ήταν το θεμελιακό εργαλείο λειτουργίας αυτού του πολιτικού συστήματος, το οποίο ήταν αποδοτικό για την λειτουργία του μεταπολιτευτικού συστήματος.

Γ. Βαρουφάκης: Η Ευρώπη χρειάζεται σύστημα ανακύκλωσης πλεονασμάτων



ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 23/4/2012
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Die Tageszeitung»
Πρέπει να αλλάξει συθέμελα η αρχιτεκτονική του ευρώ, τονίζει σε συνέντευξή του στην  εφημερίδα «Die Tageszeitung» ο έλληνας οικονομολόγος. Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης: 
«Στην τρόικα υπάρχουν δύο παρατάξεις. Η μία αποτελείται από κυνικούς και η άλλη από ανόητους. Οι ανόητοι θεωρούν ότι θα είχαν λύσει πράγματι το πρόβλημα. Οι κυνικοί γνωρίζουν ότι όλα τα πακέτα διάσωσης και τα προγράμματα λιτότητας δεν θα φέρουν λύση, τους έφεραν όμως αυτό που οι ίδιοι ήθελαν, δηλαδή να κερδίσουν χρόνο. Χρόνο προκειμένου να επεξεργαστούν μια λύση. Το πράγμα είναι απλό: εάν κάποιος έχει χρεοκοπήσει, δεν μπορώ εγώ να τον σώσω δίδοντάς του ένα τεράστιο δάνειο υπό όρους που μειώνουν το εισόδημά του. Στις αρχές του 2010 ήταν ξεκάθαρο ότι το ελληνικό κράτος είχε χρεοκοπήσει. Η Ευρώπη είχε μία απλή επιλογή: είτε να επιτρέψει στη χρεοκοπημένη χώρα να κηρύξει χρεοκοπία είτε να κατανοήσει ότι ένα τέτοιου είδους πρόβλημα μίας χώρας της Ευρώπης έχει επιπτώσεις κάπου αλλού στην Ευρώπη. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι, όσο η Ελλάδα αύξανε τα ιδιωτικά και κρατικά χρέη της, κάποια άλλη χώρα, όπως η Γερμανία, λόγω και της πολιτικής των χαμηλών μισθών, ήταν σε θέση να “χτίζει” τον οικονομικό ηγετικό της ρόλο. Σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει κανείς να αλλάξει την αρχιτεκτονική του ευρώ. Δεν έγινε τίποτε από τα δύο». 

ΝΕΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!



Πηγή: Ναυτεμπορική (via Iskra)

ΑΜΕΙΛΙΚΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΨΕΥΔΟ-ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ!
Απολύσεις από το Δημόσιο και νέες μειώσεις αποδοχών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους-πέραν των ειδικών μισθολογίων- δρομολογούνται αμέσως μετά τις εκλογές, από τον προσεχή Ιούνιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση!
Παρά τις διαβεβαιώσεις, που δίνονται στην προεκλογική περίοδο, η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο τομέα, με οποιοδήποτε τρόπο πρέπει ναμειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 2,06 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014, που σημαίνει ετήσια εξοικονόμηση κατά 1 δισ. ευρώ.
Επιστρέφει η τρόικα
Όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν γνώση των απόψεων της τρόικας, στόχος των ελεγκτών, που επανέρχονται στα μέσα Μαΐου για έλεγχο και διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση, είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα, που σήμερα καλύπτει το 42% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού, ή το 32,5% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού (πλην χρεολυσίων).

European turmoil, American collateral




ΠΗΓΗ: Guardian
Robin Wells

For the US, the risk of damage from the eurozone's crises is not primarily economic, but political. But there is opportunity, too


Yet another ugly day in financial markets: around the world stocks fell, the euro weakened, and commodity prices fell on fears that world growth will stall. The source of the problems was, again, Europe.

In the Netherlands, the center-right government of Mark Rutte fell, unable to cobble together a coalition to pass budget cuts required by EU fiscal rules – rules that mandate that eurozone countries run annual deficits no more than 3% of GDP, which would force stringent austerity upon the Dutch to bring down a deficit that is currently projected to be 4.6% of GDP in 2012. Rutte, along with Merkel of Germany, was a hardline advocate of the 3% fiscal discipline rules.

Παιχνίδια στο Ελληνικό




Ένα νέο βεγγαλικό, με έντονη προεκλογική λάμψη, έσκασε το απόγευμα της Τρίτης με την ανακοίνωση εννέα συμμετοχών ενδιαφέροντος για την πρώτη φάση της διαδικασίας για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Τα ονόματα θα διευκρινιστούν αργότερα, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους αρμόδιους από το να μιλήσουν για «έντονο ενδιαφέρον, υψηλό ανταγωνισμό και επιβράβευση των προσπαθειών». Έτσι, για μία ακόμη φορά, φάνηκε πως για το περιβόητο αυτό έργο θα πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι.

