Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟ


Πηγή: ΕΠΟΧΗ

Ο οικονομικός πόλεμος εντείνεται, το ρήγμα διευρύνεται

Γίναμε πλέον πολλοί στην από εδώ πλευρά, αυτήν της Ελλάδας: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, ίσως και Ιταλία. Η κρίση στην ευρωζώνη οξύνεται και επεκτείνεται. Όμως, η οικονομική πολιτική που την παράγει δεν αλλάζει. Και μετά την αποτυχία της σύσκεψης των G20, τα ρήγματα στις διεθνείς σχέσεις είναι βαθιά. Ο οικονομικός πόλεμος είναι παρών, διακρίνονται σκοτεινές προοπτικές.

Τη συνέντευξη πήρε


ο Παύλος Κλαυδιανός



Παρακολουθούμε τα διαδραματιζόμενα αυτές τις μέρες στην Ιρλανδία. Εκεί η κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιστέκεται, διαπραγματεύεται.

Αποκαλύπτεται ότι, όπως και στην Ελλάδα, ο μηχανισμός παρέμβασης που πάει να εφαρμοστεί και στην Ιρλανδία θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της «βοηθούμενης» χώρας. Ακόμη και το πιο απλό πράγμα, η επιβολή φόρων χρειάζεται να τους επιβάλλει κάποιος που διαθέτει την εθνική κυριαρχία, όχι ένας ξένος. Στην Ιρλανδία, λοιπόν, ο δεξιός Πρωθυπουργός προβάλλει: «εμείς χύσαμε ποταμούς αίματος για να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας, δεν μπορούμε να την εκχωρήσουμε σε ξένους». Διότι το πρόγραμμα που τους προτείνουν περιλαμβάνει άγρια φορολόγηση των εισοδημάτων, των συναλλαγών (Φ.Π.Α.), δηλαδή την αναδόμηση του ίδιου του κρατικού Προϋπολογισμού. Αλλά αυτό εντάσσεται στις δικαιοδοσίες της λαϊκής, εθνικής και κρατικής κυριαρχίας.


Προς ΣΕΒ: Λίγο πιο σεμνά και μετρημένα θα ωφελούσε τη χώρα



Πηγή: epirusgate
N. Kοτζιάς

1. Κακοί επιχειρηματίες επιθυμούν απολύσεις
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κήρυξε πόλεμο στη μισθωτή εργασία και στο δημόσιο, ιδιαίτερα στον δημόσιο υπάλληλο. Με ότι τρόπο βρίσκει δηλώνει ότι το ελληνικό δημόσιο παρενοχλεί “το ισχυρό οικονομικό του έργο”. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι τα λέει αυτά διότι ετοιμάζει μεγάλες επενδύσεις.

 Προγραμματίζει να εισάγει νέες τεχνολογίες στην ελληνική βιομηχανία και άλλες επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να ιδρύσει νέα ερευνητικά κέντρα στήριξης της ανάπτυξης της χώρας. Ότι σε λίγο, όλη η Ευρώπη έκθαμβη θα μελετά τα νέα οργανωτικά και αποτελεσματικά σχήματα διεύθυνσης. Όλοι μας πια, θα μαθαίνουμε από τις βαθιές αναλύσεις του για το διεθνές γίγνεσθαι και του πώς πρέπει να δρα η Ελλάδα. 

Μειώνεται η φορολόγηση μερισμάτων


Πηγή: banks' news

Του Στέλιου Κράλογλου 

-- Τη μείωση του φόρου διανεμόμενων κερδών από 40% στο 25% φαίνεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ανακόψει την φυγή κεφαλαίων και επενδύσεων από την χώρα.

Στο οικονομικό επιτελείο κερδίζει έδαφος η ιδέα να προχωρήσουν σε μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων -για όλες τις ανώνυμες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας- παρακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται από τους συντελεστές φορολόγησης κυρίως σε γειτονικά "ανταγωνιστικά" προς την Ελλάδα κράτη (Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία κλπ) όπου η φορολόγηση κυμαίνεται έως το 30%. Είναι μάλιστα πιθανό η ρύθμιση αυτή να ενταχθεί στο νέο φορολογικός νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. 

Στο φως ο γερμανικός μηχανισμός χρεοκοπίας!



