Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Νέα δανειακή σύμβαση: Και επισήμως αποικία η Ελλάδα



ΠΗΓΗ: Επίκαιρα 22-28/3
του Λ. Βατικιώτη
Μια νέα σελίδα στην υποτέλεια της Ελλάδας απέναντι στους πιστωτές και την ξενοδουλεία της πολιτικής της ελίτ ανοίγει η δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το δεύτερο δάνειο της Τρόικας ύψους 137 δισ. ευρώ (109 από ευρωζώνη, συν 28 από ΔΝΤ). Το άγχος που διαπερνά το πολυσέλιδο κείμενο σχετίζεται με την αποτροπή κάθε πιθανής αναθεώρησης ακόμη και αμφισβήτησης της λεόντειας αυτής συμφωνίας από μια μελλοντική κυβέρνηση που θα σέβεται τον εαυτό της και δεν θα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι των πιστωτών. Οι προσπάθειες τους ωστόσο να πνίξουν τον ελληνικό λαό στα χρέη για να σώσουν τις τράπεζες πέφτουν στο κενό. Κι η νέα δανειακή σύμβαση μπορεί με μια απλή πλειοψηφία της Βουλής ανά πάσα στιγμή να καταγγελθεί και να χαρακτηριστεί παράνομη, λόγω του ότι βρίθει αντισυνταγματικοτήτων! Είναι επίσης έκδηλη και μαζί προκλητική η μεροληψία της υπέρ των τραπεζών καθώς από τα 137 δισ. ευρώ τα 113 δισ. πάνε στις τράπεζες (ελληνικές και ξένες), δηλαδή το 82% του νέου δανείου!!! Τι σεβασμού μπορεί να αξίζει μια τέτοια χρηματοδότηση που καλύπτει την πιο βαθιά διαπλοκή ΕΕ και τραπεζών με τον μανδύα της «διάσωσης»;

Σφίγγει ξανά η θηλιά γύρω από την Ισπανία



ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)

Οι φόβοι για τις τράπεζες της Ισπανίας αλλά και για τη δυνατότητα της χώρας να αποφύγει την ύφεση αυξάνονται. 

Στη λήξη της συνόδου των Βρυξελλών, στις αρχές του μήνα, που είχε στόχο την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη, ο πρόεδρος του eurogroup Jean-Claude Juncker, αστειευόμενος, τύλιξε τα χέρια του γύρω από τον λαιμό του Ισπανού υπουργού Luis de Guindos και έκανε ότι τον πνίγει. Το στιγμιότυπο ήταν ενδεικτικό. 

Στην πραγματικότητα, η διαμάχη για το υπερβολικό έλλειμμα της Ισπανίας έχει επιλυθεί, αφού η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μαδρίτης υπέκυψε στις πιέσεις της Ευρώπης για κάθετη μείωση του ελλείμματος κι έχει ήδη εισαγάγει σχέδια απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και διατάζει τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη 50 δισ. ευρώ επιπλέον για τυχόν επιδείνωση στα ενυπόθηκα ενεργητικά. 

