Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Call for audit may 'spread' to Ireland


Πηγή: Irish Times
FIONA GARTLAND

DEBT PROTEST: A CAMPAIGN calling for an audit of Greece’s public debt could spread to Ireland, the chairman of Irish justice group Afri has said.
Irish academics, writers and activists offered their support yesterday to the Greek campaign calling for an independent and international audit commission to examine the country’s debt.
Campaigners want to find out how the debt was incurred and what the money was spent on.
The campaign has garnered international support from notable figures including linguistics professor and writer Noam Chomsky, Indian economics professor CP Chandrashekhar and film-maker Ken Loach.
Politicians from Ecuador, where a similar audit in 2008 led its government to default on some of the country’s debt, have also lent their support to the campaign.
In Ireland, the campaign has also been supported by Afri.

“Ο κόσμος δε συνειδητοποιεί σε πόσο κακή κατάσταση βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες”


http://www.realpolitics.gr/?p=32251

του Μπάρι ‘Αικενγκριν
«Europe’s Banks Are in Far Greater Danger Than People Realize»
© Der Spiegel
Πέτερ Μίλερ (Peter Müller, PM): καθηγητά ‘Αικενγκριν (Eichengreen), μελετάτε επί πολλά χρόνια τις πιθανότητες επιβίωσης του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος. Συμπεράνατε πως τεχνικά μεν είναι δυνατό ένα κράτος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αλλά πολιτικά κάτι τέτοιο είναι εξίσου πιθανό με το να κτυπήσει ένας μετεωρίτης τον «ευρω-ουρανοξύστη» της Φρανκφούρτης. Επιμένετε στο ίδιο συμπέρασμα;
Μπάρι ‘Αικενγκριν (Barry Eichengreen, BE): Ναι, αλλά υπό ένα όρο. Πως στη σύνοδό τους του Μαρτίου, τα κράτη-μέλη θα αντιμετωπίσουν κατάφατσα ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες: το «σχέδιο Α’» απέτυχε. Τώρα ήρθε η ώρα του «σχεδίου Β’». Θα πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας εξαναγκάζοντας τις χώρες αυτές να συσσωρεύουν νέα χρέη στα παλιά τους χρέη, επιβαρύνοντάς τες με υπερκοστολογημένα δάνεια.
PM: Η Ευρώπη εκμηδενίζει κάθε πιθανότητα ανάπτυξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, εξαναγκάζοντάς τες να συμμορφωθούν με σκληρά μέτρα λιτότητας. Υπάρχει καμιά περίπτωση να αποδώσει αυτή η στρατηγική;

Δομική ισχύς: H Ε.Ε. και η γερμανική πολιτική ως προς τα χρέη





Πηγή: Αξία
του Ν. Κοτζιά
Οι όροι σκληρής και ήπιας ισχύος / δύναμης

Ο Μ. Βέμπερ χαρακτήριζε ως ισχύ εξουσίας στην πολιτική την ικανότητα να επιβάλει "ο άλφα παίκτης" τη θέληση του επί "του βήτα", αν χρειαστεί ακόμα και με ένοπλη βία. Σήμερα γνωρίζουμε, πλέον, ότι εξουσία και ισχύς δεν υπάρχουν μόνο όταν επιβάλλει "ο άλφα τη θέλησή του επί του βήτα", αλλά όταν ο τελευταίος προτρέχει να υιοθετήσει τις απόψεις του πρώτου προκειμένου να μην του ασκηθεί οποιοσδήποτε καταναγκασμός. Μάλιστα, ο Γάλλος φιλόσοφος Μ. Φουκώ με μια μεγαλοφυή σκέψη του εισήγαγε στη συζήτηση τη μεταφορική έννοια "του μπάτσου στον εγκέφαλο". Δηλαδή, όταν ο υποτελής γνωρίζει ήδη τις δυνατότητες ισχύος του "αφέντη-άλφα" και αποφασίζει να μην τολμήσει καν να σκεφτεί κάτι διαφορετικό από τη θέληση του τελευταίου.

«H γυμνή αλήθεια: Η μόρφωση δεν πρόκειται να γλιτώσει τους δυτικούς από το να γίνουν φτωχότεροι»



Πηγή: Rednotebook
H ειδικευμένη εργασία θα πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα σε όλο τον κόσμο. Η μείωση στους μισθούς της μεσαίας τάξης, καθώς και στην ικανοποίηση από την εργασία, είναι μόνο η αρχή
Του Πίτερ Γουίλμπι
Οι δυτικοευρωπαίοι και οι αμερικάνοι ετοιμάζονται να βιώσουν ένα τεράστιο σοκ. Για τα τελευταία τριάντα χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν εξηγήσει ότι όταν δε μπορούν να προστατέψουν τις θέσεις εργασίας με τους παραδοσιακούς τρόπους κρατικής παρέμβασης, όπως με επιδοτήσεις και δασμούς, μπορούν να επεκτείνουν και να μεταρρυθμίσουν την εκπαίδευση, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες. Αν αρκετοί άνθρωποι συνεχίσουν να αποκτούν υψηλού επιπέδου ικανοτήτες και προσόντα, οι ευρωπαίοι και οι αμερικάνοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής. Αν δουλέψουν αρκετά σκληρά, κάθε γενιά θα μπορεί να τα καταφέρνει καλύτερα από τη γενιά των γονιών της. Όλο αυτό προϋποθέτει να γίνουν τα σχολεία σημείο αιχμής της αγοράς και να πειστούν τα πανεπιστήμια να διδάξουν «αγοραίες» δεξιότητες. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τις πολιτικές του Μαικλ Γκόουβ και όλων των προκατόχων του στη θέση των γραμματέων για θέματα Παιδείας.

Οι αδιάφοροι - Ένα μικρό κείμενο του Γκράμσι, τραγικά επίκαιρο




Πηγή: e-parembassis
«Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου. Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος. 
Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή. Γι’ αυτό μισώ τους αδιάφορους.

Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία. Δρα παθητικά, αλλά δρα. Είναι η μοιρολατρία. Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Είναι αυτό που διαταράσσει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα  σχέδια που έχουν κατασκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο. 
 Είναι η κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα. Αυτό που συμβαίνει, το κακό που πέφτει πάνω σε όλους, συμβαίνει γιατί η μάζα των ανθρώπων απαρνείται τη βούλησή της, αφήνει να εκδίδονται νόμοι που μόνο η εξέγερση θα μπορέσει να καταργήσει, αφήνει να ανέβουν στην εξουσία άνθρωποι που μόνο μια ανταρσία θα μπορέσει να ανατρέψει. 

Eurodad: Strong call for Greek Debt Audit



EURODAD

03 March 2011

‘Public commission would help put Greek people in charge of economy’

Today, more than 200 prominent Greek and international figures launch a call to audit Greece’s debts. Economists, activists, academics and parliamentarians from across the world are demanding the establishment of a Public Commission to examine the debts that lie at the root of Greece’s crisis. The Commission would examine the legality and legitimacy of those debts, with a view to negotiating better terms and holding those responsible for unjust debts to account.

Debt audits have been used across the world to allow civil society to hold to account those responsible for the damage caused by their country’s indebtedness. An audit in Ecuador in 2008 encouraged President Correa to default on some of Ecuador’s most unjust debt, leading to a write-down by borrowers. Two former Ecuadorian ministers have signed the call to support an audit in Greece, alongside Members of the European Parliament, international economists and academics and civil society representatives.

Campaigners are angry that Greece’s debt has mushroomed since the financial crisis in 2008, and believe Greece’s levels of debts are unsustainable. They argue that austerity measures are forcing the poorest in society to pay for the economic problems caused by the financial collapse in 2008. 

