Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 
Οι πρώτοι, οι έσχατοι και η συνταγή της επιτυχίας
 
Αύριο, 29 Αυγούστου, με μια καθυστέρηση που επέτεινε την αγωνία των υποψηφίων, ανακοινώνονται οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων.  Για μια ακόμη χρονιά δεκάδες χιλιάδες νέοι μπαίνουν στη μέγγενη των εισαγωγικών και βιώνουν την «αποτυχία» –οι πολλοί– και την επιβράβευση της «επιτυχίας» –οι λιγότεροι. Ένα σχήμα και ένα σύστημα που διατηρείται επίμονα εν ζωή για λόγους προφανώς σκοπιμότητας, όπως αναδεικνύει ο Χρήστος Κάτσικας στο κείμενο που ακολουθεί.
 
Πηγή: ΕΠΟΧΗ
Του
Χρήστου Κάτσικα
Η πίστη στη «φυσική ευφυΐα- χάρισμα» που διαφοροποιεί τους μαθητευόμενους μέσα στο σχολείο και αργότερα βέβαια στην κοινωνία, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί για δύο κυρίως λόγους : α) Πρώτα - πρώτα γιατί είναι μια αντίληψη που στηρίζει και στηρίζεται πάνω στην κοινωνική ανισότητα και κάθε προσπάθεια αναίρεσης της αυθαίρετης αυτής πίστης προσκρούει σ’ αυτούς που από κυρίαρχη θέση δικαιώνουν αυτή την ανισότητα β) γιατί αυτό το ιδεολόγημα είναι πολύ παλιό, πολύ ισχυρό και ευρύτατα διαδεδομένο.
Η ανακοίνωση των επιτυχόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συνοδεύεται κάθε φορά από την παρουσίαση των υποψηφίων εκείνων  που η επιτυχία τους «ξεδίπλωσε την τροχιά της» μέχρι  την κατάληψη των πρώτων θέσεων.

Η παγκόσμια κρίση είναι διαρκής


ΠΗΓΗ: Δρόμος
Του Γιώργου Τσίπρα.
φωτό: http:/bleeps.gr
Ο Αύγουστος επεφύλασσε ένα ακόμη διεθνές χρηματιστηριακό τσουνάμι. Από το 2008 όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ έχουν περάσει τρία χρόνια. Αντί της επαναφοράς των αγορών σε μια κάποια αισιοδοξία, τρία χρόνια διαγράφονται περισσότεροι κίνδυνοι. Οι κλυδωνισμοί διεθνείς και εθνικοί σε χρηματιστήρια και οικονομίες συνεχίζονται και δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη. Τον προηγούμενο μήνα «κάηκαν» περισσότερα από 6 τρις δολάρια στα χρηματιστήρια, που ισοδυναμούν με το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Θα ξεπεραστεί η κρίση του 2008;
Σε μια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γενάρη του 2010, ένας από τους ομιλητές, γνωστός οικονομολόγος του ΣΥΝ, διαβεβαίωνε το ακροατήριο σχετικά με την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση πως «θα ξεπεραστεί, όπως όλες οι καπιταλιστικές κρίσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ριζοσπάστης προσέγγιζε το ζήτημα ως μια από τις «τακτικές οικονομικές κρίσεις που έχουν περιοδικό χαρακτήρα», όπου με βεβαιότητα θα ακολουθήσει η ανοδική φάση του «οικονομικού κύκλου». Είτε πρόκειται για τον αγγλικό καπιταλισμό της εποχής του Μαρξ, δηλαδή των μέσων του 19ου αιώνα, είτε για τον παγκοσμιοποιημένο πλανητικό καπιταλισμό του 21ου αιώνα, θαρρείς πως δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Σε χώρους ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής Αριστεράς αυτή η «νιρβάνα» απαντάται συχνά.

Hans-Olaf Henkel: "Σπάστε το ευρώ στα δύο"


 
Πηγή: FT (via euro2day)
By Hans-Olaf Henkel
 

Φωτό: http://bleeps.gr


Κάποτε ήμουν υποστηρικτής του ευρώ και τώρα θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο επαγγελματικό λάθος της ζωής μου. Όμως, έχω μία λύση για τη διαρκώς κλιμακούμενη κρίση.

