Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Αναπάντητα ερωτηματικά..



1 Απρ 2010

Η απόφαση της Ευρωζώνης για δημιουργία μηχανισμού παρέμβασης και δανειακής στήριξης – υπό όρους - προβληματικών δημοσιονομικά οικονομιών όπως η ελληνική, χαιρετίσθηκε από την κυβέρνηση σαν μεγάλη νίκη της χώρας.
Από, δε, τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου σαν ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη. Μετριοπαθέστερη ήταν η αντίδραση ανθρώπων της εγχώριας αγοράς (‘κερδίσαμε χρόνο’), από την πλειονότητα του κόσμου (πολιτικού και μη) καταγράφηκε σαν μία ανάσα στην πορεία προς το άγνωστο, ενώ αδιάφορη έως αρνητική ήταν η στάση των ξένων αγορών με συνέπεια μία πρόσκαιρη μείωση των διαφορικών επιτοκίων (spreads) και εν συνεχεία νέα άνοδός τους στις 340 μονάδες βάσης.
Στη πορεία μάθαμε πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να υπακούσει στην ΕΕ αλλά θα θέσει τους δικούς του όρους εφόσον του ζητηθεί από την Ελλάδα η χρηματοδοτική συνδρομή. Συνεπώς, ακόμη και εάν δανεισθούμε το προσεχές δίμηνο όσα ζητάμε και πάρουμε την περίφημη ανάσα χρόνου που θέλαμε, το ερώτημα που παραμένει είναι :
Τι να τον κάνουμε τον χρόνο που κερδίσαμε ;


Να βελτιώσουμε την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές με την αποτελεσματική εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας ; Μα, αυτό που σκιάζει τις αγορές είναι το γεγονός ότι ακόμη και με τη μείωση του ελλείμματος κατά τους στόχους του προγράμματος τα επόμενα τρία χρόνια θα συνεχίσει να αυξάνει το χρέος. Και αυτό σε μία περίοδο που θα αυξάνουν συνεχώς οι δανειακές ανάγκες όλων των μεγάλων οικονομιών στην αγορά κεφαλαίων με τάση εκπαραθύρωσης των μικρών. Μόνο για το επόμενο έτος θα απαιτηθούν 10-11 τρις από τις ΗΠΑ και 7 τρις από την ΕΕ…
Μήπως να προλάβουμε την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας ; Μα, αν εξαιρέσουμε κάτι δείκτες εμπιστοσύνης που περιστασιακά βελτιώνονται, όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη παραμένουν στο κόκκινο σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία. Ακόμη όμως και εάν σημειωθεί μία μικρή ανάκαμψη, το πρόβλημα είναι πως καμία ουσιαστική έλλειψη ή δυσλειτουργία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έχει διορθωθεί ενώ σοβαροί και έγκυροι αναλυτές φοβούνται νέο πιστωτικό ‘ατύχημα’ μέσα σ τους επόμενους μήνες.
Μήπως, πάλι, για να μειωθούν τα επιτόκια ; Μα, ακόμη και εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να κρατούν χαμηλά τα βασικά επιτόκια, η οικονομική ύφεση και οι εταιρικές χρεοκοπίες με την άνοδο της ανεργίας θα αυξήσουν τις επισφάλειες των τραπεζών υποχρεώνοντάς τις σε αύξηση των προβλέψεων, των ιδίων κεφαλαίων και του κόστους του χρήματος γενικότερα. Ήδη, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ τα δανειστικά μακροχρόνια επιτόκια που πληρώνουν τα κράτη έχουν αρχίσει να αυξάνονται με τη κρίση του χρέους.
Ή τελικά μήπως για να λάβει σάρκα και οστά ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και να προσφύγουμε σύντομα σε αυτόν ; Μα, αν κατάλαβα καλά πρέπει προηγουμένως να περάσουμε από δύο γερμανικής έμπνευσης ασφαλιστικές δικλείδες που θεσπίστηκαν μάλλον για να μην ενεργοποιηθεί ο εν λόγω μηχανισμός.
Αναφέρομαι φυσικά στην ανεπάρκεια δανεισμού μας στις διεθνείς αγορές και στην ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ-16 πριν από την έγκριση του δυνητικού δανεισμού μας. Γιατί, αλήθεια, ανεπάρκεια κεφαλαίων δεν σημαίνει να προσφύγεις στις διεθνείς αγορές πχ για 10 δις και να πληρώσεις 8% επιτόκιο, αλλά να μην μπορείς να καλύψεις όλη την έκδοση ομολόγων που προσφέρεις για το ποσό αυτό (πχ αντί για 10 να βρίσκεις ζήτηση μόνον για 5 ή 7 δις). Και γιατί, επίσης, ακόμη και εάν θεωρηθεί ανεπαρκής η δανειοδότηση της οικονομίας μας, μπορεί όλοι να ψηφίζουν υπέρ της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού και μία μόνον χώρα (πχ Λουξεμβούργο) να φρενάρει το θέμα επειδή διαφωνεί.
Αλλά και πάλι το σοβαρότερο ζήτημα είναι το τι κάνεις μετά τον δανεισμό των 20-30 δις που έστω πετύχεις σαν χώρα να λάβεις από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το ΔΝΤ. Πως θα συνεχίσεις να δανείζεσαι τα επόμενα χρόνια όταν θα πρέπει να βρεις 180 δις μόνον για την περίοδο μέχρι το 2012 και η οικονομία θα παραμένει κάτω από την επιφάνεια του νερού ;
Το, δε, μέγα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί αφορά την περίπτωση που πράγματι κριθεί μη βιώσιμη οικονομικά η μεσοπρόθεσμη εξυπηρέτηση του χρέους : συνεχίζεις ως χώρα να τρέχεις και να δανείζεσαι μικροποσά από τις αγορές ολοένα ακριβότερα σκάβοντας βαθύτερα τον λάκκο που αναπότρεπτα μετά λίγους μήνες θα πέσεις μέσα (παγίδα χρέους), ή παίρνεις τη μεγάλη απόφαση και δηλώνεις αδυναμία πληρωμών καλώντας σε αναδιαπραγμάτευση και μερική ακύρωση του χρέους ώστε να επανέλθει αυτό σε επίπεδα υποφερτά για την οικονομία και κοινωνία ;
Πολύ θα ήθελα να ξέρω τι απαντήσεις δίνουν σε όλα αυτά κεϋνσιανοί και φιλελεύθεροι (νέοι και παλιοί), δεξιοί και αριστεροί.

22 σχόλια:

Odyssey είπε...

Ως πότε θα ασχολούμαστε με τα επικοινωνιακά παιχνίδια της ολιγαρχίας και των πολιτικών της υπαλλήλων;
1.Δεν κερδίσαμε κάποιο χρόνο, ώστε να πρέπει να ασχοληθούμε με τι τον κάνουμε.
Ήδη, πριν ο αλέκτωρ λαλήσει, δανειστήκαμε με δυσκολία και με 6%.
2.Δεν υπάρχει καμία δέσμευση της Ε.Ε. για δανειακή στήριξη, αφού δεν προσδιορίζει το πώς, το πότε και με ποιους όρους.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια διαδικασία εξάντλησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ελληνικής αγοράς, ώστε όταν έρθει η ώρα της "πτώχευσης" να μπορούν να μας αγοράσουν όλοι φτηνά.

Οι αγορές ξέρουν αυτό που κρύβουν από τους πολίτες το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με κάποιες μοναχικές εξαιρέσεις αρθρογράφων και αναλυτών:
Η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα πάρουν την περιουσία μας, σε αντάλλαγμα των δανεικών.
Αυτό δείχνει και η περιορισμένη προσφορά χρήματος στην τελευταία διάθεση ελληνικών ομολόγων.
Ξέρουν ότι πρόκειται για δανεικά και αγύριστα και λεηλατούν σπάζοντας μαγαζιά και κεφάλια, για να κλέψουν, μέσω των φόρων ό,τι μπορούν και για να σαρώσουν εύκολα μετά, τα ερείπια για μια μπουκιά ψωμί.

Στάση πληρωμών είναι η λύση, σε συνδυασμό με πολιτική κινητοποίηση της κοινωνίας για αντικατάσταση του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.
Η κινητοποίηση, η γνώση και η επίγνωση της κατάστασης από μέρους των πολιτών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα οικονομικό κίνημα, ανταγωνιστικό μέσα στην άγρια διεθνή αγορά και παράλληλα, βαθύτατα κοινωνικό.

Δεν θα έχουμε πολλή τύχη ή οι δυσκολίες θα είναι μεγαλύτερες, εάν δεν παρασύρουμε στην "πτώση" μας τα συστήματα υπερχρέωσης των λαών.
Πρέπει να προτάξουμε την ηθική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική αμφισβήτηση του χρέους, της φύσης και της ιδιοκτησίας του χρήματος.
Να δημιουργήσουμε διεθνές κίνημα ενάντια στον τρόπο με τον οποίο υπάρχει και πλουτίζει η ολιγαρχία των πιστωτών.

Με άλλα λόγια: Επανάσταση με πρόταγμα τη Δημοκρατία.

Οι οικονομίστικες, διαχειριστικές τεχνικές είναι για να φιλολογούμε, όσο αυτοί μας ληστεύουν, χρησιμοποιώντας την εξουσία τους πάνω στην πολιτική και το χρήμα. Τα πολλά λόγια χειροτερεύουν τη φτώχια.
Οι καιροί ου μενετοί.

pentanostimi είπε...

@odyssey
συμφωνωντας μαζί σου να προσθέσω,αν και θα εχω προβλημα με την γνωστή-αγνωση φίλη μας,,,,συνδιαχειρίστρια του βλογ,οτι αρκετά πλέον με την αριθμολαγνεία,τις στατιστικές και τα μαυρα σενάρια.
Το θεμα ειναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ και η παρεμβαση μας ,οσων το επιθυμουν,ειναι ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ,με πολυ ξεκάθαρο τρόπο και απλο=
αν δεν ξεσηκωθείτε-ουμε,τα χειρότερα που ηδη ειναι καθ'όδον,θα εγκατασταθουν για τα καλά στη χωρα και τη ζωή μας.Πολιτικη λυση.Πολιτικές λύσεις.Αντίδραση ΤΩΡΑ.
ΗΔΗ καποιοι εχουν πληγεί αμεσα και στέκουν αμήχανοι και φοβισμένοι[μικροκαταστήματα,σχολες οδηγών,καθηγητες ιδιαίτερων κλπ]
Εμψυχωση θελει ο κοσμος οχι αλλα νουμερα!!!!!

Ψευτοστέργιος είπε...

O κόσμος στην Ελλάδα είναι τόσο κοιμισμένος, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τόσο ξεπουλημένες και τα αριστερά κόμματα (οι ηγεσίες τους) τόσο συντεχνίες για τα ψηφαλάκια, έτσι που ο George θα τα περάσει όλα τα μέτρα του ΔΝΤ, πριν καν το καλέσει... Και όταν έρθει ο ...λογαριασμός στην κοινωνία τότε τι?? Θα φύγουν όσοι κυβέρνησαν με ελικόπτερο όπως στην Αργεντινή ή θα έχουμε πολιτική απάθεια και αποχή 60% από τις εκλογές με αποτέλεσμα να ξαναβγεί και πρώτο κόμμα πλειοψηφία κάποιο από τα δύο μεγάλα??? Εσείς τι λέτε???

pentanostimi είπε...

@ψευτοστέργιος[?]
αν ξέραμε,θα ειχαμε πάρει τα υνία ως you pay your crisis.......
απλώς ελπίζουμε συμμετεχοντας τι άλλο να κανουμε δηλαδή?
να κλαίμε τη μοιρα μας?

Odyssey είπε...

@συνοδοιπόροι
Ο δρόμος είναι ανοιχτός για τον καθένα μας.
Όταν όλα είναι σάπια ή αδύναμα ή σε λάθος κατεύθυνση, η λύση είναι απλή και αφορά τον καθένα μας.
Το καινούργιο, το "άλλο" δεν έρχεται από κάποιους τρίτους. Εξαρτιέται από τη δράση του καθένα μας και όχι απο τα σχόλια μας.
Δηλώνω παρών σε ένα κίνημα για τη Δημοκρατία. Ενάντια στην ξεπεσμένη πλέον Ολιγαρχία και τους λεκέδες της. Τέλος στη "δημοκρατία" των αντιπροσώπων.
Απλό είναι.
Μια δήλωση και μια συζήτηση , για όσα μας ενώνουν.
Ας πάρει κάποιος την πρωτοβουλία να ανοίξει κατάλογο.
(Εμείς, στη μικρή μου πόλη ανοίξαμε).

