Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Η ατιμωρησία οδηγεί στην τελευταία πράξη του δράματος

 
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Όλα όσα ειπώθηκαν αυτές τις μέρες – και ειδικά χθες και προχθές – σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο και τις επιλογές, αποφάσεις, προβληματισμούς, παλινδρομήσεις, παλινωδίες, κολοτούμπες, ψυχοπροβλήματα, αποπομπές, διαγραφές, ανεξαρτητοποιήσεις, ενστάσεις, δεν είναι απλώς ανοησίες.

Είναι επικίνδυνες ανοησίες. Αποτελούν την απόδειξη ότι το πολιτικό μας σύστημα, που ευθύνεται απόλυτα για το σημερινό χάλι και την υποδούλωση της Ελλάδας, λαμβάνει μέρος στην τελευταία πράξη του δράματος, που είναι ο εμφύλιος σπαραγμός.

Πολιτική εθνικής μειοδοσίας

 
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Χρήστου Δημήτρης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/06/2011
 
Μεγάλη μέρα σήμερα για τον ελληνικό λαό και το μέλλον της πατρίδας μας. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας καλούνται να εγκρίνουν ένα πλαίσιο (Μεσοπρόθεσμο) και τον εφαρμοστικό νόμο αυτής της συμφωνίας, που υποδουλώνει με εξευτελιστικούς αποικιοκρατικούς όρους την Ελλάδα. Δεν ξέρω τι τελικά θα αποφασίσουν σήμερα το βράδυ. Οφείλουν όμως να γνωρίζουν ότι σύντομα θα κληθούν από τον ελληνικό λαό σε απολογία και τότε δεν θα έχουν το δικαίωμα να επικαλεστούν πως δεν είχαν διαβάσει αυτό που τελικά ψήφιζαν.
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ εκβιασμοί του Παπανδρέου και της ηγετικής ομάδας που έχει συγκροτήσει, ώστε όλοι μαζί να είναι συνένοχοι στο έγκλημα με αντίτιμο λίγο περισσότερο χρόνο εξουσίας, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν δικαιολογία. Και δεν μπορούν γιατί οι εκβιασμοί δεν αφορούν το σενάριο του αμοράλ Πάγκαλου, που εκτιμά πως αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, θα χρειαστούν στρατιωτικές δυνάμεις και άρματα μάχης για να προστατεύσουν τους εξαγριωμένους Έλληνες που θα ζητούν να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Λαφαζάνης: Άκυρο, παράνομο, αντισυνταγματικό

 
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/06/2011

Το παρακάτω κείμενο είναι η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο. Το παραθέτουμε προκειμένου να φανεί η αντισυνταγματικότητα του δημοσιονομικού πλαισίου.
Όσα χρόνια είμαι στη Βουλή -αλλά και από παλαιότερους συναδέλφους που ρώτησα- ένα τέτοιο νομοσχέδιο, με αυτά τα χαρακτηριστικά, νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα πάντα και τίποτα, δεν έχει εμφανιστεί ξανά σε αυτήν την αίθουσα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ρύθμιση στο Σύνταγμα ή στον Κανονισμό της Βουλής που να προβλέπει και να προδιαγράφει ρυθμιστικά πλαίσια για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν περιέχει -κατά την έκθεση και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- καμία απολύτως ρύθμιση κανονιστικού περιεχομένου.

Και που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο... τι έγινε γλιτώσαμε το haircut; Τι εκτιμούν διεθνείς οίκοι και πολιτικοί...


www.bankingnews.gr

Ακόμη και αν το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε, ακόμη και αν η πέμπτη δόση θα δοθεί στην Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, πολλοί είναι οι αναλυτές που δεν σταματούν να υποστηρίζουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι «αναπόφευκτη».
Η Citigroup σε ανάλυση της αναφέρει ότι η απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων δεν θα αποφευχθεί, καθώς τα συνεχή πακέτα στήριξης της χώρας δίνουν λύση μόνο στο πρόβλημα ρευστότητας. Μάλιστα, εκτιμά ότι πιθανόν να διαμορφωθεί μεταξύ 65% και 77%. Μόνο έτσι θα δοθεί μία λύση στο πρόβλημα χρεοκοπίας που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch επεσήμανε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα υλοποιήσει το γαλλικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, τότε θα θεωρήσει την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία και θα πράξει αναλόγως.

