Τρίτη 8 Μαΐου 2012

η αποσαφήνιση στην εξουσία




Η εξουσία της αριστεράς, πιθανή και επιβεβλημένη όσο ποτέ, αναγκαστικά θα περιλαμβάνει και τη διαχείριση της χρεωκοπίας, που είναι πλέον δεδομένη. Χρειαζόμαστε με σαφήνεια, βήμα προς βήμα, το σχέδιο για την οικονομία. Πλάνο Α και πλάνο Β αν αποτύχει το Α. Να ξέρουμε ότι υπάρχουν και ποια είναι. 

Είναι επιτακτική ανάγκη, οικονομολόγοι να σταθούν δίπλα στους πολιτικούς της αριστεράς και να εξηγήσουν τι σημαίνει χρεωκοπία. Και πώς είναι αναγκαίο να γίνει η διαχείρισή της. Και τι σημαίνει δραχμή ή ευρώ στη μορφή που θα προκύψει. Και οι πολιτικοί της αριστεράς, όσοι το αντέχουν και όσοι το μπορούν, ήρεμα και αποφασιστικά να εξηγήσουν με ποια πολιτική θα ανακουφίσουν τους πολίτες. Και πώς θα καταλαγιάσουν τον πανικό τους. Και πώς θα γιατρέψουν τη τεράστια πληγή που έχει ανοίξει. 

Δημόσια και ανοικτά: Διαδικτυακά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά. Να μην υπάρχει Έλληνας που να μη γνωρίζει, να μην υπάρχει Έλληνας που να μείνει με απορία, να μην υπάρχει Έλληνας που να έχει δικαιολογία. 

Austerity in Europe: what does it mean for ordinary people?


ΠΗΓΗ: guardian
Associated Press
guardian.co.uk, Tuesday 8 May 2012 



Austerity has been the main prescription across Europe for dealing with the continent's nearly three-year-old debt crisis, brought on by too much government spending. But what does it mean for the average European? Imagine paying sales tax of 23% or more. Or having your wages cut by 15%. Or, if you're in Ireland, both. Austerity comes in many forms: higher taxes, fewer state benefits, more job cuts, working longer until retirement, you name it.

Here's a look at some of Europe's austerity pain:

Greece


A protest dog during the May Day demonstrations in Athens, Greece Photograph: Nikolas Georgiou/Demotix/Corbis
Greece, one of three eurozone nations to need an international bailout, has cut spending on just about everything it can – public sector salaries, pensions, education, health care and defense. As a result, unemployment has soared to over 21%, fuelling social unrest that has sometimes turned deadly. In the last two years, riots have erupted frequently and the country's near-daily strikes and demonstrations have shut down schools, airports, train stations, ferries and harmed medical services.

Eurozone crisis: democracy trumps austerity but will the euro survive?



Πηγή: Guardian
Larry Elliott

It happens like this. The election result in Greece means pro-austerity parties lack the parliamentary support and the moral authority to govern. Demands from Athens for the tough bailout conditions to be softened are turned down flat by the International Monetary Fund, the European Central Bank and the European Commission.

Political impasse in Greece leads to a second general election being called for next month. Angela Merkel makes it clear the next tranche of cash to keep Greek banks and the Greek state solvent will not be given unless the plan is adhered to in full. The strains on the single currency become intolerable; Greece leaves the euro and defaults, starting the process by which monetary union unravels.

In May 2010, when David Cameron and Nick Clegg were negotiating the terms of their coalition agreement and Greece received its first package of financial support, the idea that Europe was about to be gripped by a crisis that would put monetary union in peril was ridiculed. On Monday, as the euro fell on the foreign exchanges, the Greek stock market plunged and investors piled into the safe haven of German bunds, it no longer seems quite so far-fetched.

Ο άγγελος της ιστορίας φτερουγίζει πάνω απ’ την Ελλάδα



Πηγή: βλεμμα
του Ν. Ξυδάκη

Οσοι ταξίδεψαν στα νησιά τους για να ψηφίσουν προχθές, υποδέχτηκαν το καλοκαίρι με αρχαίες τελετουργίες: μύρισαν μαγιάτικα ρόδα και κολύμπησαν σε διάφανα νερά. Ελλάδα και Μάης μαζί, έγραφε η Βιρτζίνια Γουλφ το 1932 μαγεμένη: «Είναι τρέλα να χάνει κανείς τα καλύτερά του χρόνια πασχίζοντας να πλουτίσει, όταν υπάρχει αυτή η άγρια αλλά πολιτισμένη και πανέμορφη χώρα όπου μπορείς να ζήσεις.»