Ψευτοστέργιος είπε...

@ πεντανοστιμη και όλους

Είναι αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα blog το συγκεκριμένο. Και θέτει λύσεις, όχι μόνο "κρεβατομουρμούρα" και γκρίνιες για τα μέτρα. Αυτοί που με έχουν απογοητεύσει είναι η ηγεσία του Σύριζα που επιμένουν να μην προσαρμόζονται στην σκληρή πραγματικότητα της Ευρώπης των τραπεζών ακόμα και μετά την 25 Μαρτίου, και η απάθεια μεγάλου μέρους του κόσμου. Γιατί αν συναναστρέφεται κανείς μόνο με αριστερούς π.χ. τότε νομίζει ότι όλος ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος. Ελα όμως που πολλοί από τον υπόλοιπο κόσμο λένε "για όλα φταίει το δημόσιο" , "αν είναι να πιάσουν τόπο οι θυσίες", "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική", "αλλιώς δεν θα πληρωθούν οι μισθοί" κλπ.
Δεν αρκούν τα video με το Max Kaiser, ότι είναι όλοι διεφθαρμένοι κλπ γιατί ο κόσμος το έχει συνηθίσει αυτό!! Χρειάζεται να προτείνει λύσεις κανείς (όπως οι πολλές που έχουν ειπωθεί σε αυτό το blog) και οι ηγεσίες των ΣΥΝ-ΚΚΕ δεν το κάνουν.
Χρειάζεται μια ενιαία αριστερά και ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας σύγχρονο, μοντέρνο που ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο να δώσει τη μάχη. Μας έχουν καταστρέψει τα πρετεντεροειδή! Αντιστρέφουν την πραγματικότητα, για αυτό δεν αλλάζει κάτι... Και όταν θα διαλύσουμε τελείως πάλι στη διαφθορά θα το ρίξουνε και στην ανικανότητα των πολιτικών αντρών κλπ κλπ μπλα μπλα και ένα σωρό ιδεολογήματα που απενοχοποιούν το νεοφιλελευθερισμό.

geokalp είπε...

θα μου επιτρέψετε μια διαφωνία:
ο ΓΑΠ έχει μιλήσει πολύ σωστά, ειδικά ως προς το πως έχει θέσει το πρόβλημα, που είναι το 6%, περισσότερο από όλα
και αυτός είναι ο πρώτος που προσπάθησε να πολιτικοποιήσει το πρόβλημα μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν τα κατάφερε, το αποτέλεσμα διαβάζεται στο κείμενο της 25ης Μαρτίου 2010, όπου η δυνατότητα χρεοκοπίας μάλλον μηδενίζεται, ειδικά σε περιβάλλον ευρώ
εάν είναι για ντράχμα ίσως να το συζητάμε, αλλά νομίζω ότι η πλειοψηφία δεν το θέλει (εκτός ΚΚΕ)
στο εσωτερικό δεν βλέπω ιδιαίτερα σημάδια συνειηδητοποίησης της κατάστασης, οι περισσότεροι νομίζουν ότι θα τη σκαπουλάρουμε γρήγορα ("ο Θεός της Ελλάδας")

Μαύρο πρόβατο είπε...

Ψευδοσέργιε:
1) Καλή Ανάσταση!!!
2) Το δεύτερο καλύτερο μπλογκ. γιατί το καλυτερότερο... είναι το μαγαζί μου!! :-))))
3) Από το σύριζα, μην περιμένεις, και ο λόγος είναι απλός: τα κοινωνικά στρώματα των οποίων είναι η φωνή, βρίσκονται εν τω μέσω βαθύτατης κρίσης...
4) "Λύσεις" εντός συστήμαυος λυπάμαι αλλά δεν υπάρχουν, εκτός αν πρϋποθέσουμε την εξαθλίωση του λαού, οπότε ναι. αρκετές.
5) Ο Μαξ Κάιζερ είναι ένας ακόμα γραφικός, που έχει βρει τη ρίζα του απόλυτου κακού στους γκολντμανίτες... καλά κρασά!!
6) να βρούμε εμείς μιαν άκρη και τα κανάλια θάρθουν. Προς το παρόν είναι το ΚΚ που δικαιώνεται, αν όχι στη φύση και το χαρακτήρα της Ελλάδας, τουλάχιστο στο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και τι παίζεται. Διεκδικήστε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών σας, επιδοθείτε σε λυσσαλέο ταξικό πόλεμο, είναι η μόνη ελπίδα για το αύριο. Μη μπλέκετε σε μάταιες αναζητήσεις λύσεων σε εξισώσεις που δεν ικανοποιούνται, είναι απολύτως μάταιο...

Ψευτοστέργιος είπε...

E καλά τώρα.. Συνηθισμένη καραμέλα μαύρο πρόβατο οι απαντήσεις αυτές. Λυσσαλέο ταξικό πόλεμο θα κάνει το 1% του κόσμου (στην πορεία που κατέβηκα ήταν οι συνήθεις ύποπτοι ενώ στην Αθήνα ήταν 80.000 το πολύ)? Αν δεν συνειδητοποιήσει και ο απλός κόσμος τι φταίει (και όχι τις πταίει) τότε δεν αλλάζει τίποτα. Και για να το συνειδητοποιήσει χρειάζεται μια ενιαία φωνή της αριστεράς που θα συμφωνήσει (παρά τις όποιες διαφωνίες της) σε λίγες συγκεκριμένες πρακτικές λύσεις όπως 1)η παύση πληρωμών χρέους ως μέσο πίεσης 2)σε δεύτερη φάση-αν η ελίτ δεν αλλάζει- η προοδευτική έξοδος από την ΕΕ με τον τρόπο που προτείνει π.χ η ομάδα RMF. Να τα προβάλλουν με τη δύναμη του 13% που έχουν. Ενα κανάλι θα βοηθούσε πολύ σε αυτό. Γιατί τα αστικά κανάλια δεν πρόκειται να ρθουν ποτέ Τότε θα μπορούσε να συμβεί το εξής:

Είναι 500000 οι άνεργοι και 600000 οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτή είναι και η ποσότητα ανθρώπων που θα μπορούσε άνετα να κατέβει σε γενικές απεργίες και διαδηλώσεις (οι οποίες θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι ειρηνικότατες) γιατί ίσως -λέω ίσως-δεν μπορούμε να απαιτούμε από τον οικογενειάρχη ιδιωτικό υπάλληλο να θυσιάσει τη δουλειά του λόγω του καθεστώτος εργοδοτικής τρομοκρατίας (ανάλογα βέβαια και το καθεστώς δουλειάς). Συνεχόμενες πορείες των 600000 (γιατί πες οι μισοί δεν αλλάζουν μυαλά με τίποτα για διάφορους λόγους) θα άλλαζαν άρδην τους συσχετισμούς. Το τοπίο σίγουρα θα άλλαζε προς το καλύτερο.Και κατά τη γνώμη μου αυτό θα ωθούσε και την εργατική τάξη άλλων χωρών να αναθαρρήσει και τότε μόνο ίσως το ευρωπαικό όραμα του Σύριζα ίσως αποκτούσε δυναμική.