Daniel Gros: Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι σωτηρία

ΠΗΓΗ: euro2day
Αν το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η φερεγγυότητά της, τότε η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, ιδιαίτερα αν οι πωλήσεις γίνουν σε τιμές… κοψοχρονιά, υποστηρίζει σε ανάλυσή του ο διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για την Ευρωπαϊκή Πολιτική (Centre for European Policy Studies), Daniel Gros.

Σύμφωνα με τον κ. Gros, οι ευρείας κλίμακας πωλήσεις δημόσιας περιουσίας από την ελληνική κυβέρνηση είναι η «τελευταία κλωστή» από την οποία προσπαθούν να πιαστούν οι πολιτικοί, καθώς η κρίση του ελληνικού χρέους κινδυνεύει να παρασύρει την ευρωπαϊκή οικονομία.

ΟΟΣΑ: Να απελευθερωθεί η Ελλάδα από το χρέος


Πηγή: euro2day

Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθεί από το βαρύ της χρέος ώστε να ανακάμψει η οικονομία της, υποστηρίζει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Angel Gurria, με συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα.

"Η παρούσα κατάσταση κατά την οποία όλα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων απορροφούνται από τους πιστωτές δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη λύση" δήλωσε ο κ. Gurria και συμπλήρωσε: "Θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να ακολουθήσει μία πολιτική που θα έχει πραγματικά αποτέλεσμα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό είναι επίσης το καλύτερο για τους πιστωτές της".

"Ίσως οι τράπεζες να μην είναι ακόμη έτοιμες και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να κερδίσουμε λίγο χρόνο" καταλήγει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Βρετανία αντιμετωπίζουν προβλήματα υψηλού χρέους και θα πρέπει να τα μειώσουν, υποστήριξε επίσης ο κ. Gurria και αυτό απαιτεί πολιτικές παρεμβάσεις. Για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία απαιτείται ένα μειγμα παρεμβάσεων, το οποίο θα φέρνει τους προϋπολογισμούς σε ισορροπία και παράλληλα θα προωθεί την οικονομική ανάκαμψη.

Κ. Λαπαβίτσας: Το μεσοπρόθεσμο απλά παρατείνει το πρόβλημα



Κ. Λαπαβίτσας

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη , στην Ελευθερία Λάρισας, Κυριακή, 26  Ιουνίου 2011

1.   Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε παύση πληρωμών και, κατόπιν, να αναδιαπραγματευτεί το χρέος με δική της πρωτοβουλία και με στόχο την ουσιαστική διαγραφή του; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να απαλλαγεί από το άχθος του χρέους και να αναπνεύσει η οικονομία της;

Λ. Σεπούλβεδα: Κυνικός ευφημισμός το ελληνικό χρέος



Συγγραφέας, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος, μα πάνω απ’ όλα πολίτης –όπως δηλώνει ο ίδιος– ο Λούις Σεπούλβεδα αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές προσωπικότητες της σύγχρονη διανόησης. Προσκεκλημένος στο φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, ο Σεπούλβεδα μίλησε στο ελληνικό κοινό, επισκέφθηκε τη συνέλευση των Αγανακτισμένων και μοιράστηκε με το tvxs.gr τις ιδέες του για την παγκόσμια οικονομία, την ελληνική κρίση χρέους, την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής και τις προτάσεις του για αντίσταση.
Συνέντευξη: Κατερίνα Κιτίδη
Πηγή: tvxs
Φυλάκιση από το καθεστώς του Πινοσέτ, εξορία, συμβίωση με φυλές Ινδιάνων στον Αμαζόνιο, συμμετοχή στη Διεθνή ταξιαρχία Σιμόν Μπολίβαρ για την απελευθέρωση της Νικαράγουας, ενεργή δράση στο οικολογικό κίνημα: Πρόκειται για λίγους μόνο απ’ τους σταθμούς της ζωής του Χιλιανού συγγραφέα, που διαμόρφωσαν την πνευματική του συγκρότηση και επηρέασαν το πλούσιο έργο του.
Το tvxs.gr τον συνάντησε στα γραφεία των εκδόσεων Opera, που διαθέτουν το σύνολο των βιβλίων του στα ελληνικά. Η κουβέντα ξεκίνησε με μια αναδρομή στο παρελθόν, για να καταλήξει στον τρόπο που πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον.