Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

«Βραχυχρόνιες οι συνέπειες από μια στάση πληρωμών»


Κάθε άλλο παρά αυτοκτονία μπορεί να είναι η στάση πληρωμών από ένα κράτος. Εκθεση οικονομολόγων του ΔΝΤ («The Costs of Sovereign Default», Eduardo Borensztein - Ugo Panizza, 2008), που επικαλείται σε άρθρο του ο χθεσινός Guardian, δείχνει ότι αντίθετα με όσα διατυμπανίζει σήμερα η ΕΚΤ και η επικρατούσα οικονομική σκέψη για την ελληνική κρίση χρέους, τα κόστη μιας αθέτησης πληρωμών, αν και σημαντικά, διαρκούν το πολύ ένα με δύο χρόνια.
«Σχεδόν ποτέ δεν ανιχνεύονται επιπτώσεις», πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος, καταλήγει η έκθεση. Αντίθετα, πιο σημαντικές είναι οι πολιτικές συνέπειες για τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την οικονομία.

Οι Eduardo Borensztein και Ugo Panizza έβαλαν στο μικροσκόπιό τους χρεοκοπίες κρατών ή επεισόδια που χαρακτηρίστηκαν ως χρεοκοπία από το 1824 έως το 2004.
Η Λατινική Αμερική ήταν η ήπειρος με τον υψηλότερο αριθμό αθέτησης κρατικού χρέους (126) σε αυτό το διάστημα, ενώ ακολουθεί η Αφρική (63). Στις περιπτώσεις που εξετάζονται περιλαμβάνονται και τρεις στάσεις πληρωμών τού ελληνικού κράτους (1826-1878), (1894-1897), (1932-1964).

Guardian: Είναι πραγματικά «πολιτική αυτοκτονία» η χρεοκοπία;



Πηγή: tvxs 
Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύθηκε χθες ένα άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Guardian, με θέμα την κρίση στις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες της Ευρώπης, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, όπου υποστηρίζεται ότι μία ελληνική χρεοκοπία αν και βραχυχρόνια θα έχει δυσάρεστες συνέπειες, μακροχρόνια θα αποδειχθεί λυτρωτική για την οικονομία της χώρας.
Η λέξη χρεοκοπία είναι απαγορευμένη για τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, που προειδοποιούν καθημερινά την Αθήνα ότι πρέπει να συνεχίσει με το πρόγραμμά της και να αποπληρώσει πλήρως και στην ώρα τους όλα τα δάνεια, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες:
«Οι επενδυτές δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν ποτέ ξανά την Ελλάδα και οι ξένες επιχειρήσεις δεν πρόκειται να επενδύσουν στη χώρα», επισημαίνουν. Πάντως, ακόμα και όσοι μπορούν να καταλάβουν ότι αυτή η απαίτηση είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου με την αδύναμη και διχασμένη κυβέρνησή του και με «ναυαγισμένη» ελληνική οικονομία, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη χρεοκοπία αλλά κάνουν λόγο για «αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση».

Ισπανικός ιός εξέγερσης και στη Γαλλία!



Αυγή 24/5/2011

Ακολουθώντας το ρεύμα των ισπανικών διαδηλώσεων και των αραβικών λαϊκών εξεγέρσεων, εκατοντάδες νέοι στη Γαλλία πραγματοποιούν καθημερινά την τελευταία εβδομάδα συγκεντρώσεις διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα και ζητώντας "πραγματική δημοκρατία", ενώ την Κυριακή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Βαστίλλης στο Παρίσι.
Από την περασμένη Παρασκευή διαδηλωτές συγκεντρώνονται κάθε ημέρα στην Πλατεία της Βαστίλλης, σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συγκεντρωμένους της πλατείας Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη.
"Κινητοποιούμαστε σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Ισπανούς, ακολουθώντας το παράδειγμά τους και για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενζαμίν Μπαλ της κολλεκτίβας "Οι ανυπάκουοι", που διοργανώνει αυτή την εβδομάδα συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας, στο Παρίσι, τη Νάντη, τη Λυών, το Μπορντό και το Μονπελιέ.

Το γράφημα Ελλάδας-Αργεντινής που έκανε την Τρόικα να σκεφτεί



ΠΗΓΗ: TVXS 


Πάνος Παναγιώτου, χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής


Στην αρχή ειπώθηκε πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα δάνειο ύψους 40 δις ευρώ για αντιμετωπίσει τις δανειακές της ανάγκες.

Σύντομα, το ύψος του δανείου αυξήθηκε στα 110 δις ευρώ με την πρόβλεψη ότι θα ήταν αρκετό για να δώσει λύση στην ελληνική κρίση χρέους μέσα σε τρία χρόνια, με την παράλληλη υιοθέτηση του μνημονίου. Οκτώ μήνες αργότερα, το χρέος είχε απογειωθεί, η οικονομία είχε υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 35, περίπου, ετών και η ανεργία είχε εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ, υποδεικνύοντας με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η Τρόικα χρησιμοποίησε τη λάθος συνταγή, σε λάθος τόπο και λάθος χρόνο.

Αν και δεν το παραδέχτηκε επίσημα ποτέ, η Τρόικα αναγνώρισε τα λάθη της αλλά δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη και προτίμησε αντ' αυτού να τη ρίξει στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί όσο και αν υποστηρίζουμε πως η Ελλάδα δεν κατάφερε να κάνει πολλά σε κάποιους τομείς, η αλήθεια είναι πως το μέγεθος του οικονομικού πόνου που υπέστησαν οι πολίτες της και το μέγεθος των αλλαγών και της μείωσης του δημόσιου τομέα που επετεύχθη (με το λάθος, πιθανώς, τρόπο) είναι πρωτοφανή για τη Ελλάδα αλλά και χωρίς προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα.

