Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Φεύγοντας,κρεμάστε τα παντελόνια σας στο βεστιάριο της Βουλής



Στις 10 Απριλίου του 1970 ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος, εξαγγέλλει τη δημιουργία της «Συμβουλευτικής Επιτροπής». Στο τότε Τύπο της Χούντας, περιγράφεται σαν ένα μέτρο φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος.

Έχοντας μια στοιχειώδη εντιμότητα ο Γιώργος Παπαδόπουλος- δηλαδή αυτό που λαϊκά λέγεται , ότι τουλάχιστον ...φορούσε παντελόνια-, δεν ονομάζει την επιτροπή "Βουλή "ή ..."μικρή Βουλή", παρά τις συμβουλές του τότε...επικοινωνιακού επιτελείου του, και καταχειροκροτείται από τα μέλη της Συμβουλευτικής όταν τους αναλύει τους σκοπούς της «Επαναστάσεως». Το σώμα της Συμβουλευτικής «αποστολήν έχει να υποβοηθή συμβουλευτικώς την Εθνικήν Κυβέρνησιν».

«Δεν έχετε προτάσεις!... Αριστεριστές!...»


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Τσέκερης Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/06/2010
Τις προηγούμενες ημέρες η κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού κόμματος Die Linke κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, η έκτακτη εισφορά από τις τράπεζες, ο έλεγχος των κερδοσκοπικών παιχνιδιών, η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, η υψηλότερη φορολογία του κεφαλαίου και το πάγωμα των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι καινούργιες. Έχουν κατατεθεί επανειλημμένα από την αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο η χώρα γινόταν ολοένα και περισσότερο όμηρος των κερδοσκόπων. Δύσκολα θα περίμενε κανείς φυσικά να υιοθετηθούν από μια κυβέρνηση η οποία όλο εκείνο το διάστημα ξεσκόνιζε τις «αγορές» προσπαθώντας να εξασφαλίσει φτηνό δανεισμό και προσφέροντας ως αντάλλαγμα τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική αξιοπρέπεια των ίδιων των ψηφοφόρων της.

Η απεργία είναι δικαίωμα, αρκεί να μην ασκείται…


Πηγή: ΑΥΓΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/06/2010

Του Θανάση Καρτερού

Χάος και ταλαιπωρία, ταλαιπωρία και χάος. Αυτή είναι τη σήμερον ημέρα και σχεδόν μόνιμα η αντιμετώπιση των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων από μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Με την εικόνα, τον τίτλο, το σχόλιο, να περιγράφουν με τα μελανότερα των χρωμάτων τις συνέπειες μιας απεργίας στους χρήστες των υπηρεσιών που δεν παρέχονται εξαιτίας της.Και να αγνοούν, ή να υποβαθμίζουν, τον όγκο και την αποφασιστικότητα των απεργών, τους λόγους για τους οποίους κανονικοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οικογενειάρχες που έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ οι περισσότεροι, θυσιάζουν το μεροκάματο και την ησυχία τους και τρέχουν στους δρόμους και στους καταπέλτες.
Θα πει κάποιος ότι τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα και ελευθέρως διαμορφώνουν άποψη για όσα συμβαίνουν. Λάθος κάνει, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί και κανείς –εκτός από τον Αλαφούζο- να υπαγορεύει στον Σκάι, για παράδειγμα, πώς θα αντιμετωπίσει την απεργία της ΠΕΜΕΝ, της Στέφενσων ή της ΟΛΜΕ. Όπως δεν μπορεί και κανείς να εισάγει καινά δαιμόνια, ζητώντας ας πούμε ίσο χρόνο στα ΜΜΕ για απεργούς και ταλαιπωρούμενους από την απεργία. Ή απαιτώντας να καλύπτεται μια απεργία και ως απεργία και όχι κυρίως ή μόνο ως γενεσιουργή αιτία χάους και ταλαιπωρίας.

''Capitalism-A Love Story'' Video του Michael Moore

20 χρόνια απο τη δημιουργία του ρηξικέλευθoυ αριστουργήματος  "Roger & Me,"Michael Moore's  Capitalism: A Love Story» ο Μουρ επανέρχεται στο θεμα  που εξετάζει σε ολη τη διάρκεια της καριέρας του: τις καταστροφικές συνέπειες της κυριαρχίας των μεγάλων εταιριών   στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών.





Ελληνική πρωτιά στην ακρίβεια και τον Μάιο




Πηγή: enet

Σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης , που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) και αφορούν τις Χώρες της Ευρωζώνης, για τον μήνα Μάϊο-2010 σε σχέση με τον Μάιο-09, προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρωτιά στις αυξήσεις, σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα:
Η Ελλάδα πρώτη στον πληθωρισμό μέ 5,3% όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 1,6%
Η Ελλάδα πρώτη στην ένδυση με αύξηση 2,5% όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 0,2% .
Η Ελλάδα πρώτη στά καύσιμα με αύξηση 51,1% , όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 18,4%.
Η Ελλάδα πρώτη στις μεταφορές επιβατών μέ σιδηρόδρομο με αύξηση 36,6% ,όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 3,7%.

Η Ελλάδα πρώτη στις οδικές μεταφορές επιβατών με αύξηση 9,3%όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 1,2%.

Η Ελλάδα πρώτη στις καφετέριες και ξενοδοχεία με αύξηση 3,3% ,όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 1,2%.

Η Ελλάδα πρώτη στο καπνό με αύξηση 17,8% ,όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 6,6%.

Η Ελλάδα πρώτη στη ζάχαρη, μέλι, ζαχαρώδη με αύξηση 2,5% όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι -0,3%

Η Ελλάδα στο χείλος της δεύτερης χρεοκοπίας!


Πηγή: sofokleous10
Βέβαιη θεωρείται πλέον η ουσιαστική χρεοκοπία και της Πορτογαλίας, καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας πλησιάζει ολοταχώς το «μαγικό» όριο του 5%, ενώ οι προφήτες του τέλους της Ευρωζώνης μιλούν ήδη για τη… δεύτερη ελληνική χρεοκοπία, καθώς χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε και πάλι το όριο του 10%, για πρώτη φορά μετά τις 10 Μαΐου, όταν η ΕΚΤ ενεργοποίησε το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων.
Η κρίση της Ευρωζώνης φαίνεται ότι αναζωπυρώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, καθώς η τελευταία δημοπρασία πορτογαλικών ομολόγων ανέβασε στο 4,657% το κόστος δανεισμού της χώρας, σχεδόν 1% υψηλότερα από την απόδοση της προηγούμενης δημοπρασίας. Πρόκειται για μια απόδοση, όπως επισήμανε ο Στίβεν Μέιτζορ της HSBC, μιλώντας στους FinancialTimes, ανησυχητικά κοντά στο 5%, με το οποίο θα δανειζόταν η Πορτογαλία, αν προσέφευγε στο διεθνή μηχανισμό στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όπως έκανε ήδη η Ελλάδα.

Η φτώχεια στην Ελλάδα αυξάνεται

απο 24ωρες

Το 43,9% των Ελλήνων (15,1% στην ΕΕ) δηλώνει ότι δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του και το 93,7% των συμπολιτών μας (74,7% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η φτώχεια έχει παρουσιάσει αύξηση στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και από το οποίο, το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται, είναι πως οι Ελληνες εμφανίζονται να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των πολιτών στους "27" για το πόσο άσχημα θεωρούν ότι έχουν πληγεί από την κρίση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάιο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η πλάνη του "καλού ευρώ"





Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στον Σύριζα, όσον αφορά την απάντηση της Αριστεράς στην κρίση, θα πρέπει στο μέλλον να αγωνιστούμε για την δημοκρατική και προοδευτική μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης ώστε να οδηγηθούμε, κάποτε, στο "καλό ευρώ", δηλαδή σε μια ΟΝΕ που δεν θα έχει τα σκληρά, αντεργατικά και νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα.

Η έννοια, όμως, του "καλού ευρώ" είναι αντίφαση εν τοις όροις. Το ευρώ δεν είναι "καλό" ή "κακό" ανάλογα με τους θεσμούς που συνοδεύουν την ύπαρξή του, ανάλογα με το καταστατικό και τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή ανάλογα με την ύπαρξη ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα μεταφέρει πόρους από τις περιοχές υψηλής ανταγωνιστικότητας στις περιοχές χαμηλής ανταγωνιστικότητας κλπ. Το ευρώ είναι εκ φύσεως "κακό" διότι επιβάλλει σε κάθε οικονομία της νομισματικής ένωσης να αντιμετωπίζει τις μακροοικονομικές της ανισορροπίες με "εσωτερική υποτίμηση", δηλαδή με τρόπο που στρέφεται ευθέως κατά των εργαζόμενων τάξεων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων. Το ευρώ επιβάλλει την εσωτερική υποτίμηση ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα του Συμφώνου Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων θεσμών της νομισματικής ένωσης. Το ευρώ είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη της εσωτερικής υποτίμησης, είναι η θεσμοθετημένη μορφή της.