Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Μπορεί τελικά το σύστημα να διαχειριστεί την κρίση που απλώνεται σε όλα τα επίπεδα;



Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου.
«Υπάρχουν κι άλλοι σκελετοί στη ντουλάπα ή θα βρούμε μέσα μόνο… τον ντουλαπά;», είναι ένα από τα αστεία που κυκλοφόρησαν στους διαδρόμους της Βουλής μετά την γκάφα της διαρροής του ηλεκτρονικού μηνύματος με τον «cabinet man». Το περιστατικό αυτό, εκτός από το πρόβλημα που έχουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με τα αγγλικά τους, επιβεβαίωσε ότι ο… ανεμιστήρας που έχει τοποθετηθεί μπροστά στη λάσπη των εξεταστικών επιτροπών Siemens και Βατοπεδίου χρησιμοποιείται από τα κόμματα εξουσίας ως βασικό εργαλείο αντιπερισπασμού της κοινής γνώμης από το μείζον πρόβλημα: την ολοκληρωτική οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην οποία βυθίζεται η χώρα ως αποτέλεσμα της πλήρους παράδοσης της εξουσίας στην τρόικα ΔΝΤ- Ε.Ε.- ΕΚΤ και στις κυνικές απαιτήσεις της.

Ο Γ. Παπανδρέου, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες διακυβέρνησης και ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση η δημοσιονομική κρίση, δεν έκρυψε τις προθέσεις του να χειριστεί το πρόβλημα ως ζήτημα «ηθικής τάξης», επιρρίπτοντας τις βασικές ευθύνες για την κρίση στη διακυβέρνηση Καραμανλή. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο απόδοσης «ηθικών ευθυνών» και στη διακυβέρνηση Σημίτη (τουλάχιστον στην «ποσόστωση» που της αναλογεί), γεγονός που θα έφερνε στη «σέντρα» και επίλεκτα στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Σε πρώτη φάση, πάντως, τα «φίλια πυρά» θα εξαντλούνταν στα ήδη καμένα «εξαπτέρυγα» του εκσυγχρονισμού που έχουν εμπλακεί στα σκάνδαλα Βατοπεδίου και Siemens (π.χ. Τσουκάτος, Δρυς, Φωτιάδης).

"Τονωτική ένεση" στις συντάξεις μέσω τραπεζών


Σημ. του "youpay..." Υπάρχει κανείς που ν΄'αμφιβάλλει γιατί κατεδαφίζεται το ασφαλιστικό; Οι τράπεζες είναι ante portas...

Πηγή: capital, 8-6-2010
Της Έφης Καραγεώργου 

Με τους Έλληνες ασφαλισμένους να νοιώθουν ότι βρίσκονται στο κενό σε ό,τι αφορά την προοπτική συνταξιοδότησής τους, στα χρόνια αλλά και στο ύψος της σύνταξης, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που έχουν σε ισχύ οι τράπεζες, μοιάζουν περισσότερο ελκυστικά από ποτέ. 

Και αποτελούν μία εναλλακτική λύση, στο σημερινό περιβάλλον της αβεβαιότητας, καθώς τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των τραπεζών λειτουργούν σαν «κουμπαράς» και στη λήξη τους προσφέρουν στον ασφαλισμένο είτε ένα ποσό ως εφάπαξ, είτε μία εγγυημένη ισόβια σύνταξη. 

Η ζήτηση για τα συνταξιοδοτικά-αποταμιευτικά προγράμματα βαίνει αυξανόμενη και ειδικά την τελευταία πενταετία, όταν «άνοιξε» το συνταξιοδοτικό ζήτημα. 

Οδός Εδουάρδου Λω


Είναι υπερβολικά όσα λέγονται για «χούντα», «κατοχή», «νέους Τσολάκογλου»;

Του Ρούντι Ρινάλντι ,απο το ΄΄ΔΡΟΜΟ''

Τον «καιρό της αθωότητας», όταν οι ιδέες του ευρωπαϊσμού κυριαρχούσαν και δεν έτριζαν, όπως σήμερα, ήταν κοινή παραδοχή σε όσους στήριζαν, υποστήριζαν ή έβλεπαν θετικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πως ένα μέρος των λειτουργιών του κράτους (οικονομικών, πολιτικών κ.λπ.) θα υποκαθίσταντο από τις «κοινοτικές» ή ευρωενωσιακές δομές.
 Ήταν ο καιρός που με αφέλεια ή και σκοπιμότητα γίνονταν δηλώσεις ακόμα και για συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας, αν αυτό ήταν προς όφελος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ακόμα περισσότερο, σχεδόν κανένας δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τα όσα λέγονταν
και διατυμπανίζονταν για τη θωράκιση της οικονομίας με την εισδοχή στην ΟΝΕ και στο ευρώ, ενώ η πείρα έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα πως, κάθε φορά που μια οικονομία προσδενόταν σε ένα σκληρό νόμισμα, τότε αυτό ήταν σε βάρος της ασθενέστερης χώρας και υπέρ των ισχυρών κρατών -στην περίπτωση της Ευρώπης, υπέρ της Γερμανίας.

4'' παγίδες'' για τις συντάξεις στο τραπέζι του διαλόγου




Του Γιώργου Γάτου
απο την Ημερησία on line

Τουλάχιστον 4 «παγίδες» για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ασφαλισμένων -κυρίως για το ύψος των συντάξεων και το χρόνο καταβολής τους - κρύβει η διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την τρόϊκα που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 16 Ιουνίου.

Με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια που αφήνει το Μνημόνιο (το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουνίου, αφού προηγουμένως τεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο) και τα «κενά» συνεννόησης των δύο πλευρών, η ηγεσία του υπουργείου καλείται να διαπραγματευτεί και να αποσαφηνίσει στο τελικό σχέδιο νόμου:

Oι όροι του δανείου ''βοηθείας''στην Ελλάδα


 Πηγή: Hellenic Business (http://www.hbnews.gr/)


Το μνημόνιο «διάσωσης» του ΔΝΤ, το οποίο έχει κατατεθεί προς επικύρωση στην Βουλή προβλέπει ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης, θα γίνει χρήση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ ξεκαθαρίζει πως «ούτε ο δανειολήπτης, ούτε τα περιουσιακά στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας»!
Στη Βουλή κατατέθηκε χθες, προς ψήφιση, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωζώνη, το Δ.Ν.Τ. και την Ελλάδα και όπως προκύπτει από την ανάγνωση των ειδικών όρων που για πρώτη φορά αποκαλύπτονται, τουλάχιστον το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει συνάψει μία ιδιαίτερα επωφελή συμφωνία, με ενέχυρο την περιουσία του ελληνικού κράτους και αμφίβολη κατάληξη ως προς την αποπληρωμή του χρέους.

Από την άλλη πλευρά, το κέρδος για τις χώρες που θα δανείσουν έχει εξασφαλισθεί.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι ο δανεισμός κάθε κράτος που χορηγήσει κεφάλαια στην Ελλάδα αυτόματα θα γίνει φθηνότερος, με χρήμα της Ευρωζώνης (χωρίς τους σκληρούς δεσμευτικούς όρους που ισχύουν για την Ελλάδα). Η χώρα μας δηλαδή, γίνεται το θύμα τον οποίο οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα κληθούν να δανείσουν κερδίζοντας φθηνότερο δανεισμό για τις ίδιες.

Richard Wolff: Οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις της κρίσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ


Πηγή: Αυγή
Hμερομηνία δημοσίευσης: 06/06/2010
Συνέντευξη του Ρίτσαρντ Γουλφ στον Χάρη Κωνσταντινίδη

Ο Richard Wolff είναι ένας από τους γνωστότερους αμερικανούς μαρξιστές οικονομολόγους, ομότιμος καθηγητής του University of Massachusetts Amherst και επισκέπτης καθηγητής του New School University. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Στήβεν Ρέζνικ, έγραψε πλήθος βιβλίων και άρθρων, διατυπώνοντας μια καινοτόμα προσέγγιση στην πολιτική οικονομία μέσω των εργαλείων της ταξικής διαδικασίας και του επικαθορισμού. To πιο πρόσφατο βιβλίο του Capitalism Hits the Fan (2009) αξιοποιεί αυτό το πλαίσιο για την ανάλυση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του (σε συνεργασία με τον Stephen Resnick) Ταξική θεωρία και Ιστορία. Καπιταλισμός και κομμουνισμός στην ΕΣΣΔ (μετ. Θανάσης και Βίκτωρας Τσακίρης, Ελληνικά Γράμματα, 2005).
Ο Richard Wolff βρέθηκε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, προσκεκλημένος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Χάρης Κωνσταντινίδης, υποψήφιος διδάκτωρ οικονομικών στο University of Massachusetts Amherst, τον συνάντησε και μίλησε μαζί του.

"Κόκκινος συναγερμός" για τα έσοδα στο 5μηνο

Δημοσιεύθηκε: Euro2day
07/06/10
Συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σήμαναν τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο του έτους, καθώς δείχνουν περαιτέρω συγκράτηση του ρυθμού αύξησης στο 8%. 

Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει την υστέρηση των καθαρών εσόδων στα 675 εκατ. ευρώ από 243 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο, όταν κατέγραφαν ρυθμό αύξησης 10% με ετήσια προβλεπόμενη μεταβολή 11,7%. Η πραγματική υστέρηση των εσόδων όμως ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, αφού το οικονομικό επιτελείο περιορίζει την υστέρηση τεχνητά, «κάνοντας κράτει» στις επιστροφές φόρων. 

Οι επιστροφές φόρων, κυρίως εξαιτίας της απόφασης για πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι και αργά ή γρήγορα το Δημόσιο θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη. Δυστυχώς τα προβλήματα των εσόδων δεν σταματούν εδώ, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης και νέων έκτακτων μέτρων στον βαθμό που αποκλίνει από τους στόχους του ο προϋπολογισμός. 

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι προβλήματα υπάρχουν σε αρκετά ακόμα μέτωπα, που αν δεν καταφέρει να τα ελέγξει ή να αντισταθμίσει τις πιέσεις, θα βρεθεί υπό πίεση για λήψη πρόσθετων μέτρων από την τρόικα προκειμένου να καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ.