Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Εκλογές: Διλήμματα, πραγματικότητα, εμμονές και αυταπάτες


του Κ. Μαραγκού

οι βδομάδες πριν τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη μια μικρή ομάδα ρατσιστών κατοίκων (;) του Αγίου Παντελεήμονα με τη συνδρομή οργανωμένης συμμορίας φασιστοειδών επιχείρησε και σε ένα βαθμό το κατάφερε να επιτεθεί με γιαούρτια και αυγά σε κλιμάκια των συνδυασμών του Αλαβάνου και της Παρτάλιου που περιόδευαν στην περιοχή στις 22 και 23 Οκτώβρη αντίστοιχα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτές οι συμμορίες αυτοδικούν στην συγκεκριμένη περιοχή. Είναι γνωστό επίσης ότι εδώ και δύο χρόνια αυτές οι ομάδες έχουν επιβάλει ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ στην περιοχή με συνεχείς επιθέσεις κατά μεμονωμένων μεταναστών στο δρόμο, των σπιτιών τους, των μαγαζιών τους και των χώρων που προσεύχονται. Τα περισσότερα από τα εκατοντάδες αυτά περιστατικά δεν γίνονται καν γνωστά δεδομένου ότι οι ρατσιστικές συμμορίες δρουν υπό την πλήρη κάλυψη του τοπικού αστυνομικού τμήματος και ενίοτε της εκάστοτε αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας (Μαρκογιαννάκης, Χρυσοχοίδης κ.ο.κ.)

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η Μέρκελ «ζεσταίνει» το σενάριο χρεοκοπίας!



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, οι αγορές «βλέπουν» θεσμικό μηχανισμό για «κούρεμα» πιστωτών – Στα ύψη (10,69%) η απόδοση των 10ετών ομολόγων, στις 800 μονάδες τα CDS με «άλμα» 125 μονάδων σε λίγες ημέρες – Τον Δεκέμβριο η ύστατη προσπάθεια για αλλαγή κλίματος σε συνεργασία με Στρος Καν
Τα σενάρια ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη, στα οποία η Ελλάδα τοποθετείται σε πρωταγωνιστικό ρόλο, «ζεσταίνει» και πάλι η Γερμανία, δημιουργώντας συνθήκες… replay του ελληνικού δράματος στις αγορές. Παρά την επιμονή των ΗΠΑ και του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας και των άλλων περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, οι κινήσεις της Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν καθαρά, ότι στο διεθνή «πόλεμο των νομισμάτων» που έχει αρχίσει, το Βερολίνο εκλαμβάνει τις περιφερειακές χώρες του ευρώ σαν «βαρίδια» και επιδιώκει να επισπεύσει τις «καθαρές λύσεις» αναδιάρθρωσης χρέους.

Γερμανικό «κούρεμα» 17 δις. στις τράπεζες;

marketsΚορυφώνονται από χθες οι ανησυχίες των Ελλήνων τραπεζιτών για βαθύ γερμανικό… κούρεμα στα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ διαφαίνεται ότι, με ένα έξυπνο διπλωματικό ελιγμό, θα εξασφαλίσει τη συναίνεση όλων των ηγετών της Ευρώπης, για την καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών της Ευρωζώνης.
Το σενάριο του «κουρέματος» των πιστωτών της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων βεβαίως και των ελληνικών τραπεζών, ως τώρα αποτελούσε μια απόμακρη πιθανότητα, που δεν υπολογίσθηκε καν στα καλοκαιρινά τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς θεωρήθηκε από την ΕΚΤ, ότι η διάσωση της χώρας με τη συμφωνία δανεισμού από τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ αποτρέπει στο ορατό μέλλον μια διαδικασία επώδυνης για τους πιστωτές αναδιάρθρωσης χρέους.

Η δεύτερη πράξη υποτέλειας



ΠΗΓΗ: ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ
 
του Κ. Ευθυμίου, από το www.stasi.gr

Στις 25 Μαρτίου – ημέρα συμβολική για την ανεξαρτησία της χώρας- ανακοινώθηκε η απόφαση στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτή, στις 23 Απριλίου –επίσης συμβολική ημερομηνία για την Ελλάδα – ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υπαγωγή της χώρας στον κοινό μηχανισμό ΔΝΤ και Ε.Ε.

