Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

PIIGS και άλλα ζώα (the spin machine)



Πηγή: Techie Chan

Date: 2010.06.09 
Νομίζω πως πια διανύουμε και επισήμως την κρίση νούμερο 2 (η επιστροφή). Ή τουλάχιστον έτσι την ονομάζουν τα μέσα. Διότι όσο αφορά εμένα, δεν είδα πουθενά κάποια ανάκαμψη για να δικαιολογήσω το 2. Στην ουσία πρόκειται για την ίδια καλή πιστωτική κρίση που μας συντροφεύει από το 2007. Μόνο που το δεύτερο μέρος της -αρχικά- φαίνεται να αφορά περισσότερο την Ευρώπη και τα χρέη των κυβερνήσεών της. Όπως η πρώτη -αρχικά- αφορούσε τις κουτσουκέλες των αμερικάνικων επενδυτικών (και όχι μόνο) τραπεζών. Κι άλλωστε τα χρήματα στις αγορές βγαίνουν από την μανιοκατάθλιψη. Εάν όλοι λέγαμε πως η κρίση δεν τελείωσε, πως θα είχαμε αυτό το υπέροχο χρηματιστηριακό ράλι από τον Μάρτη του 2009 μέχρι τον Οκτώβρη?

Στην ουσία, με καναρίνι την Ελληνική κρίση του χρέους, όλος ο κόσμος έχει μπει σε μια δεύτερη φάση πιστωτικής συρρίκνωσης και αποπληθωρισμού. Μη βλέπετε που εμείς εδώ χτυπάμε κάτι 5,5% στον πληθωρισμό, η τάση έξω είναι ακριβώς η ανάποδη. Σύμφωνα με το bloomberg, το ύψος των καταθέσεων που κρατάνε οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ, έφτασε τα 320δις την προηγούμενη βδομάδα, ύψος που έχουμε να δούμε από το Φθινόπωρο του 2008 και την κατάρρευση της Lehman. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως καμία τράπεζα δεν θέλει να δανείσει την άλλη και προτιμά να το κάνει μέσω ΕΚΤ προκειμένου να μην εκτεθεί σε πιθανή χρεοκοπία του δανειζόμενου. Με λίγα λόγια η διατραπεζική αγορά είναι για μια ακόμη φορά νεκρή, καθώς όλοι φοβούνται πως τα ζόμπι που κρύβουν οι τράπεζες στη ντουλάπα τους είναι πολύ μεγαλύτερα. Κι έτσι χαρούμενοι ακολουθούμε την πορεία της Ιαπωνίας του 1991 και του ζόμπι τραπεζικού συστήματός της.

''Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ''



Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, σύμφωνα με το 41% των επενδυτών και οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν σχετικά σε δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα Τετάρτη το αμερικανικό οικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.

Στην ερώτηση αν η χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, το 24% απάντησε ότι είναι «πολύ πιθανό», το 17% «αρκετά πιθανό», έναντι 23% που το θεωρεί «λίγο πιθανό» και 34% που πιστεύει ότι είναι «απίθανο».

Η χώρα που απειλείται περισσότερο μετά την Ελλάδα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι η Πορτογαλία (με την εκδοχή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «πολύ πιθανή» κατά το 6% και «αρκετά πιθανή» σύμφωνα με το 14%).

Ελληνική κρίση & περίεργες συμπτώσεις : Goldman Sachs, Fitch, Moody’s, S&P, ΧΑ

Πηγή: sofokleous10
του Πάνου Παναγιώτου

credit-crisisΣτο διεθνές τραπεζοκεντρικό οικονομικό σύστημα, τα κράτη, μάλλον, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μάθουν καλά τη διάκριση μεταξύ χρηματιστηριακής και πραγματικής οικονομίας αλλά και τους πολύπλοκους τρόπους που αυτές οι δύο συνδέονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε αυτό το διφυές σύστημα από ιδρύσεως του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το 1821 και το πετυχαίνει άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία. Το μυστικό έγκειται στην αναγνώριση και την κατανόηση των αδυναμιών του συστήματος ώστε να μπορέσει να γίνει όσο το δυνατόν σωστότερη εκμετάλλευση τους αλλά και στη συνειδητοποίηση της εγγενούς αδυναμίας των κρατών, τουλάχιστον των περισσότερων εξ αυτών, να κινηθούν εναντίον του είτε να προσπαθήσουν να το παρακάμψουν. Όσο περισσότερο πλησιάζουμε στο σήμερα τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη της χρηματιστηριακής οικονομίας και η επιρροή της στην πραγματική οικονομία. Και όπως και στην μία έτσι και στην άλλη, υπάρχουν μονοπώλια, ολιγοπώλια  και καρτέλ, δηλαδή συσσωματώσεις δυνάμεων που προσπαθούν, πάση θυσία, να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.
Goldman Sachs – Loyd Blankfein - Ελλάδα

Μεγάλη διαδήλωση κατά της κρίσης σε αλληλεγγύη με την Ελλάδα στη Γερμανία στις 12.06


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-
Μεγάλη διαδήλωση κατά της κρίσης σε αλληλεγγύη με την Ελλάδα στη Γερμανία στις 12.06:

"Από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο την κρίση να πληρώσoυν οι τράπεζες και οι πολυεθνικές. Είμαστε όλοι Έλληνες"

                Από την περσινή χρονιά έχει δημιουργηθεί μια πλατιά πλατφόρμα συντονισμού εργατικών συνδικάτων, όλου του φάσματος της γερμανικής αριστεράς, της αυτονομίας,του αντιφασιστικού κινήματος κα, με κεντρικό σύνθημα και στόχο την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική κρίση "Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους". Φέτος, η κεντρική αιχμή για το συντονισμό είναι το ζήτημα της Ελλάδας.

"Από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο την κρίση να πληρώσoυν οι τράπεζες και οι πολυεθνικές. Είμαστε όλοι Έλληνες", είναι το σύνθημα της διαδήλωσης, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η σημερινή πραγματικότητα των εργαζομένων στην Ελλάδα δεν είναι μακριά από αυτό που ζουν και θα ζήσουν εργαζόμενοι και νεολαία στη Γερμανία.
               
Στις 12 Ιούνη έχουν καλεστεί διαδηλώσεις σε Βερολίνο και Στουτγάρδη!
                ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ!

Aπόσπασμα από  το κάλεσμα της πλατφόρμας για την διαδήλωση, που εστιάζει ιδιαίτερα στα μέτρα του ΔΝΤ και της ΕΕ για την Ελλάδα.

Οργή για τη λιτότητα σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία



Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Στους δρόμους καλεί τους πολίτες το Δημοκρατικό Κόμμα της ιταλικής αντιπολίτευσης για τα σχέδια λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Απεργία πραγματοποίησαν την Τρίτη οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία.
Tο Δημοκρατικό Κόμμα (PD), κύριο κόμμα της ιταλικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε τη διοργάνωση διαδήλωσης στις 19 Ιουνίου στη Ρώμη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.



Οργή για τη λιτότητα σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία
"Ο γραμματέας του PD Πιερλουΐτζι Μπερζάνι ανακοίνωσε μέσω Ιντερνέτ εθνική εκδήλωση διαμαρτυρίας του κόμματος για το Σάββατο 19 Ιουνίου στην Παλοτομάτικα (κέντρο αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων) στη Ρώμη", τονίζεται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα.
"Κύριο σύνθημα της διαδήλωσης του PD είναι <για μία άλλη οικονομική πολιτική, για μία ανάπτυξη και εργασία κατά ενός άδικου και σφαλερού προϋπολογισμού, για να δώσουμε φωνή σε όλους εκείνους που πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης>», προσθέτει το κόμμα.
Το νομοσχέδιο για την μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων κατά 24,9 δισ.ευρώ εγκρίθηκε στις 25 Μαΐου και ατύπως έχει τεθεί εν ισχύι, εν αναμονή της τελεσίδικης έγκρισής του από το Κοινοβούλιο.
Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, η CGIL, που αριθμεί 5 εκατ. μέλη, ανακοίνωσε την διεξαγωγή κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου και την προκήρυξη γενικής απεργίας, στα τέλη του μηνός, και στον δημόσιο τομέα στις 12 Ιουνίου.