Ελληνοφρένεια Φάρσα με νερατζιές



FT: Η τρόικα αυτοσχεδιάζει, οι τεχνοκράτες είναι ξεπερασμένοι


Έντονη κριτική στην τάση που παρατηρείται στην Ευρώπη υπέρ των κυβερνήσεων τεχνοκρατών ασκεί ο Thomas Fricke σε άρθρο γνώμης στην Financial Times Deutschland. Με τίτλο «Η αυτοδίδακτη τρόικα», ο γερμανός δημοσιόγραφος  και αμφισβητεί ευθέως την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που αυτοί εφαρμόζουν.
ΠΗΓΗ: tvxs
Ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα, τονίζει με έντονα ειρωνικό τρόπο την ανησυχία σε σχέση με το πιθανό αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών και την αποτροπή της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ακολουθούμενη πολιτική. Το μήνυμα που περνά μέσα από όλη αυτή την κατάσταση – γράφει - είναι ότι η δημοκρατία είναι κάτι το ανόητο και ότι οι υπερχρεωμένες χώρες χρειάζονται τώρα σκληρούς μεταρρυθμιστές και αμείλικτη εξυγίανση της οικονομίας.
Το πραγματικά παράλογο της υπόθεσης είναι ότι η «επευφημούμενη εμφάνιση» των ειδικών βρίσκεται σε ακραία αντίθεση με το πόσο λίγο μπορούν οι ίδιοι να εκτιμήσουν την επίδραση των συνταγών που εισηγούνται, ειδικά από την στιγμή που κάποιες οικονομικές πολιτικές έχουν ήδη αποδειχθεί ως αμφίβολης αξίας.

Οι …πιο καλοί οι μαθητές στο δρόμο για την αποτυχία


ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Η εγχείριση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε… ή αλλιώς, πώς οι καλοί μαθητές της τρόικας, Πορτογαλία και Ιρλανδία οδηγούνται στην καταστροφή γιατί εφαρμόζουν πιστά την αδιέξοδη πολιτική σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλλει στην Ε.Ε. το Βερολίνο.
Τα στοιχεία για την πορεία των οικονομιών της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, δείχνουν έμπρακτα ότι οι ευρωπαίοι ακολουθούν λάθος πορεία και σπρώχνουν τις παραπάνω χώρες, αλλά και την ευρωζώνη συνολικά, στο γκρεμό, με την καθοδήγηση της Γερμανίας.
Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, καθώς η χώρα μας αδυνατούσε να εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, δεν ισχύει το ίδιο για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Αντιθέτως οι δύο μνημονιακές χώρες, εφαρμόζουν επακριβώς όσα προβλέπουν οι συμφωνίες, ακολουθούν πιστά τις επιταγές της τρόικας και έχουν δεχθεί τα εύσημα για την προσήλωσή τους.

Που πάμε...



thumb
ΠΗΓΗ: ΠΟΝΤΙΚΙ
Του Δημήτρη Μυ

Στη δημοκρατία τα αδιέξοδα οδηγούν στην κάλπη. Μόνο που, κάποιες φορές, το ερώτημα που τίθεται δεν έχει καμία σχέση με το πρόβλημα. Στην προκειμένη – ελληνική – περίπτωση τα ερωτήματα αν ο Σαμαράς θα πάρει γύρω στο 30% και αν ο Βενιζέλος θα συντριβεί ή θα τη γλιτώσει περιγράφουν το πρόβλημά τους, το οποίο δεν είναι υποχρεωτικά και το πρόβλημα της χώρας. Το πρόβλημα της Ελλάδας, δυστυχώς, είναι πολύ μεγαλύτερο...
Έτσι όπως έχουν έρθει, τα πράγματα (το ΠΑΣΟΚ διαλυμένο και η Ν.Δ. πολιτικά χρεοκοπημένη ως συγκυβερνώσα αντιπολίτευση) οδηγούν σε μια σχετικά «σίγουρη» πρόβλεψη: από τις κάλπες θα βγει ο Παπαδήμος ή κάποιο παρόμοιο τεχνοκρατικό αλεξικέραυνο για να συνεχιστεί η διακυβέρνηση της χώρας στη βάση των «συμβολαίων» που έχουν υπογραφεί και υπερψηφιστεί με τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και τους εφαρμοστικούς νόμους.

PORTUGAL Still waiting for better days


Paula Gil during the March 12, 2011 demonstration in Lisbon.
Paula Gil during the March 12, 2011 demonstration in Lisbon.