Το περίφημο «Μνημόνιο Συνεννόησης» που στις 6 Μαΐου έγινε και νόμος του κράτους, (Ν. 3845/2010) είναι λίγο πολύ γνωστό. Τα πρώτα σκληρά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και έπεται συνέχεια. Αυτό που έμεινε σχετικά στο απυρόβλητο είναι η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» που στις 8 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπέγραψαν εκ μέρους της χώρας με τους δανειστές της ΕΕ, προκειμένου να μας δανείσουν το ποσό των 80 δις ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για τη «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης»- που αποσιωπήθηκε πλήρως από τα ΜΜΕ- ακολουθήθηκε, κοινοβουλευτικά, μία αρκετά περίεργη πορεία.

Επιτέλους τάξη! Ή για λίγους ακόμα παραλογισμούς του «κόμματος της λογικής»


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/10/2010
του Νικολα Σεβαστακη


«Γνωστοί εκδοτικοί οίκοι κλείνουν, μεγάλα βιβλιοπωλεία παλεύουν να επιβιώσουν, οι πωλήσεις πέφτουν δραματικά. Η κρίση πλήττει ήδη και τον χώρο του βιβλίου. Μήπως όμως σ’ αυτό το γκρίζο τοπίο υπάρχουν και κάποια αισιόδοξα μηνύματα; ΄Η τουλάχιστον κάποιοι λόγοι να χαμογελάσουμε, έστω διφορούμενα; 
[…] Μπορώ σε ό,τι αφορά το λογοτεχνικό βιβλίο, να μαντέψω ορισμένες εξελίξεις που δρομολογεί ήδη η κρίση και που δεν μου φαίνονται τόσο άσχημες […]. Το γραφείο Πολ Τόμσεν & Σία φανέρωσε και στο υπόλοιπο κομμάτι [του κόσμου της λογοτεχνίας], καθώς και στο πλατύ κοινό, ότι ο μοντέρνος εαυτός μας ήταν μια πλαστογραφία και η εθνική μαγκιά μας ευφημισμός για μια αναπηρία».

(Δημοσθένης Κούρτοβικ, «Βιβλιοδρόμιο», Τα Νέα, 9.10.2010)

G20 ή ο καθένας για τον εαυτό του...


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/10/2010
Η αριστερά πρέπει να στηριχθεί στο ευρωπαϊκό και διεθνές κίνημα των εργαζομένων που μόλις αφυπνίζεται και να αποκρούσει κάθε λογική εθνικιστικής αναδίπλωσης που υιοθετεί πολιτικές προστατευτισμού και ανταγωνιστικών νομισματικών υποτιμήσεων

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΩΝΙΑΤΗ
Όταν οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών αλλάζουν συνέχεια, οι εμπορικές συναλλαγές γίνονται εξαιρετικά δύσκολες μέχρι που μπορεί και να καθηλωθούν. «Όταν, δε, τα αγαθά δεν περνάνε τα σύνορα, τότε τα σύνορα τα διαβαίνουν οι στρατοί…»(Φρεντερίκ Μπαστιά). Εντάξει, δεν έχουμε φθάσει στο σημείο αυτό. Όχι ακόμη τουλάχιστον. Όμως τα τύμπανα του πολέμου έχουν αρχίσει να χτυπούν. Γιατί το πρώτο στάδιο, αυτό της συνεχούς μεταβολής των τιμών, είναι ήδη μία παγκόσμια πραγματικότητα που ακούει στο όνομα «ανταγωνιστικές νομισματικές υποτιμήσεις». Με κάθε διαδοχική νομισματική υποτίμηση οι τιμές των εισαγομένων και εξαγομένων αλλάζουν δραστικά μην επιτρέποντας στους συναλλασσόμενους, τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές να σχεδιάσουν σε σταθερή βάση την επόμενη ημέρα. Το αποτέλεσμα είναι η αναδίπλωση στο εμπόριο και την παραγωγή και το βάθεμα της ύφεσης διεθνώς. Το φάντασμα, έτσι, της δεκαετίας του ’30 πλανάται και πάλι πάνω από την υφήλιο. Ένας πολύ κακός οιωνός για όσα έρχονται.