Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

VIDEO από τους φίλους Ισλανδούς






“There are two ways to conquer and enslave a nation. One is by the sword. 
The other is by debt.”


John Adams
 (1735 – 1826) the second President of the United States (1797–1801), after being the first Vice President (1789–1797) for two terms. He is regarded as one of the most influential Founding Fathers of the United States.



Ευχαριστούμε τη βόρεια φίλη Elva, που μάς έστειλε τα παραπάνω.

ΤΟ ΡΕΚΒΙΕΜ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Βασίλης Βιλιάρδος (copyright)
Αθήνα, 25. Απριλίου 2010
Πηγή: sofokleous10


Ο καταμερισμός των ευθυνών της συνθηκολόγησης στους Έλληνες Πολίτες, στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, στις κυβερνήσεις, στους κερδοσκόπους, στην ΕΕ και αλλού, καθώς επίσης μερικές δυνατότητες υπεράσπισης της Ελλάδας
Είναι πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς την κυβέρνηση μίας χώρας, η οποία αποφασίζει την προσφυγή της στο ΔΝΤ, την εθελούσια εκχώρηση δηλαδή της εξουσίας που της ανατέθηκε δημοκρατικά σε ξένους «εισβολείς», χωρίς την άδεια των Πολιτών της – μέσω δημοψηφίσματος ή, έστω, με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού της Κοινοβουλίου. Εν τούτοις, η τοποθέτηση των Πολιτών αυτής της χώρας απέναντι σε «τετελεσμένα γεγονότα», για τα οποία ποτέ δεν ενημερώθηκαν (προεκλογικά ή μετεκλογικά), αποτελεί μία απίστευτη αυθαιρεσία, για την οποία δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν υπεύθυνοι – όπως δυστυχώς δεν υπήρξαν ποτέ μέχρι σήμερα, για τα όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, με τελικό αποτέλεσμα τη «συλλογική συνθηκολόγηση».

Διαπιστώνοντας, εκτός των άλλων, ακόμη ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του «ετεροβαρούς ρίσκου», αυτού δηλαδή που άλλοι αποφασίζουν, ενώ άλλοι καλούνται να πληρώσουν για τις αποφάσεις τους (άρθρο μαςΕτεροβαρές ρίσκο: Τα τρία βασικά στάδια του σπειροειδούς κύκλου των χρηματοπιστωτικών κρίσεων και η γενεσιουργός αιτία τους - Έφτασε αλήθεια το τέλος της κρίσης; 26/4/2009), θεωρούμε ότι είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για να αναλύσουμε/ιεραρχήσουμε τις ευθύνες όλων όσων συνέβαλλαν στην υποδούλωση της Ελλάδας, παρά τον πλούτο και τις τεράστιες δυνατότητες της (άρθρο μαςΠολιτική και Οικονομία: Πως θα μπορούσε να γίνει η Ελλάδα η ωραιότερη, η πλουσιότερη και η πιο πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης;  30/5/2009).

Τέλος, πιστεύουμε ότι οφείλουμε να λάβουμε (και να δρομολογήσουμε ενεργητικά) τις αποφάσεις μας έγκαιρα, ψύχραιμα και λογικά, αφού εμείς είμαστε αυτοί που τελικά θα πληρώσουν το «ρίσκο» - άσχετα από το βαθμό συμμετοχής μας στην «επιλογή» του.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Κατά την άποψη μας, είμαστε «μακράν» οι κύριοι υπεύθυνοι της σημερινής μας κατάστασης. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον για τις επιλογές μας (άρθρο μας: Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ: Αποφασίζουμε υπεύθυνα για το μέλλον της χώρας μας, γνωρίζοντας ότι συνδέεται άμεσα τόσο με το δικό μας, όσο και με το μέλλον των παιδιών μας;  15/8/2009), όπως και για την αδιαφορία μας σε σχέση με την παραγωγή πλούτου στη χώρα μας – δυστυχώς, απαραίτητο «συστατικό» της παραμονής μίας κοινωνίας σε ελεύθερο καθεστώς (άρθρο μαςΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ: Οι κίνδυνοι της βιαστικής υιοθέτησης ενός λανθασμένου «αναδιανεμητικού» τρόπου κοινωνικής οργάνωσης, σε περίοδο ύφεσης L, σε μη ανταγωνιστικές, σε υπερχρεωμένες, σε «διαρθρωτικά» βαριά ασθενείς και σε μη εκπαιδευμένες «κεφαλαιοκρατικά» Οικονομίες  15/11/2009).      

Ελεγχόμενη στάση πληρωμών του κράτους



Πηγή: Καθημερινή 25-4-2010


Στάση πληρωμών έχει κηρύξει το ελληνικό Δημόσιο στην αγορά, παγώνοντας κάθε είδους επιστροφή σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και προμηθευτές, συνεπεία των άδειων κρατικών ταμείων και της κάκιστης δημοσιονομικής κατάστασης. Αυτή η συμπεριφορά του οικονομικού επιτελείου έχει οδηγήσει σε μία τεχνική τιθάσευση του ελλείμματος πλην όμως στερεί από την αγορά σημαντική ρευστότητα για την κίνηση των επιχειρήσεων σε μία περίοδο που οι «κάνουλες» των τραπεζών παραμένουν ερμητικά κλειστές. Οι επιστροφές ΦΠΑ έχουν παγώσει και ήδη το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει σε εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το περυσινό τρίμηνο είχε επιστραφεί στις επιχειρήσεις περί το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ φέτος το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι μη επιστροφές ΦΠΑ του Απριλίου. Η κατάσταση αυτή, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου. Δηλαδή, οι εφορίες της χώρας έχουν εντολές από την ηγεσία του υπουργείου να μην επιστρέφουν τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης.

Σημειώνεται ότι τα ποσά που χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο σε προμηθευτές και εξαγωγικές επιχειρήσεις θα αποδοθούν κάποια στιγμή χωρίς καμία προσαύξηση, χωρίς δηλαδή τόκο, σε αντίθεση με το ελληνικό Δημόσιο που για κάθε μήνα καθυστέρησης επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρά επιτόκια. To ετήσιο επιτόκιο για καθυστερήσεις φόρων φτάνει το απίστευτο 18%! 

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η «Κ», το Δημόσιο αυτή τη στιγμή οφείλει, μεταξύ άλλων, περίπου 6,2 δισ. ευρώ σε προμηθευτές νοσοκομείων, 1,6 δισ. σε κατασκευαστικές εταιρείες για έργα που έχουν ολοκληρώσει, 200 εκατ. ευρώ σε εταιρείες πληροφορικής και περίπου 100 εκατ. ευρώ για διαφημιστικές δαπάνες του ελληνικού τουρισμού.