Odyssey είπε...

1. Αν βρείτε την επικατάρατη λέξη "τράπεζες" σε ανακοίνωση του ΚΚΕ ή σε ομιλία της Παπαρήγα, παρακαλώ να ενημερωθώ.
2. ΣΥΡΙΖΑ: Όταν ο Λαφαζάνης έθεσε θέμα στάσης πληρωμών, με κείμενο του, πήρε την εξής απάντηση από την ηγεσία, δια στόματος Ν. Βούτση:
"...η ρητορική περί "κατοχής", "χρεοκοπίας", μετατροπής της χώρας σε "μισοαποικία" από τις ξένες δυνάμεις καλλιεργεί τη λογική του "εθνικού μετώπου" κι επομένως δεν εγγράφεται στην τακτική της αριστεράς...". (από το Ποντίκι 1/4/10)
(Τα θαυμαστικά δικά σας)
3. Προοπτική από το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει. Είναι όλοι τραπεζικοί υπάλληλοι.
4.Μπορεί ο Keiser , o Alex Jones και άλλοι να είναι ελαφρώς αγράμματοι, ¨φαιδροί" ή ό,τι άλλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όσα λένε είναι για πέταμα.
Κρίση έχουμε(;) και κρίνουμε τι είναι σωστό και τι λάθος.
5. Οι κινητοποιήσεις είναι και θα είναι αδιέξοδες, όσο οργανώνονται από συνδικάτα και κόμματα, που δεν θέλουν να αμφισβητήσουν τον βασικό μηχανισμό παραγωγής κέρδους για λογαριασμό της ολιγαρχίας : Το χρέος.
6. Ο λαός "βράζει", αλλά ταυτόχρονα ξέρει πως οι κινητοποιήσεις αυτές είναι πράξεις εκτόνωσης και "διαμαρτυρίας" χωρίς προοπτική.
7. Η επαναστατική διαδικασία πληροφόρησης και οργάνωσης των πολιτών είναι υπόθεση που αφορά τον καθένα μας. ΟΧΙ κάποιον άλλον.
Ας μη βγάζουμε την ουρά μας απ΄έξω.
Ο καθένας καλείται να απαντήσει στο ερώτημα: "Ποιος είναι ενάντια στο σύστημα; Και ποιος είναι διατεθειμένος να ξοδέψει χρόνο και να κάνει θυσίες για δράση ενάντια του;

(Μη κοιτάς γύρω σου. Σε σένα μιλώ).
Και σε μένα.

ΔΕΝ υπάρχει "αριστερά ή δεξιά" . Ένα δίλημμα υπάρχει. Μία μεγάλη αντίθεση και μία μεγάλη σύγκρουση:
Ποιος είναι υπέρ ή κατά ενός συστήματος, που χρησιμοποιώντας το χρέος, παράγει χρήμα και πλούτο για ελάχιστους. Εδώ και σε όλο τον κοσμο.

Μαύρο πρόβατο είπε...

Ψευδοσέργιε και Οδυσσεύ, είναι φανερό οτι εδώ διατυπώνω εντελώς περιληπτικά μια άποψη:
-τι φταίει
-τι είναι μάταιο
-σε τι μπορεί κανείς (εννοώ η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, ο εργαζόμενος λαός) να βασιστεί.
Αυτά δε συνιστούν πολιτική, ούτε δράση - και ελπίζω να μην περιμένετε να προκύψει κάτι τέτοιο μέσα από τα μπλόγκια...
Τα παραπάνω λοιπόν Ψευδοσέργιε τα χαρακτηρίζεις καραμέλα, και αντί γι αυτό μπαίνεις στο τριπ να υποδείξεις (αλλά σε ποιόν απευθύνεσαι;) τι θα έπρεπε να γίνει:
-ένωση της αριστεράς γύρω από τους στόχους
1. της παύσης πληρωμών και
2. της (μεθοδευμένης) αποδέσμευσης από την ΕΕ
-ένα τηλεοπτικό κανάλι για προπαγανδιστικό μέσο αυτού του προγράμματος της ενωμένης αριστεράς.

Πώς να τα πει κανείς τα δικά σου, τσιχλόφουσκα;
Πείσε πρώτα τον εαυτό σου.
Πείσε τον Οδυσσέα παρακάτω.
Πείσε το Βούτση και τον Τσίπρα, τον Κουβέλη και τον Παπαδημούλη, τον...Ψαριανό (και καμμιά γυναίκα, όλο ανδρικά ονόματα μου έρχονται),
πείσε μετά και το ΚΚΕ, και ψήνομαι κι εγώ να δώσουμε όλοι από κοινού τη μάχη να κερδίσουμε το λαό, να τον οργανώσουμε δηλαδή ή αν δεν τα πιστεύεις αυτά να είμαστε εκεί όταν θα αυτο-οργανώνεται, και πάμε για την επανάσταση.

