Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Αναδιάρθρωση δεν σημαίνει χρεoκοπία



ΠΗΓΗ: TVXS
του Γ. Καισάριου
Γενικά έχω ένα πρόβλημα με τον όρο χρεοκοπία. Αυτός ο όρος υποδηλώνει ότι δεν έχουμε να φάμε, ότι έχει μειωθεί το βιοτικό μας επίπεδο και γενικά ότι θα καταντήσουμε σαν κάποια τριτοκοσμική χώρα.
Για μένα δεν πρέπει να μπλέκουμε τον όρο αναδιάρθρωση με την χρεοκοπία. Είναι άλλο πράγμα να είσαι ταμειακά μη βιώσιμος (όπως είμαστε σήμερα) και άλλο να είσαι χρεοκοπημένος ή να είσαι φτωχός.
Ταμειακά μη βιώσιμοι είμαστε διότι έχουμε υπερδανειστεί, όχι διότι είμαστε φτωχοί. Φτωχοί θα ήμασταν αν είχαμε μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα περί τα 6.000 ευρώ όπως έχουν ορισμένες άλλες χώρες, που όμως, δεν έχουν χρέος και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Το γεγονός ότι ορισμένες φτωχές χώρες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα δεν σημαίνει ότι είναι πλούσιες. Είναι μεν φτωχές, απλά δεν έχουν ταμειακό πρόβλημα.

Special Olympics: Δαπανηρό μάρκετινγκ στις πλάτες των ΑμεΑ



Πηγή: tvxs 
Την έντονη αντίδραση της κοινότητας πολιτών με αναπηρία προκαλεί η διοργάνωση των Special Olympics 2011 από την Αθήνα. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την ώρα που οι δομές ΑμεΑ παραπαίουν, δαπανώνται από την Ελλάδα του Μνημονίου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη διεκπεραίωση ενός δαπανηρού «κοσμοπολίτικου γεγονότος».
«Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο θα κοστίσουν αυτοί οι αγώνες», αναφέρει ο κ. Βαρδακαστάνης, τονίζοντας ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό θα διατεθούν 26 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις χορηγίες το κόστος θα ξεπερνά σίγουρα τα 70 εκατ. ευρώ, συμπληρώνει. «Είναι προσβολή για τον Έλληνα και την Ελληνίδα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας», διαμηνύει, καταγγέλλοντας ότι την τελευταία περίοδο «κλείνουν κέντρα ΑμεΑ» λόγω έλλειψης πόρων.

«Δώστε συμβάσεις, θα δώσω ονόματα»


Παρέμβαση με πολλαπλούς αποδέκτες, και ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση, κάνει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης, με στόχο τη διαφάνεια στις συμβάσεις του Δημοσίου αλλά και την άρση του «απορρήτου», που καλύπτει τους συνταξιούχους βουλευτές στη διεκδίκηση των αναδρομικών τους.

Με δηλώσεις του στην «Ε», ο επικεφαλής του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας ζητεί τον πλήρη, υποχρεωτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των δημόσιων συμβάσεων (δανειακές, αμυντικού εξοπλισμού, συμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων). «Εάν υπήρχε ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέτε να παραλαμβάναμε το υποβρύχιο που γέρνει;» Παράλληλα, εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των συνταξιούχων βουλευτών, εφόσον το ζητήσει με αίτημά της η Βουλή.

ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ 28/5
Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
Η Ντόρα Μπακογιάννη θα ήταν στο Σύνταγμα αν ήταν 18 ετών. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ εκφράζει την ευαρέσκειά του για την κινητοποίηση των αγανακτισμένων, και τους συμβουλεύει να παραμείνουν ακηδεμόνευτοι. Η εκείθεν Παπαρήγα διατείνεται ότι ο αυθορμητισμός τους «δεν είναι κακός», και εν συνεχεία παραθέτει τα διάφορα «αλλά. Ο εντεύθεν ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει διακριτικά την ειρηνική εξέγερση. Και ο Παπανδρέου, αν δεν είχε τόσες δουλειές, θα δήλωνε ασφαλώς Πρώτος Αγανακτισμένος. Το έχει ξανακάνει.
Τσάι και συμπάθεια γενικώς για τα παιδιά –αλλά και τους μεγάλους- του Συντάγματος, του Λευκού Πύργου και των δεκάδων πόλεων που ζουν μια εντελώς ασυνήθιστη διέγερση.Χτυπήματα στην πλάτη, τρυφερές συμβουλές και παροτρύνσεις, συνεχίστε να ονειρεύεστε κι ας μη μας αφήνετε να κοιμηθούμε. Και αναλύσεις κάθε είδους για το χαρακτήρα του φαινομένου, τα ρηχά ή βαθύτερα κρυμμένα πολιτικά χαρακτηριστικά του, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, την προοπτική του. Μπορεί να πετύχει ότι δεν πέτυχαν η πείρα και η αναμφισβήτητη μαχητικότητα της αριστεράς, τα συνδικάτα, οι οργανωμένοι αγώνες;

ΣΙΩΠΗΛΗ ΒΟΥΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΡΓΗΣ



Πηγή: ΕΘΝΟΣ 27/5
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Χιλιάδες άνθρωποι και χθες στην πλατεία Συντάγματος και στις πλατείες του Ηρακλείου, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης, της Τρίπολης και άλλων ελληνικών πόλεων. Εδωσαν τη συνέχεια στις προχθεσινές δεκάδες χιλιάδες και προετοιμάζουν τον κόσμο για τις παρόμοιες εκδηλώσεις της Κυριακής που αυτήν τη φορά θα επεκταθούν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Πρωτοπόροι οι νέοι, αλλά όχι μόνοι τους. Είναι τόσο πολλοί οι Ελληνες που πνίγονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ώστε συρρέουν κατά μάζες άτομα κάθε ηλικίας, κοινωνικής θέσης και επαγγέλματος. Η ελληνική κοινωνία βράζει και αναζητεί τρόπους να εκφράσει την απελπισία και την οργή της, ψάχνοντας να βρει δρόμους διεξόδου και ηγέτες πολιτικούς που θα την οδηγήσουν προς τους δρόμους εκείνους.

Αποκλειστικό: «Αρχή δια συναίνεση»



Πηγή: Ποντίκι
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Ώστε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός πιστεύει σοβαρά ότι στην παρούσα πολιτική φάση υπάρχουν ακόμη περιθώρια επίσημης παροχής συναίνεσης από τη Ν.Δ. στις επιλογές της κυβέρνησής του. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη δήλωση που έκανε ο Παπανδρέου χθες, μερικές ώρες (!) μετά το τέλος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια. Γιατί όχι; Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει πάντα, αλλά... τελευταία.
Θεωρητικά θα μπορούσε να έχει απόλυτο δίκιο. Ειδικά επειδή η χθεσινή κακοστημένη παράσταση είχε μοναδικό στόχο να αποσπάσει τη συναίνεση του Σαμαρά, ο οποίος εκ των πραγμάτων και καθ’ ομολογία του έχει παράσχει στήριξη στο 70% των επιλογών της κυβέρνησης, ενώ έχει πρώτοςεισηγηθεί την κεντρική πολιτική επιλογή της, η οποία αποτελεί την πιο σημαντική απαίτηση των δανειστών μας: την εκποίηση της εθνικής περιουσίας.