Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Το κρυφό μήνυμα ενός αμερικανικού think tank



του Δ. Κωνσταντακόπουλου
Από το www.iskra.gr

H τελευταία έκθεση του STATFOR για την Ελλάδα υποστηρίζει ότι η χώρα μας έχει χάσει κάθε γεωπολιτική σημασία. Η Αθήνα καλείται να μάθει να ζει εντός των γεωπολιτικών της δυνατοτήτων, δηλαδή ως αποικία.

Η έκθεση μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει "στοχοποιηθεί" όχι μόνο γεωοικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά, κάτι άλλωστε αναμενόμενο, δεδομένης της εμπλοκής κεντρικών "αυτοκρατορικών" στρατηγικών και ζωτικών ελληνικών εθνικών συμφερόντων στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Καθώς άλλωστε ξεδιπλώνεται η γεωοοικονομική επίθεση της παγκοσμιοποίησης κατά του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, είναι πολύ λογικό να περιμένουμε και επίθεση κατά του ίδιου του θεσμού του έθνους κράτους, που μπορεί μεν να είναι ανεπαρκής, δεν παύει όμως να είναι η τελείως απαραίτητη βάση αντίστασης στην παγκοσμιοποιητική αποσάθρωση και το μόνο υπαρκτό επίπεδο κάποιου δημοκρατικού ελέγχου της εξουσίας και κάποιας κοινωνικής προστασίας. Λόγω των δομικών προβλημάτων της, η Ελλάδα μπορεί να γίνει στόχος τέτοιας επίθεσης, ουσιαστικής δηλαδή προσπάθειας κατάργησης του έθνους κράτους, με την διατήρηση μόνο των τυπικών χαρακτηριστικών του.

Αποστολή στον χάρτινο Τίγρη της Ιρλανδίας

 
 
Αποστολή Δουβλίνο: Αρης Χατζηστεφάνου

ΠΗΓΗ: Αριστερό Βήμα
Ο γερανός κατέβαινε αργά στον κεντρικό πυροσβεστικό σταθμό του Δουβλίνου. Μερικοί πυροσβέστες ήρθαν να δουν τον απρόσκλητο επισκέπτη που διέκοπτε την άσκησή τους. Και όταν άκουσαν ότι ένας Έλληνας δημοσιογράφος ρωτούσε για την οικονομική κρίση συγκεντρώθηκαν γύρω μου. «Σε έστειλαν να διαφημίσεις τις περικοπές μισθών;» με ρώτησε γελώντας ο Ρόμπερτ και συνέχισε πριν προλάβω να ψελλίσω μια απάντηση: «Λοιπόν άκου πως θα γίνει. Στην αρχή τα ΜΜΕ θα σας λένε ότι αντιμετωπίζετε τρομακτική κρίση και πως για όλα φταίει ο δημόσιος τομέας. Ύστερα θα σας απειλήσουν ότι θα έρθει το ΔΝΤ και θα σας κόψει τους μισθούς κατά 30%. Τελικά τους μισθούς θα τους κόψει η δική σας κυβέρνηση και θα είστε και ευχαριστημένοι». Οι άνθρωποι που στέκονταν μπροστά μου, όπως και οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι της Ιρλανδίας, είδαν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται συνολικά από 8% έως 15% μέσα σε λίγους μήνες. Μαζί ψαλιδίστηκαν και όλα τα όνειρα με τα οποία εισήλθε στην αγορά εργασίας η γενιά των σημερινών τριαντάρηδων: ένα ή και δυο ιδιόκτητα σπίτια, ένα καινούργιο αυτοκίνητο και μια πιστωτική κάρτα για να αγοράζεις ότι τραβάει η ψυχή σου από το Brown Thomas - το υπερπολυτελές εμπορικό κέντρο του Δουβλίνου. Ακόμη και ο τελευταίος εργάτης της χώρας πίστεψε στο όνειρο του λεγόμενου Κέλτικου Τίγρη καθώς το ζεστό, δανεικό, χρήμα (γερμανικής, ως επί το πλείστον, προελεύσεως) έρεε στα ταμεία. «Τώρα μας έμειναν τα άδεια κτίρια και τα φουσκωμένα με σιλικόνη στήθη ορισμένων γυναικών» έγραφε πρόσφατα ο Ιρλανδικός Independent, εκφράζοντας με το δικό του τρόπο την αποτυχία ενός ολόκληρου μοντέλου.