Προς το παρόν όλο αυτό το μεγαλεπήβολο, που το διατυπώνουμε για να ησυχάσουμε που φταίνε οι άλλοι που δε γίνεται, μου φαίνεται τυπικό ανακλαστικό του "παιχνιδιού σαδιστικής υστερίας" που διοργανώνει η άρχουσα τάξη στη χώρα μας (και αλλού).
-Οδυσσεύ, δεν έχω τσεκάρει καταπόσο η ηγεσία του ΚΚΕ αναφέρει την λέξη που έγραψες ;-) αλλά σε πιστεύω. Το ίδιο κόμμα μιλάει για κεφάλαιο γενικά. Πιστεύεις οτι αυτή η γενίκευση αποπροσανατολίζει, και θα πρέπει ν'αφήσουμε ήσυχους τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους εμπόρους, για να επικεντρωθούμε στους τραπεζίτες;
Πιστεύεις οτι η κρίση είναι κομπίνα του Σόρος; Κόλπο της Γκόλνμαν Ζάχς; Λαμογιά του Φιλιππίδη; Προφανώς όχι και καταλαβαίνεις οτι αντίστοιχα δεν εννοώ οτι ο Φιλιππίδης δεν κάνει κόλπα, η Γκόλνμαν Ζαχς κομπίνες και ο Σόρος λαμογιές. Εννοώ οτι σε αίτια βαθύτερα και πλατύτερα, αντιστοιχούν καθήκοντα δυσκολότερα και πολυπλοκότερα. Με τα λοιπά τα βρίσκουμε, εκτός από την έννοια αυτή του "βασικού μηχανισμού", που αδυνατώ να τον ξεχωρίσω από το υπόλοιπο σύστημα, το οποίο μας έφερε ως εδώ και το οποίο εκ κατασκευής πιέζει να μας βγάλει παίρνοντας όσα πεισσότερα αντέξουν (αναλόγως και του συσχετισμού δυνάμεων) οι εργαζόμενοι, και μην αποκλείοντας καμμία επίκληση μέσου και τελικά, κανένα μέσο. Από φασισμό ώς στάση πληρωμών κι έξοδο από την ΕΕ. Τα δύο τελευταία από τα επίτηδες ακραία παραδείγματα τέτοιων μέσων, δεν έχουν λοιπόν αυτοτελή χαρακτήρα αλλά αποκτούν αυτό ή τον άλλο, εντασσόμενα στο ένα ή το άλλο πλαίσιο πολιτικής.

Τέλος, σχετική με αυτό το πλαίσιο, μου φαίνεται αυτή η επανάσταση με πρόταγμα τη δημοκρατία για την οποία μιλάς, όπως και ο Γιωργάκης με τον τρόπο του. Σίγουρα εσύ τα εννοείς κι αυτός μας κοροϊδεύει, αλλά τι εννοείς;

Ψευτοστέργιος είπε...

Τσιχλόφουσκα θα είναι αν τις λύσεις για την κρίση τις συζητάμε μεταξύ μας ενώ οι οργανωμένες ηγεσίες της αριστεράς είναι αλλού γι' αλλού. Αν προβληθούν θα μπορέσουν να "γίνουν κτήμα των μαζών"
Αντε όμως να τις πείσεις τις ηγεσίες, έχεις δίκιο σε αυτο.
Πάντως 80.000 σε πορεία -που δεν την προβάλλουν και τα κανάλια!!- δεν αρκούν. Εδώ ολόκληρος χαμός έγινε το δεκέμβρη 2008, και δεν είδα τον απλό κόσμο να ριζοσπαστικοποιηθεί έστω και λίγο. Ο καρατζαφέρης με τα επικοινωνικά του τρικ ανέβηκε πιο πάνω και από το Σύριζα. Το ΚΚΕ τσίμπησε 0.5 % και πάει κλαίγοντας. ΑΥΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!

Odyssey είπε...

@Mαύρο Πρόβατο
1.Κατ΄αρχήν , συμφωνήσαμε νομίζω πως λύση εντός συστήματος δεν υπάρχει.
2.Ναι. Πιστεύω πως η μη σαφής αναφορά στην ευθύνη του τραπεζικού - χρηματοπιστωτικού συστήματος, για την τωρινή κρίση είναι αποπροσανατολιστική.
3.Η κρίση δεν είναι προϊόν της θέλησης κάποιου. Είναι προϊόν του ίδιου του συστήματος (θα το εξηγήσω πιο κάτω, όσο μπορώ).
4.Κανένας που δηλώνει σύμμαχος αυτού του συστήματος δεν πρέπει να μένει ήσυχος. Είτε είναι βιομήχανος, είτε είναι πολιτικός, είτε είναι γρια νεοφιλελεύθερη πόρνη. "Οι υπέρ και οι κατά" από οπουδήποτε προέρχονται είναι η βασική αντίθεση. Μη σου προξενήσει έκπληξη, αν δεις ανθρώπους με περιουσία δις να συντάσσονται στο πλευρό της επανάστασης. Είναι το κομμάτι των πλουσίων, που πλήττονται, γιατί δεν σκέφτηκαν να παίξουν και να κερδίσουν από το χρηματοπιστωτικό τζόγο. Και τα κέρδη τους μίκρυναν. (Τις καταθέσεις τους τις έχουν βγάλει στο εξωτερικό, μετά από υπόδειξη των "επαναστατικών δυνάμεων", έχοντας συμβάλλει στον μικρό κλονισμό του τραπεζικού συστήματος. Φροντίζει ο Τρισέ και άλλοι, για τη σωτηρία του).
5. Γιατί δίνω έμφαση στο μηχανισμό του χρέους:
α) Για λόγους "επικοινωνιακούς". Όταν έπεσα από τα σύννεφα, γέρος άνθρωπος, βλέποντας "Το Χρήμα ως Χρέος" και όταν με πολλές ερωτήσεις και κόπο διαπίστωσα τη βασική αλήθεια, κατάλαβα πως αυτό το απλό πράγμα είναι "εύκολο" να περάσει στην κοινωνία. Και πράγματι, περνάει. (15 φύλλα ενός τοπικού εντύπου, μέσα σε 11 μήνες είναι η προσωπική μου εμπειρία). Και είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, που δεν το ήξερε η κοινωνία, γιατί κανείς δεν μιλούσε για αυτό.
β) Πέφτουν, λοιπόν, από τα σύννεφα, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, όσοι δέχονται την ερώτηση : "Γιατί τα κράτη δανείζονται από τους ιδιώτες τραπεζίτες και δεν έχουν "δικό τους" χρήμα;" Μετά, λοιπόν, τυπώνεις τους υπότιτλους του "Χρήμα ως Χρέος", που ευγενικά σου παραχωρεί ο φίλος από το www.kepik.gr και γίνεται το δεύτερο "ιδεολογικό" μπάχαλο. Ο κόσμος αρχίζει να «ψάχνεται».
γ)Η εμμονή στην πρωταρχική απάτη - συμπαιγνία πολιτικών - τραπεζιτών αποδιοργανώνει κάθε είδους ιδεολογία και ψευδοεπιστήμη υποστήριξης των μέχρι σήμερα παραμυθιών του νεοφιλελευθερισμού, περί "ελευθερίας των αγορών". Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το τεστάρισμα αυτής της άποψης στο e-rοosters:
http://e-rooster.gr/03/2010/2330 (μετά το Νο40 σχόλιο μου).
δ) Δυστυχώς για αυτήν, με άφησε έκπληκτο η συστηματική αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς της αριστεράς στο θέμα του χρέους. Λες και είναι μέτοχοι σε τράπεζες. Είχαμε και τοπική κόντρα για το θέμα, όταν το σύνθημα: «Να πληρώσουν οι τραπεζίτε και όχι οι πολίτες» θεωρήθηκε ελλιπές από το ΚΚΕ. Για την ιστορία, έχει υπάρξει μία αναφορά του Δραγασάκη τον Φλεβάρη του 2009, αλλά "αποσύρθηκε". Δεν πρέπει να είναι άσχετο αυτό με το γεγονός της δημοσκοπικής "κατάρρευσης" του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέβη αμέσως μετά από αυτή τη δήλωση,
και ταυτόχρονα με την απόσυρση της φράσης "συμμετοχική δημοκρατία" από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, Μάρτης 2009.
(συνεχίζεται)

