Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Περί τρομοκρατίας και άλλων δαιμονίων



ΠΗΓΗ: Καθημερινή (6-11)
Tου Πετρου Παπακωνσταντινου

Eνα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, το φάντασμα της αποσταθεροποίησης. Κυκλοφορούσε λαθραία, απαρατήρητο απ’ όλους μέχρι τη στιγμή που μας το φανέρωσε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική του συνέντευξη, όπου μας είπε ότι, αν δεν εκλεγούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, η χώρα θα μπει σε τρομερές περιπέτειες. Μπορεί πολλοί να δυσκολεύτηκαν να εννοήσουν την άρρηκτη σχέση μεταξύ Σγουρού και δημοκρατίας, Μπουτάρη και σταθερότητας, οχυρωμένοι πίσω από επιπόλαια επιχειρήματα του τύπου «και ο Σαρκοζί έχασε τις περιφερειακές εκλογές, και ο Ομπάμα τις βουλευτικές, αλλά δεν χάλασαν τον κόσμο, βρε αδελφέ». Ωστόσο, οι διεθνείς αγορές κατάλαβαν πολύ καλά το μέγεθος του διακυβεύματος, γι’ αυτό μετά τη συνέντευξη Παπανδρέου εκτίναξαν τα περίφημα spreads στα ουράνια. «Είδατε, σας τα ’λεγα», απεφάνθη δικαιωμένος ο πρωθυπουργός και επανήλθε δριμύτερος, για να μας προειδοποιήσει ότι αν δεν ψηφίσουμε σωστά στις τοπικές εκλογές, κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε πάραυτα με βουλευτικές.

Economist: Απρόβλεπτες επιπτώσεις για την οικονομία από μια κυβέρνηση συνεργασίας


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/11/2010
Για απρόβλεπτες και σε κάθε περίπτωση δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία κάνει λόγο ο “Economist”, καθώς οι πρόωρες εκλογές με τις οποίες απείλησε ο Παπανδρέου θα μπορούσαν να φέρουν στο προσκήνιο μια δυσκίνητη κυβέρνηση συνεργασίας, οπότε οι πιθανότητες χρεωκοπίας θα αυξάνονταν.
Την ίδια ώρα, με έκθεσή του, η οποία αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα και στην περίπτωση της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους, ακόμη και με “κούρεμα” 50%, δεν θα αντιμετώπιζε το ουσιαστικό πρόβλημα των μεγάλων πρωτογενών ελλειμμάτων και προβλέπει και νέα μέτρα την τριετία 2011-2013.

Εκλογικό πόκερ με τα σενάρια χρεοκοπίας!



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Κάλπες πριν τα Χριστούγεννα στήνει ο Γ. Παπανδρέου, αν αποδοκιμαστεί το ΠΑΣΟΚ στις Περιφέρειες του Καλλικράτη – Πού τοποθετεί το Μαξίμου τον πήχη: μόνο με νίκη σε 6-7 περιφέρειες, περιλαμβανομένης της Αττικής, αποφεύγονται οι πρόωρες εκλογές! – «Καθαρή εντολή» για διαπραγμάτευση νέου μνημονίου μέχρι το 2018 ζητά η κυβέρνηση – Υπό πολιορκία τα ομόλογα, με το spread να «σκαρφαλώνει» προς τις 1.000 μονάδες
Τη δυσκολότερη παρτίδα πόκερ της πολιτικής του καριέρας παίζει από αύριο ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ρισκάροντας ακόμη και την επιτάχυνση της πορείας της χώρας προς την χρεοκοπία, σε σκηνικό πλήρους πολιτικής αποσταθεροποίησης: σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», ο Πρωθυπουργός ανεβάζει ψηλά τον πήχη του αυριανού εκλογικού αποτελέσματος στις περιφερειακές εκλογές και είναι αποφασισμένος να στήσει πρόωρα κάλπες για εθνικές εκλογές πριν τα Χριστούγεννα, αν το ΠΑΣΟΚ περάσει κάτω από τον πήχη, καθώς τον Ιανουάριο θα χρειασθεί «καθαρή» και «νωπή» εντολή, για να διαπραγματευθεί το νέο μνημόνιο, για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ μέχρι το 2018.

Το ψευτο-δημοψήφισμα για τον «μονόδρομο»

Είναι βέβαια κοινός τόπος ο καθ' υπερβολήν λόγος για τη δήθεν κρισιμότητα των επικείμενων (συνήθως εθνικών) εκλογών.
Ομως οι αυριανές, και μάλιστα τοπικές, εκλογές ίσως είναι οι κρισιμότερες της μεταπολίτευσης, αν όχι ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου, εφόσον το αποτέλεσμά τους μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία που οδηγεί στη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελίτ, όπως αυτή εκπροσωπείται σήμερα από την τρόικα. Η διαδικασία αυτή θεμελιώθηκε σε μια σειρά από απάτες της πολιτικής ελίτ.
Με την πρώτη απάτη έγινε υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου όταν το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία για λογαριασμό της υπερεθνικής και της ντόπιας ελίτ, με την ηγεσία του ασύστολα ψευδόμενη ότι δεν ήξερε τη χρόνια κρίση που συνεχώς χειροτέρευε και οδηγούσε στο αναπόφευκτο «σκάσιμο της μεταπολεμικής φούσκας», αλλά και ότι ήταν ανίδεη για το μέγεθος του χρέους και την άμεσα επικείμενη κρίση. Και αυτό ενώ, όπως πρόσφατα κατήγγειλε ο Γερμανός τότε υπ. Οικονομικών Πέτερ Στάινμπρουκ, είχε πλήρως ενημερώσει σχετικά τον «Γιωργάκη» από τον Γενάρη!

Ερήμην των υποκειμένων


ΠΗΓΗ: βλέμμα
Ν. Ξυδάκης
Οι αυριανές αυτοδιοικητικές εκλογές λαμβάνουν χώρα σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, σε ένα μεταίχμιο. Ο παλιός κόσμος ψυχορραγεί από καιρό, και θα συνεχίσει για πολύ ακόμη. Ταυτοχρόνως, ο νέος κόσμος δεν ξεπροβάλλει, κανείς δεν μπορεί να διακρίνει το πρόσωπό του. Ολοι αισθάνονται όμως ότι η νέα Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετική· οι αλλαγές θα είναι βαθιές, και θα συντελεστούν γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα και δραματικά απ’ όσο μπορούμε να σκεφτούμε τώρα, γιατί τώρα σκεφτόμαστε ακόμη με παλιά δεδομένα, παλιούς όρους.