Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Παράκληση: Όποιος αναγνώστης έχει ολόκληρο το κείμενο, ας κάνει τον κόπο ...




Απόσπασμα από το άρθρο του Τ. Παππά στην Κ.Ε με τον τίτλο 

Παράκληση: Όποιος αναγνώστης έχει ολόκληρο το κείμενο, ας κάνει τον κόπο να μάς το στείλει.

"...Χαρακτηριστικό δείγμα για το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι η ανακοίνωση της γραμματείας της ΠΑΣΚ υπαλλήλων στα υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας. Η φρασεολογία παραπέμπει περισσότερο σε αντισυστημικό σχηματισμό παρά σε κόμμα εξουσίας. Στο τρισέλιδο κείμενο καταγράφονται λεπτομερώς τα κέρδη των τραπεζών, των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, των υπεράκτιων εταιρειών και των εφοπλιστών, με την επισήμανση «να ποιοι έχουν τα λεφτά».

Αναφέρονται ονομαστικά οι επιχειρηματίες που διαθέτουν επαύλεις, κότερα, τζετ και νησιά με την περιγραφή «ένας κόσμος χλιδής, σαπίλας και παρακμής». Και καλούνται οι εργαζόμενοι «να τους σταματήσουν γιατί μπορούν», με την προτροπή «να μην πιστεύουν τα ΜΜΕ γιατί λένε ψέματα για να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους»..."

Σώθηκε η Ελλάδα ή…οι πιστωτές της;



Πηγή: sofokleous10
«Στο τέλος της θητείας μου, η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη. Θα είναι αναγεννημένη», ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός στη δραματική ομιλία του ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά ήδη αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη αμφισβητείται: το «πακέτο» -ρεκόρ από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι βέβαιο ότι θα σώσει τους πιστωτές της χώρας, αλλά απολύτως αβέβαιο αν θα αποτρέψει την ελληνική χρεοκοπία λίγα χρόνια αργότερα.

Με τα 110-120 δις. ευρώ του διεθνούς χρηματοδοτικού «πακέτου», ποσό σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ διεθνούς διάσωσης (58  δις. ευρώ για την Νότια Κορέα), οι ευρωπαϊκές, κυρίως, τράπεζες, που δάνειζαν την Ελλάδα αφειδώς τα προηγούμενα χρόνια δεν θα υποστούν το κόστος της απερισκεψίας τους, αφού τα περισσότερα ομόλογα που κρατούν και λήγουν την προσεχή τριετία θα πληρωθούν στο ακέραιο από το διεθνή μηχανισμό, μέσω του οποίου χονδρικά το 1/3 του ελληνικού χρέους θα περάσει στα κράτη της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ.

Όσοι ασκούσαν εδώ και χρόνια την ίδια κριτική στο Ταμείο, ότι δηλαδή παρεμβαίνει για να διασώζει τα πανίσχυρα ιδιωτικά τραπεζικά συμφέροντα και όχι τις χρεοκοπημένες χώρες, πιθανότατα θα δικαιωθούν στην κριτική τους: το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα παίρνει μια παράταση τριών ετών και αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια για να διαχειρισθεί χωρίς τεράστιο κόστος την κατάρρευση μιας χώρας, που αποδείχθηκε ότι κακώς δανειζόταν τα τελευταία χρόνια, πριν την κρίση που άρχισε το 2009, με αποδόσεις πολύ κοντά στις αντίστοιχες των γερμανικών ομολόγων.

Ως και ο Πρετεντέρης...





Μας Τιμωρούν!


Γ. Πρετεντέρης 3-5-2010


ΛΥΠΑΜΑΙ, ΑΛΛΑ πολύ δύσκολα µπορώ να χαρακτηρίσω τα χθεσινά µέτρα «σχέδιο διάσωσης». Αντιθέτως, πολύ φοβούµαι ότι µάλλον πρόκειται για «σχέδιο τιµωρίας».