Λουτσία Φατορέλι: “Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για να απονομιμοποιηθεί το δημόσιο χρέος”



Πηγή: Επίκαιρα, 3 Μαρτίου 2011
Μιλάει στα Επίκαιρα η συντονίστρια της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου στη Βραζιλία, Μαρία Λουσία Φατορέλι
Στη δημοσιότητα δίνεται σήμερα, Πέμπτη 3 Μαρτίου, η δημόσια έκκληση που υπογράφεται από εκατοντάδες προσωπικότητες (βουλευτές, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες και διανοούμενους) εντός και εκτός Ελλάδας για να συγκροτηθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Απώτερο ζητούμενο της πρωτοβουλίας που θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους του Τύπου στις 12.00 στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) είναι να ανοίξουν τα βιβλία του δημόσιου χρέους ώστε να αποκαλυφθεί ποιο μέρος του χρέους είναι απεχθές, παράνομο ή  μη νομιμοποιημένο και να μην πληρωθεί. Πρόκειται για στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα των φορολογουμένων και υποχρέωση κάθε κυβέρνησης αν πράγματι ενδιαφέρεται για τη διαφάνεια και την ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους είδαν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να μειώνονται, τις συλλογικές συμβάσεις να καταργούνται, τους φόρους να αυξάνονται και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας να εκχωρούνται στους πιστωτές.


Δεν δικαιούνται τουλάχιστον να γνωρίζουν προς τι όλα αυτά;
Η διεθνής εμπειρία βεβαιώνει άλλωστε ότι όποτε άνοιξαν τα βιβλία του δημόσιου χρέους μεγάλο μέρος του παραγράφτηκε, προς ανακούφιση της κοινωνίας που είδε τις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις να αυξάνονται. Την πλούσια αυτή εμπειρία από την Βραζιλία και τον Ισημερινό μας μεταφέρει η Μαρία Λουσία Φατορέλι, φοροτεχνικός στο επάγγελμα, συντονίστρια της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου στη Βραζιλία και μέλος της αντίστοιχης επιτροπής που συγκροτήθηκε στον Ισημερινό.
- Αποτελεί το δημόσιο χρέος ακόμη και σήμερα σοβαρό πρόβλημα για τη Βραζιλία;
- Το δημόσιο χρέος είναι το κύριο πρόβλημα της Βραζιλίας, για πολλούς λόγους. Πρώτα και κύρια απορροφά τους περισσότερους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού κάθε χρόνο. Το 2009 (όταν ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 1.068 τρισ. βραζιλιάνικα ρεάλ ή 630 δισ. δολ. ΗΠΑ) απορρόφησε το 35,6% των πόρων του. Από την άλλη, οι συντάξεις απορρόφησαν το 25,9%, οι επιδοτήσεις των πολιτειών και των δήμων 11%, η χρηματοδότηση της υγείας το 4,6% και της άμυνας το 2,10% του προϋπολογισμού. Σε αυτό μάλιστα τον υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται τα κονδύλια με τα οποία αναχρηματοδοτείται το δημόσιο χρέος. Έρευνες απέδειξαν πως η κυβέρνηση χειρίζεται ξεχωριστά τις σχετικές δαπάνες που γίνονται με την έκδοση νέου χρέους, που καλείται «αναχρηματοδότηση». Αν συμπεριλάβουμε και αυτές τις δαπάνες το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους το 2009 ανήλθε στο 48% του κρατικού προϋπολογισμού, το ύψος του οποίου πλέον ανέρχεται σε 1.329 τρις. βραζιλιάνικα ρεάλ ή 782 δις. δολ.

Greece’s People Start To Reclaim Their Economy



http://www.naomiklein.org/articles/2011/03/greece-s-people-start-reclaim-their-economy


This morning Greek trade unions, academics and politicians issued a call to set up a Public Commission to examine their debts. It’s the first ever call for a Debt Audit in Europe. Supported by over 200 prominent Greek and international figures, it is a concrete proposal for how Greek people might begin to retake control of their economy. 


Greece has suffered the worst of the financial crisis, forced to take new loans of up-to €110 billion from the EU and International Monetary Fund (IMF) last May, the country is facing the most brutal austerity cuts in its history, while the economy is still contracting. Many economists remain convinced that Greece’s debts are not sustainable and the country will have to default on those debts in coming months or years. 



Meanwhile, €36 billion (11% of GDP) of spending cuts are underway, with rumours of a firesale of Greek assets – from islands to ruins - not to mention numerous structural reforms which will weaken the power of unions. Both cuts and reforms will see inequality soar in Greece in the next 10 years.