Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ


Πολιτικοί μετασχηματισμοί σε ραγδαίους ρυθμούς
ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ

Τη συνέντευξη πήρε
η Ιωάννα Δρόσου

Εξήντα μέρες τρικομματικής κυβέρνησης. Να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό;
Η εικόνα της κυβέρνησης έχει επιδεινωθεί σημαντικά, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έχει επιστρέψει στα επίπεδα της κυβέρνησης Παπανδρέου, πριν την κατάρρευση του Νοεμβρίου. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι παρότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δεν έχει κοινωνική νομιμοποίηση. Στην τελευταία μέτρηση, ο δείκτης ικανοποίησης από τη λειτουργία της κυβέρνησης είναι 7%, ίδιο ποσοστό με εκείνο που είχε η κυβέρνηση Παπανδρέου πριν από τρεις μήνες. Στην ουσία, η ευφορία και η συσπείρωση που υπήρξε ήταν μικρής εμβέλειας και κράτησε ελάχιστα. Δεδομένου ότι πρόκειται για τρικομματική κυβέρνηση, η δυσαρμονία των διαθέσεων του εκλογικού σώματος σε σχέση με τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό είναι πολύ μεγάλη.

Μαζί με την κυβέρνηση καταρρέουν και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή;
Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει σημεία συγκράτησης, κυρίως σε επίπεδο εκλογικού συσχετισμού. Αντιθέτως, υπάρχει μεγάλη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και σημαντική συνεχιζόμενη υποχώρηση του ΛΑΟΣ.

Ο φτωχούλης και ο κλαψιάρης





Ο κλαψιάρης Ανδρέας άρχισε να σκούζει με απειλές. Μη και τυχών πειράξουμε τον Γιωργάκη. Μακελειό θα γίνει λέει. Προφανώς δεν περπατάει στους δρόμους της Ελλάδας.

Γιατί θα έβλεπε ότι το μακελειό έχει ήδη συντελεστεί. Και το έχει προκαλέσει ο ίδιος μαζί με τον Γιωργάκη, τον Μπένι, τον Παπακωνσταντίνου και τα άλλα τα παιδιά.

Μακελειό θα γίνει αν δεν πειραχθούν όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας και την καταδίκη σε βιοτικό θάνατο των πολιτών της.

Βέβαια ο κλαψιάρης Ανδρέας προσπαθεί να σώσει το δικό του τομάρι. Γιατί μετά τον Γιωργάκη θα ακολουθήσουν όλοι οι μνημονιακοί.

Νάτος, νάτος ο Κινέζος. Δεν μας έφτανε ο πόνος μας έχουμε και αυτόν να παριστάνει πότε τον «κανονικό» προφήτη και πότε τον μεταπροφήτη.

Βελούδινες λέξεις ηχούν στο Παπαδημιστάν.



Από το "ΠΡΙΝ" (22/1/2011) 
του Δ. Ελευθεράτου

«Οικονομική γενοκτονία» χαρακτήρισε κάποτε ο Αλεξάντερ Ρουτσκόι τα πεπραγμένα στη Ρωσία της δεκαετίας του 1990, δηλαδή του γκανγκστερικού καπιταλισμού της εποχής Γέλτσιν. Ο Ρουτσκόι, ο άνθρωπος που συμπύκνωσε σε δυο λέξεις τα οδυνηρά βιώματα των συμπατριωτών του, ήταν αντιπρόεδρος κατά τα δυο πρώτα χρόνια (1991 -93) της οκταετούς διακυβέρνησης του μέθυσου Γέλτσιν.

Ακόμη κι αν οι Times του Λονδίνου δεν είχαν παρατηρήσει το περασμένο καλοκαίρι ότι η Ελλάδα του 2011 αρχίζει να θυμίζει Ρωσία των μέσων της δεκαετίας του ’90 (προθυμία να ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος και μάλιστα με εξευτελιστικά αντίτιμα, «καλπασμός» της ανέχειας και της ανεργίας, κλπ), εμείς εδώ θα ξέραμε πολύ καλά τι ζούμε. Με μία διαφορά, όμως: η πολιτική μας ελίτ δεν περιλαμβάνει μέθυσους, αλλά εξόχως νηφάλιους τύπους. Τόσο νηφάλιοι και μειλίχιοι είναι, ώστε περιγράφουν τον όλεθρο με λόγια βελούδινα. 

