Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πλησιάζει το σημείο πρόσκρουσης η Ελλάδα – Θα επιχειρηθεί ύστατη διάσωση και αν αποτύχει η προσπάθεια, έρχεται μεγάλο haircut 30% με 50% ή ζημία για τις τράπεζες 14,7 δισ και έσχατη λύση χρεοκοπία με στάση πληρωμώνΠηγή: www.bankingnews.gr
Π. Λεωτσάκος
Η Ελλάδα πλησιάζει το σημείο πρόσκρουσης και το ζητούμενο είναι αν μπορεί να αποφευχθεί το συστημικό σοκ που θα προκύψει.
Όπως αποδεικνύεται ακόμη και αν αποτελούν επικοινωνιακού τύπου τεχνάσματα της κυβέρνησης, φαίνεται ότι 3 είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την χώρα.
1)Διασώζεται την ύστατη στιγμή η Ελλάδα τηρώντας τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Πιθανότητες επιβεβαίωσης 33,3%
2)Η Ελλάδα αφήνεται στην τύχη της και βίαια καταλήγει σε στάση πληρωμών οπότε η πρόσκρουση θα είναι σφοδρή και τα θύματα πολλά. Αποτελεί το χειρότερο σενάριο για την οικονομία και κοινωνία. Πιθανότητες 33,3%.
3)Η Ελλάδα αποφασίσει νέο μεγάλο haircut 30% με 50% με στόχο να κερδίσει μείωση των δανείων κατά 50%. Το συστημικό σοκ για τις τράπεζες θα είναι τεράστιο. Όλες οι ελληνικές τράπεζες καταλήγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κρατικοποιούνται. Πιθανότητα επιβεβαίωσης 33,3%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα δώσει την τελευταία μάχη ώστε να διασωθεί και αν δεν επιτύχει θα προχωρήσει σε νέο haircut 30% με 50% στο χρέος. Η έσχατη λύση θα είναι η βίαιη χρεοκοπία και η στάση πληρωμών.

Φως στο ιρλανδικό χρέος έριξε ο λογιστικός έλεγχος

Πηγή:Επίκαιρα 22/9/2011

του Λ. Βατικιώτη

Μια σημαντική στιγμή στην πάλη των λαών ενάντια στην πληρωμή του δημόσιου χρέους ήταν η Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που συστάθηκε στην Ιρλανδία. Η επιτροπή αποτελούταν από τρεις ανεξάρτητους καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν στο πανεπιστήμιο του Λίμερικ. Το έργο τους δε, υποστηρίχθηκε από το βρετανικό συνδικάτο UNITE, που αποτελεί την μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Μεγάλης Βρετανίας, και τις οργανώσεις Afri (Action from Ireland) και επίσης Debt and Development Coalition. Και με τις δύο αυτές οργανώσεις συνεργάζεται στενά η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που έχει συγκροτηθεί στην Ελλάδα από τον Μάρτιο.«Η Ιρλανδία λειτουργεί σαν ρουλέτα για τους μεγαλύτερους χαρτοπαίχτες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω της απότομης αύξησης του όγκου συναλλαγών του δημόσιου χρέους στη δευτερογενή αγορά», ανέφερε ανακοίνωση του βρετανικού συνδικάτου, που εκδόθηκε με αφορμή το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία των «κάτω», χωρίς δηλαδή εξουσιοδότηση από τις ιρλανδικές αρχές ή πρόσβαση σε επίσημα στοιχεία. Και συνέχιζε με τα εξής: «Το ιρλανδικό δημόσιο χρέος ανέβηκε από λιγότερα από 20 δις. ευρώ στα τέλη του ’80 σε λιγότερα από 40 δις. ευρώ το 2007. Από τότε ξεπέρασε τα 91 δις. ευρώ. Το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε εκρηκτική ανεργία, στην επιστροφή στην μετανάστευση και στην απελπισία τη χώρα έχει απλώς αποτύχει να σταματήσει την ανεξέλεγκτη πορεία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2008 όταν η τότε κυβέρνηση ξέγραψε το μέλλον μιας γενιάς για να διαφυλάξει τα συμφέροντα του διεθνούς πλούτου», καταλήγει η ανακοίνωση του βρετανικού συνδικάτου.