Πηγή: Sofokleous 10
Την ώρα που ο Γ. Παπακωνσταντίνου διαπραγματευόταν ατέλειωτες ώρες με τους εκπροσώπους της τρόικας για την… ανάσταση του μνημονίου, που φαίνεται πλέον ότι οδηγεί τη χώρα με μαθηματική βεβαιότητα σε αδιέξοδο, η γερμανική κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει στοSpiegel η πρότασή της για ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη, το οποίο θυμίζει… θάλαμο βασανιστηρίων για τους χρεοκοπημένους της Ευρωζώνης και, αν ποτέ εφαρμοσθεί για την Ελλάδα, εγγυάται τον εγκλωβισμό της χώρας σε μια «παγίδα» υπερχρέωσης και φτώχειας αόριστης χρονικής διάρκειας!

Γιάννης Κουζής: Στόχος η διάβρωση της έννοιας του κατώτατου μισθού



Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
Ο Γιάννης Κουζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μιλά για τους στόχους κυβέρνησης και τρόικας και θεωρεί άνευ περιεχομένου τις συζητήσεις για την κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και της γενικής ΣΣΕ, αφού η απόκλιση προβλέπεται από το νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο.
Πλέον καταγράφουμε πρωτιές στις απολύσεις, στις χαμένες θέσεις εργασίας. Ποιο είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στο χώρο της εργασίας;
Εάν μιλούσαμε πριν από δύο χρόνια για εργασιακό μεσαίωνα, η εξέλιξη που έχουμε το τελευταίο διάστημα και κυρίως από την αρχή του χρόνου, από τον Μάρτιο και μετά, θέτει ένα καινούριο ερώτημα για το πώς θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε το περιεχόμενο της εργασίας σήμερα. Αν, για παράδειγμα, μιλούσαμε για γενιά των 700 ευρώ πριν από δύο-τρία χρόνια, είναι προφανές ότι, όπως διαμορφώνονται οι αμοιβές σήμερα, η εργασία με 700 ευρώ θεωρείται προνομιούχος.
Και πόσο μάλλον που δεν αναφερόμαστε σε γενιά, αλλά σε ένα ηλικιακό φάσμα που δεν αφορά μόνο τους νέους. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ η ανεργία στην Ελλάδα, οι ρυθμοί αύξησής της και οι χαμένες θέσεις εργασίας. 

Εξοικονόμηση πόρων με μείωση στρατιωτικών δαπανών


Πηγή: Αυγή
Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/11/2010
Του Νίκου Γεωργακάκη*
Η κυβέρνηση, για να ενισχύσει τη θεωρία της για μονόδρομο στην πολιτική της, μόνιμα προκαλεί τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ότι τάχα, δεν δίνουν εναλλακτική λύση για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων. Ο ΣΥΝ έχει επανειλημμένα δώσει εναλλακτικές πηγές για την εξασφάλιση πόρων. Συγκεκριμένα, μόνο μέσα από μία άλλη φορολογική πολιτική που δεν θα χαρίζει τεράστια ποσά στους έχοντες και κατέχοντες και μια άλλη πολιτική στρατιωτικών, εξοπλιστικών δαπανών θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν σημαντικότατοι πόροι.

Πτώχευση, η καλύτερη λύση για την Ελλάδα;


Ενώ οι εξελίξεις στην Ιρλανδία έχουν βάλει σε νέα δοκιμασία την Ε.Ε. και το ευρώ, τα βλέμματα συνεχίζουν να είναι στραμμένα και προς την Ελλάδα που επέλεξε την πιο επώδυνη λύση, γράφουν οι εφημερίδες. Ακόμη πιο καθαρά, οι Financial Times επισημαίνουν πως η επίτευξη των στόχων του τρίτους Προγράμματος Σταθερότητας αποτελεί καταστροφή...
Πηγή: tvxs
«Δημόσιο χρέος: δεν είναι ντροπή να κηρύξεις στάση πληρωμών», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Le Temps, όπου υπογραμμίζεται πως «Η Αθήνα επέλεξε την πιο επώδυνη λύση που γλιτώνει τη χώρα από την πτώχευση». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα και άλλες χώρες όπως η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ, θα πρέπει να προβούν σε στάση πληρωμών. «Αν συνεχίζουν (οι χώρες αυτές) να θέτουν ως ζήτημα τιμής την ικανότητα τους να εξοφλήσουν τα δάνεια τους, για να σώσουν και την εμπιστοσύνη στο ευρώ, θα εισέλθουν σίγουρα σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν θα είναι εύκολο να εξέλθουν».