Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Περί ιδιωτικοποίησης της πολιτικής και «αγορών»

Η μέθοδος έχει καθιερωθεί και χρησιμοποιείται πια απροκάλυπτα.
Για τους στοιχειωδώς γνωρίζοντες καταντάει γελοία και συνάμα εκνευριστική. Αναφέρομαι στη χρήση ασαφών, ουδέτερων όρων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν κάτι δίχως να προκαλούν τα αρνητικά αντανακλαστικά που θα προκαλούσε η σαφής αναφορά σε αυτό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Κάποτε γινόταν λόγος για πώληση ή έστω για ιδιωτικοποιήσεις . Τώρα πια για το ίδιο πράγμα δεν αναφέρεται ούτε καν ο όρος αποκρατικοποίηση, αλλά οι όροι «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας ή, ακόμη, ο πιο ασαφής όρος «δομικές αλλαγές».
Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τον όρο «αγορές», ο οποίος στην πραγματικότητα υποδηλώνει το τραπεζικό, χρηματιστηριακό κεφάλαιο, του οποίου, όπως άλλωστε για το σύνολο του κεφαλαίου, ο μοναδικός στόχος είναι το πάση θυσία κέρδος. Και, ακριβώς επειδή ο όρος και μόνον κεφάλαιο μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αντανακλαστικά, συγκαλύπτεται.

«Πρέπει να αποκηρύξει το χρέος της η Ελλάδα»


«ΑΘΛΙΑ μορφή εκβιασμού» χαρακτηρίζει τα σενάρια αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο καθηγητής του University College του Δουβλίνου, Κίραν Αλεν, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα συμπαρέσυρε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. 

Η συντηρητική πλειοψηφία της Ε.Ε. επιχειρεί μέσω του Συμφώνου του Ευρώ να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης στα περισσότερο αδύναμα κράτη και στους ευρωπαϊκούς λαούς. Ποια εναλλακτική μπορεί να υπάρξει σ' αυτές τις πολιτικές;
Οπωσδήποτε υπάρχουν εναλλακτικές. Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε το σύνθημα «Δεν υπάρχει εναλλακτική», προκειμένου να μην κινητοποιηθεί ο λαός. Αυτό το μότο υιοθετήθηκε από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, τα οποία κατέβασαν τα όπλα μπροστά στους οικονομικά ισχυρούς. Η πραγματική τους ατζέντα είναι να κάνουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν για μια καταστροφή που δεν προκάλεσαν.

Στον νέο εκβιασμό «Μνημόνιο 2 ή στάση πληρωμών;» απαντάμε: Στάση πληρωμών τώρα...

 
via   citypress-gr.blogspot.com
 
Με τον αρχικό εκβιασμό,«μνημόνιο ή πτώχευση» το καθεστώς έπιασε στον ύπνο και ακινητοποίησε την ελληνική κοινωνία. Τώρα, μετά την αποτυχία του μνημονίου που μας σερβίρισε, εξαπολύει νέο εκβιασμό «μνημόνιο 2 ή στάση πληρωμών;». Δηλαδή θα δεχτείτε τις απολύσεις, το ξεπούλημα, αλλά και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας ή (το γνωστό παραμύθι) δεν  θα...
πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και άλλα δρακουλιάρικα για να αδρανοποιηθεί και να ακυρωθεί και πάλι η ελληνική κοινωνία;

Όσοι διαθέτουν πλέον λίγο μυαλό σ’ αυτόν το τόπο ας αποφασίσουν για ένα πράγμα:

Θέλουμε στάση πληρωμών τώρα πριν το γενικό ξεπούλημα ή αργότερα όταν θα έχουμε χάσει τα πάντα, θα έχουμε εξαθλιωθεί και θα έχουμε γίνει πλήρως υπόδουλοι; Γιατί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στάση πληρωμών θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς.

WHY A DEBT AUDIT IN GREECEMaria Lucia Fattorelli[1]

After 6 days in Greece, all I could hear from many Greek people is: “we don’t know what is our public debt; we can’t understand how come it became so immense, because we don’t see it’s correspondence in investments, benefits, or anything to the country; workers only know we are paying too much taxes and having our rights being cut down every day with closing of schools, hospitals, kindergartens; employee going high and we’re are hit every day with terrorist information about the future of our country’s economy and even risk for our historical monuments”.

The women are the main victims of these measures, because they are the first ones to be filled from their jobs, and the last ones in line for new jobs. Also, when social services are cut down or eliminated, it’s expected that women will take care of services like health, education, assistance, children care, and many others, without any payment.

HANDELSBLATT: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!ΠΗΓΗ: Iskra
BLOOMBERG: 85% ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
DIE WELT: ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Ακόμα και διεθνή έντυπα, τα οποία κάθε άλλο παρά έχουν σχέση με την Αριστερά, έχουν αρχίσει να υιοθετούνριζοσπαστικές θέσεις για την αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έγκριτη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η εν λόγω εφημερίδα αφού χαρακτηρίζει ως «ήρωα» τον Γ. Παπανδρέου(φανταζόμαστε ειρωνικά) για το ότι εφάρμοσε το μνημονιακό πρόγραμμα, τον καλεί να αναγνωρίσει τηναποτυχία αυτού του προγράμματος και να αλλάξει γραμμή πλεύσης.
Συγκεκριμένα, η Handelsblatt προτείνει να προχωρήσει η Ελλάδα σε «στάση πληρωμών»πράγμα που η εφημερίδα το χαρακτηρίζει ορόσημο προκειμένου η χώρα να ακολουθήσει μια «νέα πορεία» με το «βάρος στις επενδύσεις και όχι στην εξυπηρέτηση των δανείων με νέα δάνεια»!
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Handelsblatt επικαλείται ως θετικά παραδείγματα για την Ελλάδα το παράδειγμα της Αργεντινής το 2001(!), του Μεξικού στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αλλά και τηςΓερμανίας, όπου μετά το τον πόλεμο διέγραψε το χρέος της για να ορθοποδήσει!
Είναι εντυπωσιακό ότι την ώρα που ακόμα και δυνάμεις της Αριστεράς δεν τολμούν ούτε καν να ψελλίσουν τη «στάση πληρωμών», αυτή προτείνεται ως θετική λύση από μέσα του συστήματος στη Γερμανία!

ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;Πηγή: Iskra
ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίζεται από τουςκυρίαρχους κύκλους όχι απλώς ως μια αρνητική επιλογή, πράγμα που λίγο-πολύ θα ήταν αναμενόμενο, αλλά και επενδύεται με ένα κλίμα ακραίας τρομοκρατικής κινδυνολογίας!
Οι κυρίαρχοι κύκλοι παρουσιάζουν τηνέξοδο της χώρας από το ευρώ, περίπου ως καταστροφή, αν όχι και ως συντέλεια για τη χώρα.
Η τρομολαγνική αυτή προπαγάνδα μπορεί να σχετίζεται -και σχετίζεται άμεσα- με μεγάλασυμφέροντα κυρίαρχων μερίδων του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ξεκινά ο έλεγχος του χρέους από τη μεριά της κοινωνίαςΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


Αθήνα, 16 Μαΐου 2011

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 15 Μαΐου 2011 στο Πολυτεχνείο, όπως είχε ανακοινωθεί, συνάντηση εργασίας οικονομολόγων και νομικών όπου συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η ερευνητική δουλειά για το δημόσιο χρέος. Υπήρξε σημαντική συμμετοχή ενδιαφερομένων οι οποίοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, από την μεριά της κοινωνίας και των πολιτών. Η δουλειά αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα που θα πιέσει να ανοίξουν τα βιβλία του δημόσιου χρέους ώστε ο ελληνικός λαός να μην πληρώσει ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται.
Ειδικότερα οι ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με τα ακόλουθα 20 θέματα:
 1. Swaps της Goldman Sachs.
 2. Ιδιωτικοποιήσεις.
 3. Ολυμπιακοί Αγώνες
 4. C4I
 5. Ομολογιακά δάνεια
 6. Δανειακές συμβάσεις και ειδικότερα αυτή του Μνημονίου
 7. Όροι διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων
 8. Ανατοκισμός
 9. Παλαιότερα δάνεια
 10. Γερμανικές αποζημιώσεις
 11. Αγορές πολεμικού υλικού
 12. Παραγραφές χρεών της εφορίας προς ιδιώτες
 13. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της οποίας ο ίδιος ο ΟΗΕ αναγνώρισε τη δυνατότητα παύσης πληρωμών του δημόσιου χρέους αν η εξυπηρέτησή του λειτουργεί εις βάρος των κοινωνικών δαπανών
 14. Όρια του 60% και 3% που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για το δημόσιο χρέος και το δημ. έλλειμμα αντίστοιχα, η υπέρβαση των οποίων θέτει ευθέως ζήτημα νομιμότητας για το επιπλέον χρέος που συγκεντρώθηκε.
 15. Αναφορές του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 16.  ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
 17. Ισοτιμία και όροι ένταξης δραχμής σε ευρώ
 18. Χρέος προς ιδιώτες
 19. Συνέπειες από μια πιθανή παύση πληρωμών
 20. Ομάδα επικοινωνίας

Μαθήματα από Αργεντινή και ΟυρουγουάηΠηγή: Αριστερό Βήμα
του Κ. Ήσυχου
Πρακτικές αλληλεγγύης και κοινωνική οικονομία
 
Περίληψη της εισήγησης του Κώστα Ήσυχου στην ημερίδα του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς" με θέμα "Πρακτικές αλληλεγγύης και κοινωνική οικονομία"

Η πλήρης και τεχνιτή ισοτιμία πέσο – δολαρίου που προηγήθηκε την επέλαση του Δ.Ν.Τ.(δολαριοποίηση της οικονομίας με τις βαθιές παραγωγικές ασυμμετρίες μεταξύ Αργεντινής –ΗΠΑ) ήταν η χαριστική βολή στα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας της Αργεντινής που επέφερε την απόλυτη κατάρρευση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας, πολυποίκιλη και παραδοσιακή σε κρέας, σιτάρι, εσπεριδοειδή, βιομηχανικά προϊόντα, φαρμακευτικά προϊόντα, συνοδευομένη από τις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, της ύδρευσης, των τηλεπικοινωνιών, σιδηρόδρομων, αερομεταφορέων, ορυχείων χαλκού, χρυσού και νικελίου, αποτέλεσαν τις βασικές πολιτικές επιταγές του Δ.Ν.Τ. και της ντόπιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ στην δεκαετία 1990-2001, που έγινε γνωστή ως το νεοφιλελεύθερο εργαστήριο της Λ. Αμερικής. « Αργεντινό θαύμα κατά των οπαδών του Μίλτον Φρίντμαν και εφιάλτης για τον πολύπαθο αργεντίνικο λαό.