Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Ο βασανιστικός δρόμος της Ευρώπης προς τη δημοσιονομική ένωσηΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Να πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να λύσει την κρίση. Καταρχήν η Αγγέλα Μέρκελ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν θα επιβάλει καμιά αναδιάρθρωση χρέους ως το 2013. Η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε σε αυτό το σχήμα με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί κατά την περιβόητη βόλτα τους στην Ντοβίλ της Γαλλίας.
Διαφαίνεται ωστόσο ότι ενισχύεται η συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Προκειμένου λοιπόν να μην παραβιαστεί η  δέσμευση της Ντοβίλ, το πιο πιθανό είναι ότι θα επιλέξουν τη λύση μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης με επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων. Το ‘εθελοντική αναδιάρθρωση’ αποτελεί προφανώς οξύμωρο σχήμα. Η ιδέα είναι ότι μαζεύεις σε ένα δωμάτιο τους μεγάλους επενδυτές και τους την επιβάλλεις με το ζόρι. Όμως αυτό δεν φτάνει για να λύσει το πρόβλημα. Αυτή ήταν και η εμπειρία της Αργεντινής πριν το χρεοστάσιο, όπου κάποιοι επενδυτές συμφώνησαν στην αναδιάρθρωση ενώ άλλοι παρέμειναν εκτός.

«Ο ιρλανδέζικος δρόμος» για τη χρεοκοπία και τη φτώχεια


Πηγή: Επίκαιρα 14-20/4/11

του Λ. Βατικιώτη
Στην τελευταία, εξαιρετική ταινία του βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς με τίτλο «Ο ιρλανδέζικος δρόμος» ο τίτλος περιγράφει την πιο επικίνδυνη οδό της κατεχόμενης Βαγδάτης που συνδέει το αεροδρόμιο με την πράσινη ζώνη όπου είναι συγκεντρωμένες πρεσβείες, αμερικανικά στρατόπεδα, κυβερνητικά κτίρια, κ.λπ. «Ο ιρλανδέζικος δρόμος» στη Βαγδάτη ισοδυναμεί με θάνατο γιατί κατά μήκος της σημειώνονται οι πιο συχνές επιθέσεις των ανταρτών εναντίον των κατοχικών στρατευμάτων.

Στα καθ’ ημάς «ο ιρλανδέζικος δρόμος» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος καθώς ισοδυναμεί με χρεοκοπία για τη χώρα και φτώχεια για τον πληθυσμό της. Μάρτυρας, η απόφαση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, σε λιγότερο από έναν μήνα μετά την ψήφισή της,  να χρηματοδοτήσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας με 24 δισ. ευρώ επιπλέον! 

Οι BRICS αμφισβητούν το δολάριοΠηγή: euro2day

Ένα πρωτοποριακό άλμα προς την «αποκαθήλωση» της μεγάλης βαρύτητας του δολαρίου στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πραγματοποίησαν οι αποκαλούμενες χώρες BRICS, οι σπουδαιότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη. 

Το θέμα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις και τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα. Κι όμως, η σύνοδος των BRICS στο νότιο κινεζικό θέρετρο Σάνια την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα βήματα που έχουν για την μεταστροφή του παγκόσμιου συστήματος προς την υιοθέτηση ενός πολυνομισματικού αποθεματικού μέσου και εμπορικού συστήματος. 

Οι χώρες BRICS είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η νεοεισαχθείσα Νότιος Αφρική, η οποία παγίωσε με την παρουσία της την ισχύ της ομάδας. Μια ομάδα που απαρτίζει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 45% της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης και καταθέτει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που η Δύση μόνο να ονειρεύεται μπορεί πλέον. 

Ζητήθηκε επιμήκυνση από το '12, συζητείται τον Ιούνιο στη Σύνοδο

Ο Στρος-Καν και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. την επιμήκυνση του συνολικού δημόσιου χρέους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να αρχίσει να συζητείται τον προσεχή Ιούνιο, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στο 2012.
Το αίτημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην άτυπη σύνοδο του Ecofin που διεξήχθη στην Ουγγαρία και κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου. Ολα τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 48ωρο, για το ποια σενάρια έχουν συζητηθεί για την επικείμενη επιμήκυνση του χρέους, έτυχαν πολλαπλών επίσημων διαψεύσεων τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Ε.Ε., γιατί «απλά τέτοιες κινήσεις δεν προαναγγέλλονται».

Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας στην «Ε», ανέφερε ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έδωσε την εντολή «για την περίπτωση της ελληνικής επιμήκυνσης, οι διαψεύσεις να έρχονται μέχρι την τελευταία στιγμή».
Χθες, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην αμερικανική πρωτεύουσα, «έπεσε γραμμή» τόσο από Ε.Ε. όσο και από ΔΝΤ να σταματήσουν οι διαρροές στα ξένα ΜΜΕ, γιατί «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται πολύ εκνευρισμένοι».

Απεργούν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11 Μαΐου


Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 11 Μαΐου στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία 18/4

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με την ανακοίνωση της απόφασης για την απεργία δήλωσε ότι "η απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι με το εθνικό σχέδιο για την οικονομία καλούνται και πάλι να πληρώσουν και όχι οι έχοντες και κατέχοντες. Δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση προκειμένου να καταστεί η οικονομία βιώσιμη, ενώ εκποιείται δημόσιος πλούτος, υποδομές και κοινωνικά αγαθά όπως η ενέργεια και καταλύονται εν μια νυκτί κοινωνικά δικαιώματα."

Και η απεργία της Πρωτομαγιάς ισχύει, σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, για λόγους όχι μόνον τυπικούς, αφού όπως είπε ο Γιάννης Παναγόπουλος υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται εκείνη την ημέρα και θα πρέπει, προκειμένου να απεργήσουν να καλύπτονται από την απόφαση.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της παράταξης της ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αναγκαία η αντίδραση των εργαζομένων σε μια πολιτική με την οποία καλούνται να πληρώσουν ακόμη 75 δις ως το τέλος του 2015, ενώ το μέλος του ΠΑΜΕ, Θοδωρής Κούτρας είπε ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν τη μάχη ώστε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων να αποτελέσουν ένα μήνυμα κατά της πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση.