Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Δεν πληρώνουν από τα δάνεια τους μισθούς, από τους μισθούς πληρώνουν τα δάνεια!


Ν. Μπογιόπουλος
«Αν δεν εφαρμόσουμε το μνημόνιο δεν θα μας δανείζουν και δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».
Το ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική. Η ίδια φράση επαναλαμβάνεται αυτούσια διακόσιες φορές τη μέρα από τους «παπαγάλους» του.
Κι όμως, η αλήθεια είναι η ακριβώς αντίθετη. Δεν είναι τα δάνεια που πληρώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Είναι οι (κομμένοι) μισθοί και οι (κομμένες) συντάξεις που πληρώνουν για τα δάνεια!
Αντί άλλης απόδειξης, ας καταφύγουμε για μια ακόμα φορά στη γλώσσα των αριθμών. Των δικών τους αριθμών.

Πετρέλαιο



του ciaoant1

Ανήμερα Πρωτοχρονιάς, διαβάσαμε την εξής είδηση στο bloomberg:

India May Settle Iran Oil Imports in Dirham, Yen, Asharq Says

India may pay for its oil imports from Iran in yen or the United Arab Emirates’ dirham to avoid straining its relations with the U.S. and the European Union, Asharq al-Awsat said today, citing an Indian official.

Iran and India are looking at options like settling their trade in other currencies than the euro or the dollar or by transferring payments to a bank account in China or Japan, said the newspaper, citing an unidentified Indian official who is taking part in talks between the two countries.

The Indian central bank on Dec. 27 asked companies to stop using the Asian Clearing Union mechanism for their trade with Iran, effectively stopping settlements in dollars and euros. 

Τράπεζες... εναντίον κυβερνήσεων Πηγή:www.capital.gr


Πηγή capital gr
Του Γιάννη Αγγέλη 

Ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ τα ποσά που αναζητούν μέσω των αγορών οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους την ίδια στιγμή που οι τράπεζες των ίδιων χωρών βγαίνουν στις "ίδιες" αγορές είτε για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε για να πουλήσουν "χαρτιά" για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Μέσα στον Ιανουάριο περισσότερες από 50 δημοπρασίες έχουν προγραμματισθεί στις οικονομίες της ευρωζώνης για τη συγκέντρωση 70 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους τίτλους σε μια ... ανταγωνιστική αντιπαράθεση με τις ευρωτράπεζες οι οποίες επίσης αναζητούν αγοραστές για τις νέες εκδόσεις μετοχών τους για εταιρικά ομόλογα (Commercial Papers΄) και τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια δανείων, όντας παράλληλα οι μεγαλύτεροι υποψήφιοι αγοραστές των υπό έκδοση κρατικών τίτλων!

Προϋπολογισμός 2011: Τι θα πληρώσει για αναθεώρηση ΑΕΠ, δαπάνες για τόκους, χρεολύσια και Συμβούλους Αποκρατικοποίησης


www.bankingnews.gr

Μ. Χριστοδούλου

Την  αλμυρά έρημο καλείται να διασχίσει η ελληνική οικονομία, η οποία το 2011 καλείται  να πληρώσει μόνο για χρεολύσια περίπου 47 δις.  ευρώ. 
Το ποσό είναι τεράστιο και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο εάν  συνυπολογιστούν και οι δαπάνες για τόκους ύψους  12,3 δις. ευρώ με τους οποίους θα επιβαρυνθεί το ίδιο έτος ο κρατικός προϋπολογισμός.

Τα χρεολύσια τα οποία σχετίζονται με τα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης θα φθάσουν του χρόνου σε 145,6 εκατ. ευρώ.
Τα έξοδα όμως για την κυβέρνηση δεν σταματούν εδώ. Το 2011 θα πρέπει να πληρωθούν και οι Σύμβουλοι Αποκρατικοποίησης οι οποίοι για να τρέξουν τα project του Δημοσίου θα λάβουν το ποσό των 29 εκατ. ευρώ .
Από αυτά τα 2 δις. θα δοθούν σε ιδιώτες σύμβουλους  ενώ σε 27 εκατ. ευρώ  ανέρχεται η αμοιβή των εταιριών.

Οι μισθοί, τα κλειστά επαγγέλματα και τα «αόρατα» κέρδη

 

Πηγή: rednotebook

Να επισημάνουμε ξανά πως το οικονομικό υπόδειγμα της μελέτης εξετάζει τα μη εμπορεύσιμα αγαθά δηλαδή το μη ανταγωνιστικό κομμάτι της οικονομίας αυτό δηλαδή το κομμάτι που δεν εκτίθεται στο διεθνή ανταγωνισμό
 
Του Πέτρου Σταύρου

Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων (π.χ. Ημερησία 20/12. «Ανοίγουν 160 κλειστά επαγγέλματα-αγορές») που αναφέρονται, τον τελευταίο καιρό, στο περίφημο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα απελευθερώσει πολλά επαγγέλματα από τις στρεβλώσεις τους, επικαλούνται μια μελέτη του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία, η απελευθέρωση όλης της αγοράς των μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών (τομέας που παράγει αγαθά για την εσωτερική αγορά και μόνο) θα έχει εξαιρετικά θετικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία (Αυξήσεις σε ΑΕΠ 13,5%, Ιδ. Κατανάλωση 15,5%, Ιδ. Επενδύσεις 12,4% Πρ. Μισθός 12,8% κλπ. http://www.iobe.gr/media/elloik/IOBEGreekb10.pdf). 

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Το διαρκώς  διογκούμενο με γεωμετρική πρόοδο, οργανωμένη μορφή και κοφτερή  αιχμή, πανελλαδικό κίνημα: «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ», έχει τρομοκρατήσει την κυβέρνηση και τις πολυεθνικές εταιρίες που εισπράττουν το χαράτσι.

Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του το Σκάι ήδη το 60% των διερχόμενων από τους εθνικούς δρόμους, συμπολιτών μας, ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ διόδια.

Οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τους χαρατσοεισπράκτορες, θεωρούν ότι λόγω του κινήματος, τα χρήματα τους είναι επισφαλή και διακόπτουν τις δανειοδοτήσεις.

Μέσα στον πανικό τους, στο γιγαντωμένο κίνημα ενάντια στα διόδια, οι ιδιωτικές κοινοπραξίες που εκμεταλλεύονται τους δημόσιους δρόμους, «επιστράτευσαν» το πολιτικό τους προσωπικό, δηλαδή τους κυβερνητικούς παράγοντες καθώς και τα  γνωστά «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους πολίτες που αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι, και υπερασπίζονται το Συνταγματικό τους δικαίωμα (άρθρο 5), να διακινούνται ελεύθερα μέσα στη χώρα, ασκώντας το!