Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΝΟΙΓΕΙ(;) ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Δραματικά κενά εκπαιδευτικών
Απαιτούνται χιλιάδες συμπληρωματικοί διορισμοί άμεσα  

του ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΘΕΜΗΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ. ΟΛΜΕ

Δραματικές  αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις και στη δημόσια εκπαίδευση από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τη λειτουργία των σχολείων, κάτω από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.
Η δραματική μείωση των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών (διορίζονται εφέτος οι λιγότεροι στην τελευταία 15ετία – με μείωση κατά 50%  σε σχέση με πέρυσι), σε συνδυασμό με τον τριπλασιασμό του αριθμού των εκπαιδευτικών που υποχρεώθηκαν εφέτος σε πρόωρη συνταξιοδότηση (7.536 το 2010, σε σύγκριση με τις 2.610 το 2009), εξαιτίας των αντιασφαλιστικών  μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση πρόσφατα και που αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς να εργάζονται ακόμα και στα 70 τους στην τάξη, θα έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη σοβαρών κενών στο διδακτικό προσωπικό. 

Το ΔΝΤ ειναι ελληνορθόδοξο;





Αφορολόγητη Εκκλησία και Υπερεξοπλισμοί στο απυρόβλητο


Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος
Κύριε Ροΐδη,
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την εργώδη πράσινη ανάπτυξη η οποία ξετυλίγεται μπροστά μας κάτω από την ηγεσία του («υπάρχουν λεφτά») «Έλληνος Στοχαστού» ΓΑΠ (θα επιμένω να ρωτάω πόσο κόστισε το σχετικό υμνητικό άρθρο του αμερικανικού Τύπου
 στα μυστικά κονδύλια του Υπ.Εξ. (Ασφαλώς πολύ λιγότερο πάντως από όσο οι Μακεδονομαχίες του μυστικοκονδυλιάρχη κ.Σαμαρά). 
Οσονούπω, σε κάποια φεγγάρια, θα ξεκινήσουν και οι πρώτες δίκες αυτών που λεηλάτησαν το Δημόσιο Ταμείο και η ανεξάρτητος ελληνική Δικαιοσύνη θα λάμψει δια μιαν ακόμη φοράν. Στο μεταξύ τα οικονομικά ελλείμματα καλύπτονται από τους άνεργους, τους ασθενείς των Νοσοκομείων, τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, τους συνταξιούχους, τους ειλικρινείς φορολογούμενους, τους κοινωνικά περιθωριοποιημένους, αυτούς που θα απολυθούν λόγω Καλλικράτη, αυτούς που θα απολυθούν χωρίς αποζημίωση κατόπιν προειδοποιήσεως, και τους μισθωτούς.

Η ελληνική κατάθλιψη, των Die Tageszeitung και Berliner Zeitung



ΠΗΓΗ: tvxs 
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και τα οικονομικά αδιέξοδα και τις δυσκολίες καθημερινών ανθρώπων από την Αθήνα και την ελληνική περιφέρεια απασχολούν δημοσιεύματα των εφημερίδων Die Tageszeitung και Berliner Zeitung με τίτλο «Φτηνά ψώνια στην Τουρκία» και «Η ελληνική κατάθλιψη» αντίστοιχα.
Ο συντάκτης της Die Tageszeitung σημειώνει πως «Στην Ελλάδα οι τιμές αυξάνουν, οι μισθοί μειώνονται, οι συντάξεις κινδυνεύουν». Ο δημοσιογράφος παρακολουθεί την καθημερινότητα Ελλήνων πολιτών στο νησί της Χίου και καταγράφει τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.
«Ευτυχώς έχουμε αυτή τη δυνατότητα με την Τουρκία» δηλώνει κάτοικος του νησιού, η οποία πηγαίνει για τα ψώνια της στην Τουρκία. «Πολλοί κάτοικοι του νησιού κάνουν το ίδιο, καθότι στην Τουρκία τα πάντα είναι φθηνότερα» σημειώνει το δημοσίευμα.
«Η κρίση πλήττει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ναι μεν έχουν ασφαλείς δουλειές, αλλά οι μισθοί που λαμβάνουν είναι χαμηλοί. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνει μεταξύ 700 και 1.400 ευρώ το μήνα... Σχεδόν κάθε Έλληνας έχει και μία δεύτερη δουλειά» αναφέρει η εφημερίδα.

