Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ



Του
Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Φρανσίσκο Λούτσα και ο Ζερόνιμο ντε Σόουσα, ηγέτες του Μπλόκου και του ΚΚ Πορτογαλίας, έδειξαν κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού τους debate το βράδυ της Πέμπτης από τις οθόνες της κρατικής τηλεόρασης μια ωριμότητα και αγωνιστική συνέπεια για την αντιμετώπιση της τρόικας και της δεξιάς πολιτικής των Σοσιαλιστών και των δύο δεξιών κομμάτων από την πορτογαλική αριστερά και το λαό που αντιστέκεται στη λιτότητα. Απέφυγαν τις άσκοπες αντιπαραθέσεις και εμφανίστηκαν ενωμένοι για να προασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, απογοητεύοντας όσους στοιχημάτιζαν ότι η συνάντησή τους πριν από ένα μήνα θα είχε εφήμερα θετικά αποτελέσματα στους κοινούς αγώνες.
Τα «πρωτοσέλιδα» των μέσων
Η ιστορική και ενωτική εμφάνιση των δύο ηγετών σχολιάστηκε εκτενώς, στις on line εκδόσεις των μέσων ενημέρωσης της χώρας που παρουσίασαν αργά το βράδυ τις Πέμπτης τη συζήτηση. Αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο, και μάλιστα «εν θερμώ», το κλίμα ενότητας στη δράση και στους θεσμούς της πορτογαλικής αριστεράς. Σταχυολογούμε μερικά σχόλια. Σύμφωνα με τον τίτλο του δελτίου ειδήσεων του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, στον οποίο πραγματοποιήθηκε και η συζήτηση, «Λούτσα και Ζερόνιμο επαναφέρουν την κοινωνική ασφάλεια στο debate». Η συζήτηση ήταν για το RTP «χωρίς εκπλήξεις» και εξαντλήθηκε «στην πολεμική για τις εισφορές και την Κοινωνική Ασφάλιση και στο συσχετισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του PSD και του CDS με τα μέτρα της τρόικας». 

Συναίνεση: Ο ασφαλέστερος δρόμος για τον εμφύλιο


Πηγή: Ελεύθερη Ζώνη
της Σοφίας Βούλτεψη

Επειδή η καραμέλα της συναίνεσης και της συνεννόησης παράγινε, μήπως μπορούν να μας πουν όλοι – από τον πρώτο, τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα ως τον τελευταίο μικρομέγαλο που ψήφισε το Μνημόνιο και νομίζει ότι κυβερνάει – τι ακριβώς εννοούν;

Μήπως εννοούν ότι το σύνολο του πολιτικού – κοινοβουλευτικού μας συστήματος θα συμφωνήσει επί ενός προγράμματος που θα έλθει ως αναγκαίο αποτέλεσμα ενός προηγούμενου αποτυχημένου προγράμματος, στην κατάρτιση του οποίου δεν έλαβαν μέρος;

Μήπως εννοούν ότι όλοι μαζί θα αποδεχθούν πως ό,τι έγινε έγινε και… του λοιπού τα λάθη θα τα κάνουμε όλοι μαζί;

Μήπως εννοούν ότι θα δώσουν άφεση αμαρτιών σε όσους μέχρι σήμερα έπαιρναν αποφάσεις και λογαριασμό δεν έδιναν;

Οι τρεις “Δον Κορλεόνε” της παγκόσμιας διακυβέρνησης

του Δ. Καζάκη

Με αφορμη τη συλληψη Στρος Καν θυμιζουμε το παρακατω αρθρο του Δεκεμβριου του 2010

Ποιοι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν ολόκληρους λαούς με τέτοια περιφρόνηση; Από πού κρατά η σκούφια του κ. Στρος Καν, ο οποίος, όταν τον ρώτησαν τι θα γίνει με την ελληνική νεολαία τώρα που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα της, απάντησε με χαρακτηριστική αναλγησία: «Το ενδεχόμενο να φύγει η νεολαία είναι ένα ζήτημα που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες. Είναι σημαντικό να τους δημιουργήσεις κίνητρα, γιατί, όταν επιστρέψουν στη χώρα τους, θα έχουν αποκτήσει εμπειρία. Κατανοώ την απελπισία τους που μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν για το εξωτερικό. Καλώς, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα και υπάρξει ανάπτυξη, θα επανέλθουν»;

Ο σκανδαλιάρης Ντομινίκ

Ποιος είναι όμως αυτός ο κύριος που μιλά έτσι για τη νεολαία και τις αγωνίες της; Ο Ντομινίκ Στρος – Καν αναδείχθηκε πρώτη φορά όταν το 1981 τέθηκε επικεφαλής του Κέντρου Μελετών και Έρευνας Αποταμιεύσεων του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, που ήταν ένα ίδρυμα κρατικά χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Βλέποντας και... χάνοντας;

Ενοχοι και συνένοχοι, πάσχοντες και συμπάσχοντες, εμπαθείς και απαθείς, demi-ψεύτες και demi-ειλικρινείς έχουν γίνει ένα κουβάρι. Χάσαμε -εκτός από το μέτρο- και κάθε αίσθηση επιπτώσεων των μέτρων.
Ο αποδώ κόσμος για τον αποκεί
είναι ανύπαρκτος.
Ο αποκεί κόσμος για τον αποδώ
είναι αδύνατος
Βασ. Μαραγκός, Το προσωπείο του χρόνου
Ενοχοι και συνένοχοι, πάσχοντες και συμπάσχοντες, εμπαθείς και απαθείς, demi-ψεύτες και demi-ειλικρινείς έχουν γίνει ένα κουβάρι. Χάσαμε -εκτός από το μέτρο- και κάθε αίσθηση επιπτώσεων των μέτρων.
Α-ΜΕΤΡΟ-ΕΠΕΙΑ πολιτικών της κατασκευασμένης αισιοδοξίας, μετρο-νόμοι χωρίς ορθή και δίκαιη αναλογία, τηλεοπτικές μετρο-αναλύσεις τρόμου και συμφοράς μάς έχουν οδηγήσει σε καθημερινές εμφύλιες συρράξεις μεταξύ των ηττημένων ή διαψευσμένων ομάδων. Οι νικητές και αποκλειστές εξακολουθούν να κάθονται στα μαλακά μαξιλαράκια τους και να παρακολουθούν τους «άθλιους μονομάχους» ν' αλληλοσπαράσσονται.

«Κόκκινο» από Eurogroup στο ελληνικό πρόγραμμα!

Πηγή: Sofokleous 10
Εντολή στους κορυφαίους της τρόικας να επιστρέψουν στην Αθήνα και να «τηγανίσουν» τους Έλληνες υπουργούς μέχρι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του οικονομικού σχεδιασμού της χώρας έδωσε χθες το Eurogroup, ανάβοντας επιδεικτικά «κόκκινο» στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, που ήταν αποφασισμένο εξαρχής ότι δεν θα κατέληγε σε οριστικές αποφάσεις, ήταν πιο δύσκολη και από τις εποχές που προηγήθηκαν της διάσωσης της χώρας τον περασμένο Μάιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εξέλιξη των συζητήσεων για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης οι υπουργοί προτίμησαν να ενημερωθούν από τον Πόουλ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σνομπάροντας με ταπεινωτικό τρόπο τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως σχολίασαν οι “Financial Times”.