Odyssey είπε...

ε) Η εμμονή μου, βεβαίως, δεν είναι μόνο "επικοινωνιακή". Είναι και ουσιαστική. Διαβάζοντας διάφορα άσχετα πράγματα, σκόνταψα σε ένα βιβλίο του 1999 του Μισεά, σε μετάφραση Αγγ. Ελεφάντη(Η εκπαίδευση της αμάθειας). Ο Μισεά, λοιπόν, έλεγε ότι ο "καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής" δεν ήταν ποτέ κυρίαρχος! Το στήριζε, σχετικά "επιδερμικά", αναφερόμενος σε μία μελέτη κάποιου η οποία "αποδείκνυε" πως στη Γαλλία το 70% του ΑΕΠ γινόταν εκτός του "καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής". Επίσης, έκανε επίκληση για να το υποστηρίξει, του Κορν. Καστοριάδη, ο οποίος στην "Φαντασιακή Θέσμιση της κοινωνίας" αναφέρει το ίδιο. Ο Καστοριάδης έλεγε "περίπου" , πως ο "καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής" είναι μη φυσικός τρόπος, μη ανθρώπινος τρόπος παραγωγής. Υπάρχει γιατί έχει ενσωματώσει "προκαπιταλιστικές" αξίες, όπως οι έντιμοι δικαστές, οι έντιμοι πολιτικοί, ο τίμιος και συνεπής εργαζόμενος κλπ. «Η απόλυτη λογική πως ο άνθρωπος είναι άτομο, που κινείται αποκλειστικά από το ίδιον συμφέρον και από τίποτα άλλο, εάν εφαρμοζόταν θα οδηγούσε την κοινωνία στην καταστροφή». Υπήρχε κι ένα παράδειγμα: Η λογική του καπιταλισμού σήμαινε πως "για να μη γρατσουνιστεί το δάχτυλο μου, ας καεί ο κόσμος όλος". Ε, δε σκέφτεται έτσι ο άνθρωπος. Σκέφτεται ΚΑΙ έτσι, αλλά όχι μόνο έτσι.
Εκείνο που δεν ήξερε ο Καστοριάδης, την ώρα που έγραφε αυτά, ήταν πως την ίδια περίοδο ξεκινούσε εκείνη ο φοβερή έμπνευση του νεοφιλελευθερισμού, σχολή Σικάγου και Χιλή του Πινοσέτ. Κάποιοι ξεκίνησαν να εφαρμόσουν τον "απόλυτο καπιταλισμό". Και διαλύθηκαν, διαλύοντας τα πάντα. O καπιταλισμός κατέρρευσε από την δική του προσπάθεια να γίνει "καθαρός". Κάποιοι απέδειξαν στην πράξη ότι ο Καστοριάδης είχε δίκιο! Δες στους e-roosters τραγικά και απάνθρωπα σχόλια και προτάσεις. Αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν σκουπίδια.
Αυτό που ζούμε τώρα είναι μια άγρια μετακαπιταλιστική κατάσταση, που δεν έχει ξαναγνωρίσει ο πλανήτης. Και η Ελλάδα και οι έλληνες είναι τυχεροί, γιατί, χάρις στην διαφθορά του πολιτικού συστήματος γίνονται από τα πρώτα πειραματόζωα.
στ) Ο βασικός μηχανισμός παραγωγής πλούτου και ελέγχου των κοινωνιών σήμερα, είναι ο μηχανισμός διαχείρισης του χρήματος και ο μηχανισμός υπερχρέωσης. Απαλλοτρίωσε όλα τα μονοπώλια του κόσμου και άσε στους τραπεζίτες το δικαίωμα να τυπώνουν και
να δανείζουν χρήμα. Σε πόσο καιρό θα μας έχουν πάρει πίσω και τα σώβρακα που φοράμε;
(συνεχίζεται)

Odyssey είπε...

ζ) Τέλος, η σημαντικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος φαίνεται ποσοτικά και από ένα άλλο γεγονός: Το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι περίπου 50 τρις δολ. Η "αγορά" των παραγώγων και του χρέους, που ελέγχουν οι τράπεζες, είναι 550 τρις". 11 φορές μεγαλύτερη, από τον όγκο που ελέγχουν τα "μονοπώλια" και εμείς μαζί.
6. Όλη η διαδικασία της "επανάστασης" είναι "μορφωτική". Ξεκινά από μια διαδικασία μεγάλης κίνησης πολιτών, που διαθέτουν κριτική σκέψη και αποφασίζουν να διαδώσουν, διαλεκτικά, τον νέο "διαφωτισμό". Συζητάμε, αποφασίζουμε, προχωράμε. Αυτό λέγεται δημοκρατία. Και αν μας διαιρούν οι πολλοί -ισμοί, τούτο εδώ το πρόταγμα, έστω και αν ο καθένας το φαντάζεται διαφορετικά, αποτελεί σημείο κοινής αναφοράς και συσπείρωσης. Θα αφήσει απ΄ έξω κάποιες ακραίες καταστάσεις, που είναι από τη φύση τους αντιδημοκρατικές.
Έχει τα ρίσκα της η δημοκρατία, γιατί μπορεί να βγάλει τερατογεννέσεις. Αλλά αυτό έχει να κάνει με την παιδεία του καθένα μας. Ετούτος ο δρόμος εμπεριέχει και ένα άλλο πρόταγμα - στόχο, που συσπειρώνει: "Κατάργηση των εξετάσεων στα σχολεία, έως και τις εισαγωγικές στα πανεπιστήμια". Αυτό θα ανοίξει απελευθερωτικά τους ασκούς του Αιόλου.
Μετά, έχοντας συμφωνήσει στα βασικά δύο τρία προτάγματα, θα συζητάμε για τους -ισμούς παλιούς ή νέους και για το είδος της γνώσης που θα μας βοηθά. Είναι θέμα φαντασίας.