ΕΝΑ «ΣΧΕΔΙΟ τιµωρίας» της ελληνικής κοινωνίας, η οποία µπορεί να έχει πολλά στραβά, να διέπραξε πολλά σφάλµατα, να έκανε τεράστιες κουτσουκέλες, αλλά δεν είναι µικρό παιδί για να τη δέρνουν µε τον χάρακα.

ΚΑΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτό το πνεύµα αποπνέουν τα χθεσινά µέτρα.

Αναγκαία; Χρήσιµα; Απαραίτητα; Αναπόφευκτα; Πείτε τα όπως θέλετε. Προσθέστε, όµως, και κάτι άλλο: άδικα και ασυνάρτητα. ΑΔΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ρίχνουν όλο το βάρος στους µισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ολόκληρες κατηγορίες ελλήνων πολιτών - οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, οι έµποροι, οι καταστηµατάρχες... - δεν θα συνεισφέρουν στην κοινή (υποτίθεται) προσπάθεια ούτε δεκάρα. Μόνο αν είναι καπνιστές και πότες θα τσοντάρουν. ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΑ ΕΠΕΙΔΗ δεν υπηρετούν αυτό που εξαγγέλλουν. ΘΕΛΟΥΝ, ΛΕΕΙ, να κάνουν «αποπληθωρισµό». Μάλιστα! Και την ίδια στιγµή αυξάνουν (για δεύτερη φορά µέσα στο 2010!) τον ΦΠΑ και τους έµµεσους φόρους, ένα κατ’ εξοχήν πληθωριστικό µέτρο. Τι σόι «αποπληθωρισµός» είναι αυτός που θα επιδιωχθεί διά της τόνωσης του πληθωρισµού;

ΘΕΛΟΥΝ, ΛΕΕΙ, να µειώσουν το κόστος της εργασίας στο όνοµα της «ανταγωνιστικότητας». Μάλιστα! Αλλά τότε γιατί κόβουν τις συντάξεις; Μετέχουν οι συνταξιούχοι στην παραγωγική διαδικασία; Πού ξανακούστηκε να περιορίζεις το κόστος εργασίας κόβοντας τις αποδοχές αυτών που δεν εργάζονται;

Ο μέσος μισθωτός παίρνει μόλις το 54% των ευρωπαϊκών απολαβών


Πηγή: Δ. Καδδά

Το τίμημα της κρίσης καλείται να πληρώσει ακόμη μια φορά ο έλληνας μισθωτός για να στηρίξει την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας που πνέει τα λοίσθια.
Τα 1,2 εκατομμύρια εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με μέσες αποδοχές 1.000 καθαρά τον μήνα (στοιχεία Eurostat) «κατηγορούνται» ότι έλαβαν αυξήσεις αποδοχών την τελευταία 10ετία τέτοιες ώστε να μην επιτρέπουν στα ελληνικά προϊόντα να βρουν θέση στις διεθνείς αγορές.

Τα δεδομένα ωστόσο δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ που προέρχονται από τις μετρήσεις της ΕΣΥΕ, κάθε χρόνο οι μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα ήταν μόνο 1,6% υψηλότερες του πληθωρισμού πέρυσι και 2,3% το 2008 (λίγο υψηλότερες ήταν σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο). Ηδη φέτος η εικόνα έχει ανατραπεί. Μετά το πρώτο πακέτο μέτρων πρώτη φορά αναμένεται πραγματική μείωση των αποδοχών 0,3- 1,3% ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων και με εκτίμηση για πληθωρισμό στο 3%...

ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ




Πηγή: Real-Politics
http://banglapraxis.files.wordpress.com/2008/12/samir_amin4.jpg



Σαμίρ Αμίν: “Tι θα έλεγα στον γιο του φίλου μου Ανδρέα”
Συνέντευξη του κορυφαίου οικονομολόγου Σαμίρ Αμίν στον Κ.τ.Ε. και τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου


Άλλοι θα συμφωνήσουν, άλλοι θα διαφωνήσουν, πολλοί θα προβληματισθούν ή και θα σοκαριστούν. Το προσόν όμως του Γαλλοαιγύπτιου οικονομολόγου Σαμίρ Αμίν, μέλους μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που επηρέασαν καθοριστικά την οικονομική σκέψη του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι ότι δεν μασάει τα λόγια του, δεν στρογγυλεύει τις ιδέες του και επιτρέπει επομένως να γίνει πραγματική συζήτηση


και διερεύνηση σοβαρών προβλημάτων και εναλλακτικών λύσεων. Αυτό δηλαδή στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει η απίστευτη λογοδιάρροια χωρίς νόημα και περιεχόμενο των περισσότερων «διανοουμένων», δημοσιογράφων και πολιτικών μας κι αυτό που έχουμε απελπιστικά ανάγκη.



Μιλώντας για τον πατέρα του και τους ανθρώπους που τον επηρέασαν, ο σημερινός Πρωθυπουργός έλεγε, σε μια συνέντευξή του στον Γιάννη Διακογιάννη, το 2006:





ο Ανδρέας δεν χρησιμοποιούσε τον όρο κοινωνία των πολιτών, αλλά μιλούσε συνεχώς για το λαϊκό και μαζικό κίνημα, το συνδικάτο, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση. Όλα αυτά επηρέασαν το λαό για μία άμυνα της κοινωνίας απέναντι σε ξένες πολιτικές, απέναντι σε εξωτερικές παρεμβάσεις. Κι αν τότε υπήρχε ο κίνδυνος λόγω της δικτατορίας που επέβαλαν οι ξένοι, σήμερα και πάλι λόγω της παγκοσμιοποίησης χρειάζεται να υπάρχει ισχυρή κοινωνία για να αντισταθεί στην ισοπέδωση αλλά και να εκμεταλλευθεί τις προκλήσεις της εποχής. Άνθρωποι σαν τον Σουήζυ, τον Καρντόζο, τον Μαρκούζε, τον Σ. Ράιτ Μιλς, τον Μπέρτραντ Ντε Τζουβενέλ, τον Γκάλμπρεϊθ, τον Σαμίρ Αμίν και άλλους, όπως και τα απελευθερωτικά κινήματα αλλά και οι προοδευτικές κυβερνήσεις τον επηρέασαν.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ-48 ΩΡΗ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ 4-5 ΜΑΊΟΥ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 3 Μαΐου οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ- ΟΤΑ, προκειμένου να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργία την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Την κινητοποίηση στηρίζει, με ανακοίνωσή της και η ΑΔΕΔΥ, που καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.



Την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 4 και 5 Μάη 2010 αποφάσισε και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας, μεταξύ άλλων στις περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Η Ένωση καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν τόσο στην πανελλαδική απεργία της Τρίτης 4 Μάη όσο και στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί στην περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου τη συγκεκριμένη μέρα.



Πάντως, η πρώτη μαζική απάντηση των εργαζομένων αναμένεται να δοθεί την Τετάρτη, καθώς και η ΓΣΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί, στο Πεδίον του Άρεως.



Την ίδια ημέρα, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία καλεί το ΠΑΜΕ, ζητώντας από τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια.


Σε 48ωρη προχωρούν στις 4 και 5 Μαΐου και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, μετά τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Στην απεργία της Τετάρτης, θα συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΣΥ
 
πηγη Ελευθεροτυπία

ΕΠΙΣΗΣ

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ
ανακοινωσε

 Δευτέρα 3/5 6:30 περικύκλωση Υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα



Τρίτη -συμμετοχή στη  48ωρη της ΑΔΕΔΥ
 Συλλαλητήρια των πρωτοβάθμιων σωματείων σε όλη τη χώρα καθώς και περικύκλωση της Βουλής το απόγευμα  της Τρίτης.

Τετάρτη-Συμμετοχη στη γενική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Συγκέντρωση των συνδικάτων στις 12 στο πεδίο του Άρεως και των πρωτοβάθμιων σωματείων καθώς και του Δικτύου Συνδικαλιστών Σύριζα στις 10:30 στο Μουσείο.


Σάββατο συλλαλητήρια των πρωτοβάθμιων σωματείων σε όλη τη χώρα