Η εξέγερση των αγ@ν@κτισμένων. Σημειώσεις από τη Πλατεία Ταχρίρ της Βαρκελόνης


Πηγή: Επιτροπή ενάντια στο χρέος

των Josep Maria Antentas* και Esther Vivas*


Δεν υπάρχει πια αμφιβολία. Ο άνεμος που ηλέκτρισε τον αραβικό κόσμο τους τελευταίους μήνες, το πνεύμα των επανειλημμένων διαδηλώσεων στην Ελλάδα, των φοιτητικών αγώνων στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ιταλία, των κινητοποιήσεων ενάντια στον Σαρκοζί στη Γαλλία…έφτασε στο Ισπανικό Κράτος.

Εξάλλου, αυτές δεν είναι μέρες για «business as usual». Οι άνετες εμπορευματικές ρουτίνες της «αγοραίας δημοκρατίας» μας και οι εκλογικές και επικοινωνιακές ιεροτελεστίες της διαταράχτηκαν ξαφνικά από την απρόβλεπτη εισβολή στους δρόμους και στο δημόσιο χώρο της κινητοποίησης των πολιτών. Αυτή η εξέγερση των αγ@ν@κτισμένων ανησυχεί τις πολιτικές ελίτ, που νοιώθουν πάντα στενάχωρα όταν ο πληθυσμός παίρνει στα σοβαρά τη δημοκρατία…και αποφασίζει να την κάνει πράξη για λογαριασμό του.

Πριν από δυο χρόνια, όταν ξέσπασε η ιστορική κρίση τον Σεπτέμβρη του 2008, οι «αφέντες του κόσμου» πέρασαν μια σύντομη στιγμή πανικού, τρομαγμένοι καθώς ήταν από την έκταση μιας κρίσης που δεν είχαν προβλέψει, από την έλλειψη θεωρητικών εργαλείων για να την κατανοήσουν και από το φόβο μιας έντονης κοινωνικής αντίδρασης. Ήταν τότε που έκαναν τις κούφιες διακηρύξεις περί της «επανίδρυσης του καπιταλισμού» και τις ψεύτικες αυτοκριτικές που σιγά-σιγά εξατμίστηκαν, από τη στιγμή που σώθηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαιτίας της απουσίας κάθε κοινωνικής έκρηξης.

Ειρηνικές διαδηλώσεις αλα ισπανικά, σήμερα, σε κεντρικές πλατείες ελληνικών πόλεων


Πηγή: ΕΝΕΤ
Ειρηνικές διαδηλώσεις οργανώνουν για σήμερα το απόγευμα από τις 18.00, στις κεντρικές πλατείες των ελληνικών πόλεων, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού, ομάδες πολιτών.
Από την πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, το κίνημα των "Αγανακτισμένων" ταξιδεύει στις πλατείες της Ελλάδας

Η έκκληση για συμμετοχή των πολιτών, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που επιβάλλονται από το μνημόνιο, γίνεται μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το FaceBook και το Twitter.
Οι Ελληνες «Ιndignados» διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρχει κομματικός χρωματισμός και «ο καθένας καλείται να εκφράσει τον εαυτό του» .
Οι διαχειριστές της σελίδας για τη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο αναφέρουν μεταξύ άλλων: "Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες". Και διευκρινίζουν:
"Με αφορμή την απήχηση που είχε η εκδήλωση διαμαρτυρίας, πρέπει να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις μας. Δεν είμαστε ομάδα, κόμμα, σύλλογος ή κάτι άλλο. Φτιάξαμε, πολύ απλά, μία εκδήλωση για να βρεθούμε ειρηνικά. Το "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ" το υιοθετήσαμε από την ελεύθερη μετάφραση των συμβατικών μέσων για την ισπανική λέξη του κινήματος Indignados. Η λέξη Αγνακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας".

Και καταλήγουν: "Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε.

Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα. Οι διαχειριστές της σελίδας δεν είναι οργανωτές της εκδήλωσης. Ξεκίνησαν δύο και μετά για πρακτικούς λόγους (κυρίως διάδοσης) γίναν περισσότεροι. Όπως όλοι σας, είμαστε και εμείς αποκλειστικοί υπεύθυνοι των λόγων και πράξεών μας και εκφράζουμε μόνον τους ευατούς μας".

Μέχρι αργά το απόγευμα χθες είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν 11.000 πολίτες στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης και 3.000 στη συγκέντρωση της Αθήνας όπου όμως υπήρξε "τεχνικό" πρόβλημα στην ιστοσελίδα του καλέσματος στη διαδήλωση.

Το επιτελείο του κ.Παπανδρέου


Πηγή: http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2011/05/blog-post.html
Το αν υπηρετούν τα συμφέροντα του έθνους και του ελληνικού λαού ή των διεθνών τοκογλύφων και του τραπεζικού κατεστημένου το αφήνω στην κρίση σας:

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν υπάλληλος του ΟΟΣΑ στο Παρίσι επί δέκα χρόνια. Είναι ο άνθρωπος των «αγορών».

***



Η Έλενα Παναρίτη, Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, «εγκέφαλος» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης। Πρώην στέλεχος της Διεθνούς Τράπεζας με προϋπηρεσία στην καταστροφή λαών, όπως το Περού। Η παρουσία της στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας προεκλογικά προμήνυε για τους μυημένους την προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ: