Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Φυτρώνουν κινήματα στις γειτονιές


Γέννημα των καιρών της σκληρής λιτότητας, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας δημιουργούνται κινήσεις πολιτών οι οποίες έχουν κοινή στόχευση: Αντίσταση και συλλογική διεκδίκηση στην ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση των ατομικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
«Το μούδιασμα των πρώτων μηνών του μνημονίου έχει ήδη υποχωρήσει. Τη θέση του έχει πάρει η οργή, η αγανάκτηση και κυρίως η διάθεση για συλλογική και δυναμική δράση», λένε οι πολίτες, που συγκροτούν τα κύτταρα στις γειτονιές.

Από τον Ιούνιο και μετά, κυρίως όμως μετά τον Σεπτέμβριο, νέες συλλογικότητες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στις γειτονιές. Με αιχμή του δόρατος το κίνημα του «Δεν πληρώνω», η πλειονότητα των πρωτοβουλιών που συγκροτούνται,διευρύνουν το μέτωπο αυτό και σε άλλες υπηρεσίες: στα νοσοκομεία, αρνούμενοι να καταβάλλουν το χρηματικό αντίτιμο των πέντε ευρώ αλλά και στις αστικές συγκοινωνίες. Παράλληλα, κινητοποιούνται ενάντια στις συνενώσεις σχολείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι υπάρχει δυναμική για συνολικότερες και πιο αναβαθμισμένες διεκδικήσεις. Περισσότερες από 20 επιτροπές, πρωτοβουλίες κατοίκων και Ανοιχτές συνελεύσεις από διάφορες γειτονιές της Αθήνας, ήδη ένωσαν τις δυνάμεις τους

Υπέρ ή κατά της χρεοκοπίας;


makeup300px
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου


Είστε υπέρ ή κατά  της χρεοκοπίας της χώρας;Ρωτά με απύθμενο θράσος και έκδηλη αφέλεια ο κύριος εκπρόσωπος του πτωχευτικού καθεστώτος που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι και το δίλημμα των εκλογών. Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, είναι κατά! Το ίδιο και οι πολιτικοί της σύμμαχοι, αν και παρατηρούνται διολισθήσεις επί του ζητήματος τις τελευταίες ημέρες. Υπέρ είναι κάτι ανεύθυνοι αριστεροί, κάτι εθνικιστές που δεν τα κατάφεραν να γίνουν πελάτες κομμάτων και κάτι μυστήριοι ....
που την έχουν δει περίεργα, αναζητώντας δομές αναγέννησης της πολιτικής και της δημοκρατίας! Μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών υπάρχουν και μερικοί, που ενώ ταλαιπωρούν τους αναγνώστες του διαδικτύου με εκατοντάδες προσεγγίσεις περί «της κρίσης και της λύσης», ποτέ δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση στο ερώτημα. Οι τελευταίοι εμφανίζονται προσφάτως από την προπαγάνδα ποικίλων πλευρών ως δόλιοι. Ή πάσχουν από έλλειψη πολιτικής ευθύτητας, ή είναι «επιτήδειοι ουδέτεροι», ή κατεργάρηδες, κατά το καθεστώς. Η περίπτωση να αρνούνται να παίξουν τον ρόλο του μαλάκα δεν εξετάζεται!

GOLDMAN SACHS η Τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο

ΠΗΓΗ: Κουτί της Πανδώρας


GOLDMAN SACHS η Τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο from Kouti Pandoras on Vimeo.




Το 2008 μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε με πρόταση του υπουργού Οικονομικών Τζ. Πόλσον να χρηματοδοτήσει αρχικώς τις αμερικανικές Τράπεζες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει η Lehman Brothers, Τράπεζα που σε μεγάλο βαθμό ήταν υπεύθυνη για την κρίση. Μετά από την κατάρρευσή της, ο Πόλσον χρηματοδότησε με ειδική ρύθμιση τις Τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες και την Goldman Sachs βασικό ανταγωνιστή της Lehman Brothers.

Πού πας, καραβάκι, με τέτοιο καιρό;



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ
Ο άλλοτε πολλά υποσχόμενος υπουργός Οικονομικών κατέληξε να είναι απλώς ένας υπουργός που υπόσχεται πολλά. Το ίδιο σκηνικό ισχύει και με τον πρωθυπουργό της χώρας: υπόσχεται να κτίσει γέφυρα εκεί που δεν υπάρχει ποτάμι…
Για ποια ανάπτυξη, αλήθεια, μιλάνε; Πώς θα μειώσουν το έλλειμμα και το χρέος με αποκρατικοποιήσεις σε συνθήκες γενικευμένης δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης; Είναι δυνατόν να βασίζουν την αισιοδοξία τους στην αύξηση των εξαγωγών και στην επιβράδυνση της οικονομικής συρρίκνωσης ενός τριμήνου -αποτέλεσμα της καθυστερημένης επίπτωσης από την πρόσκαιρη βελτίωση της διεθνούς συγκυρίας στα τέλη του 2010- παραβλέποντας το χρηματοπιστωτικό και δημοσιονομικό τσουνάμι που έχει ξεσηκώσει η συνδυασμένη μεσανατολική και ιαπωνική κρίση;
Είναι αλήθεια πως το ‘κούρεμα’ του χρέους γίνεται πλέον πολιτικά και οικονομικά αποδεκτό ως πιθανότητα από την Ε.Ε. με τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ΜΜΣ) που ετοιμάζεται να λειτουργήσει από το 2013. Μόνο που ως κίνδυνος για τους ιδιώτες επενδυτές θα ισχύει μόνον για τις νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων, στην πρωτογενή αγορά των οποίων θα μπορεί να συμμετέχει και ο ΜΜΣ.

Ξόρκια και μαγγανείες



Πηγή: Ελευθεροτυπία
του Γ. Τριάντη

Τις Παρασκευές ανατέλλει άλλος ήλιος. Βλέπεις τον κόσμο αλλιώς. Τη νύχτα μέρα. Τις δυκολίες ευλογία. Τις ώρες ευρύχωρες. Και τα δεινά του κόσμου, αναπόσπαστο στοιχείο του δράματος... Δεν ξεχνάς τη Φουκουσίμα ούτε ξεπλένεις το αίμα στη Λιβύη αποστρέφοντας το βλέμμα. Τίποτε δεν διαγράφεται ούτε υποτιμάται στο υπερώο της Παρασκευής.
Η ανέχεια, οι απολύσεις, οι δύσκολες αναπνοές του διπλανού για επιβίωση - όλα είναι εδώ. Απλώς, η Παρασκευή -αυτό το ηλιόλουστο μπαλκόνι που μένει ανοιχτό μέχρι το χάραμα της Δευτέρας- σου ανάβει τσιγάρο και νιώθεις φαντάρος σε τριήμερη άδεια. Στρατιώτης που βρίσκει χρόνο, όταν σιγούν προσωρινά τα όπλα, να διαβάσει τα γράμματα των γονιών και της αγαπημένης... Μονάχα με 'κείνο το βάσανο, τον θάνατο, τα βρίσκεις δύσκολα. 

Λιτότητα ίσον αδιέξοδο



ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ
Γερό σοκ υπέστη η κυβέρνηση Παπανδρέου από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Καμιά επιστημονική αξία δεν έχει η υποβάθμιση αυτή. Σηματοδοτεί όμως την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στα μάτια ακριβώς εκείνων από τους οποίους περιμένει τη σωτηρία της η κυβέρνηση - των ισχυρών κύκλων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η υποβάθμιση σημαίνει ότι οι περιβόητες «αγορές» δεν προτίθενται να δανείσουν την ελληνική κυβέρνηση στο ορατό μέλλον με λογικό ή έστω υποφερτό επιτόκιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ούτε φέτος ούτε του χρόνου μπορεί η κυβέρνηση να δανειστεί από τις αγορές, όσες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και αν δίνουν κάθε λίγο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών.
Νέο Μνημόνιο το 2012 συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη, καθώς ο Γ. Παπανδρέου θα στραφεί και πάλι του χρόνου στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ για να πάρει καινούργιο δάνειο ώστε να βγάλει την επόμενη χρονιά. Νέα, ακόμη σκληρότερα μέτρα λιτότητας θα συνοδεύσουν το νέο δάνειο, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Υποτίθεται ότι το Μνημόνιο πέρυσι θα μας έσωζε μια για πάντα, αλλά στην πράξη η κυβέρνηση μόλις και μετά βίας θα βγάλει με τα λεφτά του το 2011!

Κράτος και κοινωνία υπό κατεδάφιση


Πέρασε κάπως στα ψιλά αλλά έχει τη σημασία της. Η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η πρώτη μετά το Μνημόνιο, καταγράφει με κομψό τρόπο μια τεράστια υποχώρηση του κράτους απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτό μέσα σε μόλις 6-7 μήνες εφαρμογής των σκληρών οικονομικών μέτρων λιτότητας.
Τι λέει η έκθεση; Οτι η περιστολή των δημόσιων δαπανών επηρέασε ευρύτερα τη λειτουργία του κράτους. Και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, αναφέρεται διευκρινιστικά σε καθυστερήσεις πληρωμών, προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλιπούς στελέχωσης και συνταξιοδοτήσεων, μειωμένες υπηρεσίες πρόνοιας, αργοπορία στην απόδοση συντάξεων. Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι καταγγελίες που γίνονται αναρμοδίως στο Συνήγορο, από πολίτες που απολύθηκαν, έχουν υπερχρεωθεί ή κινδυνεύουν με πτώχευση!

Βαλτώνουν οι αιτήσεις για άσυλο


Νέα αδιέξοδα δημιουργεί το μεταβατικό στάδιο εξέτασης των αιτημάτων ασύλου μεταναστών σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, που συνολικά ξεπερνούν τις 55 χιλιάδες. Ταυτοχρόνως, οι αλλοδαποί που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, υπολογίζονται ότι κυμαίνονται γύρω στο μισό εκατομμύριο και οι περισσότεροι είναι εφοδιασμένοι κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων με έγγραφα των αστυνομικών αρχών που τους υποδεικνύουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο ΠτΠ, τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου (έως τις 24-03-2011) σε α' βαθμό ανέρχονταν συνολικά σε 8.803 και σε β' βαθμό σε 47.155. Μέχρι τις 23.03.2011, σε α' βαθμό είχαν εξετασθεί 904 υποθέσεις και σε β' βαθμό 157 υποθέσεις. Από τις 904 υποθέσεις α' βαθμού που έχουν εξεταστεί, οι 866 είναι απορριπτικές, σε 33 υποθέσεις έχει χορηγηθεί επικουρική προστασία και σε 5 υποθέσεις έχει χορηγηθεί άσυλο. Δηλαδή παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις χορηγήσεις που φθάνει σε ποσοστό το 3%, γεγονός που μέχρι πρότινος φάνταζε απίθανο για αιτήσεις σε α' βαθμό. Ομως ήδη δημιουργείται ένα νέο πλεόνασμα προσφυγών σε β' βαθμό και με δεδομένη την εύλογη βραδύτητα της έκδοσης αποφάσεων σε β' βαθμό, οι προοπτικές είναι απελπιστικές και για τους αιτούντες και για όσους νομίζουν ότι εξορθολόγισαν το σύστημα. Από τις 157 προαναφερόμενες εκδικάσεις προσφυγών σε β' βαθμό τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις.

Το ΔΝΤ θέλει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το Spiegel


Πηγή:tvxs
Αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιέζοντας για ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ διατύπωσαν το αίτημά τους για αναδιάρθρωση του χρέους, σε συνομιλίες που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Όπως φέρονται να υποστήριξαν στις συνομιλίες, χρειάζεται να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα. Πιθανοί τρόποι είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων.
Και οι τρεις εναλλακτικές λύσεις καταλήγουν στο ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.
Το ΔΝΤ ωστόσο φέρεται να διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την κρίση.