Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ισπανία, ντόμινο ή ανάχωμα;



ΠΗΓΗ: sofokleous 10

Επομένως η αναδιάρθρωση – ορισμένοι τολμούν να την αποκαλούν χρεοστάσιο – βρίσκεται στο τραπέζι. Αρκετοί έγιναν πια οι Γερμανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι που μας γνωστοποιούν ότι η χώρα τους εξετάζει εναλλακτικά σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τα οποία θα προτείνει στην Αθήνα όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να εγκαταλείψει τη φαντασίωση ότι μπορεί να αποπληρώσει κάθε ευρώ που έχει δανειστεί και μάλιστα στην ώρα του. Ακόμα και με τις δημόσιες περικοπές και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και που οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα μειώσουν το έλλειμμα κατά 26 δις ευρώ, στην παρούσα φάση το ελληνικό δημόσιο έλλειμμα ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα το συνολικό βάρος του ελληνικού δημοσίου χρέους να εκτιμάται ότι το 2013 θα αγγίξει το 160% του ΑΕΠ, και όλα αυτά ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν στα ουράνια και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν επιμένει βεβαίως να λέει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή – μολονότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη θεωρεί αναπόφευκτη το 2012 – αλλά δεν έχει εξηγήσει σε κανέναν πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να δραπετεύσει από την παγίδα του χρέους όταν πρέπει να πληρώνει επιτόκιο 18% για τα 2ετή ομόλογά της, και μάλιστα τη στιγμή που η οικονομία της συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό 3%.

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ



Πηγή: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου
Η κατάσταση είναι σοβαρή. Ο χρόνος του παιχνιδιού έχει λήξει. Το βιοτικό μας επίπεδο ίσως μειωθεί, αλλά τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερες ημέρες. Πρέπει να πολεμήσουμε. Θα υπάρξουν θύματα. Θα κάνουμε λάθη.

Έχοντας την άποψη ότι, η «παραπλάνηση» ενός ολόκληρου λαού είναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα (πόσο μάλλον η γελοιοποίηση), θεωρούμε πως ο χειρισμός των δημοσίων υποθέσεων γίνεται κατά κανόνα ανεξέλεγκτα, κυρίως επειδή δεν είναι υποχρεωτική η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων εκ μέρους των πολιτικών – δυστυχώς, με την ανοχή των Πολιτών των χωρών τους.

Περαιτέρω, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε εάν έχουν έλθει ακόμη τα χειρότερα– τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Εν τούτοις γνωρίζουμε με σαφήνεια ότι, οι προϋποθέσεις για επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι εδώ - όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει δηλαδή, αλλά συνεχίζουν να συσσωρεύονται διαχρονικά. Δυστυχώς όλες οι «ανισορροπίες», οι οποίες μας οδήγησαν στην «κρίση των κρίσεων», δεν έχουν σε καμία περίπτωση αντιμετωπισθεί από τα κράτη, αφού:

 Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Από περιέργεια υπάρχω…



ΠΗΓΉ: κιμπι

Εκατομμύρια σελίδες, δισεκατομμύρια λέξεις σε εκατοντάδες γλώσσες, σε πρόζα και σε ποίηση, μετά μουσικής ή άνευ, εικονογραφημένες ή σε πυκνογραμμένες σελίδες, έχουν συνδυαστεί σε άπειρες εκδοχές για να διατυπώσουν, άλλοτε σεμνά και αβέβαια κι άλλοτε με υπερβολική αλαζονεία και αυτοπεποίθηση, το περίφημο νόημα της ύπαρξης. Της ύπαρξης γενικώς και της ύπαρξής μας ειδικώς, ως θνητών πλασμάτων που κυνηγούν την αθανασία. Κι αυτό, παρ’ ότι δεν είναι αποδεδειγμένο ότι πράγματι έχει κάποιο νόημα η ύπαρξή μας, κάποιο νόημα έξω από τις κατασκευές και τα σχήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου, κάποιο νόημα που να έχει υπόσταση όχι μόνο εδώ, άλλα και στον γαλαξία Μ31 και στον αστερισμό Ανδρομέδα, ή σε κάποιο από τα δισεκατομμύρια παράλληλα σύμπαντα που πολλοί επιστήμονες υποθέτουν ότι υπάρχουν, κάνοντας ακόμα πιο απίθανη και ασήμαντη τη μοναδικότητά μας. 


ΟΛΑ ΑΥΤΑ, πλεγμένα με εκατομμύρια λέξεις και αριθμούς, τα οργανώνουμε συχνά σε σφιχτές, συγκροτημένες θεωρίες που ερμηνεύουν εκείνο ή το άλλο φαινόμενο, για το πώς εξελίσσεται η Ιστορία, πώς η ανθρωπότητα κυλά πάνω στις ράγες της προόδου ή της οπισθοδρόμησης, πώς οι οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις αντιγράφουν σχήματα της φύσης ή τα υπερβαίνουν, για το ποια είναι η φύση του ανθρώπου, πώς αντιμετωπίζει το μυστήριο της ζωής και του θανάτου και γιατί o άνθρωπος, αν και ξέρει πως ό,τι χτίζει στη διάρκεια του σύντομου βίου του στο τέλος θα το αποχωριστεί, επιμένει να το χτίζει, να το γκρεμίζει, να το ανοικοδομεί, να το αναδιαρθρώνει, να το εξωραΐζει και να το υπερασπίζεται. Λέξεις, λέξεις, εκατομμύρια λέξεις διατυπωμένες σε κλειστά ή ανοικτά φιλοσοφικά συστήματα, προϊόντα μεγαλοφυών ανθρώπων από τον Πλάτωνα μέχρι τον Ντεριντά και από τους Στωικούς μέχρι τον Χόμπς ή τον Ρουσό. 

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Ο έλεγχος των αντιδράσεων του ελληνικού λαού



Aναρτήθηκε στο ιστολόγιο gremistis.blogspot.com
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου


‘Ένα πείραμα ευρωπαϊκής και παγκόσμιας σημασίας διεξάγεται στην Ελλάδα. Στο έδαφος μιας βαθειάς και αναμφισβήτητης κρίσης όλων των ελληνικών δομών που σοβούσε επί δεκαετίες, η χώρα δέχθηκε μια επίθεση του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου και της Γερμανίας, που επιχειρούν να λύσουν εδώ πολύ γενικότερα προβλήματα, πρώτα και κύρια την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Η μεθοδολογία του πολέμου κατά της Ελλάδας είναι άγνωστη παρ’ ημίν, έχει όμως εφαρμοσθεί πλειστάκις σε χώρες του τρίτου κόσμου και υπάρχει σχετικά μια πλούσια βιβλιογραφία, όπως το εξαίρετο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν «Το δόγμα του σοκ», από τις εκδόσεις Λιβάνη.