Όπως λέει και κάποιος άλλος, όλα αυτά δεν λύνονται με λίγες γραμμές.
Ανοίγουμε μονοπάτια, μόνο. Περπατώντας προς την ίδια κατεύθυνση, οι πατημασιές δημιουργούν μονοπάτι εκεί που δεν υπήρχε τίποτα.
(Ούφ! Σεντόνι).

φτωχος είπε...

"Δες στους e-roosters τραγικά και απάνθρωπα σχόλια και προτάσεις. Αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν σκουπίδια. "

Καλά αυτοί για Πάσχα καταβροχθίζουν πρόβατα 50 κιλών και άνω! Είναι δυνατόν να καταλάβουν εμάς τους φτωχούς που σήμερα τρώμε ψωμί και μακαρόνια;

Ψευτοστέργιος είπε...

Δείτε την έρευνα της vprc στην οποία πολύς κόσμος καταθέτει τις απόψεις του για την κρίση όχι με μονολεκτικές απαντήσεις.
http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1

Εχει ενδιαφέρον... Για να καταλάβουν και κάποιοι στις ηγεσίες της αριστεράς ότι ο κόσμος ειναι στην πλειοψηφία του εκτός πραγματικότητας σε ότι αφορά τα αίτια και τις λύσεις για την κρίση (με εξαιρέσεις βέβαια). Και έτσι όπως τα αριστερά κόμματα παπαγαλίζουν τα γνωστά εδώ και 50 χρόνια και απλά γκρινιάζουν για τα μέτρα δεν θα αλλάξει τίποτα. Χρειάζεται ένας αντιπροπαγανδιστικός μηχανισμός ενημέρωσης να εξηγήσει με πολύ απλά λόγια το πώς λειτουργεί το νεοφιλελεύθερο σύστημα της οικονομίας της αγοράς, το πως λειτουργούν οι τράπεζες κλπ.

Σας καλώ π.χ να κάνετε μια φαντασία.

Οπως με αυτά τα ηχητικά εφέ, η τρομοκρατία των καναλιών κυριολεκτικά πυροβολούν επί 6 ώρες με τρέιλερ ειδήσεων και κάνουν πλύση εγκεφάλου, για τα "αναγκαία μέτρα που δήθεν είναι επιτακτική ανάγκη", με τον ίδιο τρόπο ένα αριστερο κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας θα μπορούσε να βγάζει τρέιλερ και ένας παρουσιαστής με καταστροφικό ύφος (που δεν θα είναι και ψεύτικο στην τελική) να λέει:
α)ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΦΙΛΟΙ!! Ποιες τράπεζες δανείζονται με 1-1.5% και πουλάνε με 6.3 δημιουργώντας το απίστευτο ελληνικό χρέος%? Οι ξένες ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ! Και πόσο είναι οι τόκοι που κερδίζουν? Περισσότεροι από τα μέτρα που πήραν!

β)Γιατί τον Ιανουάριο ΠΡΙΝ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ, η κυβέρνηση δανείστηκε με 6.3% και της προσφέρονταν και 25 δις, τώρα πήρε αυτά τα άθλια μέτρα και δανείζεται με 6% και μάλιστα της προσφέρουν 7 δισ τώρα.

γ)Ποιοι αποδίδουν λιγότερο φόρο από ότι όλοι οι μετανάστες μαζί?? ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ αυτοί που πήραν και τα θαλασσοδάνεια εκτοξεύοντας το χρέος μας!!

Και δεκάδες άλλα παραδείγματα. Χρειάζεται όμως τρόπος και μεθοδευμένη προσπάθεια. οχι "τα μονοπώλια, η πλουτοκρατία μπλα μπλα, αυτά από το 1960 τα ακούνε"!!

Η αριστερά ξεχνάει πάντα τους ψυχολογικούς μηχανισμούς...

Πρός μαύρο πρόβατο

Στην ερώτηση σου "σε ποιον απευθύνεσαι" η απάντησή μου είναι στις ηγεσίες της αριστεράς και σίγουρα όχι σε σένα. Εσύ έχεις κάνει το χρέος σου και με το παραπάνω (παραπάνω από μένα) αφού έχεις και (εξαιρετικό) μπλογκ.

Πως σας φαίνεται αυτή η άποψη?

Τώρα ξέρω θα μού πείτε, οι ηγεσίες γνωρίζουν αλλά δε θέλουν, είναι βαθιά χωμένες στο σύστημα κλπ. Ομως αυτό στο βαθμό που ισχύει, ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει ειδικά όταν ζορίσουν τα πράγματα. Με τίποτα όμως σπασίματα και καψίματα ή ακόμα και ένα ίδιο σταθερό γκρούπ των συνήθων που κατεβαίνουν στις πορείες, δεν θα αλλάξει τα πράγματα.
Οταν ο κόσμος α)καταλάβει β) έχει πολιτικό μπούσουλα για τό τι θέλει έστω και στο περίπου να αλλάξει τότε και θα αλλάξει...
Αλλιώς σε κάθε περίπτωση θα ξαναψηφίζουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) αυτούς που "πατάξαν τη διαφθορά", "μειώσαν τον αριθμό και τις αμοιβές των βουλευτών" και κάτι τρέχει στα γύφτικα...

Odyssey είπε...