Ποιοι είναι ο επιχειρηματίας, ο τραπεζίτης και ο βιομήχανος που αποκαλύπτει ο "Ριζοσπάστης" ;Τη στιγμή που η κυβέρνηση βάζει χέρι ακόμη και στα εισοδήματα των 300 ευρώ τον μήνα, που φορολογεί ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε, που κάνει εκκλήσεις στον πατριωτισμό μας, κάποιοι κάνουν πλάκα. Στο σημερινό φύλλο (22.9.11) του «Ριζοσπάστη»(εδώ το δημοσίευμαο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος αποκαλύπτει – όπως γράφει – τις φορολογικές δηλώσεις τριών μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας, που έχουν δηλώσει για το έτος 2010 (βλέπε φωτοτυπίες) προσωπικό εισόδημα από 1.800 μέχρι 32.000 ευρώ (!!) πληρώνοντας αστεία ποσά για φόρο εισοδήματος, με τον ένα μάλιστα να του αναλογεί επιστροφή φόρου 250 περίπου ευρώ!!!
Κάποιοι φαίνεται ότι κάνουν πλάκα και στην κυβέρνηση και σε εμάς, αφού, τη στιγμή που γίνεται αυτό, ο λαός, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπιχειρηματίες καλούνται να πληρώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν «για να σωθεί η πατρίδα», όπως λένε κάποιοι μεγαλόστομα. Διότι οι φορολογικές αυτές δηλώσεις φαίνεται πως δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας... που ακολουθούν οι περισσότεροι εφοπλιστές, καναλάρχες, επιχειρηματίες, βιομήχανοι...

Ελλάδα: Αναβάλλοντας το αναπόφευκτοΠηγή: Sofokleous 10

Η Αθήνα αποδέχτηκε ένα ακόμη πακέτο μέτρων της τελευταίας στιγμής προκειμένου να διασφαλίσει την 6η δόση ύψους 8 δις ευρώ της έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειας. Για μια ακόμα φορά λοιπόν υποχρεώνεται να εφαρμόσει μια πολιτική που δεν αποδίδει – άλλον ένα γύρο δρακόντειας λιτότητας – προκειμένου να διασφαλίσει μια αμφισβητούμενη ανταμοιβή: επαρκή ρευστότητα ώστε να κρατήσει τη χώρα στη ζωή μέχρι την επόμενη δόση. Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά το σαρωτικό χαρακτήρα των νέων μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Ποτέ δεν ήταν ισχυρότερο το επιχείρημα που λέει ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει.


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ: Μαθήματα από την ΙρλανδίαΠηγή: protagon.gr
του Γ. Βαρουφάκη
Την περασμένη εβδομάδα βρισκόμουν στο Δουβλίνο, προσκαλεσμένος δύο πολιτικών κομμάτων (ένα αντιπολιτευόμενο, το Sinn Fein, και ένα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Labour Party) και ενός think tank (TASC). Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι ιδιαίτερα καίρια για τον δημόσιο διάλογο εδώ στην Ελλάδα. Ο λόγος απλός: Το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του Μνημονίου-Μεσοπρόθεσμου είναι ότι η πολιτική αυτή απέτυχε επειδή το ελληνικό κράτος (πιεζόμενο από την ελληνική κοινωνία) δεν εφάρμοσε του συμφωνημένους όρους του Μνημονίου-Μεσοπρόθεσμου. "Αν είχαν", μας λένε, "εφαρμοστεί πιο νωρίς τα μέτρα που είχαμε υποσχεθεί, θα είχαμε μπει σε διαδικασία ανάρρωσης αντί για διαδικασία διαδοχικών ακρωτηριασμών".

Κίνδυνος επανάληψης του Μεγάλου ΚραχΠΗΓΗ: FT (via Euro2day)
Τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ, Γερμανίας και Βρετανίας έχουν διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά. Τα yields στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα, για παράδειγμα, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1953 που άρχισε να κρατάει στοιχεία η Federal Reserve. Τα yields στα προστατευμένα από τον πληθωρισμό 10ετή είναι μηδενικά. 

Πρόκειται για ακατανόητα επίπεδα, με προφανείς αρνητικές συνέπειες. Χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ ορθώς προειδοποίησε την Αμερική και την Ευρώπη ότι βρίσκονται στα πρόθυρα νέας ύφεσης. Μόνο η προοπτική αμελητέας ζήτησης κεφαλαίων και αμελητέου πληθωρισμού -πρόδρομοι ύφεσης και τα δύο- μπορεί να κατεβάσουν τα επιτόκια τόσο χαμηλά.