ʽΑκάλυπτηʼ η Ελλάδα - ʽκαλυμμένοιʼ οι ΕΚΤ, ΔΝΤ & ΕΕ







Πηγή: Sofokleous 10

Στα τελευταία τρία χρόνια, το παγκόσμιο κρατικό χρέος των αναπτυγμένων κρατών (το χρέος που χρωστούν τα αναπτυγμένα κράτη διεθνώς) έχει αυξηθεί στο μεγαλύτερο ύψος από το Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο και το ρίσκο πτώχευσης και αδυναμίας αποπληρωμής χρεών έχει απογειωθεί στη ʽχρηματοπιστωτική στρατόσφαιραʼ. Ως αποτέλεσμα, το έξυπνο χρήμα επιδιώκει να διασφαλίσει τα χρήματα που έχει δανείσει και που συνεχίζει να δανείζει το ίδιο και οι συνεργάτες του (μεγάλες τράπεζες και πρωταγωνιστές στην αγορά χρέους) στα κράτη και ένας από τους τρόπους που επιχειρεί να το πετύχει αυτό είναι η δημιουργία μίας αγοράς ʽκαλυμμένων ομολόγωνʼ με διεθνή υπόσταση, ισχυρή νομική βάση και παγκόσμια αποδοχή.


Mνημοτεχνικές ασκήσεις



Της Νάντιας Βαλαβάνη

Στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια το Μεσαίωνα η μνημοτεχνική διδασκόταν ως επιστήμη. Ασκώντας ξεχασμένους κανόνες της, μέσα από πλήθος πρόσφατων άρθρων κληθήκαμε να εμπεδώσουμε μια ρήση του Λόρδου Πάλμερστον: «Δεν έχουμε αιώνιους εχθρούς και αιώνιους φίλους, μόνο τα συμφέροντα μας είναι αιώνια, όπως και το καθήκον μας να τα υπηρετούμε».
Είτε η επίκληση είχε να κάνει με την υπεράσπιση της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στη μετά Μνημόνιο εποχή, είτε με τη θεαματική σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ στην Αθήνα του Δεκαπενταύγουστου και στον ορίζοντα του ατλαντισμού και της άμεσης εμπλοκής της χώρας σε «παιχνίδια πολέμου», το μήνυμα είναι σαφές: Τα πιο στενά και ιδιοτελή ταξικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα είναι υπεράνω παραδοσιακών κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, εσωτερικών και διεθνών.

Οι γκάφες, τα ψέματα και... οι τούμπες της τρόικας


ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ | Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

ΤΑ ΜΕΛΗ του ευρωατλαντικού κλιμακίου (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) συγκεντρώνουν πλέον τα πυρά ελλήνων και ξένων αναλυτών όχι μόνο για τη σκληρότητα των μέτρων που επέβαλαν, αλλά και για τεχνοκρατικές αστοχίες στις οικονομικές τους προβλέψεις, στο πεδίο δηλαδή όπου θεωρούνται ειδικοί. Επίσης, ελέγχονται 
για τις ανεδαφικές συστάσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έκαναν «έξω φρενών» στελέχη της κυβέρνησης με ανειλικρινείς δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης. 
Τα στελέχη της τρόικας πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην Αθήνα στα μέσα Απριλίου. Μάλιστα έφθασαν με μικρή καθυστέρηση λόγω των προβλημάτων 
που είχε δημιουργήσει στις αερομεταφορές η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία. Αμέσως άρχισαν τις γκάφες, τα ψέματα και τις... τούμπες. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα, δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους, «άδειασαν» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ολόκληρη την κυβέρνηση δηλώνοντας (ψευδώς, όπως αποδείχθηκε 
εκ των υστέρων) ότι δεν ζήτησαν να περικοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Συνεργάτες του υπουργού έστελναν non papers την επομένη με ντοκουμέντα που αποδείκνυαν ότι ζητήθηκε επανειλημμένα.