Η "κηλίδα" της κρίσης του χρέους επεκτείνεται Πηγή:www.capital.gr


Πηγή: Capital gr
Του Γιάννη Αγγέλη

Στα βήματα της Ελλάδας βρίσκεται εδώ και δύο 24ωρα η Ιρλανδία, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν/ ΕΚΤ έχουν αρχίσει, για την ενεργοποίηση ενός πακέτου στήριξης της τάξης των 48 - 50 δισ. ευρώ.

Οι αγορές επαληθεύτηκαν στην πρόβλεψή τους ότι η Ιρλανδία θα υποχρεωνόταν να καταφύγει στο πακέτο στήριξης από την Ε.Ε. όταν τα spreads πλησίαζαν τα 650 - 700 bp όπως και έγινε. Η ενεργοποίηση του πακέτου θεωρείται, από πλευράς χρόνου, θέμα ημερών και αναμένεται να συζητηθεί στην ατζέντα του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη αν και στελέχη της κομισιόν δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διαδικασία να αρχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τί αποκαλύπτουν τα κρυφά στατιστικά στοιχεία για το παγκόσμιο χρέος



Πηγή: Sofokleous 10
του Π. Παναγιώτου
Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ για το δραματικό πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων της και τα στατιστικά της στοιχεία περνούν κάθε είδους έλεγχο και αναθεώρησης προκειμένου να αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα (;) μέτρα. Τί θα συνέβαινε, όμως, αν ο ζήλος για την αποκάλυψη της αλήθειας δε σταματούσε στην Ελλάδα και επεκτείνονταν στην προσπάθεια αποκάλυψης των κρυφών χρεών και ελλειμμάτων κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κίνα κ.α;

Τέλος στα παπατζηλίκια!



Πηγή: Το Ποντίκι
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Οι διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων φοιτητών στηΒρετανία ήταν φαινόμενο που δεν είχαμε δει εδώ και πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη χώρα. Όμως, η απόφαση της συντηρητικής κυβέρνησης του Κάμερον να τριπλασιάσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, ώστε να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση στην ανώτατη παιδεία κατά 40%, έφερε πάνω από 30.000 φοιτητές να διαμαρτύρονται στο κέντρο του Λονδίνου και να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία, αιφνιδιασμένη, τους είδε να επιτίθενται στο κτήριο των Συντηρητικών σπάζοντας τζάμια και βάζοντας φωτιές σε... απευθείαςτηλεοπτική μετάδοση.
Φαίνεται ότι οι Βρετανοί φοιτητές δεν νιώθουν ότι «μαζί τα φάγανε» με τους σοσιαλιστάδες τύπου Μπλερ και Μπράουν που τους κυβερνούσαν τόσα χρόνια. Ούτε αισθάνονται ότι είναι διεφθαρμένοι μέχρι το κόκαλο σαν κάτι άλλους – όνομα και μη χωριό.

Τα σενάρια της χρεωκοπίας



Με ποιον τρόπο η αναδιάρθρωση του χρέους προστατεύει τους δανειστές και πτωχεύει την κοινωνία
Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή
«Οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ την επομένη των εκλογών και είχε δίκιο. Όχι τόσο για τα πρόσθετα μέτρα που έρχονται, όσο γιατί θα αποκαλυφθούν τα δεδομένα του σχεδίου ελεγχόμενης πτώχευσης, που πέρασαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί στις 28/10 από τη σύνοδο του Eurogroup. Ένα σχέδιο που έχει αναλάβει η «ομάδα εργασίας» του Χέρμαν βαν Ρομπάι να επεξεργαστεί στις λεπτομέρειές του.

Αυτός είναι κι ο λόγος που ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ρομπάι στις 28/10, έσπευσε να δηλώσει: «Βρήκα, επιπλέον, την ευκαιρία να δηλώσω στον κ. Ρομπάι ότι θα είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό. Και υπεστήριξα με θέρμη ότι μία ελεγχόμενη πτώχευση, είναι πτώχευση για τη χώρα που την υφίσταται και ελεγχόμενη για όλες τις υπόλοιπες. Μπορεί να λειτουργήσει, όχι ως μηχανισμός διάσωσης των αδύναμων χωρών, αλλά ως μηχανισμός που τις διαχωρίζει, τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, τις ισχυρότερες. Και, αντί να καθιστά έτσι ισχυρότερη, γενικά, την Ευρωζώνη, αποδυναμώνει την ενότητα της Ευρωζώνης. Και θα ήταν μεγάλο λάθος».