Πίσω από τον θριαμβευτικό τόνο που επιχείρησε να δώσει το ΤΑΙΠΕΔ και ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνιου (που, ας μην ξεχνάμε, εκεί κοντά πολιτεύεται) τα πραγματικά δεδομένα δίνουν μια διαφορετική εικόνα για την πρώτη αυτή φάση. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς κανέναν δεσμευτικό όρο συμμετοχής. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για να συμμετάσχουν. Και βέβαια, δεν παρέλαβαν καν τον επενδυτικό φάκελο, ενώ δεν εξέφρασαν καμία δέσμευση σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εμπλοκή τους.

Κρίση πολιτικής νομιμότητας στην Ευρώπη



foto: http://www.lukasvasilikos.com/

Πηγή: FT (via Euro2day)
by Tony Barber (London)

Η καθησυχαστική σκέψη που έκανε η Ευρώπη για το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008 ήταν πως επρόκειτο για μια κρίση που εισήχθη από τις ΗΠΑ, τη χώρα των ασύδοτων πανίσχυρων τραπεζιτών και των ανάξιων δανειοληπτών. 

Ο μύθος του άχρηστου και επικίνδυνου "Άλλου" στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού εξυπηρετούσε τον προφανή στόχο της ευρωπαϊκής ελίτ να χτίσει μια ενιαία, υπερεθνική ταυτότητα. 

Αλίμονο για την Ευρώπη, αυτός ο μύθος δεν έμελλε να κουκουλώσει για πολύ την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Και η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι η χρηματοπιστωτική κρίση, ανεξάρτητα από την προέλευσή της, προκαλεί μια ίσως πολύ βαθιά κρίση νομιμότητας στο πολιτικό σύστημα της Ευρώπης. 

Sinn του Ifo: Πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα εκτός ευρώ



φωτο:  http://bleeps.gr
Πηγή: www.capital.gr

Η ικανότητα της Ελλάδας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της θα περιοριστεί σημαντικά αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ, σημειώνει ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo ενώ εκτιμά ότι και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα. 

"Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική όσο θα είναι στην Ευρωζώνη", δήλωσε ο Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του Ifo σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη. 

"Εάν η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη θα υπάρχει συνεχιζόμενη και μαζική ανεργία. Ωστόσο, αν  βγει θα γνωρίσει μια απότομη ανάκαμψη" καθώς οι χαμηλότερες τιμές θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της, εκτίμησε όπως αναφέρει το Reuters. 

Προειδοποίησε ότι μεγάλους κινδύνους αντιμετωπίζουν και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης που είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους. 

"Οι περικοπές στους μισθούς και τις τιμές στο βαθμό που χρειάζεται σε ορισμένες από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι κάτι που είναι αδύνατο, ότι και να λένε οι πολιτικού", δήλωσε ο Sinn και πρόσθεσε: "Η πολιτική δεν μπορεί να ξεπεράσει τους νόμους των οικονομικών".


Πηγή:www.capital.gr

Γ. Αυγερόπουλος: “Περισσότεροι οι ναυαγοί, παρά οι ναυτικοί”




ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ 22/4/2012

Τα ντοκιμαντέρ του Εξάντα, ψυχή του οποίου είναι ο Γιώργος Αυγερόπουλος (δημιουργός ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος), από την Αργεντινή και τη Γουατεμάλα, μέχρι την Ιρλανδία και την Ισλανδία, έφεραν στις οθόνες μας όψεις της αντίστασης, έδειξαν το κόστος της «ανάπτυξης» και τους υπαίτιους της κρίσης και ότι τα Μνημόνια δεν αποτελούν μονόδρομο. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε καταθέτει την εμπειρία του για τον άγριο καπιταλισμό της εποχής μας.

– Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ για την Γουατεμάλα, Υπέροχη μακροοικονομία, ξεχείλιζε ειρωνεία. Ποια αντίθεση θέλατε να υπογραμμίσετε επιλέγοντας αυτό τον τίτλο;

– Νομίζω πως ο όρος «ανάπτυξη» θα πρέπει να επανεξεταστεί από τη διεθνή κοινότητα. Ζούμε στη μαγική εποχή όπου τα νούμερα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ζωή. Δεν είναι δυνατόν να μιλάς για «ανάπτυξη» και ο πληθυσμός να λιμοκτονεί ή να ζει σε άθλιες συνθήκες. Στην περίπτωση της Γουατεμάλας, η κυβέρνηση δηλώνει περήφανη για μια ανάπτυξη που φτάνει το 4% και την ίδια στιγμή το 50% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποσιτίζονται. Να τη βράσω λοιπόν τέτοια «ανάπτυξη»! Νομίζω πως μια ανάπτυξη που δεν καταμετρά κοινωνικούς παράγοντες και περιβαλλοντικούς παράγοντες μεταξύ άλλων, είναι ψεύτικα νούμερα σε ένα χαρτί χωρίς καμιά αξία απολύτως.

Ρίχνει κυβερνήσεις η λιτότητα...


ΠΗΓΗ: sofokleous 10

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που οδηγείται σε δύο εβδομάδες σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες μετά βεβαιότητας θα είναι η πιο απρόβλεπτες της μεταπολίτευσης. Σε τουλάχιστον δύο χώρες ακόμη οι περικοπές κοινωνικών δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό αποτέλεσαν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μετατρέποντας σε κομμάτια και θρύψαλα τις εύθραυστες κυβερνητικές πλειοψηφίες. Αφορμή για την κορύφωση που δέχονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με την λιτότητα είναι η προθεσμία την οποία έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη Δευτέρα, στις 30 Απριλίου, οπότε πρέπει τα κράτη – μέλη να παραδώσουν τα σχέδια περικοπών που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες.

Η πρώτη χώρα που δοκιμάζεται λόγω της λιτότητας είναι η Τσεχία, που μετά την αναγγελία περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 3 δις. δολ. και αυξήσεων στους φόρους γνώρισε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Πράγα από το 1989 και την λεγόμενη Βελούδινη Επανάσταση. Τα πανό των συγκεντρωμένων όμως τώρα έγραφαν «όχι στη λιτότητα» και επίσης «κάτω οι κλέφτες». Οι διαδηλωτές, ειδικότερα, ζητούν να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση συμμαχίας, ένα από τα τρία κεντροδεξιά κόμματα, με την επωνυμία «Δημόσιες Υποθέσεις», του οποίου ηγείται ένας ζάπλουτος επιχειρηματίας , ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Οι τριγμοί που σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο κόμμα οδήγησαν τον πρωθυπουργό Πετρ Νέκας να απειλήσει με πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο στην περίπτωση που χάσει την δεδηλωμένη

Ποιος Χρηματοδοτούσε τον Χίτλερ-Ξένες μεγάλες τράπεζες χρηματοδότες των ναζί



του Μωυσή Λίτση

Τόνοι χαρτιού έχουν γραφτεί για το πώς και γιατί της ανόδου του Χίτλερ στην Γερμανία του Μεσοπολέμου, που έφερε τους ναζί στην εξουσία προκαλώντας την μεγαλύτερη ανθρώπινη φρίκη του 20ο αιώνα.
 Πέρα όμως από τα πολιτικά, κοινωνικά και άλλα αίτια, ο Χίτλερ και οι ναζί δεν θα αποκτούσαν ίσως τόσο μεγάλη στρατιωτική δύναμη αν κάποιος δεν τους χρηματοδοτούσε. Και δεν ήταν μόνο οι Γερμανοί τραπεζίτες και βιομήχανοι.
 Μέρες που είναι με την άνοδο της Χρυσής Αυγής και το αυγό του φιδιού να εκκολάπτεται επικίνδυνα σε μία Ευρώπη που ζει καταστάσεις ανάλογες με αυτές της Μεγάλης Κρίσης του ’30, βρήκαμε ενδιαφέροντα στοιχεία για το ρόλο ξένων τραπεζών στη χρηματοδότηση του Χίτλερ.
 Στην κορυφή μάλιστα φιγουράρει η και σήμερα «τράπεζα των τραπεζών», η ελβετική Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η οποία δημιουργήθηκε το 1930 από τον τότε διοικητή της τράπεζας της Αγγλίας Montagu Norman και τον Γερμανό ομολόγο του Hjalmar Schacht που έγινε αργότερα υπουργός Οικονομικών του Χίτλερ. Αρχικός στόχος της τράπεζας ήταν να διευκολύνει την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων που είχαν επιβληθεί στην Γερμανία με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών μετά το τέλος του  A’ Παγκοσμίου Πολέμου.

High Frequency Economics: Δύσκολα θα δεχτούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την ελληνική συνταγή λιτότητας – Τα αδιέξοδα από την επιμονή της Γερμανίας θα απειλήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα το καλοκαίρι



foto: http://www.lukasvasilikos.com/

www.bankingnews.gr

Καλοκαίρι αναταραχών και κλιμάκωσης της κρίσης προβλέπουν μπροστά οι αναλυτές για την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί της ευρωζώνης κάνουν σημαντικές προσπάθειες να βρουν λύση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Οι κινήσεις της ΕΚΤ, με το 1 τρισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο, η αύξηση της δύναμης πυρός του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, καθώς και η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να μπορέσει να ανακοπεί η μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της Ζώνης. 
Το κόστος δεκαετούς δανεισμού της ισπανικής κυβέρνησης είναι τώρα στο 6% ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχει δει την τεράστια πτώση καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν τη βιωσιμότητα των ισπανικών τιμών των κατοικιών και το κρατικό χρέος που κατέχουν οι τράπεζες.
"Γίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο να υπάρξει κάποιου είδους προγράμματος στήριξης για την Ισπανία", δήλωσε ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics. «Η απόδοση στα 10ετή ισπανικά ομόλογα είναι αποσταθεροποιητική, με τους Ευρωπαίους να δείχνουν σημαντική απροθυμία να εφαρμόσουν την γερμανική συνταγή λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.