Ογδόντα χρόνια αργότερα, η ιστορία έστηνε το μεγάλο της παιχνίδι στην Ελλάδα, με τη δική του άγρια ομορφιά, που έκοψε την ανάσα στους Ελληνες και προκάλεσε διανοητικά τους εκατοντάδες αναταποκριτές απ’ όλο τον κόσμο. Τεμαχισμός του κοινοβουλευτικού σώματος, έτσι ώστε κανείς συνδυασμός δυνάμεων να μη συνθέτει κυβέρνηση. Κατάρρευση των κυβερνητικών κομμάτων μιας 38ετίας. Δεύτερο κόμμα, εντολοδόχος για σχηματισμό κυβέρνησης, η ριζοσπαστική αριστερά, ενώ αποπειράται να μεταμορφωθεί σε ηγεμονική παράταξη. Είκοσι ένας βουλευτές για ένα αντικοινοβουλευτικό μόρφωμα που εξαπολύει ναζιστικούς κρωγμούς μίσους και βίας. Και τα λοιπά.

Με το ζόρι κυβέρνηση δεν γίνεται



Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η πρώτη διερευνητική εντολή για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ήδη επεστράφη από τη Ν.Δ. στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από σύντομη περιφορά μιας ημέρας. Η σκυτάλη περνάει στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ήδη έχουν προλάβει να καταγραφούν ή απλώς να σκιαγραφηθούν οι προθέσεις των κομμάτων: τίποτε δεν προδιαγράφει σχηματισμό κυβέρνησης, έτσι ο δρόμος προς τις επόμενες εκλογές μοιάζει ορθάνοιχτος. Μέχρι τότε όμως το παιχνίδι θα είναι σκληρό.

Κατά αρχάς η χθεσινή ημέρα επιβεβαίωσε και τον τίτλο Ποιος θα πάρει τον μουντζούρη... και την εκτίμηση ότι «θα δούμε να εκτυλίσσεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων με στόχο να μην πάρει κανείς πάνω του τον “μουντζούρη” της διαγραφόμενης αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και της ενδεχόμενης προσφυγής σε νέες εκλογές».

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ



Πηγή: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου

Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της πολιτικής, τα τεχνάσματα της ΕΚΤ, η ισπανική τραγωδία, η αδυναμία εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη, η παραγωγή πλούτου, τα μνημόνια της ντροπής και η αναγκαιότητα της ανάπτυξης, για την έξοδο από την κρίση

“Η τάση για αναγνώριση, η οποία σημαίνει ότι δίνει κανείς πολύ μεγάλη βαρύτητα στη γνώμη των άλλων, βγάζει κυρίως τέσσερις «βλαστούς»: τη φιλοδοξία, τη μισαλλοδοξία (επιθυμώ τη δική μου δόξα - μισώ τη δόξα των άλλων, η οποία μειώνει τη δική μου), τη ματαιοδοξία και την υπερηφάνεια.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο τελευταίες έγκειται στο ότι, η μεν υπερηφάνεια είναι η ήδη εδραιωμένη πεποίθηση που έχει κανείς στον εαυτό του (αυτοπεποίθηση), η δε ματαιοδοξία η επιθυμία που έχει κανείς να δημιουργήσει μία τέτοια πεποίθηση στους άλλους – επιθυμία συνοδευόμενη πολλές φορές από τη σιωπηρή ελπίδα ότι, ως συνέπεια, θα μπορέσει να την κάνει και δική του πεποίθηση.

Eλλάδα : Εμφύλιος πόλεμος, αλλά οχι οπως τον ξέρουμε



Καθώς η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται, χειροτερεύει και το πολιτικό κλίμα

Πηγή: ΜΑΑ
*Του Αντώνη Βραδή, από το Al Jazeera 3/5

μετάφραση Αριάδνη Αλαβάνου

Την 1η Απριλίου 2012, δύο υπουργοί της ελληνικής συγκυβέρνησης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου: ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κάλεσαν για την άμεση διευθέτηση του προβλήματος των χωρίς χαρτιά μεταναστών. Σύμφωνα με τα λόγια τους, η παρουσία των μεταναστών είχε μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε μια “υγειονομική βόμβα”. Ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρων τα οποία συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικό πιστοποιητικό υγείας για όλους τους μετανάστες που μπαίνουν και κατοικούν στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Χρυσοχοΐδης είχε ανακοινώσει και πάλι, εκ μέρους της συγκυβέρνησης, ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας τριάντα αποκαλούμενων “κλειστών νοσοκομειακών κέντρων”: πρώην στρατόπεδα θα μετατρέπονταν σε εγκαταστάσεις κράτησης για μετανάστες χωρίς χαρτιά που συλλαμβάνονταν μαζικά πριν από την απέλαση.

Προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα η Τρόικα;



Πηγή: capital
Της Δήμητρας Καδδά

Με τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου να φτάνουν οριακά έως το τέλος Ιουνίου (εκτιμώνται στα 2- 2,5 δισ.  ευρώ στο τέλος Μαΐου) και με μεγάλες εκκρεμότητες στις τράπεζες και στην παροχή ρευστότητας στην αγορά που στενάζει, η τρόικα  περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις.  Το ταξίδι της στην Αθήνα  (θεωρητικά είχε υπολογιστεί στις 20 Μαΐου) τελεί υπό διαμόρφωση ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά  πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επιτελεία στο εξωτερικό θέτουν επί τάπητος  σενάρια αλλαγών στο Μνημόνιο.

Δύο είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά πεδία παρέμβασης: η… ξαναζεσταμένη (ως προεκλογική πρόταση)  παράταση του μνημονίου, αλλά και η λήψη των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ σε δόσεις (δίδοντας μία ευκαιρία να «δουλέψουν» οι παρεμβάσεις πάταξης φοροδιαφυγής και σπατάλης).  

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



ΛΙΓΗ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΜΗΧΑΝΙΑ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ!

Πηγή: ΙΣΚΡΑ

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο διεθνής τύπος υποδέχθηκε τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών με ποικιλία εκτιμήσεων και «συναισθημάτων».

Από τη μία λοιπόν υπάρχουν δημοσιεύματα που καταγράφουν την εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος επισημαίνοντας τις «δραματικές απώλειες» των δύο μεγάλων κομμάτων και την «οργή» των ψηφοφόρων, οι οποίοι επέλεξαν να καταδικάσουν την πολιτική της λιτότητας και από την άλλη, υπάρχει πληθώρα αρθρογραφίας και εκτιμήσεων που κινούνταν στο γνωστό κλίμα κινδυνολογίας, με αναφορές στα ενδεχόμενα ακυβερνησίας, μη τήρησης του δανειακού προγράμματος, πιθανής χρεοκοπίας, και εξόδου από την Ευρωζώνη.

Στοχευμένα δημοσιεύματα, που φανερώνουν την αμηχανία και τον φόβο των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών κύκλων διεθνώς, απέναντι στην φανερή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα αλλά και που επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα πιέσεων και τρομοκρατίας απέναντι στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις: διαδικασία συγκρότησης νέας κυβέρνησης, αλλά και πιθανότητα νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Ως το τέλος Ιουλίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας - Πρόβλημα σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την επόμενη δόση "βλέπουν" πηγές του ΥΠΟΙΚ



(upd3) Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να φθάσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, σύμφωνα με νέες πληροφορίες πηγών που επιλέγουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Νωρίτερα, πηγές του Υπ. Οικονομικών διεμήνυαν ότι στερεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας μέχρι το τέλος Ιουνίου, σε πρίπτωση που δεν υπάρξει κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευτεί με ΔΝΤ και ΕΕ για την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές "αν δεν υπάρξει κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση από την Τρόικα και έτσι η χώρα δεν λάβει τα προβλεπόμενα, τότα θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας από το τέλος Ιουνίου και έπειτα". 
Παράλληλα, και άλλοι αξιωματούχοι του επιβεβαίωσαν ότι η χώρα ίσως έχει προβλήματα ρευστότητας στα τέλη Ιουνίου.

(πρώτη ενημέρωση 17:27μμ)
www.bankingnews.gr


Υ.Γ. Σημ. cynical: Μη τσιμπάτε. Το έργο το έχουμε ξαναδει...

Καταδίκασαν τη μπερλουσκονική δεξιά στις κάλπες οι Ιταλοί



ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Θεαματική πτώση της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ικανοποιητικά αποτελέσματα για την κεντροαριστερά και μία έκπληξη, αυτή του κινήματος των «Πέντε αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ιταλικών δημοτικών εκλογών.


Σύμφωνα με exit poll που μετέδωσε η Rai, στη Γένοβα προηγείται ο κεντροαριστερός υποψήφιος Μάρκο Ντόρια, με το 46,8% των ψήφων. Στο Παλέρμο, ο Λεολούκα Ορλάντο, υποψήφιος του κεντροαριστερού αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο φέρεται ότι επιτυγχάνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με ποσοστό 47,3%. Στην Πάρμα, κοντά στην Μπολόνια, προηγείται ο κεντροαριστερός υποψήφιος Βιντσέντσο Μπερνατσόλι, με ποσοστό 36%.