ΤΟ PSI ΤΡΩΕΙ 11 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!



ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 22/1
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Εφιαλτικές συνέπειες για τους Ελληνες συνταξιούχους και γενικότερα για το μέλλον των συντάξεων όλων των Ελλήνων θα έχει το«κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά περίπου 50% υπό τους όρους που φαίνεται να διαμορφώνονται σήμερα. Σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ύψους άνω των 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων τους κατά 50%, τα Ταμεία θα χάσουν τουλάχιστον 11 με 12 δισεκατομμύρια ευρώ!
Πρόκειται για πραγματικό οικονομικό όλεθρο. Τα Ταμεία έχασαν ήδη φέτος πάνω από 4,5 δισ. ευρώ λόγω της κρίσης και της ανεργίας που οδήγησαν σε ραγδαία πτώση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των συνταξιοδοτήσεων. Η νέα απώλεια των περίπου 11 δισ. ευρώ λόγω «κουρέματος» θα τα καταβαραθρώσει στα οικονομικά Τάρταρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ - ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ Μ.ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ



Οι αγανακτισμένοι δικάζουν τα «αρπακτικά» των αγορών


 
ΠΗΓΗ: Εθνοσ (via rednotebook)
Οι Βρετανοί ακτιβιστές ευελπιστούν ότι η δημο- σιοποίηση επιβαρυντικών στοιχείων κατά του «1% της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ» θα προκαλέσει την παρέμβαση της πραγματικής Δικαιοσύνης
 
Της Μελίνας Χαριτάτου

Η Γκόλντμαν Σακς, η Λόιντς και η Βασιλική Τράπεζα της Σκοτίας είναι ανάμεσα στους χρηματοπιστωτικούς και τραπεζικούς ομίλους που πρόκειται να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου...

Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος της ειδικής Εγκληματολογικής Μονάδας Ερευνας (Occupy Criminal Investigation Unit) του κινήματος Occupy London, η οποία συστάθηκε με μοναδικό σκοπό τη συλλογή επιβαρυντικών στοιχείων κατά του «1% της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ». Την ώρα που τα βρετανικά δικαστήρια αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο την εκκένωση των υπό κατάληψη χώρων και κτιρίων του κινήματος «Καταλάβετε το Λονδίνο», το «Εθνος της Κυριακής» συνομίλησε με τους ακτιβιστές της βρετανικής πρωτεύουσας και τα ιδρυτικά μέλη της OCIU, οι οποίοι επιβεβαίωσαν πως ετοιμάζονται να περάσουν στη «δεύτερη φάση» δράσης προ(σ)καλώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ένα «ιδιαίτερο» μπρα ντε φερ.

Οι Πορτογάλοι κόβουν το φαγητό



thumb
Του Θεολόγου Αλεξανδράτου
Ο τρόπος ζωής στην Πορτογαλία μοιάζει αρκετά με τον ελληνικό. Έξω καρδιά, παρεούλα, κρασάκι και ταβερνάκι είναι –ή μάλλον ήταν- στην ημερήσια διάταξη.
Η κρίση που μετά από εμάς ταξίδεψε μέχρι την Ιβηρική αναγκάζει τους Πορτογάλους να αλλάξουν δραστικά τις συνήθειες τους στον τομέα του φαγητού και επηρεάζει δραματικά την οικονομία τους.
Από τη δεκαετία του ’70 και την αποκατάσταση του πολιτεύματος η καθημερινή συνήθεια τους ήταν να βρίσκονται για φαγητό. Είτε για μεσημεριανό στο διάλειμμα από τη δουλειά, είτε για βραδινό. Πολλές φορές συνάδελφοι έβγαιναν στη μία το μεσημέρι και πήγαιναν σε κάποιο παραδοσιακό ταβερνάκι για ένα πιάτο ζεστό φαγητό και ένα ποτήρι κρασί.
Το βράδι, οικογένειες έτρωγαν όλες μαζί έξω, φίλοι συναντιούνταν και δειπνούσαν και η ζωή κυλούσε ωραία.