Τρεις είναι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αλλαγή θέσης:

Κατ’ αρχάς, οι πολιτικοί, που παραβίασαν όλες τις υποσχέσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη για πολιτικούς λόγους. Ο θεμελιώδης όρος για μέγιστο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ παραβιάστηκε εκατοντάδες φορές, χωρίς ποτέ να επιβληθούν οι υποχρεωτικές ποινές. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο όρος περί «μη κρατικής στήριξης» καταργήθηκε με το πρώτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

ο άγνωστος κύριος Αναγνώστου

Πηγή: Ελευθεροτυπία
του Στάθη

Δουλέμπορας ο κ. Καμίνης. Στέργει να προσλάβει πρόσκαιρους εργαζόμενους μέσω ΜΚΟ - που μάλιστα μαλλιοτραβιούνται οι αλιτήριες ποια πρωτοεμπορεύεται καλύτερα και πιο... νόμιμα τους ανθρώπους! Δεν με εκπλήσσει ο κ. Καμίνης. Ανήκει λειτουργικά σε αυτήν την κοινωνία των Ανεξάρτητων Αρχών και των ΜΚΟ - ό,τι αθλιέστερο παρήγαγε ο «εκσυγχρονισμός» του καπιταλισμού...
Οι άνθρωποι πολιτεύονται στη βάση και με την προσδοκία της «πρώτης εντύπωσης» -αύρα συναίνεσης υπαινίχθηκε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, κι άσε ύστερα
τον αρχηγό της Ν.Δ. να τρέχει, να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφας. Μάλιστα να το αποδείξει σε... παπαγαλάκια. 

Η Πλάνη και η Jutta- Η Κρίση σε δέκα επεισόδια



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
του Γ. Βαρουφάκη
Εν αρχή ην η Κρίσις. Ακολούθησε η Πίστις. Κι όταν αυτή κατέρρευσε ήρθε η Πλάνη. Και χρειάστηκε ένας Φιλανδός ονόματι Jutta για να την ξεσκεπάσει και να θέσει την Ευρώπη προ της πραγματικότητας που την περιμένει αυτό το Φθινόπωρο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η Κρίση σε δέκα επεισόδια
1. Μάιος 2010. Μέρες Μνημονίου, με τα πανάκριβα δάνεια, τις αστείες προβλέψεις και την πρωτοφανή εν καιρώ ύφεσης λιτότητα που αποτέλεσε το αντίτιμο για τα δάνεια - τον αμίμητο εκείνο συνδυασμό που, με στόχο την μείωση του χρέους, το γιγάντωσε με ρυθμούς που δεν έχει ξαναδεί η Παγκόσμια Οικονομική Ιστορία.
2. Μερικές μέρες μετά ακολούθησε η ίδρυση του EFSF (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) που στόχο είχε να ηρεμήσει τις αγορές ώστε να μην συμπαρασυρθούν προς τον βυθό, από τα απόνερα του ελληνικού ναυαγίου, οι Ιρλανδία και Πορτογαλία.
3. Παράλληλα, η ηγεσία της ΕΚΤ έφτασε στο σημείο να έρθει σε διάσταση με την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (την Bundesbank) αρχίζοντας τις αγορές ομολόγων των χωρών αυτών δεύτερο χέρι (δηλαδή, αγοράζοντάς τα από τις τράπεζες που τα είχαν πρωτο-αγοράσει) μπας και συγκρατήσει τις όλο και συρρικνούμενες τιμές τους.

Κατάρ, όπως λέμε ... ΗΠΑ! - Πως η Ουάσιγκτον πρόλαβε τις Βρυξέλλες!