ΠΗΓΗ: expresso LISBON  (via pesseurope)
On March 12, 2011, João, Alexandre and Paula helped organise a massive demonstration against job insecurity and unemployment. A year later, with the country once more in the grip of a general strike, their situation hasn’t got better.
Little if anything has changed in Lisbon’s historic Alfama district in the year since. That’s where Alexander, Paula and João organised the marches that shook up the early spring of 2011 and drew nearly half a million people into the streets – protests that would go down in history as the “March of the Desperate Generation”. Certainly, their personal lives have seen some changes, and the country is no longer exactly the same either.
The tallest of these three friends has a bohemian look and a sense of irony on the tip of his tongue. Alexandre de Sousa Carvalho, 27, seems unimpressed with his life following March 12, 2011. “What has changed in my life? I have more friends on Facebook and, for a week, I was a celebrity,” he sums up with a sip at his beer, cigarette in hand.

Διαμαρτυρία κατά της ACTA στις 24/3 από το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας


Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Μια νομοθετική ρύθμιση κρυμμένη κάτω από το μανδύα της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ κρατών, ετοιμάζεται να μπει στη ζωή μας. Λέγεται ACTA και μετατρέπει τις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ιδιωτική αστυνομία, η οποία μας παρακολουθεί όλους και επεμβαίνει χωρίς τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας!
♦ Η ACTA φέρνει μεγάλης κλίμακας και σκληρές ποινικές κυρώσεις, χωρίς να αποσαφηνίζονται το εύρος και ο τρόπος εφαρμογής τους.
♦ Η ACTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τη χρήση οικονομικών γενόσημων φαρμάκων, ώστε να προστατευθούν μεγάλες εταιρείες, σε βάρος όλων μας.
♦ Η ACTA παρακάμπτει τη Δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα σε μια παράλληλη νομοθετική διαδικασία, την οποία οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές μας, ως εκπρόσωπο δικοί μας και όχι μεγάλων εταιρειών, θα έπρεπε να καταδικάσουν.
♦ Τέλος η επιτροπή της ACTA θα μπορεί να μεταβάλλει τη συμφωνία και μετά την υιοθέτησή της, κάτι που την καθιστά μη εκλεγμένο νομοθέτη. Ζητάνε να παραδώσουμε λευκή νομοθετική επιταγή σε ένα αδιαφανές και ελεγχόμενο από ιδιωτικά συμφέροντα σώμα.

Νέο haircut μεταξύ 50% με 70% θα σημειωθεί στο παλαιό και νέο ελληνικό χρέος στο α΄ τρίμηνο του 2013 – Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα επαναληφθεί…


ΠΗΓΗ: bankingnews
Π. Λεωτσάκος
(upd)Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ιστορικών διαστάσεων haircut στο χρέος, ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση.
Επικρατεί μια εντύπωση ότι μετά την απομείωση κατά 100 δις των ελληνικών ομολόγων το δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Όμως η σχεδόν καθολική άποψη των ξένων επενδυτών J P Morgan, UBS, Goldman Sachs, Pimco και πλειάδα αναλυτών στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα μέσα στο επόμενο 10μηνο θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει και νέο haircut στο χρέος. Ωστόσο αυτή την φορά θα συμπεριληφθούν τόσο των ιδιωτών όσο και του επίσημου τομέα. Η βασική αιτία που δεν υποχωρούν τα ελληνικά CDS είναι αυτός. Παρ΄ ότι πληρώθηκαν οι κάτοχοι τους θεωρούν ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο α΄ τρίμηνο του 2013 δηλαδή τους επόμενους 10-12 μήνες»
Δεν είναι τυχαίο ότι και τα hedge funds όπως το Greylock Capital Management που συμμετείχε εθελοντικά στο ελληνικό PSI+ αναφέρει ότι αν υπάρξει νέο haircut στο ελληνικό χρέος τότε θα πρέπει να πληρώσει ο επίσημος τομέας.
Με όρους ρεαλιστικούς και ελληνικούς η Ελλάδα καλόμαθε με τις αναδιαρθρώσεις χρέους.
Άπαξ και το έπραξε μια φορά δύναται να το επαναλάβει ακόμη μια φορά.
Οι περισσότεροι ξένοι θεωρούν ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2013 θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.