Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η σημασία των αγώνων και η ανάγκη πολιτικοποίησής τους

φωτο: Stephane Jaspert


Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
Του Ρούντι Ρινάλντι. 
Σε ολόκληρη την χώρα απλώνονται μια σειρά από κινητοποιήσεις και αγώνες που επίκεντρο έχουν την ανέχεια και τη φτώχεια που φέρνει η μνημονιακή πολιτική, καθώς και η γενικότερη επιβολή αυταρχισμού στη δημόσια ζωή. Η εξάπλωση του κινήματος «Δεν πληρώνω», ο ξεσηκωμός των κατοίκων της Κερατέας για το ΧΥΤΑ, οι συνεχιζόμενες απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), η απεργία των γιατρών και η κατάληψη του υπουργείου Υγείας, οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι ορισμένες από τις εκδηλώσεις αυτού του φουντώματος.

Τα ιδιαίτερα στοιχεία των αγώνων είναι η μαζική συμμετοχή απλών ανθρώπων στο κίνημα «Δεν πληρώνω», η συνάντηση εργαζομένων διαφορετικών κλάδων μέσα στον αγώνα (π.χ. ο συντονισμός των σωματείων στα ΜΜΜ ή τα κοινά συνθήματα ανάμεσα σε γιατρούς και οδηγούς λεωφορείων στις πορείες), η γενική αποδοχή των αγώνων αυτών ως αναγκαίων και δίκαιων από την κοινωνία.

Chief economist warns about eurozone break-up


A pedestrian walks past a banner advertising discounts at a store closing in suburban Athens. Bloomberg photo

A pedestrian walks past a banner advertising discounts at a store closing in suburban Athens. Bloomberg photo
Even some European politicians admit that one or more member countries might withdraw from the European Monetary Union, or EMU, according to ING Group’s chief economist.
“The EMU was designed to be irreversible and the sovereign debt crisis has set the markets thinking that this may no longer be so,” Marc Cliffe said during a Wednesday meeting in Istanbul.
German politicians are discussing openly about EMU’s continuing to be the sole option, he said.
According to a recent ING report written by Cliffe, there are two scenarios in front of the member countries: a Greek exit or a compete break-up of the monetary union.

Άρωμα … φούσκας πάνω από τις δυσθεώρητες αξίες του διαδικτύου



Οι συζητήσεις για … φούσκες επιστρέφουν στην Σίλικον Βάλεϊ. Εταιρείες του διαδικτύου που πριν ένα χρόνο τα ονόματά τους ήταν σχεδόν άγνωστα στο χρηματοπιστωτικό κόσμο γίνονται ξαφνικά το επίκεντρο ξαναμμένων συζητήσεων – κι αυτό μολονότι αυτές οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να αντλήσουν έσοδα που να ανταποκρίνονται στα δυσθεώρητα επίπεδα των αποτιμήσεών τους.
Η Zynga, μια εταιρία κοινωνικών παιχνιδιών που πριν 3 μήνες αποτιμώνταν στα 5 δις δολάρια, αναζητά σήμερα να αντλήσει κεφάλαια σε μια αποτίμηση της τάξης των 9 δις δολαρίων, αναφέρουν πρόσωπα προσκείμενα στο σχεδιασμό. Η Groupon, εταιρία ομαδικών αγορών που πέρσι απέρριψε μια προσφορά εξαγοράς της Google για 6 δις δολάρια έχει επαφές με εκπροσώπους τραπεζών προκειμένου να διασφαλίσει την αποτίμηση της στα ύψη των 15-20 δις δολαρίων. Και το Facebook, ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που μόλις τον περασμένο μήνα αποτιμώνταν στα 50 δις δολάρια λέγεται ότι προσπαθεί να βοηθήσει το προσωπικό του να πουλήσει μέρος των μετοχών του σε μια αποτίμηση των 60 δις δολαρίων.
Λαμβάνοντας υπ’  όψιν τον τρόπο με τον οποίο ανεβαίνουν οι αριθμοί μέσα σε ελάχιστες βδομάδες, πώς να αποφύγει κανείς να τα δει όλα αυτά σαν καρπό μιας υπερθερμασμένης αγοράς. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα από την έλλειψη πραγματικής πληροφόρησης για την αποδοτικότητα αυτών των εταιριών.

Η αφανής δημόσια περιουσία...