ΠΗΓΗ: defence.net

Μία συμφωνία με πολύ ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις από αυτές που αρχικά φαίνονται, με έμμεση αλλά ουσιαστική παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποτροπή απόκτησης του ελέγχου από τις ευρωπαϊκές τράπεζες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δείχνει να είναι η απόκτηση του ελέγχου των τραπεζών Αlpha και Εurobank από την Qatar Invenstment Authority (QIA), και το Qatar Investment Fund τον επενδυτικό «βραχίονα» του κρατιδίου του Κατάρ.
Μία συμφωνία που προλαβαίνει «στη στροφή» τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως τις γερμανικές και τις γαλλικές, από το να ελέγξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συνέβαινε μετά την κρατικοποίηση τους και την απόκτηση του μετοχικού τους ελέγχου από το κράτος.

Εκπαιδεύοντας όχι για το Kέρδος...



ΠΗΓΗ: CYNICAL

«Η μεγαλύτερη κρίση, που αυτή τη στιγμή περνάει σχεδόν απαρατήρητη, και η οποία θα αποδειχθεί πολύ πιο καταστροφική για το μέλλον της δημοκρατικής αυτο-κυβέρνησης, ακόμα κι από την οικονομική κρίση, είναι η κρίση στην εκπαίδευση». Αυτά γράφει η Martha Nussbaum σε ένα από τα άρθρα της με τίτλο «Εκπαιδεύονται όχι για το Kέρδος, Εκπαιδεύοντας για την Eλευθερία».

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε αποσπάσματα του εκτεταμένου αυτού άρθρου. Περιέχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία, και άλλα τα οποία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από ιδιώτες στους οποίους αποδίδει τα αγνότερα των κινήτρων. Παρά ταύτα, αξίζει να διαβαστεί για την ουσιαστική κριτική της στη λογική του εκπαιδευτικού συστήματος των περισσότερων χωρών σήμερα.

«Ριζικές αλλαγές συμβαίνουν σ' αυτά που οι δημοκρατικές κοινωνίες διδάσκουν στους νέους, και τα οποία δεν έχουν καλοσκεφτεί. Πρόθυμα για κέρδος, τα κράτη και τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, χαραμίζουν αστόχαστα δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να κρατούν τη δημοκρατία ζωντανή. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, τα κράτη σε όλο τον κόσμο σύντομα θα ικανοποιούν τις φριχτές προβλέψεις του Rabindranath Tagor, με το να παράγουν γενιές χρήσιμων μηχανών, παρά πολίτες οι οποίοι μπορούν να σκεφτούν από μόνοι τους, να κρίνουν την παράδοση και να κατανοούν τη σημασία της δυστυχίας και των κατορθωμάτων των άλλων ανθρώπων.

Κίνηση 136: για την εξαγορά από τους πολίτες του 40% της ΕΥΑΘ



Κίνηση 136

Πηγή: 136
Συμπολίτη – Συμπολίτισσα,
Οι κυβερνήσεις έχουν αποδείξει περίτρανα ότι παρά τις εξαγγελίες τους, οι πολιτικές που εφαρμόζουν δεν έχουν σαν σκοπό τους το καλύτερο αύριο των πολιτών και των παιδιών μας. Ενώ οι χρηματιστηριακές οικονομίες καταρρέουν οι κυβερνήσεις στον βωμό των τραπεζών θυσιάζουν θέσεις εργασίας, μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία και όλα τα κοινωνικά αγαθά.
Ακόμη και το νερό που πίνουμε έχει γίνει πεδίο κερδοσκοπίας. Δεν έχει μείνει πλέον ιερό και όσιο. Υπό το βάρος των εξελίξεων και έχοντας γνώση της παγκόσμιας εμπειρίας, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ύδρευσης αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), συλλογικότητες της πόλης και απλοί πολίτες  συνεδριάσαμε εχθές Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011 και αποφασίσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε οποιονδήποτε να παίζει με το νερό που πίνουμε εμείς και οι οικογένειές μας.  Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα συμφέρον, εγχώριο ή ξένο, να κερδοσκοπήσει από το νερό μας  και να κάνει παιχνίδια με την δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής μας. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΥΑΘ  είναι πλέον θέμα  δράσης των πολιτών της Θεσσαλονίκης.