Σωστός ο ψευτοστέργιος.
Όταν εξηγείς την "τραπεζική λογιστική" στο λαό, ο λαός αρχίζει να καταλαβαίνει και κυρίως να θυμώνει. Όμως, η αριστερά , Στέργιε, είναι συστημική. Δεν αποκαλύπτει την αλήθεια, γιατί δεν θέλει να αποκαλυφθεί αυτή. Είναι μέρος της συναίνεσης.
Αυτό φάνηκε με τρόπο απόλυτο τον τελευταίο καιρό. Τους δόθηκε η ευκαιρία να βάλουν γκολ κι αυτοί (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) πέταξαν την μπάλα στις κερκίδες.
Εκεί είμαστε εμείς.
Μήπως, είναι ώρα να παίξουμε εμείς μπάλα; Ως πότε στην κερκίδα;

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα .Μήπως μπορείτε να μου λύσετε την απορία;στη φράση τι σημαίνει η λέξη συστημική;είναι σωστός προσδιορισμός για πολιτικό κόμα;το συναντώ και στην ψυχολογία,και μου δημιουργεί την ίδια απορία.Είναι άλλος τρόπος έκφρασης της λέξης συστηματική;

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας.Συμφωνώ με την ανάλυση του Οδυσσέα.Η αριστερά είναι μέρος του προβλήματος και όχι λύση.Στις τελευταίες εξελίξεις γίνεται φανερή η προδοτική της στάση απέναντι και στις δικές της ιδέες ,αλλά και απέναντι στον κόσμο που τους ψηφίζει.Αυτοαναιρούνται,είναι μικρόνοες,άσχετοι,προδότες;Το ότι υπάρχουν και κάποιοι καθαροί άνθρωποι ανάμεσα τους δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που δείχνουν.Κάποιος να ασχοληθεί να γράψει το ;

nikos__alfa είπε...

Στάση πληρωμών βεβαίως φίλοι ,κιεγώ μαζί σας αλλά αυτό συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ ίσως και έξοδο από την Ε.Ε. και πορεία μόνοι μας σε ένα εχθρικό διεθνές περιβάλλον!Πόσο εφικτό και πόσο διασφαλισμένο είναι αυτό που στην ουσία συνιστά μια επανάσταση συγκλονιστικής ανατροπής όλων των δεδομένων της ζωής μας;Και με ποιούς θα γίνει αυτό ;Η συνειδητοποίηση του κόσμου είναι σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα ,να μήν υπολογίσουμε την εξαθλίωση που υφίσταται μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αφαιρεί κάθε διάθεση για αγώνα!Επίσης παρόλο που το πρόβλημα του χρέους είναι παγκόσμιο και κοινό για όλους τους λαούς και περισσότερο για τις χώρες του νότου της Ε.Ε. όλοι βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι υπάρχουν περιθώρια επιβίωσης για αυτούς μέσα στο υπάρχον σύστημα άρα θα μας αντιμετωπίσουν σαν λεπρούς και παρίες της Ευρώπης!
Μήπως πρέπει να ρίξουμε το βάρος σε ένα κοινό μέτωπο με τους υπόλοιπους λαούς του νότου της Ε.Ε. με μια πλατφόρμα ουσιαστικών αλλαγών των δομών της Ε.Ένωσης;
Δηλαδή στην κατάργηση της ΕΚΤ με την μορφή που υπάρχει σήμερα ως Τράπεζα των τραπεζιτών και στον μετασχηματισμό της σε ΕΚΤ των κρατών ,η οποία θα εκδίδει χρήμα δανείζοντας απευθείας τις χώρες που το χρειάζονται και όχι καλύπτοντας τις ανάγκες μέσω των τραπεζών με τα επαχθή επιτόκια που διαιωνίζουν το χρέος που θα τους πνίξει όλους!
Αυτό φυσικά θα έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των ευνοημένων του σημερινού συστήματος δηλ. των τραπεζιτών και των χωρών του Βορρά!
Άρα η πλατφόρμα πρέπει να περιλαμβάνει συνολική απειλή παύσης πληρωμών από τις χώρες του Νότου και των Βαλκανίων και την προοπτική της οικοδόμησης μιας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης των χωρών της Μεσογείου ως αξιόπιστης Εναλλακτικής πρότασης που θα κατακτά αξιόλογο οικονομικό μέγεθος ,κοινά λίγο ως πολύ οικονομικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν πολιτικές περισσότερο ισορροπημένες και ευελιξία στις ισοτιμίες του κοινού νομίσματος;
Ενα τέτοιο μελλοντικό αντίπαλο δέος μπορεί να υποχρεώσει τους κρατούντες σε αναδίπλωση και ίσως να μετασχηματίσει την Ε.Ε. απαλλάσοντας την από την δικτατορία του κεφαλαίου και των τραπεζών συγκεκριμένα!Αν όχι η ενναλακτική πρόταση της Μεσογειακής Ένωσης είναι μπροστά μας!
Επιστρέφοντας στα αρχικά ερωτήματα περί εξόδου από το Ευρώ πως συμβιβάζεται αυτή η πολιτική πρόταση να προτείνεται συγχρόνως από εμάς τους αριστερούς και από τους πιο συντηρητικούς και αντιδραστικούς ευρωπαικούς κύκλους;Λάκκο έχει η φάβα αλλά εγώ δεν μπορώ να τον δω!

You Pay Your Crisis είπε...

Γεια σου nikos-alfa,

και μενα μου κανει εντυπωση πως και αριστεροι (καποιοι οχι ολοι του Συριζα) και δεξιοι (καποιοι κι εδω) στη χωρα μας συμπιπτουν σε μια προοπτικη εξοδου απο το ευρω.

Νομιζω οτι τα κινητρα ειναι , και πρεπει να ειναι διαφορετικα. Δηλ. οι μεν, ας το πουμε οι αριστεροι θελουν την επιστροφη σε μια εθνικη πολιτικη, ενω για τους, ας πουμε δεξιους, η εξοδος θα ειναι προσωρινη, μεχρι να ανακαμψει η οικονομια και να επιστρεψει η χωρα παλι στο ευρω.

Η εξοδος απο το ευρω δεν θα ειναι ευκολη και δεν θα βρει υποστηρικτες εδω μεσα, παρ' εκτος αν γινει συντονισμενα με αλλες χωρες της ευρωζωνης και συναφθουν αλλα οικονομικα δικτυα.
Δεν το βλεπω πραγματοποιησιμο, αλλα σαν προοπτικη θα πρεπει να το εχουμε πανω στο τραπεζι και να το συζηταμε. Τα χρεη ειναι τοσα πολλα, που δεν ξεπληρωνονται κατα απο τις παρουσες συνθηκες.
Και προς το παρον δεν υπαρχει καποια λυση που να βρισκεται σε πλεονεκτικοτερη θεση εναντι των αλλων.

cynical