Tης Τασουλας Καραϊσκακη
Μόνο στην έσχατη ανάγκη το ελληνικό κράτος θυμάται την περιουσία του, ή καλύτερα ό, τι απέμεινε από αυτήν... Και βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψει τα θαμμένα διαμάντια. Ούτε γνωρίζει το επακριβές μέγεθος και την αληθινή αξία των κτημάτων του, αφού ποτέ δεν τα προστάτευσε. Τα εγκατέλειψε βορά στα νύχια των καταπατητών και σπάνια τα διεκδίκησε. Από καταβολής ελληνικού κράτους· από τότε που τα παλιά οθωμανικά τσιφλίκια, στα χέρια επιτήδειων, έγιναν από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες, χιλιάδες στρέμματα, έως και σήμερα. Είναι χαρακτηριστική η στάση της πολιτείας απέναντι σε ό, τι απέμεινε από το λεγόμενο κτήμα Καραπάνου στη Γλυφάδα. Το 1890 ο βουλευτής και στη συνέχεια υπουργός Κων. Καραπάνος είχε 800 στρέμματα στους Ανω και Κάτω Τράχωνες (σημερινό Ανω Καλαμάκι και τμήμα της Αργυρούπολης και του Εληνικού). Στον γιο του άφησε μια έκταση, η οποία όταν άρχισε το 1920 να κατατμείται και να πωλείται ήταν 36.000 στρέμματα, πλέον στη θέση της σημερινής Γλυφάδας. 

Η «θυσία»


του Λευτέρη  Μανωλά

Θα είχε ενδιαφέρον να ασχοληθεί κάποιος  με την καταγραφή των γεγονότων  και την ανάλυση των πολιτικών  επιλογών που συνθέτουν το χρονικό  ενός, προ πολλού καιρού, προαναγγελθέντος θανάτου.  Του θανάτου ενός μεγάλου  και σημαντικού για την οικονομία  του τόπου Οργανισμού. Του ΟΣΕ.
Μα πιο  πολύ ενδιαφέρον θα είχε η περιγραφή  και η ερμηνεία της στάσης των  «οικείων» (δηλαδή «συγγενών και  φίλων») ενόψει ενός δήθεν αναπόφευκτου γεγονότος.  Έτσι λοιπόν, οι εκπρόσωποί τους αντί να ενώσουν δημιουργικά  τις δυνάμεις τους, (δόξα τω θεώ υπάρχει πλήθος επιστημόνων σιδηροδρομικών) και να συνθέσουν τις απόψεις τους σε μια αξιόπιστη και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση, για την άρση όλων των αρνητικών δεδομένων (αλλά και των «φαινομένων») που άφηναν το τρένο να τρέχει ακυβέρνητο σε μια τεχνητή κατωφέρεια, αυτοί οι ίδιοι αυτοπαγιδεύτηκαν από τις πλασματικές, στην ουσία, αντιθέσεις τους.  Και αντί, έστω, να κάνουν χρήση της «ακαριαίας πέδης», συνέχιζαν αμέριμνοι να ανέχονται τις συνεχείς «αφαιμάξεις» από το «σώμα» του (βαριά πλέον) ασθενούς Οργανισμού, αλλά και το χειρότερο να εντείνουν τη στείρα ανιπαράθεσή τους.  Με αποκορύφωμα τη διαφωνία τους όχι ως προς την επιλογή μιας συγκεκριμένης «θεραπευτικής» αγωγής, αλλά (άκουσον-άκουσον) στην επιλογή του εργολάβου κηδειών και στο τι θα περιλαμβάνει το επικήδειο «τραπέζι». 

Οι δείκτες "μιζέριας" ξεσηκώνονται



Πηγή: euro2day
by Lex

Ο αέρας μυρίζει επανάσταση. Και μας προκαλεί την ανάγκη να ξαναμετρήσουμε τον Δείκτη Μιζέριας. 

Αυτό το μέτρο είναι το αποτέλεσμα της απλής πρόσθεσης της ανεργίας και του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού. Εγινε ευρύτερα γνωστός στην περίοδο στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ’70. 

Βασίζεται στην θεωρία ότι, όταν αυτά τα δύο βασικά σταθμά οικονομικής ευμάρειας επιδεινώνονται ταυτόχρονα, η υπομονή των ανθρώπων εξαντλειται. Δημοκρατικά καθεστώτα χάνουν εκλογές, απολυταρχικά καθεστώτα έρχονται αντιμέτωπα με επαναστάσεις. 

Γι’αυτό είναι και μια χρήσιμη βοήθεια στο να καταλάβουμε γιατί οι υψηλές τιμές των τροφίμων μπορεί να μετατραπούν σε πολιτική αναταραχή. 

ΕΝΝΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ


1.ΓΙΑ ΕΝΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Το πλήρες αδιέξοδο της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  είναι πλέον σαφές. Ήδη στο  επίκεντρο των συζητήσεων στα  ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. 
Για τον μόνο που τίποτε δεν έχει αλλάξει είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία εμμένει με πάθος στις δεδομένες λύσεις της τρόικα.  
Η κυβέρνηση  έχει συνδεθεί τελικά με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα και έχει υποταχθεί πλήρως στα πιο ακραία στοιχεία του καπιταλισμού των αγορών και των τραπεζών. (με τις πιο επιθετικές στρατηγικές του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού κατεστημένου.) Επιμένει στην Ελλάδα «πειραματόζωο» που πρώτη αυτή (στις πιο σκληρές επιλογές προκειμένου να δημιουργήσει το νέο «ελληνικό θαύμα». Η Ελλάδα πρώτη) καταφέρνει να διαλύσει πλήρως το όποιο κοινωνικό κράτος και να αποτελεί πλανητικό πρότυπο (ολυμπιακών διαστάσεων) για τις πιο επιθετικές στρατηγικές του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού κατεστημένου. 

Oι Ελληνες ξαναγυρίζουν στα χωράφια...







πηγή: capital.gr
Της Ρούλας Σαλούρου

Αύξηση του αγροτικού πληθυσμού, κατά 8% παρουσιάζεται, μετά από πολλά χρόνια, το 2010, καθώς η κρίση φαίνεται πως σπρώχνει τους Έλληνες, κυρίως τους νέους, προς τις παραδοσιακές δουλειές, με εξελιγμένα όμως όπλα, όπως είναι οι βιολογικές καλλιέργειες.

Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, δεν είναι λίγοι αυτοί που τον προηγούμενο χρόνο, γύρισαν σελίδα και επέστρεψαν στις ρίζες τους... Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, μέσα στο 2010 οι αγρότες αυξήθηκαν κατά 8%.

Μάλιστα, εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για ετεροεπαγγελματίες που ακόμη και για ασφαλιστικούς λόγους, θυμήθηκαν ότι έχουν κάποια χωράφια τα οποία μπορούν να καλλιεργήσουν, αλλά για ανθρώπους, κυρίως νέους, που επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους και εντάχθηκαν στο επάγγελμα κι εγγράφηκαν στους συνεταιρισμούς. Σε απόλυτους αριθμούς, υπολογίζεται πως όσοι ασκούν το αγροτικό επάγγελμα αυξήθηκαν κατά περίπου 60.000. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όμως υπάρχουν και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που επιλέγουν το επάγγελμα του αγρότη, ως απάντηση στην ανεργία. Η δεύτερη αυτή κατηγορία αφορά κυρίως σε πρώην εργαζόμενους κλάδων όπως ο κατασκευαστικός ή ο τουριστικός.

Μνημόνιο.διευθυντήριο της ΕΕ και κυοφορούμενες συνταγματικές εκπτροπές


πηγή: ΔΡΟΜΟΣ

Ο τυφώνας του Μνημονίου εκθεμελιώνει τα πάντα στη χώρα σε έκταση και βάθος που αγγίζει τα έσχατα όρια. Αυτά που συγκροτούν την κοινωνική ιδιοσυστασία, την ατομική και συλλογική οντότητα. Στοιχεία που κατοχυρώθηκαν στο συνταγματικό πλαίσιο, ως κατακτήσεις λαϊκών αγώνων, σήμερα αμφισβητούνται. 

Του Κώστα Ανδριανόπουλου.

Η νεοφιλελευθερη μνημονιακή πολιτική έχει πλέον έκδηλα αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά τόσο στις στοχεύσεις της όσο και στην εκφορά, τον τρόπο διεξαγωγής της. Ο συστημικός έλεγχος στην πληροφόρηση, η δυνατότητα να ορίζεται το πλαίσιο της πολιτικής επικαιρότητας επέτρεψε μέχρι τώρα τη περιθωριοποίηση τέτοιων επισημάνσεων. Ωστόσο, αυτό αλλάζει καθώς η επίθεση κλιμακώνεται προβάλλουν ως στοιχεία της, οι συνταγματικές αιχμές. Στο εξής θα έχουμε «συνταγματοποίηση» των πολιτικών εξελίξεων. Η Μέρκελ ζητά να απαγορευτούν στην Ελλάδα συνταγματικά οι πολιτικές που δημιουργούν ελλείμματα. Η γερμανική προσπάθεια για νεοφιλελεύθερη χειραγώγηση των κρατών, μέσα από σχέδια που εξυπηρετούν επιπλέον και τις δικές της ανάγκης της περιόδου, γίνεται αυταρχικά, με θεσμική επιβολή όχι μόνο από την Ε.Ε. αλλά και εκ των έσω. Συνοδεύεται από ένα εποικοδόμημα αντίστοιχων συστημικών ιδεών, σκέψεων, μηχανισμών που εγείρουν μνήμες, προκαλούν ιστορικές συγκρίσεις και τις συνακόλουθες ανατριχίλες: